Deel via

Stel jezelf deze 7 vragen voor het slapengaan!

March 2016
Hoe boek je vooruitgang in je leven als mens? Hoe profiteer je van je levenservaring? Dat kan je doen door elke avond de kunst van de zelfreflectie te beoefenen. Klinkt heel wat, maar je hoeft gewoon even stil te staan bij de afgelopen dag. SenNet life coach Wim Annerel somt je 7 vragen op die je jezelf kan stellen vooraleer je onder de wol kruipt.

/121/Geluk/obstakel.jpg1. Heb ik vandaag mijn best gedaan?

Heb je je hart en ziel in je werk en/of je relaties gestoken? Indien niet, zoek dan uit wat je tegenhoudt om je best te doen en bekijk hoe je dat obstakel kan oplossen. Een dag die voldoening schenkt zorgt er namelijk voor dat je je beter voelt.

2. Ben ik vandaag een beetje beter dan gisteren?

Probeer iedere dag een beetje beter te zijn dan de vorige dagJe weet dat je vooruitgang boekt als je vandaag een beetje beter bent dan wie je gisteren was. In plaats van jezelf te vergelijken met anderen en afgunst en jaloezie op te wekken, is het beter om elke dag een beetje beter te worden dan wie je zélf de vorige dag was.

Je karakter ontwikkel je door kleine dagelijkse investeringen: bijvoorbeeld door je werk integer te doen, door iedereen met respect te behandelen, door je woorden vredevol te houden.

/121/Geluk/leren.jpg3. Wat heb ik vandaag geleerd?

Leer elke dag iets nieuws. Je gezondheid en je geest zijn de kostbaarste bronnen die je hebt. Daarom is het belangrijk om je geest scherp en soepel te houden. Lees een boek. Leer een andere taal. Leer iets nieuws dat je interessant of nuttig vindt voor jezelf. Je stopt met groeien wanneer je stopt met leren. Leren is dan ook nooit tijdverlies, maar een investering die opbrengt!

4. Heb ik gezondere keuzes gemaakt?

Je gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid. Jog, loop, wandel, fiets, zwem of ga naar de fitness: eender wat jouw tijdschema je toelaat. Zelfs een kwartiertje per dag bewegen is beter dan niets. Ongezonde voedingsgewoonten vermijden is uiteraard ook een gezonde keuze; verminder bijvoorbeeld je suikerconsumptie.

5. Heb ik mijn genegenheid voor mijn familie en vrienden geuit?

Elke dag je genegenheid tonen zal je enorm veel opleverenHet belangrijkste is hier ‘uiten’. Het is niet voldoende om liefdevol aan hen te denken. Druk je genegenheid uit in woorden en daden. Elke dag een kleine investering in je relaties zal je enorm veel opleveren. Spendeer dan ook tijd met mensen die je dierbaar zijn: deel je ervaringen en gevoelens. En, belangrijk, luister ook naar die van de anderen.

/121/Geluk/sorry.jpg6. Koester ik nog wrok tegen iemand?

Vooraleer je gaat slapen, overloop je nog even je dag en ga je na of je een slechte ervaring had met iemand. Eender wiens fout het was, tracht het op te lossen. Bel en zeg sorry. Praat het uit en los de kwestie op. Wrok koesteren is niet goed voor je hart. Vergeef en laat het los.

7. Ben ik tevreden met mijn leven?

Wees tevreden met wat je hebt. Dat wil niet zeggen dat je nu maar zelfgenoegzaam moet worden! Je hebt doelen nodig en je streeft het best ook naar vooruitgang en groei als mens. Maar wees wel alvast tevreden met wat je nu hebt. Tel de punten waar je blij mee bent, zodat je tevreden in slaap kan vallen.

Ziezo, dit waren 7 vragen die je jezelf het best eens stelt voor het slapengaan. Wil je ook positief aan je dag beginnen, lees dan deze6 tips om jouw dag met een positieve intentie te starten.

Welke van de bovenstaande 7 vragen helpen jou het meest bij het slapengaan? Hoe doe jij aan zelfreflectie? Deel het hieronder bij de reacties om zo ook anderen te inspireren.

Auteur: Wim Annerel

7 reacties

Rudikul
Doe wel en zie niet om

Wie doet wat hij kan is een eerlijk man
8/03/16 10:48 REAGEER
WimAnnerel
Dankjewel voor jouw reactie!
9/03/16 12:19 REAGEER
F6RHTwadC2
JA, DIT HEB IK MIJN KINDEREN GEZEGD TOEN ZE NOG KLEIN WAREN, MAAR WEET EIGENLIJK NIET OF ZE HET DOEN; ..
8/03/16 11:21 REAGEER
Louisa55
Hallo
Telkens kijk ik uit naar dit item : het helpt me enorm om mezelf te relativeren en ook te ontwikkelen.
Vaak denk ik dan aan de schrijfsters Louise Hay, Marlo Morgan, Alice Nahon, enz. omwille van de gevoelswijsheid in hun teksten;
Sinds 2000 moet ik serieus knokken om mijn gezondheid, de isolatie/eenzaamheid weegt soms zwaar door.En toch konden deze auto-immuun
ziekte (met steeds verdergaande reacties) me niet weerhouden om me gelukkig te voelen.
Elk van deze 7 vragen draag ik in mijn hart :
heb ik vandaag mijn best gedaan (mijn avondgebedje van Alice Nahon)? wel, ik ben apetrots dat ik bijna weer 'normaal' kan stappen.
Wat heb ik geleerd ? nou ik maakte verleden week mijn eigen digitaal fotoboek, oefen om mijn ooit zo mooie handschrift terug te ontwikkelen zodat ik weer mini-gedichtjes en misschien een autobiografietje kan schrijven. Oh, en heb heerlijk gekookt, kon de hele tijd rechtop blijven staan, wel lastig maar zo tof om te voelen. Doet me denken aan 'op blote voeten' van Marlo Morgan : een aboriginal viert zijn verjaardag niet, wel de dag dat hij iets bijgeleerd heeft.
gezondere keuzes : qua voeding leef ik strikt, anders haal ik mezelf lelijk onderuit. Effenaf probeer ik verder te stappen, mijn voetjes willen lopen
Genegenheid tonen : is zomaar een zoen geven ook al goed ? Knuffelen kan zo'n deugd doen, het opent het hart.
Wrok is nooit goed, deze emotie (net als woede en haat) nestelt zich in je organen : wat ligt er op je lever, wat weegt op je maag, wat heb je je op de hals gehaald ? Als ik me gefrustreerd voel omdat iets niet lukt, of omdat de omgeving geen geduld heeft, blijkbaar vergetend dat ik sommige dagen moet zwoegen om simpele dingen te doen) voel ik soms ook de woede boven komen : en dan reageer ik me af ... op een hoofdkussen, of ga ik een tijdje aan mijn conditie werken, of ik concentreer me op mijn ademhaling.
Tevreden zijn met je leven : ja, elke dag opnieuw, want ik ben terug uit de coma. De tijd die mijn lichaam nodig heeft om te herstellen (ik streef naar minimaal 70 % van mijn vroeger kunnen te halen) benut ik om vanuit mijn keukenraam te genieten van de tuin, en droom van lente ... om elke dag evenwicht te vinden tussen wat ik wel en nog niet kan, en content te zijn. En als het al eens minder gaat ... dan ga ik mediteren met Louise Haye, Marlo Morgan (op blote voeten) ...
Ja, ik ben een gelukkige, en zoekende vrouw, onderweg in dit leven met zijn ups en downs, maar ik denk dat je het leven in al zijn facetten moet leren aanvaarden ( is niet berusten en niet meer reageren, het moet een actie en reactie zijn) en de berg beklimmen, ondertussen genietend van het uitzicht.
Groetjes
Louisa
8/03/16 18:55 REAGEER
WimAnnerel
Wat mooi van jou, Louisa, om deze vragen in je hart te dragen. En om ze in te zetten om jezelf te relativeren én te ontwikkelen. Dankjewel voor jouw reactie.
9/03/16 13:33 REAGEER
Paule
Volgens mij zijn deze tips ideaal om mensen aan het piekeren te zetten! Naar bed gaan moet een fijn, knus, gezellig en ontspannend moment zijn, niet het ogenblik waarop je balansen gaat opmaken en nadenken over goede voornemens! Doe mij maar een zacht lampje, eventueel wat trage muziek, misschien nog een warm drankje en wat positieve lectuur maar verlos ons van al dat zelfreflectiegedoe!!
9/03/16 10:48 REAGEER
WimAnnerel
Wat fijn dat je van het slapengaan zo'n gezellig moment maakt!
Zijn er andere momenten waarop je eens stilstaat bij jezelf?
Waarom niet 's ochtends bijvoorbeeld: https://wimannerel.wordpress.com/2015/12/19/nieuwe-start-coach/
9/03/16 13:35 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels