Deel via

De verrassing van 2016: inflatie

March 2016
Het klinkt vreemd, want iedere econoom, centrale bankier en belegger lijkt het erover eens: inflatie is nog ver weg. Maar toch zijn de eerste signalen van inflatie in Amerika al aanwezig. En met een simpele stap, kunnen beleggers zich heel makkelijk indekken tegen wat inflatie. Nico Pantelis, financiƫle expert van Slim in Fondsen, geeft duiding bij een eventuele inflatie.

Amerikaanse inflatie

/124/Geld/stat.jpgCentrale banken trekken alle registers open om de inflatie wat aan te wakkeren. Veel banken houden een inflatiedoelstelling van ongeveer 2% aan. En de Fed vormt daarin geen uitzondering.

Met het beperken van inflatie heeft de Fed zich in de afgelopen jaren niet bezig gehouden. De inflatie stond – en staat – immers op een zeer laag niveau. Deflatie was eerder een zorg.

Maar nu zijn de eerste tekenen van inflatie toch echt daar. In februari kwam de inflatie, zonder olie en voedselprijzen, 2,3% hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. En de olieprijs kan hierin nog een rol spelen: hogere energieprijzen stuwen de inflatie direct.

/124/Geld/1.jpg

Dit soort cijfers zijn hoopgevend voor de weg die de Fed is ingeslagen, namelijk een beleid met renteverhogingen. Opvallend is dan ook dat de Fed tijdens de recentste bijeenkomst heeft aangegeven om de rente dit jaar maar twee keer te verhogen in plaats van de voorgenomen vier keer. 

Soepele Fed

De Fed gaat toch maar twee renteverhogingen doorvoeren, geen vierIn december hield de Fed nog rekening met vier renteverhogingen in 2016, omdat de Amerikaanse economie gezond genoeg was. De inflatie was toen lager dan vandaag. Hierdoor ontstaat dus een situatie waarin de Fed een soepeler beleid aanneemt terwijl de inflatie wat lijkt aan te trekken.

De beslissing van de Fed om in 2016 minder renteverhogingen door te voeren, lijkt vooral te zijn ingegeven door de paniek op de markten die in januari ontstond. Daarbij lijkt het bewaren van kalmte voor de Fed dus belangrijker dan eventuele inflatie.

Beschermen

In de afgelopen maanden heeft de Fed altijd erg proactief gereageerd op inflatie door alvast te beginnen met renteverhogingen. Door de meest recente ontwikkelingen lijkt de Fed het niet erg te vinden om wat achter de inflatie aan te lopen. En dat kan wel eens voor verrassingen gaan zorgen, als de inflatie zich toch sneller lijkt te ontwikkelen.

/124/Geld/Gold_Bars.jpgHet is dan ook geen verkeerd idee om nu alvast in te spelen op wat bescherming van inflatie. Wie zijn portefeuille tegen inflatie wil beschermen, kan dat prima doen door goud te kopen. Op de beurs zijn verschillende goudfondsen verhandelbaar, waarvan de GLD ETF de bekendste is. Toegegeven: het lijkt ver weg, maar als de geschiedenis ons iets leert, dan is het wel dat inflatie snel en hard kan toeslaan. Een beetje bescherming is dan geen overbodige luxe!

Auteur: Nico Pantelis

1 reactie

aronjaco
Goud ? Wel , als de Fed haar rente verhoogt, gaat goud omlaag, dat omdat de macro economische cijfers motief zijn voor de renteverhoging. Hoe beter de economie draait , hoe minder interesse in goud. Goud terug naar , om te beginnen 800 dollar/ounce ?
Ik lees : " In februari kwam de inflatie, zonder olie en voedselprijzen, 2,3% hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. En de olieprijs kan hierin nog een rol spelen: hogere energieprijzen stuwen de inflatie direct. Hoe hogere energieprijzen, bedoeld wordt olie ? Olie is de berg aan het afwandelen aangezien er andere milieuvriendelijke energiebronnen voorhanden zijn.Denk maar eens aan " de gouden olie" , zijnde zonnenergie. Trouwens , die redenering volgend, is het zo dat de goudprijs en de olieprijs een parallelle beweging kennen.
30/03/16 11:46 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels