Deel via

Europese banken in zwaar weer

May 2016
Het zit de Europese banken dit jaar allesbehalve mee. Veel grote zakenbanken hebben het eerste kwartaal met slechter dan verwachte cijfers afgesloten en leggen het ook nog eens af tegen de beter verdienende Amerikaanse collega’s. Als de situatie niet snel verbetert, kan 2016 weleens een rampenjaar worden voor de Europese banken. Nico Pantelis, financieel expert van Slim Beleggen, werpt licht op de situatie.

Geen rally zonder banken

Op Wall Street luidt het gezegde: ‘er kan geen rally plaatsvinden zonder banken’. Beurzen kunnen niet stijgen als de banken niet meekomen. En wat dat betreft lijkt dat ook in Europa op te gaan. Want als er een sector is die het kopje dit jaar heeft laten hangen, dan is het wel de Europese bancaire sector.
De STOXX Europe 600 banks laat bijvoorbeeld een heel grim plaatje zien:

Zwarte eendjes uit de bancaire sector

Er zijn verschillende redenen waarom de Europese banken het dit jaar een stuk minder doen. Een eerste reden is de grote herstructurering van financiële instellingen zoals Credit Suisse en Deutsche Bank. Zo sloot Deutsche Bank 2015 af met een verlies van 6,8 miljard euro. Een record. Beleggers trokken snel conclusies en vreesden dat de bank onvoldoende liquiditeiten zou hebben om leningen te betalen die in 2017 aflopen. Uiteindelijk moest zelfs de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, de angst bij beleggers wegnemen. De minister verzekerde in een toespraak dat de bank ‘solide was’.

Ook UBS heeft moeite om groene cijfers te draaien. Dat komt niet – zoals bij Deutsche – vanwege grote herstructureringskosten en verliezen op sommige operationele activiteiten, maar door het feit dat de klanten van de zakenbank gewoon te weinig doen. In het eerste kwartaal vloeide een recordbedrag van 15,5 miljard Zwitserse franken naar de bank, maar de omzet op ‘wealth management’ viel wel terug. Het is een trend die we bij veel meer zakenbanken hebben gezien: het geld is er wel, maar er een rendement op maken is een ander verhaal.

Het geld is er wel, maar er een rendement op maken is een ander verhaalDeze twee banken zijn overigens niet de enige banken die hervormingen doorvoeren. Royal Bank of Scotland en Standard Chartered zijn bijvoorbeeld banken die afscheid hebben genomen van hun equity-tak. En zo zijn er nog meer banken, die door economische redenen of voorsorterend op veranderende regelgeving, hun businessmodel aanpassen.

Nu valt er genoeg te zeggen voor banken die minder renderende afdelingen schrappen of herstructureren. Maar het betekent ook dat banken minder divers worden en dus veel afhankelijker zijn van een handjevol divisies. Door deze aanpassingen zijn er genoeg analisten geweest die de vooruitzichten voor een hoop Europese banken hebben verlaagd.

Het volgende probleem: winstgevendheid en blootstelling

Een deel van de daling van de Europese bancaire sector valt dus te wijten aan grote herstructureringen. Een ander deel aan zorgen over de energieposities bij veel Europese banken. Moody’s heeft dit jaar de energieblootstelling mooi in kaart gebracht:

Flinke posities, die zwaar kunnen doorwegen op de resultaten als de energiecrisis weer oplaait. Daarnaast worden Europese banken ook blootgesteld aan het minder goed presterende Europa. Ook dat komt de winstgevendheid niet ten goede, in vergelijking met Amerikaanse banken. Dat dat een serieus probleem is, blijkt wel uit cijfers van Citigroup.

De vijf grootste Europese investeringsbanken draaien minder dan de helft van de omzet van de vijf grootste Amerikaanse bankenDe Amerikaanse bank kwam in maart nog met een researchrapport waaruit bleek dat de vijf grootste Europese investeringsbanken minder dan de helft van de omzet draaien die de vijf grootste Amerikaanse banken in de boeken bijschrijven. Dat is een achterstand van jewelste!

Europese Centrale Bank

De winstgevendheid van Europese banken blijft een punt van zorg. Zeker als de Europese Centrale Bank verder gaat experimenteren met negatieve rentes. In theorie zijn negatieve rentes goed om de kosten voor leningen te verlagen, waardoor er meer geld wordt uitgegeven. Maar de keerzijde is dat banken door dit effect direct minder winstgevend worden. De marge tussen hun leningen en depositorente verkrapt dan zo hard, dat banken nauwelijks nog winst kunnen maken.

De Europese bancaire sector geeft dus heel veel waarschuwingssignalen af. En het is raadzaam om deze signalen niet te negeren. Banken hebben verschillende problemen en als het fout gaat, lijkt zelfs de ECB niet meer goed te kunnen helpen. Wij blijven dan ook zeer aandachtig kijken naar de ontwikkeling bij de bancaire sector.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com

Volg ons ook op Twitter @SlimBeleggen

Auteur: Nico Pantelis

3 reacties

fikske
Toch zeer verwonderlijk: alle grote banken in moeilijkheden, als men hun jaarverslag leest maken ze miljoenen winst, alleen onze intrest gaat omlaag, niet te begrijpen!
23/05/16 18:02 REAGEER
aronjaco
Te onthouden : " de beurzen kunnen niet stijgen als de banken niet meekomen".
En : de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, moest de angst bij beleggers wegnemen. De minister verzekerde in een toespraak dat de bank Deutsche Bank" ‘solide was’..
Waar hebben we zoiets gezien. Wel dat was bij de vorige financiële crisis. Ook toen verklaarden politici dat er niets aan de hand was, en wat bleek ........
We stevenen naar mijn mening af op een nieuwe crisis. En de kans erop zal stijgen naarmate politici " de markten" gaan kalmeren. Be aware of the devil.!
24/05/16 14:01 REAGEER
Robra
Ik zou liever, minder blabla lezen,het is zielig dat analisten zoveel onnozele prognozen schrijven, achteraf moeten we ontdekken dat er niets van waar is, ze maken de mense zo bang dat er ook minder geld word geinvesteerd
24/05/16 17:09 REAGEER

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels