Deel via

Hoe ver staat het met de pensioensplit?

April 2016
Als een van de twee partners tijdelijk het werk heeft neergelegd om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, heeft hij of zij op het einde van de loopbaan minder pensioenrechten opgebouwd. Vandaar het idee van de pensioensplit. Voorlopig heeft de regering nog niets beslist, maar erkend bemiddelaar Eric De Corte volgt de situatie op de voet.

Komt er een wijziging in de verdeling van de pensioenen?

/126/Eric/bu.jpgTijdens de vorige regering boog een Kamercommissie zich over de pensioensplit bij een scheiding. Dat thema is echter een vroege dood gestorven. Wat in een vorige regering niet werd gerealiseerd, moet in een volgende vaak opnieuw van nul gestart worden.

Wat echter wel belangrijk is om te weten: op blz. 27 onder punt 2.7 van het Federaal Regeerakkoord 2014 staan enkele zaken die een grote wijziging in de ‘verdeling’ van de pensioenen teweeg zullen brengen voor koppels die gaan scheiden. Er is nog niets beslist, maar de regering stelt zich ten doel om binnen de regeerperiode beslissingen te nemen om de pensioensplit van het wettelijk en aanvullend pensioen door te voeren voor gehuwde en wettelijk samenwonende koppels.

Waar gaat het bij een pensioensplit eigenlijk om?

Onder het motto ‘een verwittigd man of vrouw is er twee waard’, wil ik even kort meegeven wat zo’n pensioensplit precies inhoudt.

Vaak zet één van de twee partners professioneel een stap achteruit om zorg te dragen voor de kinderen en/of het dagdagelijkse huishouden. Door die zorgtaken op te nemen, gaat één van de twee partners (of allebei) minder werken of zelfs niet meer werken, met als gevolg dat er minder pensioenrechten worden opgebouwd. Daar gaat het nu over. En dan praten we niet eens over het feit dat diezelfde partner bijvoorbeeld zijn of haar carrière opzijzette.

Als een van de partners meer pensioenrechten heeft opgebouwd, is er een groot verschil in financiële mogelijkhedenAls de andere partner wel meer pensioenrechten heeft opgebouwd en in sommige gevallen zelfs kan terugvallen op een extra pensioenkapitaal zoals een groepsverzekering, dan is er op het einde van de rit wel een groot verschil in financiële mogelijkheden. De vraag is dan ook op welke praktische manier dat verschil zal worden weggewerkt?   

De aandacht wordt dus gelegd op de alimentatieplicht, en de manier waarop die alimentatie wordt berekend. De idee is om de economisch zwakste partner bij te staan. Maar wat betekent dat specifiek voor de pensioenen?

/126/Eric/help.jpgStel dat de pensioenrechten van beide partners zouden worden opgeteld en uiteindelijk verdeeld onder de partners volgens bepaalde criteria (bv. de periode van het huwelijk): wat zou dat dan praktisch in euro’s betekenen voor de partners? En wordt de opgebouwde reserve van de groepsverzekering aangezien als een aanvullend pensioen of niet; zo ja, dan zou dat de logica van de pensioenen (moeten?) volgen. En wat dan met het huwelijksvermogensstelsel scheiding van goederen: wordt dat opzijgezet als het over pensioenrechten gaat?

/126/Eric/magnifier.pngJe ziet het: voldoende stof voor studie, analyse én discussie. Als bemiddelaar kijk ik dan ook reikhalzend uit naar de oplossing die de regering zal aanreiken. Pas dan kan de impact van de beslissing worden getoetst.
Ik volg het thema op de voet en hou jullie op de hoogte via SenNet Magazine.

Wat denk jij van de pensioensplit? Wat is volgens jou een goede oplossing?

Auteur: Eric De Corte

17 reacties

Anna1950
Waarom een pensioensplit om problemen in het huwelijk op te vangen, en niet in een huwelijk zonder problemen?
Voorbeeld. Vele vrouwen hebben in het verleden hun werk opgegeven, op een wettelijke manier door hun ontslag zelf te geven. Dit om de opvoeding van de kinderen zelf in handen te nemen. Na 10, 15 of 20 jaar begint ze terug te werken tot aan haar 65ste. De jaren dat ze niet is gaan werken voor 'n werkgever zijn dus geen gelijkgestelde dagen, en tellen niet mee in de pensioenberekening. Resultaat... Een half pensioentje.
Hadden deze vrouwen zich laten ontslaan, wat komedie spelen, dop meenemen, wat ziekenkas enz. Zoals tienduizenden anderen, had hun acteren gelijkgestelde jaren opgebracht, en een veel hoger pensioen.
Het Belgisch spreekwoord indachtig, "pik ste niks dan krieg ste niks." Het zogenaamde profiteren van de systemen. Sorry mevrouw, u had zo dom maar niet moeten zijn.
11/04/16 20:07 REAGEER
Peefr
Gelijk heb je ! Hier in België moet je ook pikken om te krijgen waar je recht op hebt.
Bijna 40j geleden was het ondenkbaar dat je als zelfstandige je kinderen naar de opvang bracht. Wat gebeurde er in werkelijkheid ? 1 week moederhuis + enkele dagen thuis, maar het volgende weekend de winkeldeur open. Niet werken is niks verdienen. Met een afbetaling op het huis, sociale zekerheis / BTW- stortingen / voorafbetalingen ....enz. Is het niet evident om lang je deur te sluiten. Nu 39 jaar later met 23j voltijds zelfstandig te zijn en 16j als leerkracht voltijds te werken, moet ik er nog enkele jaren bijtellen eer ik op ( voor mij )verdiende rust mag gaan. Eerlijk ? Mijn lichaam is moe, mijn hoofd wil niet altijd meer mee ? Moet ik na bijna 40jaar voltijds gewerkt te hebben en afgedragen aan de maatschappij een groot deel laten vallen omdat juist nu de pensioenleeftijd verhoogd wordt ? En de verekeningen anders gebeuren ? Had ik maar gedopt en meer genoten van het leven op dat moment ipv te denken later wordt het beter ! Moeten de mensen van 1957 en later het gelach helemaal betalen ? Ik ben het beu ! Als elke vrouw 40jaar voltijds meewerkt, is dat echt niet genoeg om een volledig pensioen te krijgen ? Hoeveel leeftijdsgenoten hebben niet dik geprofiteerd ? Als je een man hebt met een goed salaris dan kan die je ook inbrengen als pers. ten laste. Ik ben daar helemaal niet jaloers over, maar graag krijg ik ook waar ik feitelijk recht op heb, zinder te moeten pikken !u
12/04/16 00:30 REAGEER
EDC1
Beste, met het artikel wil ik lezers op de hoogte brengen van wat er mogelijks op til is en waarvan de politiekers werk willen maken. U zal toch wel goed mijn artikel gelezen hebben als ik schrijf wat u ook weergeeft. Maar ik begrijp uw reactie volkomen.
27/04/16 14:32 REAGEER
EDC1
ook uw reactie A.V begrijp ik volkomen. het is niet om u in het harnas te jagen maar om toekomstige scheidende paren op de hoogte te brengen. dus zeker niet om jullie gefrustreerd te maken.
27/04/16 14:35 REAGEER
JimmyBullshit
Als men gehuwd is wordt verondersteld alle kosten en lasten gelijk te delen.
Of het nu gaat om een goed of slecht huwelijk, voor de tijd van het huwelijk zou alles evenredig gedeeld moeten worden, ook het opgebouwde pensioenrecht.
Wat betreft scheiding van goederen, weet elke partij op voorhand hoe hij ervoor staat, dat blijft een persoonlijke keuze en veranderd niets aan de lusten en lasten.
11/04/16 20:16 REAGEER
EDC1
Beste C.D, het is niet aan mij om partij te kiezen; ik informeer. Maar uw idee om alles te delen is de toepassing van gemeenschap van goederen of het wettelijk stelsel als er geen huwelijkscontract is. Voor deze koppels is er inzake pensioenen daarentegen thans NIETS wettelijk voorzien ingeval van scheiding; tenzij het ondervangen met persoonlijk onderhoudsgeld voor de partner in kwestie.
Ook voor koppels die gekozen hebben voor scheiding van goederen kan er sprake zijn van persoonlijk onderhoudsgeld.
27/04/16 14:38 REAGEER
Bofra
Waarom niet iedereen een gelijk,pensioen geven? Waarom krijgt een ambtenaar meer pensioen dan een arbeider, dan een middenstander? GElijk,pensioen is gelijk aan het einde van de armoede, die steeds verder woekert.
11/04/16 21:25 REAGEER
Peefr
Dat is nu eens een eerlijke oplossing ! Iedereen gelijk voor de wet. Het water enz is voor niemand duurder of goedkoper !
12/04/16 00:40 REAGEER
EDC1
Het 'probleem' van de hoogte van de pensioenen: een hoofdstuk apart waaraan met mondejesmaat wordt gewerkt. Ben zelf heel benieuwd wat de regering zal beslissen om de pensioenen te nivelleren, of wat te knabbelen aan aan deze of andere pensioenstelsels.
27/04/16 14:40 REAGEER
AnnieV
Ik begin me echt te ergeren aan de mensen die denken dat je als ambtenaar een groot pensioen hebt. Een postbode is ook een ambtenaar, en die mensen gaan voor ons allemaal door elk weertype hele carrière werken, en dat voor een klein loon en nog kleiner pensioen. De grote pensioenen zijn weggelegd voor de hoogste niveau's, niet voor de niveau's B, C en D. Als ambtenaar werk ik sinds 1971 voor de overheid, nu nog steeds, ik heb meer dan 800 ziekendagen staan, die ik als mijn gezondheid het toelaat niet wil opnemen, maar ik vind wel dat ik recht heb op dat pensioen zoals het mij werd beloofd aan het begin van mijn carrière. Mijn ex die al meer dan 20 jaar werkloos is, die dagen worden gelijkgesteld....dat is pas verkeerd. Iedereen gelijk voor de wet...is utopie. Zo lang de jongeren niet meer kansen krijgen, er niet meer respect is voor de "werkende" mens, of je nu arbeider, bediende, ambtenaar of zelfstandige bent, en er niet meer inspanningen gebeuren om mensen echt toe doen werken, in plaats van de werklozen te pamperen, zal er niks veranderen.
Annie
12/04/16 07:45 REAGEER
zjerre
en ik erger mij aan mensen die denken dat een postbode altijd door weer en wind moeten, wat dacht u van een brouwersgast die dagelijks door weer en wind moeten en die vaten bier van 65 kilo en volle bakken water en frisdrank afzetten bij cafe , ziekenhuizen ,sporthallen en in keders moeten kruipen waar ge nog niet een rechtop kunt staan, en dat na 44 jaar werken iets meer dan 1.000 euro pensioen krijgen
12/04/16 09:15 REAGEER
aronjaco
Kijk , er is voor mij maar één eerlijk systeem, en dat is :
Geef iedereen een basispensioen , onafhankelijk van gewerkt of niet gewerkt. Daar bovenop krijgt ge extra al nar gelang de pensioenrechten die je hebt opgebouwd. Het is duidelijk dat iemand die weinig heeft opgebouwd , bv. omdat er betaald geworden is via " extra legale voordelen" , wel die heeft dan ook binnen de toepassing van de regels een kleiner pensioen. Velen klagen over het pensioen, en dan liefst in vergelijking tot anderen , openbare ambtenaren bv., maar er wordt nooit gezegd hoe zijzelf de sociale zekerheid hebben ondermijnd. Schaf alle extra-legale voordelen af en start met een basispensioen aangepast naar boven op basis van de inbreng gedurende de carrière .Zo moet er niet meer gedacht worden dat de ene beter is dan de andere omdat hij of zij bv. meer !in de regen heeft gestaan.
12/04/16 11:26 REAGEER
Felix
De pensioensplit gaat over pensioenrechten bij scheiding.
In het pensioenstelsel van de werknemers en in dit van de zelfstandigen zijn er afgeleidde pensioenrechten voorzien in geval van een feitelijke scheiding en in geval van een wettelijke scheiding. Eenvoudig gesteld komt het er op neer dat bij een feitelijke scheiding beide huwelijkspartners recht hebben op de helft van het gezinspensioen. Bij een wettelijke scheiding kan er recht ontstaan op de helft van het gezinspensioen van de ex-huwelijkspartner voor de jaren van het huwelijk.
Er bestaat dus al een pensioensplit. Waarom het warm water dan terug uitvinden?
Of zit er een verborgen agenda achter? Het huidige wettelijk stelsel kent aan beide partners (in principe) de helft van het gezinspensioen toe. De pensioensplit deelt de bestaande pensioenrecht in twee, zodat iedere partner de helft van het pensioen als alleenstaande verkrijgt.

Voor de aanvullende pensioenen zijn er al gerechtelijke uitspraken die tot een opsplitsing van het kapitaal hebben geleid.
12/04/16 15:54 REAGEER
EDC1
Graag verwijs ik u naar het artikel dat in de vorige nieuwsbrief verscheen; daarin wordt onder meer uitgelegd wat een echtscheidingspensioen is.
Ik moet u spijtig genoeg tegen spreken: bij scheiding van koppels die geen huwelijkscontract hebben is er niets anders voorzien dan voor koppels mpet wel een huwelijkscontract. Voor pensioenen bij wettelijke szcheiding zijn er geen regels; enkel kan één en ander ondervangen worden via een regeling van persoonlijk onderhoudsgeld (uitkering).
27/04/16 14:50 REAGEER
LindaH
Het volledige pensioenstelsel is vrouwonvriendelijk en de pensioensplit zal dat niet oplossen. Het zou bovendien een enorme administratie vragen om dat per gezin uit te spitten.
Volgens mij zou het veel eenvoudiger zijn om elke thuiswerkende ouder per kind 3 jaar pensioenrechten te geven (wel beperken tot 3 of 4 kinderen). Ouders die geen gebruik maken van zwaar gesubsidieerde kinderopvang besparen de staat heel veel geld...dus betalen zij in zekere zin ook aan voor hun pensioen. Voor deeltijdsen kan de berekening ook deeltijds (halftijds is dan 1,5 jaar pensioenrechten). Bovendien is de berekening eenvoudig te maken via de belastingsbrieven waarop de opvang van de kinderen recht geeft op belastingsaftrek... Kinderen zijn de toekomst! Kinderpsychiaters waarschuwen al veel langer dat kleine kinderen opvangen in groepen niet goed is, zijn de toenemende problemen bij jongeren geen voldoende bewijs???
15/04/16 11:29 REAGEER
pedroerna
Na de dood van een partner gaat er ongeveer 1/3 van je uitkering af.
ik denk niet dat je partner voor 1/3 voeding tot zich nam !
maar de vaste kosten zijn NIET verminderd grondlasten, kadastraal auto verzekering enz.......
17/04/16 17:45 REAGEER
EDC1
Er is inderdaad een verschil tussen een gezinspensioen en een pensioen voor een alleenstaande.
27/04/16 14:52 REAGEER

Login Registreer

Eric De Corte

Erkend bemiddelaar
Erkend bemiddelaar
Eric bemiddelt bij scheidingen, conflicten tussen ouders en kind, generatieconflicten. Door op een zachte warme manier om te gaan met mensen in een conflictueuze situatie, slaagt hij erin om mensen dicht(er) bij elkaar te brengen en hen samen tot ‘hun’ oplossing te brengen. Op zijn website www.ericdecorte.be vind je honderden artikels die mensen wegwijs maken in de doolhof van conflicten en scheiding. Meer info over Eric vind je hier.

Meer artikels van Eric De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels