Deel via

Chemotherapie minder giftig voor borstkankerpatiënten door het 5-2 dieet?

March 2016
Laat één ding duidelijk zijn: een gevarieerd en evenwichtig menu, op basis van beschermende voedingsmiddelen, speelt een belangrijke rol in de preventie van kankers. Ook tijdens de behandeling is gewichtsafname zeer belangrijk om de kansen op herval te beperken. Te veel lichaamsvet heeft namelijk invloed op de hormoonbalans in je lichaam: vetcellen produceren hormonen, zoals oestrogeen, die kanker in de hand werken. Pink Ribbon licht recent onderzoek toe.

B-AHEAD 3

De B-AHEAD 3-studie zal meer inzicht kunnen geven over het positieve effect van diëten tijdens chemotherapieHet Antikankerfonds investeert jaarlijks in de ontwikkeling van beloftevolle kankerbehandelingen. Tijdens klinische studies worden vooral alternatieve, maar veelbelovende behandelingen onderzocht met kans op doorbraak. Eén van die studies handelt over een speciaal dieet om te combineren met chemotherapie bij gevorderde borstkankers. Dr. Harvie en prof. dr. Howell gingen op zoek naar een dieet dat zorgt voor gewichtsverlies in combinatie met een verbeterde cholesterol, bloeddruk en energiehuishouding. Omdat een te strikt dieet moeilijk vol te houden is door de patiënten in behandeling, kozen ze voor een bijzondere formule. Twee dagen per week volg je een strikt dieet, de andere vijf dagen eet je mediterrane keuken. Uit voorafgaand onderzoek bleek al dat vrouwen die het 5-2 dieet volgden meer gewicht verloren dan vrouwen die een dagelijks dieet volgden. De studie, genaamd B-AHEAD 3, onderzoekt nu het effect van het 5-2 dieet op obese vrouwen die chemotherapie zullen krijgen voor een vergevorderde borstkanker. Deze studie is veelbelovend en zal meer informatie kunnen verschaffen over het positieve effect van diëten tijdens de chemotherapie.

Belang van gezonde voeding

Gezonde voeding is belangrijk, zowel op vlak van preventie als middel om de kans op herval te beperken. De beroemde Franse kankerspecialist David Khayat, auteur van het boek Het echte antikankerdieet (Odile Jacob, 2010), onderzocht welke voeding een stimulerend effect heeft op kankervorming. Volgens hem is dit de top 5 van te mijden producten:

  • /124/Gezondheid/lump-sugar-549096_640.jpgTransvet, veelvuldig gebruikt in de industriële keuken (wordt bekomen door de hydrogenering of het harden van plantaardige oliën zoals palmolie)
  • Geraffineerde bloem
  • Vette roofvissen (zoals zalm, zwaardvis, rode tonijn) zet je het best niet te vaak op het menu, want ze zijn sterker vervuild dan andere vissen
  • Suiker, een ware broeihaard voor kankers (je kan het vervangen door agavesiroop, kokosbloemsuiker of stevia)
  • Rood vlees, zeker als dat gegrild is

En in de drankenafdeling?

/124/Gezondheid/thee.jpgJe moet veel drinken! Groene thee is heilzaam. Het stimuleert de werking van de lever en schakelt zo kankerverwekkende gifstoffen uit. Bovendien houdt het de groei van nieuwe bloedbanen tegen die je lichaam aanmaakt als tumoren zich ontwikkelen. Aanbevolen dagelijkse dosis: drie kopjes.

Alcoholgebruik verhoogt dan weer het risico op verschillende kankers, onder andere borstkanker (met 10%), en dat al bij het nuttigen van één glas per dag. Dat wijst een studie uit, uitgevoerd in 2009 door het INCA, een Frans instituut voor kankeronderzoek. Nieuw Amerikaans onderzoek heeft sindsdien echter uitgewezen dat matig gebruik van alcohol het risico op borstkanker vermindert. Als je twijfelt, hou het dan op een glaasje per dag.

Pink Ribbon houdt maat /124/Gezondheid/ribbon$.jpg

Het lintmetermotief van het Pink Ribbon-lintje symboliseert dat je maat moet houden in het levenPink Ribbon zet in zijn strijd tegen borstkanker in op gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Dit jaar werd het Pink Ribbon-lintje ontworpen door Edouard Vermeulen en kreeg het een lintmetermotief met zich mee. Deze lintmeter symboliseert dat je maat moet houden in het leven. Een gezonde levensstijl kan immers de kans op borstkanker aanzienlijk verminderen. Met de opbrengsten van de lintjesactie steunt het Pink Ribbon Fonds projecten van de Koning Boudewijnstichting. De laureaat van Pink Ribbon zal dit jaar een project zijn dat werkt rond de gevolgen van de chirurgische behandeling na borstkanker. Wil je dit project steunen? Je kan een gift doen aan het Pink Ribbon Fonds, via de website van de Koning Boudewijnstichting, met de verplichte vermelding 192/0810/00092.

1 reactie

aronjaco
Conclusie : chemotherapie is giftig, punt. Minder giftig , wat betekent dat ? Ik deduceer dan : ge leeft nog een paar maanden langer in miserie. Trouwens , als ge kanker hebt vermagert ge toch altijd , of niet ?
De les hier is volgens mij : als ge iets minder rap wilt sterven , wel , ontzeg u dan alle genotsmiddelen ( breed gezien) en zo koopt ge een aantal maanden kwaliteit-ontbrekend leven.
De onderliggende boodschap hier is : leef gezond. Wel , kanker is veelal slechts genetisch bepaald en in de andere gevallen bepaald de leefomgeving, luchtvervuiling bv., het gebeuren , en dat gekoppeld aan de voorbestemdheid.
Dit artikel wijst naar " eigen schuld , dikke bult", iets dat een pseudo logische miskleun is .
Dat is dan mijn gedacht. Dit is geen defaitisme maar een wijzen naar een gebrek aan ernstige inzichten over dat onderwerp. De wereld is nog altijd plat zou ik zo toevoegen.Neen dus .

30/03/16 11:28 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels