Deel via

Vastgoed als spaaralternatief?

April 2016
Notarissen hebben in 2016 alvast een prima jaar: de Belgische vastgoedmarkt floreert. In het eerste kwartaal zijn sinds 10 jaar niet meer zoveel huizen verkocht. Voor een reden hoeven we niet ver te zoeken: een lage rente en goedkoop krediet. Wordt de vastgoedmarkt daarmee het alternatief voor het spaarboekje? Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen, geeft antwoord.

Stabiele vastgoedmarkt

Onze vastgoedmarkt is een stabiele markt die tegen een stootje kan. De crisisjaren in 2008 en 2009 gingen grotendeels aan ons voorbij, terwijl buurlanden zoals Nederland naast een financiële crisis ook te maken kregen met een vastgoedcrisis. Dat is ook kredietbeoordelaar Standard & Poor’s opgevallen. Het bureau verwacht dat de huizenprijzen in België in de komende jaren licht zullen stijgen, onder andere vanwege de stabiele huizenmarkt.

Lage rente

De vastgoedprijzen kunnen dit jaar met 1% stijgen, en volgend jaar nog eens met 2%Toch is het niet alleen de stabiliteit van de huizenmarkt, dat vastgoed nu populair maakt. Wie de rentevoet een beetje volgt, weet dat de rente op een hypothecaire lening erg laag staat. En nu Belgen goedkoop kunnen lenen, laat zich wel raden hoe de huizenmarkt zal ontwikkelen.

Standard & Poor’s verwacht een lichte stijging van de huizenmarkt. De prijzen kunnen dit jaar met 1 procent stijgen. In 2017 kan daar nog eens 2 procent bovenop.

Beleggen in vastgoed

/128/Geld/invest.jpgNatuurlijk is de prijsstijging goed nieuws voor iedereen die in het bezit is van een huis of vastgoed. Maar is de Belgische vastgoedmarkt nu ook interessant voor investeerders? Een prijsstijging van 3 procent in twee jaar tijd, is immers altijd beter dan de 0,5% die veel banken geven op het spaarboekje.

Vastgoedbeleggen lijkt voor velen alleen niet haalbaar. Meestal is er sprake van een hypotheek van het huis of appartement waarin wordt gewoond. Dan een nieuwe hypotheek aangaan voor een beleggingsobject, is in veel gevallen waarschijnlijk net iets te veel van het goede.

Beleggers (of spaarders) die wél voldoende kapitaal hebben om een vastgoedobject te kopen, hoeven dit niet direct te doen voor prijsappreciatie. In de afgelopen jaren is de prijsontwikkeling van het Belgisch vastgoed matig te noemen.

/128/Geld/1.jpg

Vastgoed kopen om in te spelen op een stijgende prijs, lijkt nu een stuk minder interessantEn het is nog even wachten op groeicijfers zoals in de jaren ’80 en ’90. Wij houden weinig rekening met sterke prijsstijgingen, omdat er nog genoeg aanbod is op de markt waardoor kopers en verkopers redelijk in balans blijven.

Vastgoedbeleggen is dan ook vooral interessant voor een extra inkomen, zeker in vergelijking met het spaarboekje. Vastgoed kopen om in te spelen op een stijgende prijs, lijkt nu een stuk minder interessant.

Het alternatief: vastgoedfondsen

/128/Geld/rode.jpgBeleggers die wel in vastgoed willen investeren, maar zonder groot startkapitaal, kunnen prima kijken naar de aandelenmarkten. Er zijn namelijk genoeg vastgoedfondsen te vinden op de Brusselse beurs. Dat brengt voordelen met zich mee: geen notariskosten, geen kosten voor onderhoud, herstel en onroerende voorheffingen. En ook geen gedoe met huurders.

Bovendien heb je met vastgoedfondsen het grote voordeel dat je heel snel weer bij je geld kan. Een transactie op de beurs is zo gepiept, zonder notaris of makelaar. Daarnaast kun je al met hele kleine bedragen investeren en profiteren van inkomen. Winst wordt bij veel vastgoedfondsen namelijk gewoon uitgekeerd in de vorm van dividend.

Is vastgoed een verstandig idee voor de portefeuille? Zeker weten. Maar maak niet de fout die veel beleggers maken: verwachten dat de prijzen alleen maar kunnen stijgen. Wij zien vastgoed liever als een mooie manier om te diversifiëren én een extra inkomen te genereren, en niet als een asset voor stevige prijsstijgingen in de komende jaren.

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels