Deel via

'Gouden' Koen Crucke schittert als Vorst Populescu in Gravin Maritza

June 2016
Koen Crucke staat in 2016 50 jaar op de planken. Met tal van voorstellingen blikt hij vooruit en kijkt hij terug op zijn rijkelijke carrière. Zo keert hij in het najaar samen met theatergezelschap MinTh (Muziek in Theater) uit Brasschaat/Leuven terug naar zijn grote liefde: de operette. In de muzikale romance Gravin Maritza vertolkt hij de rol van Vorst Populescu. Lees hier een interview met Koen!

Theatergezelschap MinTh vroeg je onlangs voor de rol van Vorst Populescu in Gravin Maritza van Imre Kálmán. Wat was je eerste reactie?

Koen Crucke: Kijk, er zijn nog zo weinig jonge gezelschappen die dit genre hoog in het vaandel dragen, dat ik meteen interesse had toen de vraag gesteld werd. Ik heb mijn manager een en ander laten navragen omdat ik toch een minimum aan artistieke kwaliteit wil bij het gezelschap waar ik eventueel wil mee gaan werken. Maar alles leek bijzonder ok en ook de rolverdeling ziet er prima uit. Voor mij dus een uitdaging, temeer omdat mijn agenda al boordevol evenementen en concerten zit voor dit jaar. Er is gelukkig een oplossing gevonden voor de knelpunten en ik heb met heel veel 'goesting' ja gezegd.

Je speelde al tientallen rollen in de grootste operettes/musicals. Wat is er zo bijzonder aan Gravin Maritza?

Koen Crucke: Maritza is vanuit de schriftuur een operette die het moet hebben van vrij grote emoties en die tegelijk een hele reeks bijzonder komische momenten heeft. Het is één van de zogenaamde grote operettes. Vergeten wij niet dat sterren zoals Rothenberger en Gedda de hoofdrollen gespeeld en gezongen hebben: dat waren de absolute topsterren van de vorige generatie. Maritza is ook erg leuk om mee te maken omdat je geconfronteerd wordt met Hongaarse tradities en gewoontes die eigenlijk mijlen ver van ons verwijderd zijn en juist daardoor erg leuk zijn voor een publiek. De muziek tenslotte is overbekend voor wie van het genre houdt.
Foto links: Ildiko Van Dyck (Gravin Maritza), midden: Koen Crucke, rechts: Glenn Desmedt (artistiek leider MinTh).

Wat mogen de theaterliefhebbers verwachten van 'Vorst Populescu'?

Koen Crucke: Een amusante, ernstige, vrolijke, olijke, zeer waardige, niet-traditionele man die zich moeiteloos beweegt in een wereld van graven en baronessen, geniet van al het 'schoon volk' dat hem omringt en erover waakt dat de adel edel blijft zonder in verveling te vallen. Hij vormt een leuk personage, en komt ook muzikaal aan zijn trekken.

Je staat met jonge talenten en ervaren acteurs op het podium. Gaat die mix voor vuurwerk zorgen?

Koen Crucke: Elke uitdaging in deze zin zorgt voor vuurwerk. Het is een zegen om als 'oude rot' geconfronteerd te worden met jonge mensen en een jong team dat je leidt. Je ontdekt toch weer nieuwe invalshoeken, wordt gestimuleerd om nieuwe interpretaties uit te proberen en geniet ondertussen van het talent dat je omringt.

Vijftig jaar Koen Crucke. Tijd voor een groots feestje. Wat zijn de andere plannen voor 2016?

Koen Crucke: Het feestje gaat - wat mij betreft - alleen door op de podia waar ik het geluk heb om mijn ding doen te mogen. Ik houd niet van zogenaamde 'terugblikfeesten', maar heb liever een oog voor de toekomst. Zoals ik vroeger al zei: de agenda voor dit jaar begint barstensvol te raken: concerten in heel wat theaters, culturele centra enzovoort; deze Maritza die wij met de hele cast als een feest op het publiek willen loslaten; een nieuwe productie met Margriet Hermans, waarin wij grasduinen door de betere muziek maar ook het publiek aan het lachen krijgen door de ontelbare grappen en grollen; een hele reeks Kerstconcerten in december; er komen twee nieuwe singles op de markt en op 23 oktober zing ik een concert in de Bijloke in Gent, omringd door een hele reeks echte vrienden die toevallig ook een beetje bekend zijn in ons vak: Wendy Van Wanten, Chris Lomme, Gert Verhulst, Willy Claes, Miguel Wiels, Marc Matthys, en ga zo maar door … Ondertussen is de agenda voor grote projecten helemaal vol tot en met 2019, dus er is nog wat werk aan de winkel.

Bedankt en veel succes.

Bekijk hier nog een leuk filmpje over de voorstelling dat te zien was via Stories TV-Telenet digitaal kanaal 40.

Gravin Maritza

De muzikale romance Gravin Maritza is een mix van comedy, wervelende dans, spectaculaire sets op een podium-breed draaiend vlak, een rist onvergetelijke melodieën en 24-karaats solisten! Ontspanning op z’n best!

Gravin Maritza wordt opgevoerd vanaf 17 september tot en met 28 november 2016 in Heist-op-den-Berg, Merksem, Knokke-Heist, Hasselt, Ninove, Schoten, Mol, Leuven, Scherpenheuvel-Zichem, Hoeselt, Kortrijk, Roeselare, Mortsel en Antwerpen.

Info en reservaties: www.muziekintheater.be, kaarten@muziekintheater.be of 0468/10.34.48.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels