Deel via

7 redenen om minder tv te kijken!

April 2016
Gemiddeld kijken 50-plussers zo'n 140 minuten per dag tv; iets meer dan 2 uur per dag dus. Dat komt neer op zo’n 16,5 uur per week. Sommige mensen komen zelfs makkelijk aan het dubbele daarvan. Hoe zit dat bij jou? Life coach Wim Annerel somt zeven redenen op om minder voor de buis te hangen en meer te gaan leven!

Hoe vaak kijk jij naar tv?

Heb je al eens bewust bijgehouden hoeveel je voor het scherm gekluisterd zit? Wanneer zet je het toestel aan? En wanneer schakel je het weer uit? In de week, en in het weekend? Tel dat aantal eens op.

Ben je geschokt door het aantal uren dat je wekelijks aan tv-kijken verliest? Dat is kostbare tijd die je ook op een andere manier kan doorbrengen.

/127/Geluk/children-403582_640.jpgHeb je er trouwens al eens bij stilgestaan welk voorbeeld je geeft aan je kinderen en kleinkinderen als ze je urenlang zien zitten en naar tv zien kijken? Kinderen imiteren de levensstijl van hun ouders makkelijk, en op hun beurt zullen de kleinkinderen dat overnemen.

Misschien heb je zelf ook al gedacht dat je beter wat anders zou doen met die tijd, maar heb je nog een extra duwtje in de rug nodig. Dan kunnen de volgende 7 redenen je helpen om die uitknop terug te vinden!

1. Je verliest tijd

Terwijl je tv kijkt, doe je niet veel anders. Laat je andere zaken liggen, omdat je ‘geen tijd’ hebt? Die tijd kan je makkelijk vrijmaken door minder tv te kijken!

Interactie met andere mensen is een van de basisbehoeften van de mens. Je tv-toestel vult die behoefte (gelukkig maar?) niet in

2. Je mist sociale interactie

Elk uur dat je voor het tv-toestel zit, is een uur dat je niet het beste uit je leven haalt. Je zou de tijd kunnen spenderen met vrienden of familie, of aan een activiteit waar je van geniet. Interactie met andere mensen is een van de basisbehoeften van de mens. Je tv-toestel vult die behoefte (gelukkig maar?) niet in.

3. Je programmeert jezelf met negativiteit

Bijna elk tv-programma – van drama over realityseries tot het nieuws – is negatief. Je vindt maar zelden positieve boodschappen op tv. Kies dus zorgvuldig welke boodschappen je toelaat tot je brein. Zelfs humorprogramma’s lachen vaak nog mensen uit. Het nieuws is gevuld met pijn, lijden, rampen en dood. Dat heeft allemaal een invloed op hoe je naar het leven en de wereld kijkt

/127/Geluk/tv.jpg4. Je vult je brein met onrealistische verwachtingen

Televisie vervormt ons zicht op de werkelijkheid. We zien in films en series mooie mensen die geweldige dingen doen en elke dag opnieuw avonturen beleven. Maar vraag elke tv-ster over hun werk en ze zullen je vertellen dat het beeld dat je van hen op het scherm en in magazines te zien krijgt, volledig fake is. Het leven zal nooit een tv-programma zijn. Daardoor zijn mensen vaak ontgoocheld als ze hun eigen leven vergelijken met wat ze op tv te zien krijgen. Want wij zijn nooit zo mooi, slim of grappig als de mensen op het scherm.

5. Je wordt beïnvloed door advertenties

De meeste zenders zijn commerciële zenders en dat wil zeggen dat ze leven van reclame-inkomsten. Ze maken geen tv omdat ze grote kunst willen maken. Elk onderdeel van elk tv-programma is gemaakt om jou aan het scherm te kluisteren en naar de producten te laten kijken in de programma’s (het zogenaamde product placement, zoals een politiecommissaris die een bepaald type bier drinkt) of tijdens de reclameblokken.

6. Je krijgt minder zelfcontrole

Zelfs al wil je stoppen met tv kijken, dan nog is het vaak moeilijk om het toestel uit te zettenDoor de vernuftige manier van programmeren is het vaak heel moeilijk om te stoppen met kijken. We verliezen onze zelfcontrole voor de buis, en zelfs al willen we het, dan nog is het vaak extreem moeilijk om het toestel uit te zetten. Hoe je die zelfcontrole wel verhoogt, lees je in dit artikel

7. Je gezondheid gaat achteruit

Zitten is het nieuwe roken,’ wordt wel eens gezegd. In elk geval stopt de activiteit in je spieren wanneer je voor de tv zit. Geregeld bewegen maakt een groot verschil voor je gezondheid.

/127/Geluk/yoga.jpgWe weten het, tv-kijken is makkelijk. Je vleit je neer in de zetel, en je zet je brein even af om wat te ontspannen. In werkelijkheid is dat wat makkelijk is, maar zelden ook dat wat het beste is. Je kan ook heerlijk ontspannen door bijvoorbeeld danslessen, tai chi of yoga te volgen. Ook tijd doorbrengen met vrienden of familie werkt rustgevend (doorgaans, hangt van je familie af uiteraard). Haal nog eens een boek uit de kast, of kies bewust een leuke dvd uit over een interessant thema.

We hebben maar één leven om te leven en het is aan ons om er het beste van te maken. Elk uur van de dag is een investering. Wanneer je verstandig investeert, kan je je leven vullen met mooie ervaringen. Is het geen tijd om minder tv te kijken en meer te leven?

Laat je mening weten in de reacties onder dit artikel zodat je ook anderen inspireert.

Auteur: Wim Annerel

17 reacties

Treibeltje
Inderdaad dat is de waarheid , zit al vanaf 17 uur aan de TV gekluisterd , tot s'avonds laat , maar ik ben daar mee tevreden , je wordt dat zo gewoon dat je niet anders meer wilt en wie gaat er s'avonds nog naar buiten in deze tijd ?
19/04/16 08:39 REAGEER
manderfeld

Gemiddeld kijk ik twee uur t v per dag ,s'morgens 1 uur ,1/2 uur s'middags en namiddag (soap serie)3/4 uur.S'avonds lees ik meestal in bed,het kan zijn dat ik s'avonds een programma bekijk,meestal gaat het dan (france 2 of 3)om zeer interessante programmas. Ik denk dat je :indien je een goede keus maakt,het je ook iets possitiefs kan brengen (bijleren )Ik ben 76 jaar,zorg nog voor een zoon en een kleinkind,ik heb ook dieren en een tuin!!!Ben dus een gelukkig mens....en nee ,ik heb niet zoveel tijd voor sociaal contact. Iedereen is welkom,maar veel oudere mensen zijn een beetje mensenschuw ;zou dit door teveel tv kijken zijn ? ik denk het niet .
19/04/16 09:20 REAGEER
lenaerk
Ik heb al meer dan 10 jaar geen TV meer en vind het gewoon zalig.
Veel meer tijd voor mezelf om echt leuke dingen te doen.
Geen reclame die me beinvloed en mindcontrol wat ik al lang weet.
Geen negatief nieuws en andere programma's die je weinig of niets bijbrenge.n
Er zijn zoveel meer leuke dingen te doen en te beleven in de wereld.
19/04/16 10:33 REAGEER
josky
wijzelf zijn natuur mensen ,hebben een moestuin met fruitboompjes en een bloemenperkje , dit alles heeft zijn onderhoud nodig , verzorgen ook onze kippen , haantjes en cavia's. gaan geregeld een tiental km doen geleid door georganiseerde wandelclubs , wijzelf zijn ingeschreven in een wandelclub , dit doen we ook geregeld samen met de kleinkinderen .maar eenmaal thuis en als het werk gedaan is , kijken we wel heel graag naar filmen die ik opgenomen heb om de pauze door te kunnen spoelen ,en dan blijven we gezellig samen op tot middarnacht ongeveer . en in feite al blijven we zolang op , zo is nu eenmaal ons leventje ( en denk niet dat we slapen tot smiddags , neen wij zijn reeds paraat vanaf 6 uurom onze kleinkinderen bij te staan en naar school te brengen .
19/04/16 10:41 REAGEER
Christi
Het leven zonder tv is gewoon zalig. Als 50-jarige alleenstaande vrouw heb ik daar bewust voor gekozen.
Ik verveel me geen moment. Als ik echt iets wil zien zoek ik het wel op via internet. Wanneer ik per gelegenheid eens ergens ben waar de tv aan staat, verbaas ik me steeds over het (lage) niveau van de programma's. Ook wat men ziet als 'humor' vind ik niet grappig (terwijl ik best wel graag lach en gevoel voor humor heb). TV stompt de mensen af zonder dat ze het beseffen. Er zijn maar weinigen die er verstandig/beperkt mee om kunnen gaan denk ik.
19/04/16 11:54 REAGEER
Vemke
Meestal zijn 60-plussers oudere mensen en die leven gewoonlijk tijdens de daguren en rusten 's avonds uit achter hun TV. Bij mij komt er 's nachts tss. 2u30 en 3u. dikwijls iemand aan mijn deur rammelen om te trachten binnen te geraken en mij angst aan te jagen, als ik die te pakken heb...
19/04/16 14:30 REAGEER
wiwinne
gelukkig is er nog een betaalbare TV maar voor hoelang nog. Het is goedkoper voor TV zitten dan de rest van bezigheden. Ik ga mijn gras en hagen maaien en afsnijden, bloemen planten, tuin proper maken...dat alles kost handenvol geld en daarbij nog eens de containerpark erbij. Men mag het onkruid niet meer besproeien natuurlijk hé anders hebben deze containerparken een minder inkomen. Gaan wandelen, fietsen, uitstapje met de auto, niet te doen wandelen in Hulshout zijn maar enkele voetpaden en over het algemeen ingenomen door een geparkeerde auto. Fietspaden in welke toestand, en dan een fiets kopen makkelijk 10.000 bfr (250 euro) minstens. Met de auto diesel mag niet meer naft kost te veel, en elektriciteit is er weeral een premie voor de aankoop die we later door een Turteltaks of zo terug zullen betalen, net als de zonnepanelen. En als men een pintje drinkt dan staat de IS daar, maar ja Belgistan moet geld hebben om de lonen van duizenden politiekers te betalen.. Dus de TV is nog een goed vermaak dan kunnen we die uitmaken zonder dat ze ons horen of we krijgen daarvoor ook nog een GAS boete....Nee dank U Asiel aanvragen in een ander land want in de zomer krijgen we de Peeterstaks (jaloers op de Turtel hé).
19/04/16 15:46 REAGEER
gerdoes
tv kijken is nog betaalbaar! een uitstapje,een pint gaan drinken niet meer te duur allemaal dus ik wandel nog maar alleen betaalbaar!
19/04/16 18:43 REAGEER
Hallo, ik ben alleenstaande, moet rijden en omzien (tering naar de nering dus) kan aan niets meer meedoen, en blijf thuis! Mijn enig verzet is: TV èn mijn PC, je wil niet weten hoe gelukkig ik daarmee ben. Contacten ? Die zoek ik wel op.....juist genoeg,enkel wanneer ik wil, daar ik dolgraag alleen ben.Niets gaat boven je eigen baas, geen man meer in huis JOEPIE!!!:))) Wat ik wel leuk zou vinden, is 'n kleine tuin. Heb maar 'n mini terrasje....zo is het als je in 'n flatje woon.
19/04/16 23:09 REAGEER
daanbruylandt
Er zijn ook degelijke mannen, hoor, n. vandee, zelfs om in huis te hebben.
D'er is zelfs iemand die staande houdt dat ik er zo eentje ben. Moeilijk te ge loven, ik weet het...
20/04/16 04:46 REAGEER
Al een geluk dat deze ook bestaan.Zou jammer zijn indien er geen waren Maar........ze zijn zo zeldzaam, helaas. Fijne dag MVG Nicky
20/04/16 16:35 REAGEER
daanbruylandt
Mijn verhaal dan maar...

TV is niet noodzakelijk tijdverlies. Het is maar wat je er zélf mee doet. Ik heb al aardig wat bijgeleerd door naar historische, wetenschappelijke, educatieve, technische enz. programma’s te kjken.
Trouwens, ik adviseerde mijn leerlingen om al eens BBC te kijken, een van de degelijkste zenders ter wereld, om zo altijd maar meer (degelijk) Engels bij te leren en kennis te maken met de Engelstalige cultuur, land en volk.
Ik heb geen (klein)kinderen, dus dat is geen reden voor mij om tv uit te bannen.
Bijna elk tv-programma zou negatief zijn? Er is bij degelijke zenders anders wel een voldoende aanbod aan interessante, van neutraal tot positieve programma’s.
Héél veel mensen zien inderdaad graag mooie mensen geweldige dingen doen en avonturen beleven. Dat kan hen toch ook wel eens even helpen aan de (in hun ogen “te gewone" en soms droeve) realiteit van alledag ontsnappen. Hoewel, te veel mensen gaan dit inderdaad als een audio-visuele “drug” gebruiken, wat tot ware verslaving kan leiden.
Ik kijk zelf hóógstzelden naar commerciële zenders: ik haat de (overwegend stompzinnige) advertenties en de meeste van hun programma’s.
Mijn zelfcontrole heeft totnogtoe nauwelijks geleden onder het bewind van Koning Kijkbuis.
Ik zou inderdaad best wat meer beweging kunnen gebruiken, maar mijn gezondheid is beest goed voor mijn ouder dom.
En ik rook. Ik ben gedoemd. In de vlucht toch nog even de rokers natrappen, life coach?
Ik zet mijn brein nooit af wanneer ik tv kijk, dan zou ik te veel missen.
En een boek? Toch geen flutromannetje, hoop ik?
Of een CD? Dan mag Eddywallica best een leuke band zijn, maar héb je d’er wat aan? Geef mij dan maar John Cale, of Mike Oldfield...
En een leuke dvd? Niet (bijvoorbeeld) “The Village of the Damned”, hoop ik? (De Amerikaanse moord op “The Midwich Cuckoos”, de Britse film naar het boek van John Wyndham)
Ja hoor... Het is maar wat je er zélf mee doet.
20/04/16 05:43 REAGEER
Christi
Wel ja, zoals ik al zei/schreef: "Er zijn maar weinigen die er verstandig/beperkt mee om kunnen gaan denk ik." Blijkbaar ben jij dan een uitzondering. Mijn ervaring is dat de meesten mensen naar afstompende programma's kijken die voor mij niets toevoegen aan mijn leven, maar integendeel mij op de zenuwen werken :-)

Een tv is goed als je er selectief mee omspringt en bewust kijkt, maar hem niet aanzet uit gewoonte. Ik denk dat ik zot word als hier een hele dag/avond een tv zou aan staan, zoals bij veel mensen toch het geval is.
Hoeveel koppels zouden er niet zijn die 's avonds gewoon in de zetel ploffen naar de tv zitten te gapen en dan gaan slapen, zonder 5 woorden tegen elkaar te zeggen?
Enfin, gelukkig zijn er blijkbaar dus nog uitzonderingen die koning tv weten te relativeren en er verstandig mee omgaan.
20/04/16 12:16 REAGEER
Detemmerman
Vind dat er één reden uitspringt "je programmeert zelf je negativiteit" .... denk dat dit enige nuance vergt. Om bij te blijven moeten we ons toch op de een of andere manier informeren. Het probleem is echter dat de negativiteit voor ons gecreëerd wordt. Eender welke maatregel die door de regering wordt voorgesteld (en ze kunnen toch niet allemaal slecht zijn) wordt steevast en onmiddellijk gevolgd door negatief commentaar van de vakbond of verontwaardiging bij de oppositie partijen. Is dat nu echt nodig ??? maar dit is hoe wij ons nieuws krijgen en volgens mij kan dit beter.
20/04/16 17:26 REAGEER
Christi
Nagel op de kop. Komt er 1 iemand met een voorstel of met een eigen mening, springen er meteen een hoop anderen op om het af te breken en te bekritiseren. Hoofdzaak wordt op die manier bijzaak. En zo blijven ze (nutteloos) bezig. Triest.
21/04/16 09:16 REAGEER
ABZEE
Mijn man ,ook ons dochter kunnen niet zonder 'hun'TV,reizen doen we nooit,door gezondheidsproblemen,als er verteld word over verre,vaak dure reizen,kan mijn man er alles over vertellen,door 'zijn 'TV,ik kan wel zonder, voor mij is dat vaak om in slaap te vallen...Er zijn ook zeer veel leuke en interessante zenders .
Ik heb er ook geen moeite mee dat mijn man een groot deel van de dag en nacht voor TV zit of ligt ,hij heeft diverse interesses en is taalvaardig geworden door TV,hij is een echte encyclopedie,spijtig,hij wil nooit aan een kwis meedoen.
24/04/16 09:50 REAGEER
William1
TV/computer/video kijken is het leukste wat ik kan bedenken te doen. Brengt geen sociale verplichtingen met zich mee, , geen alledaagse prietpraat moeten aanhoren zoals op het werk, , je niet moeten forceren om te doen alsof je wat anderen vertellen interessant vindt enz...
en toch steeds echt grappige (comedie series) en interessante dingen (documentaires) te zien en horen krijgen. en daarenboven zonder dat je een stap hoeft te verzetten. Er is daarenboven niets dat je ervan, weerhoudt aan sport te doen terwijl je TV kijkt, ik beweeg meer als ik TV/internet kijk ( met halters, sit ups, push ups, oefeningen allerhande, of op video muziekclips, dan als ik op café zou gaan zitten sociaal te wezen of te gaan werken. Het is ook nog eens stukken goedkoper. Sociale interactie, dat is,pas vermoeiend en,hersendodend, en vaak ergerlijk omdat "je" ( ik toch meer dan me lief is) in dwaze discussies verzeilt of met irritant gedrag geconfronteerd wordt, zoals vroeger met rokers. En dan verwacht men nog dat men dit sociaal gedoe leuk en gezellig vind ook. Neen, geef mij maar de wereld ( deze of een andere) via een tv scherm, van "s ochtend tot 's avonds, tot in de eeuwen der eeuwen, amen.
31/07/18 10:16 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels