Deel via

Denk ook aan je pensioen als je gaat scheiden

March 2016
Het pensioen?! Wat komt dat doen bij een scheidingsregeling? En het pensioen is toch van mij en die groepsverzekering ook! Is dat zo? En wat kunnen koppels in scheiding dan wel allemaal regelen tijdens een bemiddeling, waar bij een gerechtelijke procedure veelal geen aandacht aan wordt besteed?

Wat met je pensioen?

/124/Eric/schaar.jpgBij een gerechtelijke scheidingsprocedure wordt het onderwerp ‘pensioen’ vaak niet aangesneden, wat voor een zware domper kan zorgen op het moment dat je op pensioengerechtigde leeftijd komt. Pas dan word je geconfronteerd met het effect van bijvoorbeeld jaren geen (wettelijke) pensioenrechten opgebouwd te hebben. Bij scheidingsregelingen waar een bemiddelaar aan te pas komt, kan het pensioen ook uitvoerig besproken worden. Zo wordt er in de overeenkomst beschreven of ieder voor het eigen wettelijk pensioen instaat of niet. Het is immers ook mogelijk dat er een compensatie wordt afgesproken voor niet-opgebouwde pensioenrechten.

De materie is complex en vergt veel tekst en uitleg. Het is dan ook onbegonnen werk om in dit artikel alles in detail te behandelen. Een ervaren bemiddelaar kan je mondeling wegwijs maken tussen alle ingewikkelde begrippen zoals wettelijk pensioen, echtscheidingspensioen, extralegaal pensioen en groepsverzekering, zodat je over alles een regeling kan treffen. In dit artikel geef ik alvast de basis mee.

Allereerst wil ik even duiden op het belang van pensioen en je een idee geven over de bedragen die worden uitbetaald door de Staat. De bedragen die G. De Swert (ex-hoofd van de studiedienst en specialist sociale zekerheid) in 2014 de wereld instuurde, werden door geen enkele politicus of officiële instantie weerlegd of tegengesproken. Daarom kan de volgende informatie de ogen openen van scheidende koppels waarvan een van de partners niet of slechts gedeeltelijk heeft gewerkt:

/124/Eric/moneyz.jpg‘Begin 2013 kreeg een gepensioneerde van de privésector (werknemers en zelfstandigen) gemiddeld 1025 euro per maand. Een werknemer 1040, een zelfstandige 992. Een man 1154, een vrouw 907, een weduwe 936. Een Vlaamse gepensioneerde 1107, een Waalse 1073, een Brusselse 1053. Een gepensioneerde van de overheid mocht zich verheugen op gemiddeld 2.119 euro.’

Niet vergeten: het gaat over bruto bedragen … Ook dat nog!

Wettelijk pensioen: compensatie voor niet-gewerkte periodes?

Als je bepaalde periodes slechts deeltijds of niet hebt gewerkt om bv. te zorgen voor de kinderen en het huishouden, wreekt zich dat in het wettelijk rustpensioenIn het geval dat een van de partners bepaalde periodes slechts deeltijds of niet heeft gewerkt om bijvoorbeeld te zorgen voor de kinderen en het huishouden, wreekt zich dat in het wettelijk rustpensioen. Het aantal jaren dat meetelt om het wettelijk pensioen te berekenen, en de refertebedragen om het rustpensioen te berekenen, ondergaan de invloed ervan zodat een beduidend lager pensioen zal worden ontvangen.

Is het dan onredelijk als die partner vraagt om een regeling te bespreken om dit (deels) te compenseren? Hoe ziet zo’n compensatie er dan uit?

Een dergelijke compensatie kan een bedrag zijn dat de ene partner aan de andere betaalt gedurende een bepaalde periode. Daarnaast kan het ook een gekapitaliseerd bedrag zijn dat wordt betaald in de vorm van persoonlijk onderhoudsgeld. Hou wel in het achterhoofd dat het steeds om brutobedragen gaat waarvan de betaler fiscaal een deel recupereert en de ontvanger een deel aan de fiscus dient af te staan.

Als je nog geen 55 jaar oud bent, is het echter moeilijk om te berekenen op hoeveel wettelijk pensioen je recht hebt. Pas vanaf 55 jaar kan er een officiële simulatie gemaakt worden van het ‘vermoedelijk’ bedrag aan rustpensioen.

Wat is een echtscheidingspensioen?

/124/Eric/7027606047_1fa9fcbf37_o.jpgHet is mogelijk dat je bij een scheiding recht hebt op een extra rustpensioen op basis van de loopbaan van je ex. Dat echtscheidingspensioen kan dan worden toegevoegd bij het rustpensioen dat je ontvangt voor je eigen beroepsloopbaan. Het zijn geen schatten en geen bergen van goud, het is wat het (maar) is.

Wie heeft recht op zo’n echtscheidingspensioen: niet de ex-partner van een ambtenaar. Wel de ex-partner van een loontrekkende of zelfstandige. Die kan hierop aanspraak maken onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je 65 jaar zijn of op vervroegd pensioen zijn (gesteld). Je mag ook niet uit de ouderlijke macht ontzet zijn, je mag niet veroordeeld zijn omdat je de ex-partner naar het leven hebt gestaan. Je mag niet hertrouwd zijn, tenzij het nieuwe huwelijk opnieuw ontbonden is door echtscheiding of overlijden van de (nieuwe) partner.

Voor de jaren waarin je geen eigen rechten krijgt toegekend, ontvang je 60% van 62,5% van het jaarinkomen van je gewezen echtgenootVoor het bepalen van de loopbaan worden de periodes van tewerkstelling en gelijkstelling van je ex gedurende de huwelijksperiode in aanmerking genomen. Het bedrag zelf wordt op dezelfde manier berekend als een gewoon rustpensioen. Voor de periode dat het huwelijk heeft stand gehouden wordt het pensioen berekend alsof je zelf de activiteit hebt uitgeoefend.  Maar als je voor een bepaald jaar eigen pensioenrechten in een ander stelsel hebt opgebouwd, dan krijg je geen pensioen als echtgescheidene, tenzij je aan die persoonlijke rechten verzaakt. Voor de jaren waarin je geen eigen rechten krijgt toegekend, ontvang je 60% van 62,5% van het jaarinkomen van je gewezen echtgenoot.

Kan ik aanspraak maken op de groepsverzekering van mijn ex?

Lees hier verder. 

Auteur: Eric De Corte

18 reacties

M280351
Wat gebeurt er met het onderhoudsgeld na het pensioen? graag hierover wat meer info
29/03/16 20:30 REAGEER
EDC1
Beste, uw vraag is te algemeen om gericht te kunnen antwoorden.
Bedoelt u dat er thans persoonlijk onderhoudsgeld wordt betaald of is er een onderhandeling aan de gang opdat er zou worden betaald?
Is er maw een regeling die bekrachtigd is met een vonnis? Zo ja, dan staat in de regeling vermeld wat er gebeurt vanaf de oppensioenstelling of wettelijke pensioenleeftijd, of vervroegd pensioen. Allemaal zaken die in een regeling via mij in detail worden uitgeklaard zodat er een goede eenduidige regeling is en er nadien niet wordt nagetrapt. Duideliojkheid en transparantie voorop.
U zal dan ook begrijpen dat ik op uw 'algemene' vraag geen afdoend antwoord kan formuleren. Leg me uw dossier voor en dan pas kan ik antwoorden. Als u wenst kan u een afspraak maken. Coördinaten vindt u op mijn website www.ericdecorte.be
31/03/16 11:57 REAGEER
driver
Bij de echtscheiding waarbij mijn ex vrouw alles op eiste is alles tegen haar gekeerd zij moest onderhoudsgeld betalen voor onze zoon,voor deze onderhoudsgeld heb ik afstand van genomen zodat zij geen onderhoudsgeld moest betalen,zij heeft dan een document ondertekend dat zij na de scheiding geen onderhoudsgeld zou opstarten waarvan zij afstand van neemt.
En mijn ex vrouw heb ook afstand van mijn pensioen gedaan dat ze ook geen rechtszaak zou opstarten om een deel van mijn pensioen op te eisen.
Deze afstand is wel een aparte rechtszaak geweest om dat de document na de scheiding spreekt,
De rechtbank heb dat ook bevestigt en heb daar ook een vonnis van, mijn ex vrouw kan geen aanspraak meer maken voor eventuele tussenkomst of onderhoudsgeld en pensioen
30/03/16 00:03 REAGEER
EDC1
Beste, uit uw verhaal blijkt het belang om van bij aanvang duidelijke afspraken te maken die duidelijk in de regeling worden verwoord. Dit voorkomt nadien discussies en rechtzaken, die op hun beurt nefast zijn voor de relatie na de scheiding en waardoor de relatie extra kan verzuren.
Goede afspraken-goede vrienden, ook na de scheiding.
31/03/16 12:00 REAGEER
tagoremagda
ik ben wettelijk gescheiden en heb gewerkt waarvoor ik een pensioen ontvang.
Mijn ex heeft gewerkt in een openbare dienst als werknemer.
Ik veronderstel dat ik op niets recht heb, zelfs als mijn ex zou komen te overlijden.

m.janssens
30/03/16 11:33 REAGEER
EDC1
Beste, in antwoord op uw vraag het navolgende:
- pensioen kan u inderdaad niet vragen wel een overlevingspensioen; ik verwijs u graag naar dit blogartikel dat u op mijn website vindt: http://ericdecorte.be/blog/krijg-ik-pensioen-van-mijn-ex-als-die-ambtenaar-was
Voor meer concrete informatie kan u een afspraak met me maken. Immers de formuleringen in de regelingsovereenkomst of het vonnis zijn mede richtinggevend.U schrijft immers 'ik veronderstel dat ik op NIETS recht heb...'. het is me niet duidelijk of u over pensioen spreekt of over persoonlijk onderhoudsgeld.
U zal begrijpen dat ik op uw princiepsvraag geen diepgaand antwoord kan formuleren. Inzage in uw concrete situatie is noodzakelijk.
Leg me uw dossier voor en dan pas kan ik antwoorden. Als u wenst kan u een afspraak maken. Coördinaten vindt u op mijn website www.ericdecorte.be
31/03/16 12:04 REAGEER
tagoremagda
ik ben wettelijk gescheiden , en heb gewerkt waarvoor ik een pensioen ontvang.
Mijn ex heeft gewerkt in een openbare dienst als werknemer.
Ik veronderstel dat ik nergens recht op heb , zelfs niet als mijn ex komt te overlijden.

m.janssens
30/03/16 11:38 REAGEER
anny62
Ontvangt de ex-echtgenote een deel van het pensioen van haar ex indien ze niet hertrouwde ?
30/03/16 12:10 REAGEER
renny
mijn man gaat in april op65 jaar op pensioen. Zijn ex vrouw waarmee hij 20 jaar gehuwd was,is nooit hertrouwd.Hij heeft zijn vrouw het huis gegeven ,dit is gebeurd in 1992. Kan zij nog iets van zijn pensioen eisen? Ze heeft in de periode dat ze samen waren nooit gewerkt?
30/03/16 16:25 REAGEER
EDC1
Mevr., ik begrijp uw "vrees". Maar alles hangt af van hoe wat is bepaald in de regelingsovereenkomst of het vonnis.Als de teksten u niet duidelijk zijn, kan u me deze steeds voorleggen.
Het gaat immers over wat is voorzien na het pensioen.
maak dan een afspraak. Mijn coordinaten vindt u op mijn website www.ericdecorte.be
31/03/16 12:12 REAGEER
EDC1
Beste, in het artikel in seniorennet staat het antwoord beschreven.Ik citeer uit mijn artikel: "Je mag niet hertrouwd zijn, tenzij het nieuwe huwelijk opnieuw ontbonden is door echtscheiding of overlijden van de (nieuwe) partner."
Voor alle duidelijkheid het gaat om een echtscheidingspensioen; het bedrag dat uw ex toekomt wordt niet in mindering gebracht van uw pensioen.
Voor bijkomende vragen en het voorleggen van uw dossier, neem contact met me op via de coordinaten iop mijn website.
31/03/16 12:08 REAGEER
EDC1
Dit was een antwoord bestemd voor e. Bracke.
31/03/16 12:09 REAGEER
ilse
hallo
kan ik onderhoudsgeld vragen van een ambtenaar,ik ben nog niet gescheiden maar hij heeft dit al wel ingezet,ik weet dat ik geen recht heb op pensioen
30/03/16 16:27 REAGEER
ilse
hallo,ik ben nog niet gescheiden maar hij heeft het al wel ingezet,hij was ambtenaar en ik weet dat ik geen pensioen kan krijgen maar kan ik onderhouds geld vragen?
alvast bedankt
30/03/16 16:32 REAGEER
EDC1
Mevr., in antwoord op uw twee vragen het navolgende:
- pensioen kan u inderdaad niet vragen wel een overlevingspensioen; ik verwijs u graag naar dit blogartikel dat u op mijn website vindt: http://ericdecorte.be/blog/krijg-ik-pensioen-van-mijn-ex-als-die-ambtenaar-was
- onderhoudsgeld: omdat ik uw dossier niet ken spreek ik me niet uit over de gegrondheid van uw vraag voor het bekomen van persoonlijk onderhoudsgeld, wel verwijs ik u graag naar twee blogartikels die u op mijn website vindt. Na lezing ervan ben je helemaal bij en kan je weten of uw vraag ja dan neen gegrond is:
http://ericdecorte.be/blog/moet-ik-mijn-ex-onderhoudsgeld-betalen-zo-ja-hoeveel
http://ericdecorte.be/blog/win-life-hoe-bedrag-aan-onderhoudsgeld-voor-de-partner-bepalen
Voor meer concrete informatie kan u een afspraak met me maken. U zal begrijpen dat ik op dergelijke 'algemene' vragen geen diepgaand antwoord kan formuleren. Inzage in uw concrete situatie is noodzakelijk.
Dank voor uw reactie op het artikel in seniorennet.
31/03/16 11:49 REAGEER
DaniellaCorne1
beste,
Ik was 26 gehuwd met een ambtenaar. Hij overleed enkele maanden geleden. Zijn ex-vrouw waarvan hij al 30 jaar gescheiden was, ontvangt van zijn pensioen meer dan de helft..is dit wel normaal ?
Is deze wet niet achterhaald want in de privé gebeurt dit niet of toch ? Ik zou diegenen die hertrouwd zijn met een ambtenaar en waarvan de ex van die ambtenaar niet hertrouwd is, willen verwittigen want er is bijna niemand die van deze zotte wet enige notie heeft. Tis maar als je het meemaakt...
Alvast bedankt
6/04/16 21:05 REAGEER
carolyntje
Hallo.
Ik ben ondertussen 7 jaar gescheiden maar hadden geen weet van deze mogelijkheid om pensioen opnieuw eisen. Ik ben 16 jaar huismoeder geweest en ben dan de laatste jaren van mijn huwelijk beginnen werken. Ik heb de scheiding aangevraagd.
Kan ik hier nog afspraak op maken achter zoveel jaren?
Alvast bedankt voor je antwoord.
C.
9/04/16 09:58 REAGEER
marcdepuydt1
Ik ben in oktober 2015 uit mijn huis in Letland gezet door mijn echtgenote. Ik ben veranderd van domicilie en wij wonen nu al meer dan 7-8 maanden op een verschillende domicilie; Het echtscheidingsproces is nog niet ingezet door het feit dat de advokaat er nog niet uit is of de echtscheidingsproces in Letland of in Belgie moet uitgesproken moet worden. Volgens de Belgische wetgeving moet huwelijk die gesloten is in Belgie , de echtscheiding behandeld worden voor de Belgische rechtbank maar er si een uitspraak van de Europees Hof die zegt dat de echtscheiding ook kan uitgesproken worden door de Letse rechtbank; Mijn vrouw heeft nooit gewerkt inn Belgie en heeft daar ook geen sociale bijdragen betaald. Vanaf het ogenblik dat de RVP notie heeft genomen dat wij op een verschillend adres wonen, heeft het RVP het gezinspensioen van ons (1750 netto) gesplitst in 50-50 %, dus elk 920 euro voor elk van ons. Daar mijn vrouw haar Lets pensioen nog ontvangt :350 euro heeft zij in totaal 920 plus 350 =1270 euro per maand en ik ampertjes 920 euro. Ik heb gevraagd aan mijn prodeoadvokaat om gedeeltelijk beslag te leggen op het pensioen van mijn vrouw daar zij, indien zij in het huis wilt blijven wonen mij nog 45,000 euro moet terugbetalen voor het huis die met mijn erfenisdeel gebouwd geweest is.
Nog een vraagje, hoelang moet een feitelijke scheiding duren dat het wordt bekrachtigd door de rechtbank en men automatisch gescheiden is?
Nu maak ik mij geen illusies dat ik de 45,000 euro nooit zal terugzien want mijn vrouw heeft frauduleus met de eigendomspapieren gesjoemeld zonder mij te kennen.
13/06/16 14:43 REAGEER

Login Registreer

Eric De Corte

Erkend bemiddelaar
Erkend bemiddelaar
Eric bemiddelt bij scheidingen, conflicten tussen ouders en kind, generatieconflicten. Door op een zachte warme manier om te gaan met mensen in een conflictueuze situatie, slaagt hij erin om mensen dicht(er) bij elkaar te brengen en hen samen tot ‘hun’ oplossing te brengen. Op zijn website www.ericdecorte.be vind je honderden artikels die mensen wegwijs maken in de doolhof van conflicten en scheiding. Meer info over Eric vind je hier.

Meer artikels van Eric De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels