Deel via

Hoe leer je diabetes onder controle te houden?

March 2016
De voorbij jaren is het aantal diabetespatiënten met maar liefst 70 procent toegenomen. Dat maakt dat nu meer dan 500.000 Belgen aan diabetes lijden. Binnen 20 jaar zou dit aantal zelfs verdubbelen! Kunnen we daarom spreken van een diabetesepidemie?! Wat zeker is, is dat er dringend nood is aan actie! Zo zet DiaBETER aan zee zich in om patiënten zo goed mogelijk te informeren zodat ze de ziekte onder controle kunnen houden.

Wat is diabetes?

/122/Gezond/suiker.jpgDiabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte of kortweg suiker genoemd. Het is een chronische stofwisselingsziekte waarbij de lichaamscellen onvoldoende suikers (glucose) kunnen opnemen, waardoor ze zich gaan ophopen in het bloed. Als gevolg stijgt dan ook het bloedsuikergehalte, wat voor verschillende complicaties kan zorgen in het hart en de bloedvaten, ogen, nieren, zenuwen en voeten.

Twee oorzaken kunnen hier aan de basis liggen: ofwel maakt de alvleesklier onvoldoende of zelfs geen insuline meer aan (diabetes type 1), ofwel is de kwaliteit van de geproduceerde insuline niet goed genoeg (diabetes type 2). 

Wat is insuline?

Insuline opent de deur van je cellen, zodat glucose kan binnengaanInsuline is een hormoon dat de glucosestofwisseling regelt in je lichaam. Het zorgt ervoor dat glucose uit het bloed wordt opgenomen in insulinegevoelige cellen. Je zou insuline kunnen zien als de sleutel die op het slot (receptor) past waarmee de deur van de cel wordt geopend voor de glucose.

Die glucose heeft je lichaam hard nodig, want het wordt gebruikt als energiebron voor je cellen. Het wordt namelijk in de cellen van je spieren en andere weefsels opgeslagen als glycogeen (een soort energiereserve) of meteen omgezet in energie, die nodig is voor het functioneren van cellen, weefsels en organen.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf onvoldoende of geen insuline meer, waardoor het suikergehalte in het bloed verhoogt. Dit type diabetes komt vooral voor bij kinderen en jonge mensen en omvat ongeveer 10% van alle diabetesgevallen.  

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier wel nog insuline aan, maar de kwaliteit ervan is niet meer optimaal. De cellen zijn minder gevoelig voor het hormoon insuline en nemen daarom te weinig glucose op, waardoor men ook wel spreekt van insulineresistentie. Dat wordt gekarakteriseerd door hogere bloedglucosewaarden in nuchtere toestand en na de maaltijd. De alvleesklier reageert daarop door meer insuline aan te gaan maken.

Naast erfelijkheid, verhogen overgewicht en weinig beweging de kans om diabetes type 2 te ontwikkelen Vooral mensen die minder actief zijn en/of overgewicht hebben lopen het risico om dit type diabetes te ontwikkelen. Daarnaast speelt erfelijkheid ook een grote rol.

Mensen met diabetes type 2 kunnen gelukkig een heleboel zelf doen om de kans op ernstige complicaties te verminderen. Zo is de beste manier om met diabetes om te gaan een gezonde levensstijl aannemen:

  • meer bewegen (dagelijks 30 minuten)
  • gezonde voeding: minder vet en minder suiker eten (vermageren)
  • medicatie correct innemen
  • zelfcontrole

DiaBETER aan zee

/122/Gezond/eten.jpgOm mensen met diabetes te helpen om de aandoening onder controle te houden, organiseert DiaBETER aan zee educatieve gezondheidsmidweken in de Koninklijke Villa in Oostende. Dankzij het grote succes van vorig jaar, de positieve feedback van de deelnemers, artsen en diabeteseducatoren, wordt dit project nu voor het tweede jaar op rij op poten gezet!

Tijdens de midweken kunnen zowel type 1, als type 2 diabetespatiënten, op een positieve manier kennis maken met elkaar en samen op zoek gaan naar een gezondere levensstijl. Je wordt hiervoor bijgestaan door ervaren professionals, die je graag uitnodigen voor talloze workshops waarin de verschillende aspecten van diabetes op een interactieve manier aan bod komen. Voeding, beweging, zelfcontrole, motivatie en ontspanning staan hierbij centraal.

/122/Gezond/tafel.jpgWanneer?

Er worden dit jaar 4 midweken georganiseerd:

11-14 april
06-09 juni
03-06 oktober
02-15 december (thema: feestdagen)

Inschrijven?

Dat kan via de website van de Koninklijke Villa
of door een mailtje te sturen naar fabienne.vermote@skynet.be.

Meer info of vragen? Dan helpt Fabienne Vermote je graag verder op dit telefoonnummer: 0479/25.97.58.

Neem ook eens een kijkje op de website: www.diabeteraanzee.be

Bron: www.diabetes.be, DiaBETER aan zee

1 reactie

marie1
Bij mij werd in 2009 diabetes vastgesteld en naar mijn gevoel zijn er meer oorzaken die de aandoening veel complexer maken. Bij mij was er een zekere "voorbestemdheid" omdat een van mijn grootmoeders er aan leed maar ik had er geen last van. Het is pas, na een heel lange periode van intens verdriet, dat ik er plots mee te maken kreeg. Ik denk dus dat de psychische kant van de zaak evenveel als de lichamelijke in aanmerking moet genomen worden én verzorgd want als ik naar de diabetes-controle ga, heb ik de indruk dat er veel "ongelukkige" mensen in de gang zitten te wachten. Mijn remedie is tuinieren. Ik zit de ganse dag buiten in de frisse lucht en ben bezig met een "arbeidsintensieve" tuin aan te leggen. Maar ik kijk ook op tijd naar de lucht en luister naar de vogeltjes. En voel mij gelukkig waardoor mijn glucosewaarden mooi onder controle zijn.
15/03/16 09:48 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels