Deel via

10 eenvoudige eettrucjes voor een paar kilo minder

January 2012

Vergeet dat strenge dieet. Kilo's verliezen is ook psychologie. Dat zegt de groep 'Slanke lijners'. Om die extra kilo's na de feestdagen weg te werken kan je een paar eettrucjes aanleren. De groep 'Slankelijners' zegt dat het niet alleen belangrijk is wat je eet, maar ook hoe je eet. En dat is een kwestie van psychologie die helpt!



Het team van de groep 'De Slanke Lijners' stelde speciaal voor SenNet Magazine 10 gemakkelijke 'eettrucjes' samen die je kunnen helpen om je slanke lijn weer terug te vinden, zonder dat je rigoureus op dieet moet. Je moet een beetje geduld uitoefenen, maar het is het proberen waard.

10 eenvoudige eettrucs voor een paar kilo minder

Tip 1: Snijd je eten in kleine stukjes

Als je je eten in stukjes snijdt lijkt het of er een kwart meer op je bord ligt. Dat maakt dat je uiteindelijk minder eet.

Tip 2: Weg met de grote borden

De helft opeten van wat er op je bord ligt En dat is ook puur psychologisch. Op een klein bordje lijken de porties groter!
En op een klein bord schep je vanzelf kleinere porties en heb je toch het idee dat er heel wat op ligt. De helft opeten van wat er op je bord ligt, lijkt misschien verspilling, maar is een truc die je ook de helft calorieën bespaart.

Tip 3: Neem het bestek van het voorgerecht

Als je dan toch een kleiner bord hebt, past er best het bestek van het voorgerecht bij. Met een kleine vork en lepel neem je vanzelf kleinere hapjes en eet je langzamer.

Tip 4: Goed kauwen

Langzaam eten betekent dus in veel gevallen minder eten Goed kauwen is heel belangrijk. Het vergemakkelijkt de spijsvertering maar heeft ook een ander voordeel. Goed en langzaam kauwen betekent langzaam eten. Het duurt even voordat je lichaam tijdens het eten een signaal afgeeft dat het genoeg heeft. Als je snel eet, heb je grote kans dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft. Langzaam eten betekent dus in veel gevallen minder eten, omdat je er op tijd erg in hebt dat je voldaan bent.

Tip 5: Las een rustpauze tussen twee happen in

Langzaam eten helpt om minder te eten, we zeiden het al. Las daarom een rustpauze tussen elke hap in. Een trucje dat kan helpen, is na iedere hap even je vork neerleggen. Langzaam en bewust eten zorgt er bovendien voor dat je minder lucht binnenhapt en kan daarom helpen tegen een opgezette buik.

Tip 6: Begin de maaltijd met een salade

Het geeft meer voldoening als je je maaltijd in verschillende gangen opdeelt. Serveer bijvoorbeeld eerst een rauwkostsalade en daarna pas het vlees, vis en de gekookte groenten. Niet alleen legt de rauwkostsalade een nuttig bodempje, het is ook heel gezond om een salade vooraf te eten.

Tip 7: Neem twee glazen tegelijk

Overdrijven met alcohol is niet gezond (en dat moet op zich al voldoende zijn om de consumptie ervan te beperken) maar alcoholische dranken bevatten ook heel wat (lege) calorieën. Een handig trucje om niet al te veel te drinken, is je glas na elke slok weer neerzetten. Leer jezelf aan om nooit meerdere slokjes achter elkaar te drinken. Is dat moeilijk? Zet dan altijd een glas water naast je drankje en nip daar steeds van.

Verwijder niet alle 'lekkere' dingen uit je maaltijden. Dat houd je nooit lang vol.

Tip 8: Zet jezelf niet op een streng dieet

Verwijder niet alle 'lekkere' dingen uit je maaltijden. Dat houd je nooit lang vol. Kook de dingen die jij lekker vindt, maar hou de porties gewoon kleiner. Koop en kook daarom niet meer dan je wilt gaan eten en zet niet meer op tafel dan goed voor je is.

Tip 9: Vervang snacks door fruit

Krijg je een klein 'hongertje' of lekkere trek, neem dan een stuk fruit. Als je een appel, kiwi of peer eet, schil ze dan eerst en snij ze dan in kleine partjes. Ook ander fruit als druiven kun je in de helft snijden, het oogt smakelijk.

Tip 10: Eet nooit uit grote verpakkingen

Een aperitiefhapje zorgt voor gezelligheid en daar hoef je, ook als je wilt afvallen, heus niet van af te zien. Maar behoed jezelf ervoor dat je binnen een mum van tijd een hele zak chips of pinda's naar binnen werkt. Doe een kleine portie chips of nootjes, ook als je alleen bent, in een schaaltje en geniet er langzaam van. De verpakking chips of nootjes berg je verder goed op in de kast (liefst uit het zicht). Hetzelfde geldt voor ijs en andere snacks. Eet nooit uit grote verpakkingen, maar maak voor jezelf een portie en houd je daaraan.

Dank je wel 'De Slanke Lijners'.

Lekkere en magere receptjes van De Slanke Lijners kan je HIER terugvinden.

SenNet Magazine wilde toch eens weten, wat de groep allemaal doet. We vroegen mentor Tanneke wat de groep precies inhoudt:

Tanneke: "Wil je meer doen dan bovenstaande tips uitproberen en zoek je steun voor een gezonde voeding voor een gezonde levenswijze? Dan is de groep 'De Slanke Lijners' misschien iets voor jou. Wij houden ons aan een gezonde voeding en willen via een goede motivatie en uithoudingsvermogen tot een paar maatjes minder komen.
En door onze methode, de steun van de 'medelijners' en de begeleiding van het team bereiken wij heel wat mooie resultaten."

SenNet Magzine: Wat doen jullie precies in jullie groep?

De drie teamleden geven informatie, recepten, tips, nieuws van het groenten front enzovoort. Tanneke: "De Slanke Lijners werken steeds met caloriearme menu's. De drie teamleden geven informatie, recepten, tips, nieuws van het groenten front enzovoort. We beantwoorden vragen van de leden van onze groep. De leden kunnen ook reageren op vraag of antwoord. Elke zaterdag geeft iedereen het gewicht op dat hij of zij is afgevallen en de 'afvallijst' verschijnt dan na het weekend in onze 'De Slanke Lijners groep'. Verder kan er 's avonds een uurtje gechat worden. Zo leren wij elkaar beter kennen en daar steken we altijd iets van op."

SenNet Magazine: "Jullie hebben een eigen methode om af te vallen. Wat houdt die precies in?"

In de recepten geven wij telkens aan hoeveel calorieën en De Slanke Lijners-streepjes het menu of recept bevat.

Tanneke: "Wij rekenen in streepjes. Eén streepje is 15 calorieën, dus dat is niet zo moeilijk om uit te rekenen."(lacht) "In de recepten geven wij telkens aan hoeveel calorieën en De Slanke Lijners-streepjes het menu of recept bevat. Wij hebben ook een 'calorieën-streepjeslijst' om de calorieën in zelfgemaakte receptjes uit te rekenen."

SenNet Magazine: "Hoeveel streepjes mag je dan gebruiken per dag?"

Tanneke: "Daar hebben we een heel schema voor dat ik je zal geven":

  • Tot 70 kg -> 72 streepjes per dag.
  • 71 kg -> 80 kg 80 streepjes per dag.
  • 81 kg -> 90 kg 88 streepjes per dag.
  • 91 kg -> 100 kg 92 streepjes per dag.
  • Meer dan 100 kg -> 104 streepjes per dag.

SenNet Magazine: "Weight Watchers werkt met een puntensysteem. Kan je jullie 'streepjesmethode' daarmee vergelijken?"

Tanneke: "Vergelijken doen wij niet (lacht). Door onze gezonde en evenwichtige voeding gaan de overtollige kilootjes verdwijnen. Wij vragen ook om dagelijks 3 stukken fruit te eten en 2 melkproducten. Bij ons hoef je zeker geen honger te lijden. (lacht) Met een goede motivatie en regelmaat komen wij tot een goed resultaat."

SenNet Magazine: "Kan iedereen die wil meedoen met De Slanke Lijners? Ook wie maar een paar kilootjes kwijt wil?"

"Er zijn zelfs verschillende leden die gebruik maken van onze gezonde recepten om gewoon op gewicht te blijven." Tanneke: "Natuurlijk, er zijn zelfs verschillende leden die gebruik maken van onze gezonde recepten om gewoon op gewicht te blijven."
Elke sessie loopt van september tot eind juni. En wij houden korte stopperiodes rond de feestdagen.(lacht). Maar je hoeft niet te wachten tot september, hoor. Wie wil kan altijd inschrijven als actief lid."

Bedankt Tanneke!

Voor meer info over de groep 'De Slanke Lijners' kan je mailen naar tanneke55@skynet.be.
Om je meteen in te schrijven kan je naar onderstaande link surfen:
http://www.seniorennet.be/Pages/Mailgroepen/aanmelden.php?mlist=28

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels