Deel via

Ongewenste telefoontjes binnenkort makkelijker voorkomen?

March 2016
De telefoon is onmisbaar in onze samenleving, maar helaas is het ook een handig hulpmiddel voor criminelen en andere mensen met kwade bedoelingen. Zo hebben vele mensen al eens te maken met fraude, stalking en pesterijen via de telefoon. Minister De Croo wil daar in de toekomst komaf mee maken. SenNet columnist Jan Schils geeft duiding bij dit probleem.

Wetswijziging moet toelaten nummer te blokkeren/123/Inzicht/business-19148_640.jpg

Jaarlijks worden in binnen- en buitenland (België en Vlaanderen niet uitgezonderd) vele tientallen miljoenen telefoonabonnees het slachtoffer van fraude, stalking, bedreigingen, pesterijen en andere soorten ongewenste telefonische oproepen.

Federaal minister van Communicatie, Alexander De Croo, wil daar in België resoluut een einde aan maken. Dat kan binnenkort eenvoudigweg door de telefoonoperator te verzoeken een bepaald telefoonnummer te blokkeren. De Croo wil daarvoor nog dit jaar de noodzakelijke wetswijziging door het federale parlement laten goedkeuren.  

Geen politieke spelletjes

Het is te hopen, meent onze columnist Jan Schils, dat de andere politieke partijen in de federale regering dit initiatief steunen en niet om politieke redenen gaan dwarsliggen. Of anders gezegd, omdat ze de betrokken minister, die hun politieke kleur niet heeft, geen succes willen gunnen ...  Dat zou wel heel kortzichtig zijn. Toch zijn er al politici, die zich sceptisch hebben uitgelaten over de plannen van De Croo …

Al jaar en dag wordt de telefoon gebruikt als een geducht wapen, zonder dat daartegen afdoende wordt opgetredenGezien de ernst van de situatie rond deze telefoonterreur mag de voorgenomen wetswijziging dan ook niet worden vertraagd. Want criminelen, met elkaar in onmin levende familieleden, ruzie makende ex-echtgenoten e.a. maken al sedert jaar en dag van de telefoon een geducht wapen, zonder dat daartegen afdoende wordt opgetreden. Ja, zelfs kinderen maken er anno 2016 een spelletje van om elkaar via de vaste en mobiele telefoon het leven zuur te maken. Een lerares uit Antwerpen verzekerde mij: ‘U kunt zich niet voorstellen hoe vaak en venijnig zelfs jonge kinderen elkaar pesten en uitschelden met behulp van hun mobieltje.

Criminelen in opmars

/123/Inzicht/telefoon.jpgDat deze kwestie in België weer in de actualiteit is opgedoken, heeft o.a. te maken met het feit dat talrijke telefoongebruikers de laatste maanden af te rekenen krijgen met een fenomeen dat wereldwijd bekend staat als ping call-fraude. Zo werden meer dan een miljoen Belgische telefoonabonnees heel kort vanuit het buitenland opgebeld en werd de verbinding verbroken voordat het mogelijke slachtoffer de telefoon had opgenomen. Omdat het nummer van de beller veelal op het scherm van de ontvanger van het telefoontje verschijnt, rekenen criminelen en andere boosdoeners erop dat ze worden teruggebeld. Wie in die val trapt (en 1 op de 10 mensen doet dat ook werkelijk), belt zonder het door te hebben terug naar een zeer duur nummer waarvoor al gauw twee tot drie euro of meer per minuut wordt aangerekend.

Bovendien opereren de criminelen en andere fraudeurs niet alleen telefonisch. Ze hebben hun activiteiten al eerder uitgebreid en sturen hun slachtoffers ook berichten via sms, de sociale media of apps. De recentste golf van ping call-fraude blijkt afkomstig uit Afrika, meer bepaald uit Zimbabwe, Nigeria en ook uit Oost-Europa.

Nooit terugbellen!

Er zijn telefoonoperatoren die mensen met klachten over dergelijke praktijken, gewoon van het kastje naar de muur sturen. Wie met een klacht belt, krijgt – dikwijls na lang wachten – een call center aan de lijn. Geregeld wordt aangeraden een klacht in te dienen bij Justitie. Dat belooft sowieso een langdurige procedure te worden waardoor veel klagers gewoon afhaken.

Hoe het er nu aan toegaat blijkt het zo goed als onmogelijk om erachter te komen van welk privé- of geheimnummer men via de vaste lijn wordt gebeld. Blokkeren van een dergelijk nummer is dan al helemaal zo goed als uitgesloten, tenzij je telefoontoestel daartoe wel in staat is via een blokkeringsfunctie. Wie met zijn wat meer gesofisticeerde mobieltje belt, is beter af, want normaal gesproken kan men via ‘Instellingen’ ongewenste telefoonnummers weren.

Neem geen contact op met onbekende telefoonnummers,
zeker niet als het om buitenlandse nummers gaat
De telefoonoperators waarschuwen in ieder geval wel bijna allemaal op hun site om geen contact op te nemen met onbekende telefoonnummers, zeker niet als het om buitenlandse nummers gaat. Proximus kan geen buitenlandse nummers voor zijn telefoonabonnees blokkeren en Telenet kan weliswaar alle anonieme bellers blokkeren, maar dan krijgt de abonnee ook geen oproepen meer van bepaalde diensten en organisaties zoals elektriciteitsleveranciers en ziekenfondsen wanneer die via hun telefooncentrale bellen. Ook wijzen de telefoonoperatoren hun klanten op de mogelijkheid om commerciële telefoontjes te weren als ze zich daarvoor laten registreren.

Ook cybercrime enorm gestegen in 2015

Het federale Cyber Emergency Team (CERT.be), dat speurt naar cybercrime, heeft in 2015 maar liefst 30 procent meer meldingen van dit soort misdaad geregistreerd dan in 2014 en 9 keer zoveel als bij de oprichting van dit team 6 jaar geleden. Officieel gaat het om ruim 1000 gevallen per maand, maar in werkelijkheid ligt dat zeer waarschijnlijk veel hoger omdat lang niet alle gevallen worden aangegeven bij het team. In bijna de helft van de gevallen gaat het om kwetsbaarheden of veiligheidslekken in soft- en hardware die organisaties gebruiken en die potentieel misbruikt kunnen worden. Een op de vijf meldingen gaat over scans die door derden op bepaalde systemen worden uitgevoerd. Zo wordt met name gescand naar bepaalde lekken of kwetsbaarheden om in een computersysteem binnen te geraken. In bijna 20 procent van de gevallen gaat het om virusbesmettingen.

/123/Inzicht/dief.jpgDe experts van CERT.be concluderen dat de aanvallen van de criminelen specifieker en professioneler geworden zijn. Er zijn veel besmettingen met ransomware. Dat zijn virussen die computers gijzelen, waarbij de criminelen om losgeld vragen. Meer concreet: zij gijzelen gegevens van organisaties door ze te versleutelen om daarna geld te vragen voor de sleutel tot de eigen documenten. Daarnaast worden er ook zeer realistisch uitziende phishingmails  naar de boekhouding van een bedrijf verstuurd. Dat kan zelfs valselijk uit naam van derden of van de ceo of collega’s gebeuren … Lees ook dit artikel over cybercriminaliteit: Belgen laten zich het meest bedotten door criminelen op internet

Auteur: Jan Schils

8 reacties

oostende
een goed idee want is niet gezellig steeds lastig te vallen voor een reclamecampagne enz
22/03/16 08:40 REAGEER
LeonidasA
Je kunt nu al ongewenste nummers laten blokkeren, maar dat werkt blijkbaar alleen voor oproepen van uit Belgiƫ. Wanneer ik vanuit het buitenland opgebeld wordt kunnen ze er hier blijkbaar niets aan doen en dus zit ik nog steeds opgescheept met ongewenste oproepen uit het buitenland! Is Mr De Croo zich daar ook wel van bewust?
22/03/16 09:31 REAGEER
Jeffrem12345678
Ja daar is minister De Croo zich zeker van bewust als u het artikel goed had gelezen zou u het ook hebben geweten.
23/04/16 03:31 REAGEER
aronjaco
Wel , ik ben kritisch, De Croo, concentreer u eens op het vaststaande feit dat :
van zodra er zich ook maar iets voordoet, waarbij mensen het nodig vinden massaal informatie op te vragen, calamiteit bv., wel dan is in ons land alle communicatie onmogelijk. Overbelast noemt men dat.
Hoe veilig en zeker zijn wij eigenlijk over de bruikbaarheid van al die technologie ?
Ik weet dat er een vals veiligheidsgevoel is . Het moet maar eens heel hard waaien en het is al van dat : hulpdiensten niet bereikbaar.
22/03/16 11:49 REAGEER
Frvyt
www.bel-me-niet-meer.be
Op deze site kun je je laten inschrijven om je telefoonnummer te blokkeren.Het helpt alleen nog niet tegen telefoontjes uit het buitenland
22/03/16 14:50 REAGEER
GretaB
Ook ik heb me laten registreren op de site.
Heb dit gehoord op radio2
Het was bij de Inspecteur ..of de Madammen.
24/03/16 12:27 REAGEER
Oldie1949
Voor Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.webascender.callerid&hl=nl
22/03/16 16:47 REAGEER
Marina52
Je zal maar te maken krijgen met terroristen per telefoontjes.
22/03/16 22:25 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiƫn. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels