Deel via

Ben jij (opnieuw) single?

May 2016
Momenteel zijn er in Vlaanderen zo’n 850.000 alleenstaanden: een cijfer dat de komende jaren alleen maar zal stijgen. Ben jij ook een van die singles? Dan heeft relatiecoach Ilse Reynders van Altero een leuke leestip voor je: een boek over verschillende groepen singles, met tips om een nieuwe liefde te vinden én die relatie ook te laten werken.

Leestip: De nieuwe single. Wat als je (opnieuw) alleen bent?
Maureen Luyens & Griet Demeter


Steeds meer singles in Vlaanderen

In 15 jaar tijd is het aantal singles in Vlaanderen met de helft gestegen: momenteel staat de teller op ongeveer 850.000 singles. Tegen 2030 zal dat aantal nog gestegen zijn naar om en bij de één miljoen alleenstaanden. Deze toename is vooral te verklaren door afspringende relaties en de vergrijzing van de bevolking.

Een helder boek over single zijn in al zijn aspecten is vandaag dus zeker op zijn plaats. Maureen Luyens en Griet Demeter hebben een vlot leesbaar boek geschreven doorspekt met herkenbare voorbeelden vanuit hun professionele achtergrond en eigen ervaring. Ze gaan hierbij geen taboes uit de weg.

Het boek kent drie delen: van een beschrijving van de singles van vandaag over de zoektocht naar een nieuwe liefde tot het opnieuw samen vorm geven aan een relatie.

Wie zijn de singles van vandaag?

In een eerste deel beschrijven ze de verscheidenheid van de groep singles, met aandacht voor hun specifieke situatie. Gelukkig is het beeld van ‘de happy single’ vandaag wat meer genuanceerd. Dé single bestaat niet en er is dan ook een grote verscheidenheid in de groep van singles, net als in hun beleving van het single zijn.

Gescheiden

De eerste groep singles heeft een relatiebreuk achter de rug. Eén op de drie huwelijken loopt spaak, dus steeds meer mensen komen er weer alleen voor te staan. Meestal blijven zij na een relatiebreuk voor een langere tijd single, vooral vrouwen: zij blijven gemiddeld langer alleen dan mannen.

Weduwes en weduwnaars

De toename van het aantal alleenstaanden in deze groep is vooral toe te schrijven aan de groeiende groep 65-plussers. Opvallend: door de langere levensverwachting van vrouwen, staan er in deze groep vier weduwen tegenover één weduwnaar.

Vrije vogels

De laatste groep bestaat vooral uit jongeren tussen 25 en 29 jaar die (nog) geen duurzame relatie hebben. Dit aantal stijgt jaarlijks, waaruit we kunnen afleiden dat jongeren zich steeds later settelen.

Was je altijd al single? Heb je net een relatiebreuk achter de rug of is je partner overleden?  Hoe verloopt je verwerkingsproces? Niet alleen de positieve kanten maar ook de moeilijke momenten van het single zijn worden belicht. Het vraagt immers een hele aanpassing om je leven als single uit te bouwen en je (opnieuw) goed in je vel te voelen. Daarnaast is single zijn ook een dynamisch gegeven. Periodes van alleen zijn wisselen elkaar vaak af met kortere of langere relaties.

Aan het einde van het hoofdstuk geven de auteurs heel wat tips mee om goed voor jezelf te zorgen. Ook de beleving van seksualiteit komt hier aan bod, een thema dat erg leeft onder singles maar waar niet zo gemakkelijk wordt over gesproken. Vaak hebben singles (langere) periodes geen seksueel contact, maar na verloop van tijd wordt het tekort aan affectie, intimiteit en seks als een gemis ervaren. Hoe kan je hiermee omgaan?

Op zoek naar een nieuwe liefde

In een tweede deel komt de zoektocht naar een nieuwe liefde aan bod. Hoe leer je iemand kennen? Hoe pak je dit aan? Waarover spreek je in een eerste ontmoeting? En als je een stap verder gaat, wanneer zit het dan goed?

De auteurs reiken vier elementen aan die volgens hen aanwezig moeten zijn in een relatie opdat deze op lange termijn een kans op slagen heeft:

1) je veilig voelen: jezelf kunnen zijn en je op je gemak voelen, wat samenhangt met vertrouwen in elkaar;
2) je samen amuseren: blij zijn als je bij elkaar bent, samen genieten en met een positief gevoel weer afscheid nemen;  
3) je aangetrokken voelen tot elkaar, emotioneel en fysiek, en
4) wederzijds respect: respect voor wie je bent en wat je doet, waardering voor de ander en rekening houden met elkaars wensen en verlangens.

Van single naar samen

In het derde deel bespreken ze drie fases die een duurzame partnerrelatie kenmerken: de fusie, de confrontatie met de realiteit en het vinden van evenwicht en harmonie. Elke fase wordt uitgebreid belicht vanuit de invalshoek van de ‘nieuwe single’ die opnieuw kiest voor de liefde. Thema’s als je eigen ‘rugzak’ die je meedraagt, seksualiteit, kinderen, reacties van de omgeving, al dan niet samenwonen, en het overbruggen van verschillen worden hier uitgebreid besproken.

Ik heb het boek met plezier gelezen en vond er heel wat herkenbare voorbeelden vanuit mijn werk als therapeute en relatiebemiddelaar. Heel wat vragen en thema’s waar singles mee bezig zijn komen aan bod en worden uitgediept. Een aanrader dus voor elke single!

Auteur: Ilse Reynders

0 reacties

Login Registreer

Ilse Reynders

Relatiecoach
Relatiecoach
relatiecoach Ilse Reynders
Ilse is psychologe, seksuologe en relatietherapeute en is medeoprichter van het relatiebureau altero. Haar passie voor relaties leeft Ilse niet alleen uit in haar professionele bezigheden. Als vrouw houdt ze van hechte vriendschappen en authentieke contacten.

Meer artikels van Ilse Reynders

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels