Deel via

Hoe ga je om met verlies?

April 2016
We hebben allemaal al wel één of ander verlies geleden. Ook al kennen we weinig zekerheden in het leven, dit lijkt er wel eentje te zijn. Bij een verlies kan je het gevoel hebben dat je onrecht werd aangedaan en blijven er negatieve gedachten rondspoken in je hoofd. Misschien kan healing coach Isabelle Lambrecht hier een ander licht op laten schijnen?


Kwetsbaarheid/125/Healing/kaarsen.jpg

  • een geliefde verliezen
  • hoop verliezen
  • een job verliezen
  • geld of je huis verliezen
  • je vertrouwen en geloof verliezen
  • jezelf verliezen

Verlies is één van de moeilijkste thema's in een mensenleven. Je hebt het idee dat een hogere macht de dingen in jouw plaats beslist en dat je ongevraagd dingen afgenomen worden. Je voelt je kwetsbaar, want je hebt in de hele situatie geen zeggenschap. En dat kan je ervaren als een aantasting van je vrije wil. Want wie wil nu bewust iets kwijt waar hij van houdt?

Acceptatie

Het feit dat je je overweldigd voelt door een verlies en het bijhorende idee van onmacht, zorgt voor een ontzettende wrijving. Je eerste reactie is dan ook weerstand. Je wil dat niet! Je komt in een repetitieve vechtmodus terecht, want telkens je denkt aan je verlies herhaalt je geest de woorden ‘ik wil dat niet, het is oneerlijk, ik word onrecht aangedaan’. Het is net alsof je tegen een berg staat te duwen om hem te verschuiven. Wanneer je echter uitgeput op de grond glijdt en accepteert dat die berg er is, komt er ruimte om anders naar de berg te kijken. De acceptatie zal zorgen voor nieuwe energie en oplossingen. Je zal op zoek gaan naar nieuwe paden om de berg achter je te kunnen laten en op die manier zal je nieuwe facetten van jezelf ontdekken.

Het verlies afwijzen zorgt voor de pijn, niet het verlies zelf

Ook al begrijp je niet altijd waarom iets je overkomt, het is belangrijk om geen weerstand te bieden aan het verliesDe manier waarop je naar iets kijkt, zorgt eigenlijk voor de pijnervaring. Ook al begrijp je niet altijd waarom iets je overkomt, het is belangrijk om geen weerstand te bieden aan het verlies. Acceptatie wil echter niet zeggen dat je akkoord gaat met de situatie. Acceptatie zorgt enkel voor een pijnvrije ruimte zodat je stappen kan zetten. De vrije wil ligt hem in het feit dat jij beslist hoe je tegen iets aankijkt. Vrije wil is de keuze maken om uit dat idee van onrecht te stappen. Als je dat kan in eenvoudige situaties, zal je dat principe ook kunnen toepassen in erge situaties.

De valkuil van het gelijk willen halen

Je ego, je onderbewuste automatische mechanisme, zal zich echter niet snel gewonnen geven. Het zal je met alle mogelijke argumenten bestoken om je toch maar te bewijzen dat je onrecht aangedaan wordt, of dat er met je voeten gespeeld wordt.

Enkel met je bewuste geest ben je dan in staat om bewuste keuzes te maken. En bewuste keuzes maak je door in de eerste plaats te weten wat je wil. En als je weet wat je wil, kan je bedenken hoe je dit kan bewerkstelligen.

/125/Healing/meisje.jpgVoorbeeld:

Een geliefde heeft je verlaten of is overleden. Je ego wordt overspoeld door gedachten zoals ‘ik ben alleen nu, het is niet eerlijk, waarom ik, waarom deze gruwel, ik wil dat niet …’.

Denk dan eens terug aan dit artikel, en schenk bewust aandacht aan je gedachten. Neem het besluit om die negatieve gedachten een halt toe te roepen. Denk terug aan het verlies en bepaal dan wat je wél wilt voelen. Waarschijnlijk wil je je geliefde terug omdat je je dan beter en krachtiger zal voelen.

Ertegen vechten is zinloos, de berg kan je niet verplaatsen, het verlies kan je niet ongedaan makenMaar kan je je enkel beter en krachtiger voelen als je geliefde terugkomt? Neen! Dat hangt af van je kijk op het leven. Wanneer je het idee kan loslaten dat je die ander nodig hebt om te overleven, ben je vrij en zal je je terug krachtig voelen. Als je bijvoorbeeld een kind verliest (wat het ergste is dat je kan meemaken) is het belangrijk om verlies te accepteren als een onderdeel van het leven. Hoe moeilijk het ook is om dat te beseffen: ertegen vechten is zinloos, de berg kan je niet verplaatsen, het verlies kan je niet ongedaan maken.

/125/Healing/loslaten.jpgHet ene verlies is het andere niet, maar als je het kleine verlies kan loslaten, kan je het grote ook. Elke ouder verliest zijn kind als die het huis uitgaat. Dat zou je dan het kleine verlies kunnen noemen. Ik noem het nu wel klein, maar ik heb het er zelf ook heel moeilijk mee gehad toen mijn dochter naar het buitenland verhuisde.

Verlies is een bijzonder gevoelig thema, maar ik hoop toch een beetje licht hierin te mogen brengen. Roept het artikel weerstand bij je op, dan is dat geen probleem. Het is net als een nieuwe taal leren, door het te herlezen leer je het te begrijpen en te integreren in je leven.

Was dit artikel nuttig voor jou? Vertel het ons in de reacties.

Auteur: Isabelle Lambrecht

2 reacties

Beauty17
Omdat ik betrokken ben met de uitvaarten, zowel in de kerk als in de aula, kom ik vaak mensen tegen die een groot verlies moeten aksepteren. Door onze jarenlange ervaring, om met die situaties om te gaan, zijn wij dikwijls een grote steun voor hen, die dit moeten ondergaan. En dagen of weken na die uitvaart, krijgen wij bedankjes, om er te zijn, als zij ons nodig hebben.
5/04/16 10:16 REAGEER
Monique1
Dit artikel heb ik vandaag al een paar keer gelezen en leer er noguit,heb in mijn persoonlijk leven iets waartegen
Ik al maanden vecht en het is waar een berg kan je niet verschuiven
Ik bedank isabelle lambrecht voor het inzicht dat ik door dit artikel gekregen heb
5/04/16 18:48 REAGEER

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels