Deel via

Korting: de beste keuze?

April 2016
Het leven wordt duurder, daarom vergelijken we verschillende winkels en merken en gaan we op zoek naar de beste prijs. Zien we ergens een mooie korting staan, dan grijpen we onze kans. Maar is een afgeprijsd product wel altijd zo'n goede deal als op het eerste gezicht lijkt? In zijn boek Minder Geldzorgen leert Bjorn Peeters je hoe je efficiƫnt kan besparen; voor SenNet Magazine vat hij enkele tips samen in dit artikel!

De beste korting; niet altijd de beste prijs

Bedrijven hebben al lang begrepen dat mensen op zoek zijn naar mooie kortingen, en daar spelen ze handig op in. Je wordt tegenwoordig om de oren geslagen met prijsverminderingen, maar niet alles dat glanst is goud – soms is een afgeprijsd product namelijk niet de beste deal. Kijk maar eens naar de tabel hieronder, met realistische voorbeeldprijzen voor cola.

verpakking

prijs per verpakking

prijs per liter
zonder korting

korting

prijs per liter
met korting

fles 2l

2,40 euro

1,20 euro

10%

1,08 euro

fles 1,5l

1,95 euro

1,30 euro

5 %

1,24 euro

fles 1l

1,40 euro

1,40 euro

16%

1,19 euro

fles 0,5l

0,75 euro

1,50 euro

10%

1,35 euro

blikje 0,33l

0,43 euro

1,30 euro

/

1,30 euro

flesje 0,2l

0,38 euro

1,90 euro

30%

1,33 euro

In dit voorbeeld zien we dat de flesjes van 0,2 liter cola de mooiste korting hebben – je krijgt maar liefst 30% korting op de normale prijs. Maar om verschillende producten goed met elkaar te kunnen vergelijken, kijk je beter naar de prijs per liter. We zien dan dat zelfs mét de korting van 30%, de prijs per liter van de flesjes van 0,2l nog /125/Besparen/kortingen.jpgsteeds hoger is dan die van de blikjes van 0,33l – ook al krijg je daar geen korting op. In dit voorbeeld is de beste prijs per liter, die van de 2l fles. Betekent dit dat je dan altijd de fles van 2l moet kopen? Dat hangt ervan af.

Misschien heb je geen fles van twee liter nodig – om dan de beste prijs (voor jou) te kiezen, moet je doorheen de kortingen kijken, en op twee dingen letten:

      1. op wat je nodig hebt,
      2. op de prijs per liter (of per kilo, afhankelijk van wat je koopt).

1. Wat je nodig hebt

Als een fles cola van 2l te veel voor je is, dan koop je die natuurlijk beter niet, ook al heeft deze fles de beste prijs per liter. Want als je een deel van de cola moet weggieten, dan heb je eigenlijk een deel van je geld weggegooid. Maak daarom eerst een selectie van de producten die aan je noden voldoen als je prijzen gaat vergelijken. Al de andere producten laat je links liggen, ook al hebben ze een mooie korting of een scherpe prijs. Laat je niet door een korting verleiden om iets te kopen dat eigenlijk niet aan je behoeften voldoet, want dan kom je vaak bedrogen uit.

/125/Besparen/percent-1019730_640.jpg2. De prijs per liter (of per kilo)

Eens je hebt besloten welke producten aan je behoeften voldoen, kan je op zoek gaan naar de beste prijs. Om die te vinden, moet je doorheen de kortingen kijken, want die durven al eens te bedriegen. Let dus op de prijs per liter (of per kilo). Alleen aan de hand van die prijs kan je producten correct met elkaar vergelijken. Soms staat de literprijs met de korting inbegrepen verrekend op het etiket – soms moet je die zelf even uitrekenen. Dat vraagt een beetje werk, maar alleen door naar de prijs per liter te kijken ontdek je, zoals in het voorbeeld hierboven, dat de blikjes cola zonder korting beter geprijsd staan dan de kleinere flesjes waar je wél korting op krijgt.

Een slimme koper zijn

Mensen zijn op zoek naar mooie kortingen, en daar spelen verkopers op in. Om tussen de massa aan aanbiedingen de echt goede deals te vinden, moet je door die kortingen heen kijken. Alleen dan kan je profiteren van de goede deals en (voor jou) minder interessante kortingen links laten liggen.

/119/Besparen/image-9yK_.jpegOp zoek naar nog meer tips zoals deze? Lees dan ook het boek van de auteur.



MINDER GELDZORGEN -
Bjorn Peeters
Leer een goed budget opstellen en efficiënt besparen, voor meer financiële zekerheid en minder geldzorgen. Eenvoudig en praktisch.

21.95 euro - te koop bij o.a. Standaard Boekhandel en Bol.com
ISBN: 9789463187770

1 reactie

aronjaco
Jammer maar helaas het is niet anders . Veel mensen hebben nog altijd helemaal niet door dat het " de prijs per kilo / per liter in voorkomend geval, die weergeeft hoeveel iets eigenlijk kost. Een goede tip is ongetwijfeld ook : laat u niet verleiden tot de aankoop van een product waarop staat bv. " 100 gram gratis". Veelal is het zo dat een identiek product , "zonder gratis " een stuk goedkoper is . Evenzo met kleine en grote verpakkingen . Bekijk de prijs per kilo/ liter.
5/04/16 11:34 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels