Deel via

Belgische 'welvaartsstaat' telde nog nooit zoveel armen als nu

April 2016
Politici, vooral zij die aan de macht zijn, kloppen zichzelf graag eens op de borst met de bewering dat we hier in een welvaartsstaat leven. Nu is dat voor het gros van de bevolking min of meer het geval, maar anno 2016 zijn er toch nog heel wat mensen voor wie dat niet geldt. SenNet columnist Jan Schils vat de cijfers van het recente rapport over armoede in België samen.

/125/Inzicht/3633244665_09b16e42c3_z.jpg15,5% leeft in armoede

1,7 miljoen mensen in dit land (ofwel 15,5 procent van de inwoners) leven nu al in armoede, of lopen het risico om op elk moment onder de armoedegrens terecht te komen. Die cijfers hebben onderzoekers van de universiteiten van Gent en Bergen dezer dagen uit de doeken gedaan in een rapport over armoede in België.

Verdere stijging verwacht

Erger nog: volgens het Jaarboek Armoede in België 2016 is de armoede de afgelopen drie jaar niet gedaald, maar wel gestegen en dreigt ze nog meer te zullen toenemen. Zo zouden er nog eens 2 miljoen mensen zijn die het risico op armoede lopen omdat ze moeten leven met een inkomen dat onder de armoedegrens ligt, in een huis wonen zonder comfort of in een gezin waar weinig of niet gewerkt wordt. Vooral dat laatste komt het meeste voor in het Waalse landsgedeelte en Brussel.

Waar ligt de armoedegrens?
Voor een alleenstaande ligt de armoededrempel in ons land op 1074 euro bruto inkomen per maand, voor een gezin met twee kinderen op 2256 euro bruto.

Bij veel mensen zal de vraag rijzen of armoedebestrijding niet een prioriteit was die de huidige federale regering (zonder socialisten) heeft gesteld. Heeft het federale beleid dan gefaald? De onderzoekers geven daarop geen antwoord. Ze stellen wel vast dat de aanhoudende economische crisis in België en Europa de armoede en sociale uitsluiting heeft verergerd: ‘De maatregelen om de eurocrisis te bestrijden hebben het armoederisico doen toenemen.’

Onze columnist Jan Schils merkt op dat een groot aantal maatregelen die tot de huidige armoedetoestand hebben geleid nog beslist werden voordat de regering-Michel aan de macht kwam. De onderzoekers zijn dan ook niet alleen kritisch voor de besparingen van de huidige federale regering, maar ook voor het armoedebeleid van de vorige regering-Di Rupo.

De strengere regels voor werklozen en schoolverlaters van de vorige regering duwen nog meer mensen
in armoede
Onderzoekster Isabelle Pannecoucke van de onderzoeksgroep POS+ aan de Gentse universiteit concludeert dan ook dat de strengere regels voor werklozen en schoolverlaters die de vorige regering heeft vastgesteld nog meer mensen in armoede duwen. Pannecoucke: ‘Het betreft vooral alleenstaande gezinnen en mensen die langdurig werkloos zijn. Het is te verwachten dat ook jongeren de dupe zullen zijn van die hervormingen in de werkloosheidsuitkeringen.’

De onderzoekers zijn van oordeel dat de besparingen van de huidige regering de armoede in België nog verder zullen laten toenemen. Daarbij lopen de gezinnen en huishoudens die nu net boven de armoedegrens leven het grootste risico. Door de besparingen kunnen zij namelijk uiteindelijk in de armoede verzeild raken. ‘Doordat de nadruk op fiscale noodoplossingen ligt, verschuiven sociale maatregelen naar het achterplan’, zo menen de onderzoekers.

Enkele schrijnende kerncijfers

  • 20% van de Belgen loopt het risico op armoede./125/Inzicht/boterham.jpg
  • 21,5% van de kinderen, 24% van de jongeren en 21,2% van de 55-plussers loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting.
  • Het risico loopt op tot 34,7% bij mensen met een laag
    opleidingsniveau.
  • 69,8% van de werklozen loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting.
  • 15% van de Belgen leeft onder de armoededrempel.
  • 68,4% van de niet-EU-burgers leeft in armoede.
  • Bij de eenoudergezinnen leeft 54,2% onder de armoededrempel.
  • 5% van de Belgen verkeert in een situatie van materiële deprivatie: ze kunnen hun huur of facturen niet betalen, ze kunnen zich niet veroorloven om de twee dagen een maaltijd met vlees, kip of vis te bereiden, ze kunnen hun woning niet verwarmen, ze hebben geen wasmachine, televisietoestel, telefoon of auto.
  • Wie huurt, verkeert vaker in armoede (40,3%) dan wie een eigen huis heeft (8%).
  • 14% van de Belgen leeft in een huishouden met een zeer lage werkintensiteit.

Federaal actieplan

/125/Inzicht/jobs.jpgIntussen heeft staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (NVA) het (derde) federaal actieplan klaar om de armoede aan te pakken. Op basis van 59 actiepunten wil zij armen sneller aan een baan helpen, een dak boven het hoofd bieden en een goede gezondheidszorg en sociale bescherming verzekeren. Ook is een apart plan tegen kinderarmoede voorzien.

Volgens Sleurs legt haar plan de juiste accenten. Als belangrijkste punten noemt zij ‘het verhogen van de sociale minima tot aan de Europese drempel, de automatische toekenning van sociale rechten en de verdere activering van de armen bij het OCMW’.

De armoedeorganisaties staan sceptisch tegenover het federaal actieplan van Sleurs De armoedeorganisaties in ons land staan echter sceptisch tegenover de plannen van Sleurs. Zo is het Netwerk tegen Armoede teleurgesteld omdat een duidelijk plan ontbreekt om de uitkeringen tot boven de Europese armoededrempel te doen stijgen. De organisatie Welzijnszorg heeft dan weer twijfels of die automatische toekenning van sociale tarieven ook effectief zal doorgevoerd worden. Daarnaast staan de middenvelders niet te trappelen bij de aankondiging van gemeenschapsdienst voor leefloners en langdurig werklozen.

Auteur: Jan Schils

7 reacties

Madeleineke
Wat wil men nu?

Dagelijks voert men honderden potentiele armen in (neen, niet enkel asielzoekers, ook en vooral importhuwelijken die dan nog eens driemaal zoveel kinderen nemen), hoe zou men dan willen dat de armoede vermindert?

De socialisten voeren hun kiesvee in, er geen rekening mee houdend dat degenen die de (vet)potten moesten vullen ondertussen zelf op pensioen zijn en niet werden opgevolgd door evenzoveel harde werkers.

4/04/16 17:34 REAGEER
Ghost
De politici zorgen vooral voor HUN welvaart, terwijl de kleine man steeds maar minder geld op z'n spaarboekje kan houden en terwijl de intresten zo laag staan dat ze daar OOK al bijna niets op krijgen. 2e) De pensioenen moeten voor iedereen die gewerkt heeft (minimum 35 jaar) min of meer gelijk zijn. Nu zijn er daar mensen die "NOOIT" op pensioen gaan, maar op "rust " en blijven ze een "wedde" trekken van OVER de 3000€ ! 3e) Politici gaan na 10 jaren in de politiek met "pensioen" van over de 5000 € !!!! DIT is wraakroepend !! Een pensioen zou voor allen die gewerkt hebben ongeveer gelijk moeten zijn, dwz schommelen tussen 1600€ en 2300€ (naar gelang het aantal jaren gewerkt). 4e) Multinationals moeten ook hun deel van belastingen betalen, en niet vrijgesteld worden. Het kan niet blijven komen van de kleine man. 5e) Schaf het belastingvrije gedeelte van het loon van de politici af, en laat hen ook belastingen betalen op wat ze ECHT verdienen. D Jan met de pet moet dit ook , dus zij ook, gezien het feit dat ze verondersteld zijn om een VOORBEELD functie uit te oefenen. Als men HIER met al deze puntjes eens zou beginnen, zou er al heel wat geld terug naar de schatkist vloeien, maar ja, corruptie tiert welig in Belgie.
4/04/16 20:40 REAGEER
DECR4711
Belgie is het paradijs helaas enkel voor de rijken ,als de regering vind dat mensen met een inkomen van 1200 euro in de maand reeds bij de rijken behoren
weet men genoeg hoe sociaal deze regering is
5/04/16 11:01 REAGEER
aronjaco
Wel , we kunnen misschien eens een begin maken met het terugschroeven van het ganse systeem aan politiek geïnspireerde hokjes . Al die regeringen in een landje dat België wordt genoemd. België bestaat niet , het is een politiek verdeeld land en dat kost massa's centen.Ik zou wel eens een duidelijke vergelijking willen zien op basis van het aantal inwoners hoeveel politici , betaald door ons allen , er zijn in België tegenover de andere landen , zegge binnen Europa. Plak daar dan ook, nog een prijskaartje aan gebaseerd op de realiteit ( na aftrek belastingen en met inbreng van alle soorten voordelen die niet onder de belastingplicht vallen ). Iedereen valt achterover van het verschieten van zodra daar eens duidelijkheid in komt. Daarna kan er eens worden nagezien welke belastingconstructies ertoe leiden dat de schakist miljarden misloopt. Armoede is dus een gewild politiek-ideologisch fenomeen. Dat laatste wordt bewezen doordat er omtrent die zaken altijd weer politiek geïnspireerde mantra's worden bovengehaald, zoals : werk, jobs ,economie , kapitaalvlucht , etc...
5/04/16 11:06 REAGEER
aronjaco
Ik wil nog even toevoegen , heel toepasselijk , en gelezen op " Seniorennet " : Geluk
Velen gebruiken bij het smeden van hun geluk hun medemensen als aambeeld.
Peter Sirius, Ps. van Otto Kimmig (1858 - 1913)
(Duits dichter en aforist)

Heel toepasselijk als men even nadenkt.

5/04/16 11:37 REAGEER
carlie
Ik word zenuwachtig als ik dit allemaal lees. Hoe wil je een welvaartstaat creeëren als de mensen geen geld hebben. Om geld te hebben moet er werk zijn, wat er niet voldoende is.Het loon wordt niet aangepast aan de consumptieprijzen door indexsprong. Teveel belastingen en taxen op het loon verminderen de mogelijkheden tot consumptie en uitbestedingen die ten goede komen aan de economie. Een economie kan niet draaien als de mensen geen inkomen hebben om het uit te geven.
6/04/16 17:04 REAGEER
zjerre
ik zelf heb gewerkt van mijn 14 jaar tot mijn 58 jaar, dan vond mijn baas het genoeg en zette mij op brugpensioen en verving mij door een jonge werkracht die 2 euro per uur goedkoper was, ik trok nog iets bij als compensatie ,maar zodra ge 65 bent dan kijkt ge maar raar op voor dat aalmoesje dat ge trekt dat men dan pensioen noemt, iets meer dan 1000 euro , jongens toch heb ik daarvoor alle dagen om half vijf uit mijn bed voor gekropen,ik had er beter blijven inliggen tot 9 uur ,dan mijne krant gelezen en werklozesteun opgeraapt,die trekken nu ook 900 euro voor heel hun leven geprofiteert te hebben ,zij zullen geen artrose opgelopen hebben met zware vaten en z.. op te heffen
12/04/16 11:26 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels