Deel via

Opkomende markten: goedkoop en ongeliefd

March 2016
Opkomende markten zijn al langere tijd niet meer in trek bij beleggers. Vanaf 2013, toen de Fed begon met het afbouwen van het ultraruime monetaire beleid, laten veel beleggers de opkomende markten links liggen. En in 2015 kwam daar nog eens de groeivertraging van China bovenop. Is beleggen in opkomende markten nog wel de moeite waard? Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, nuanceert de minpunten van de opkomende markten.

Opkomende markten terecht vermijden?

Veel beleggers weten het nu zeker: je bent gek als je in opkomende markten zit. Vorig jaar hebben grootbanken zelfs verschillende beleggingsfondsen gesloten die gericht waren op de opkomende markten.

De herstructurering van het fondsenpallet bij grootbanken geeft één ding aan: werkelijk niemand zit nog op opkomende markten te wachten. Is dat wel terecht? Als we puur op rendementen afgaan, is de desinteresse begrijpelijk.

/122/Geld/1.jpg

Op bovenstaande grafiek geeft de bovenste lijn het koersverloop aan van de MSCI Emerging Markets ETF (EEM). De onderste lijn geeft de ETF van de MSCI World aan (URTH). 

Het wordt duidelijk dat de MSCI World ETF eerder een stijgende lijn laat zien, terwijl de opkomende markten juist een dalende trend laten zien.  Sinds januari 2015 doen opkomende markten het een stuk slechter dan aandelen wereldwijd (-20% versus -5%).

/122/Geld/olie.jpgOok fundamenteel gezien zijn er genoeg redenen om de opkomende markten te mijden. Zo zit Brazilië in een recessie, laat China groeivertraging zien en zijn veel opkomende markten schulden aan het aflossen die direct een hefboom krijgen als de dollar weer gaat stijgen.

Wat de zaak ook niet helpt: grondstoffen. Veel opkomende landen zijn erg afhankelijk van grondstoffen, zoals olie.

Maximaal pessimisme

Wat veel beleggers echter lijken te vergeten, is dat opkomende markten een plek verdienen in de portefeuille. Dit zijn landen waar nog volop groeimogelijkheden aanwezig zijn. Neem bijvoorbeeld China, ondanks een tragere groei zouden wij in Europa staan te juichen bij een economische groei van 5% of meer.

Opkomende economieën zijn aan het evolueren. Dat verloopt niet altijd even vlekkeloosJe moet je als belegger alleen wel realiseren dat opkomende landen allemaal landen zijn die – zoals de naam al aangeeft – opkomende economieën hebben. We mogen dan niet verwachten dat alles vlekkeloos verloopt: hervormingen, tegenslagen en aanpassingen van regelgeving zijn nu eenmaal nodig om tot een volwassen economie te evolueren.

Beleggers zitten in een staat van maximaal pessimisme. Er is werkelijk waar geen goed woord over emerging markets te vinden. Dat zijn vaak periodes waarin kansen ontstaan voor langetermijnbeleggers.

Interessante waarderingen

Nu de opkomende markten al zo’n 2,5 jaar worden verkocht door beleggers, zijn de waarderingen van veel bedrijven naar aantrekkelijke niveaus gedrukt. Op basis van verschillende waarderingsmodellen, zijn aandelen uit opkomende landen het goedkoopst gewaardeerd sinds jaren tijd.

Dat geldt trouwens niet alleen voor aandelen, maar ook voor staatsschuld: veel staatsobligaties uit opkomende markten, handelen nu met een yield van 6,5 tot 6,9%. Een fors rendement, zeker als dat wordt afgezet tegen Europese en Amerikaanse obligaties. 

/122/Geld/mijn.jpgMijnenveld

Het is echter wel begrijpelijk dat het voor beleggers lijkt alsof je moet beleggen in een mijnenveld. Als het sentiment weer wat verzuurt, zullen opkomende markten misschien wel weer zo hard worden verkocht, en er is absoluut geen garantie dat de bodem in grondstofprijzen is gezet.

Toch is dat in onze optiek geen reden om weg te blijven van opkomende markten. Je moet alleen voorzichtiger te werk gaan. Spreiding is daarom van bijzonder belang. Gelukkig heb je daar verschillende ETF’s voor, die investeren in mandjes van opkomende markten. Zo verlaag je het risico, en kan je toch investeren in een van de groeiverhalen van de komende decennia.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels