Deel via

Zo kies je slim je Smartphone: alle info en 10 tips!

January 2012

Met een smartphone kan je méér dan bellen en sms'en: mooie foto's maken, naar je favoriete muziek luisteren, surfen op het internet... Is een smartphone iets voor jou of houd je het beter bij een gewone gsm? Hoe kies je uit het overweldigend aanbod? Garf geeft je 10 aandachtspunten om een slimme keuze te maken én 10 tips voor een slimme aankoop.



De mobiele telefoon is 20 jaar!

In oudere films zie je nog wel de grote, logge mobiele telefoons die het eerst op de markt verschenen. Inmiddels is de mobiele telefoon de kinderjaren ontgroeid en in bijna niets nog vergelijkbaar met de eerste exemplaren… Behalve dan dat je er gelukkig nog steeds mee kan bellen…

Wil je enkel af en toe telefoneren?

Dan ben je best af met een gewone en vrij goedkope gsm. Wil je meer? Dan is een smartphone iets voor jou!

De smartphone kan véél

Een smartphone is in feite een zakcomputer die veel meer functies heeft dan een gewone mobiele telefoon (gsm), zoals:

  1. Mobiel internet – surf op het net
  2. Muziekspeler (MP3)-beluister muziek
  3. Filmspeler – maak of bekijk een film
  4. Navigatie – gebruik als GPS
  5. E-reader – lees een boek
  6. Microsoft Office –verstuur een mail
Over een slimme telefoon gesproken!

Moeilijke keuze

De aankoop van een smartphone is niet gemakkelijk. Door de grote keuze aan merken, modellen en prijzen zien we door het bos de bomen niet meer.

Welke smartphone past bij jou?
    STAP 1: Maak eerst jouw VERLANGLIJSTJE met deze 10 punten

  1. Welk toetsenbord?
    Kies je voor een 'touchscreen' (aanraakscherm) of een klavier? Op een touchscreen druk je geen toetsen in, maar bestuur je je mobiel door het scherm met je vingers of een bijhorend aanwijsstokje (touchscreenstick) aan te raken. Je kunt met je vingers ook schermen wegslepen, verplaatsen of zelfs vergroten, zodat de letters ook zonder bril leesbaar zijn.

    Op een klavier moet je toetsen indrukken. Beide mogelijkheden zijn zowel handig als onhandig. Door de kleine toetsen selecteren we niet altijd de juiste letter, zeker niet als we wat dikkere vingers hebben. Door de kleine toetsen selecteren we niet altijd de juiste letter, zeker niet als we wat dikkere vingers hebben. Er zijn smartphones met een extern klavier en iets grotere letters en cijfers.
  1. Bereikbaarheid op reis?
    Wil je jouw smartphone wereldwijd gebruiken, dan heb je een quad-bandtelefoon nodig (850 MHz, 1900 MHz, 900 MHz, 1800 MHz).
  2. Gratis op internet met WiFi
    Om je smartphone ten volle te gebruiken moet deze uitgerust zijn met WiFi. Zo kan je gratis op het internet Zo kan je gratis op het internet via je draadloos netwerk thuis, of via één van de vele gratis toegangspunten in je omgeving. Meer en meer plaatsen voorzien Wifi. Daar kan je dus je mails nakijken of iets opzoeken via het internet.
  3. Overal op internet met 3G
    Vraag je provider naar de kostprijs, want die kan nogal variëren. Beschik je niet over Wifi en wil je toch de vrijheid om overal op het internet te kunnen? Dan moet je smartphone uitgerust zijn met 3G. Vraag je provider naar de kostprijs, want die kan nogal variëren. Weet dat je voor €10 per maand zo'n 500 mB kan benutten. Dat omvat al heel wat mailtjes en webpagina's, zelfs voor een intense surfer.
  4. Bluetooth
    Om je smartphone te gebruiken in de auto, moet deze uitgerust zijn met Bluetooth. Met deze draadloze verbinding kan je bijvoorbeeld verbinding maken met een autoradio om zo handvrij te bellen. Je kan met bluetooth ook bestanden verzenden zoals foto's naar een toestel van vrienden of naar je computer, als deze eveneens met bluetooth zijn uitgerust. Ook luidsprekers of hoofdtelefoons kunnen via bluetooth draadloos worden aangestuurd.
  5. Uitbreiding geheugen
    Wat zeker niet mag ontbreken is een uitbreidingslot voor een geheugenkaartje. Zo krijgen we voldoende ruimte voor onze bestanden.
    We gebruiken hiervoor meestal een micro SD-kaartje. Je kan kiezen uit geheugenkaarten met een verschillende opslagcapaciteit.
  6. Foto en video
    Hoewel de fabrikanten ons om de oren slaan met het aantal pixels (van 3 miljoen tot 10 miljoen pixels voor foto's), mogen we daar niet te enthousiast over zijn. De zwakke schakel bij de smartphone is de ingebouwde lens. Verwacht geen kwaliteit zoals bij een digitaal fototoestel.

    Ook het opnemen van korte stukjes video behoort tot de mogelijkheden. In de praktijk valt de beeldkwaliteit vaak tegen. De video-opnames zijn hoogstens geschikt voor gebruik in een fotokader.
  7. MP3 speler
    Een extra geheugenkaartje kunnen we gebruiken om onze favoriete muziek op te laden. Smartphones zijn ook geschikt als mp3 speler. Een extra geheugenkaartje kunnen we gebruiken om onze favoriete muziek op te laden. Die kan je onderweg beluisteren via oortjes of een koptelefoon. Via bluetooth kan je de muziek ook draadloos doorsturen, naar je oortjes of naar een set luidsprekers. Bij de meeste basismodellen van de mp3 spelers kan dit niet. Via het geheugenkaartje 'film' in het Xvid of Dvix formaat kan je zelfs genieten van een filmpje onderweg.
  8. Applicaties
    Dit zijn kleine speciaal geschreven programma's voor onze mobiele telefoon. Je kunt ze gratis of betalend downloaden. Fabrikanten voorzien een gamma programma's voor dagelijks gebruik. Er zijn zelfs toepassingen om je smartphone te gebruiken als afstandsbediening voor je tv, om ruimtes te kunnen opmeten en zelfs om de inhoud van onze koelkast te kunnen raadplegen.
  9. Grootte van het scherm
    Kies niet het kleinste scherm, maar ook niet het grootste. 3,5 inch (8 cm) is een gemiddelde.

STAP 2: KIES nu JOUW smartphone

Laat je bij de keuze voor een smartphone vooral leiden door het gebruiksgemak Nu je verlanglijstje klaar is kan je een smartphone kiezen.
Laat je bij de keuze voor een smartphone vooral leiden door het gebruiksgemak: het besturingssysteem moet overzichtelijk zijn, de instellingen makkelijk te vinden en snel te openen en de smartphone moet bovendien een groot assortiment aan applicaties bevatten.

Besturingssysteem

We onderscheiden vier operating systems (OS).

  1. iPhone OS
    Dit is het befaamde besturingssysteem van Apple voor de iPhone. Het intuïtief gebruiksgemak voor de consument is een troef.
  2. Android system
    Na de komst van iOS greep Google zijn kans met het platform Android. Android is een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat alle webdiensten van Google heeft geïntegreerd. Android is op dit moment het meest voorkomende besturingssysteem voor mobiele telefonie. De toestellen zijn in de meeste gevallen voordeliger dan de iPhone.
  3. Windows Phone
    Ook Windows waagt zich op deze markt maar is er tot nu toe niet in geslaagd een groot stuk van de koek naar zich toe te trekken.
  4. Blackberry
    Blackbrerry is een vierde speler en is eigenlijk nog steeds de grootste in de zakenwereld. Door de integratie van Microsoft Exchange, Lotus en Novell is het toestel interessant voor bedrijven.

    Symbian, als kleinste speler op de markt en gesteund door de Europese Unie, is hier te verwaarlozen en verdwijnt langzaam van het veld.

STAP 3: PRAKTISCHE TIPS BIJ JE AANKOOP

  1. Vraag advies
    Ga voor de aankoop van je smartphone naar een speciaalzaak. Dergelijke winkels hebben een ruim assortiment en kunnen helpen bij de keuze van je aankoop.
  2. Laat je niet overdonderen door de verkooppraatjes
    Het zijn vooral de extra's die het prijsverschil maken. Op het eerste gezicht lijken de smartphones allemaal op elkaar. Het zijn vooral de extra's die het prijsverschil maken. Ik zou als goede raad willen meegeven om eerst je verlanglijstje te maken (zie stap 1) en dat mee te nemen.
  3. Vergelijk prijzen
    Als je weet welk toestel je wilt kan je prijzen gaan vergelijken. Sommige providers geven ook nog een geldbedrag voor je oude gsm.
  4. Laat je e-mail instellen
    Wil je je smartphone ook gebruiken voor het ontvangen van e-mails, vraag dan de verkoper om je toestel zo in te stellen.
  5. Pas op bij de aankoop van een abonnement.
    Vraag hoe je je abonnement kunt opzeggen. Lees de kleine lettertjes van het contract.
  6. Bewaar loginnaam en paswoord
    Voor services zoals e-mail, Facebook en Skype moet je een account aanmaken met een loginnaam en een paswoord. Bewaar deze op een veilige plaats. Wanneer er later problemen zijn en je opnieuw moet inloggen kan je die gegevens opnieuw gebruiken.
  7. Laat Wifi-verbinding melden
    Stel de draadloze internet verbinding (WiFi) zo in dat je steeds een melding krijgt wanneer er een gratis verbinding kan worden gemaakt. Met dergelijke verbinding kan je dan het internet op. Veel grootsteden bieden deze dienst reeds aan.
  8. Bewaar je telefoonnummers
    Bewaar je contacten (telefoonnummers) niet alleen op je simkaart of op je toestel. Wie werkt met het Android systeem kan een gratis gmail (google) account aanmaken en daar zijn contacten onderbrengen.
  9. Automatisch synchroniseren
    Je kan je smartphone zo instellen dat veranderingen automatisch gesynchroniseerd worden met je gmail account.
  10. Vraag naar je garantie
    Check de garantievoorwaarden en bewaar je garantiebewijs goed.

Applicaties

Op je smartphone kun je ook heel wat applicaties downloaden zoals Skype, Facebook, Adobe Flashplayer, Spotify etc. Meer daarover vind je in het artikel van Garf.

1 reactie

nicole123
Vind ik wel een smartphone die gemakkelijk is in de omgang,niet moeilijk te verstaan en niet te duur is,er moet ook niet te veel tralala aan zijn!
2/03/20 23:59 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels