Deel via

Voorkamerfibrillatie treft elk uur 4 Belgen: laat je gratis testen

May 2016
Elk uur worden maar liefst 4 Belgen getroffen door voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis. Omdat te weinig mensen op de hoogte zijn van de gevaren en niet alle patiënten meteen last ondervinden, organiseert de Belgian Heart Rhythm Association voor de zevende keer op rij de ‘Week van het Hartritme’ van 30 mei tot 3 juni 2016. Tijdens deze week kan je gratis je hartritme laten testen in een van de deelnemende ziekenhuizen.

Wat is voorkamerfibrillatie?

Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol staat en heel onregelmatig begint te kloppen. Daardoor verhoogt het risico op hartfalen en kunnen bloedklonters een trombose of beroerte veroorzaken. Met het ouder worden, vergroot ook de kans op deze hartritmestoornis: vanaf 40 jaar heb je 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Naar schatting wonen er momenteel 150.000 mensen met VKF in België, en dat cijfer zal waarschijnlijk verdubbelen tegen 2050.

Patiënten kunnen de volgende symptomen ervaren: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Toch blijft 1 op de 3 mensen met VKF klachtenvrij, waardoor de aandoening soms te laat ontdekt wordt.

Een tijdige diagnose, gevolgd door een juiste behandeling, verkleint het risico op ernstige complicaties. Daarom is het belangrijk om je hartritme te (laten) controleren. Een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is daarvoor het beste onderzoek, maar geeft je slechts een momentopname. Omdat VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om zelf je hartritme te leren controleren op basis van je polsslag.

Hoe polsslag meten?

Plaats in rust drie vingers op de gestrekte pols van de andere hand. Plaats de vingers aan de basis van de duim tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen. Verhoog, als het nodig is, de druk een beetje of verplaats je vingers om je polsslag te kunnen voelen. Tel het aantal slagen gedurende 30 seconden. Verdubbel dat aantal: dit is het aantal slagen per minuut. Een normale polsslag ligt tussen de 50 en 100 slagen per minuut.

Wanneer dien je je huisarts te contacteren?

•Als je polsslag in rust trager is dan 40 per minuut of sneller dan 120 per minuut.
•Als je polsslag onregelmatig is: soms snelle en soms trage slagen.
•Als je hartkloppingen gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, kortademigheid, flauwvallen, vermoeidheid, enz.

Week van het Hartritme

Van 30 mei tot 3 juni organiseert de Belgian Heart Rhythm Association de Week van het Hartritme, met op donderdag 2 juni een Nationale Dag van Sensibilisering. Ze kan hiervoor rekenen op de steun van de SSMG, de Belgisch Cardiologische Liga en de Algemene Pharmaceutische Bond. F1-legende Thierry Boutsen is ook dit jaar peter van de actie.

Tijdens deze week kan je gratis je hartritme laten controleren op VKF in een van de deelnemende ziekenhuizen in België. Op www.mijnhartritme.be kan je de deelnemende ziekenhuizen in je buurt terugvinden en ook meteen een afspraak maken.

Meer informatie vind je op www.mijnhartritme.be

2 reacties

Detemmerman
Ja een controle kan nooit kwaad maar toch moet je je er ook niet te veel van voorstellen. Voorbeeld ? mijn echtgenote werd door de huisarts doorverwezen naar de cardioloog omdat hij had opgemerkt dat ze bij een routine controle een onregelmatige en snelle hartslag had. DE cardioloog deed uitgebreide onderzoeken maar vond niets. Zes maanden later heeft mijn echtgenote een open hart operatie ondergaan. Dus ja controle is ok maar het is niet zalimakend. .
31/05/16 16:06 REAGEER
Railwayman
Dus de huisdokter had gelijk... Goede huisdokter!
31/05/16 16:25 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels