Deel via

Hoe laag kan de rente gaan?

June 2016
Als je een belegger zo’n 5 jaar geleden had gevraagd hoe diep de rente op een obligatie zou kunnen zakken, dan was de kans groot dat niemand de huidige lage percentages zou hebben voorzien. En toch is dat nu de realiteit: een extreem lage rente op de meeste obligaties. Zo is onlangs een nieuw dieptepunt voor de Duitse Bund bereikt, beschrijft Nico Pantelis, financieel expert van Slim in Fondsen. Beleggers krijgen 0,028% aan rente, wanneer ze hun geld voor de komende 10 jaar aan de Duitse staat uitlenen.

Negatieve rente

Het dieptepunt van de Duitse Bund is niet uniek. In Amerika, Japan en Europa zijn staatsobligaties allesbehalve goed renderend. Dat heeft te maken met het beleid van de centrale banken. Mede door hun beleid, is de rente op obligaties al enige tijd extreem laag. Is de bodem in zicht? Daar lijkt het voorlopig nog niet op.

Zo is de nulgrens voor de Duitse Bund binnen handbereik. Hoewel een negatief rendement op de tienjaarslening van de Duitse staat nog nooit is voorgekomen, zou dat in 2016 wel eens kunnen gebeuren. Op dit moment is de gemiddelde rente op Duitse staatsleningen – dus niet alleen de tienjaars-, maar ook andere leningen – iets onder de nulgrens aangekomen. Gemiddeld genomen leggen beleggers dus geld toe op het uitlenen aan de Duitse staat.

Dat het nog wat erger kan, laat Zwitserland zien. Daar zijn de staatsleningen tot looptijden van 20 jaar negatief.

9000 miljard

Zwitserland, Duitsland, Nederland: het zijn allemaal landen waarbij je geld uitleent en aan het eind van de looptijd minder geld terugkrijgt. Met dank aan de Centrale Bank. En toch zijn er veel beleggers die hier genoegen mee nemen. Zo heeft kredietbeoordelaar Fitch becijferd dat er op dit moment ongeveer 9000 miljard euro uitstaat tegen een negatieve rente.

Dat er vraag blijft naar dit soort obligaties, heeft weer veel te maken met het uitblijven van een beetje deftige inflatie. Daarbij nemen beleggers genoegen met wat minder, omdat ze niet geloven dat de centrale banken in staat zijn om inflatie aan te wakkeren of om economische groei te realiseren.

Dividend: de redder in nood

Nu kan iedereen met een beetje gezond verstand wel inzien dat deze situatie niet houdbaar is. Natuurlijk is de negatieve rente vervelend voor particuliere beleggers, maar ook pensioenfondsen zijn niet tegen deze markt opgewassen.

Door de lage rentes zien veel bedrijven zich genoodzaakt om aandelen in te kopen en dividenduitkeringen te verhogen

Toch is er nog wel een mogelijkheid om nu een normaal rendement te krijgen op een investering. Bijvoorbeeld met dividend. In de huidige omgeving van de lage rente zien veel bedrijven zich genoodzaakt om aandelen in te kopen en dividenduitkeringen te verhogen. Uit onderzoek van The Carlyle Group blijkt dat de kosten voor aandeleninkopen met bijna 200% zijn gegroeid sinds 2009 en voor dividend met 67%.

Het is ook de reden waarom dividendaandelen het dit jaar (en in de voorgaande jaren) zo goed doen. De Dividend Aristocrat Index - een index met bedrijven die het dividend al 25 jaar of meer, aaneengesloten verhogen - staat sinds de start van 2016 op een rendement van 8,31%. Terwijl de brede S&P 500 dit jaar op slechts 2,55% staat. Al is dat natuurlijk beter dan de magere 3 basispunten op een Duitse staatslening.

Dividend Aristocrat Index

In voorgaande columns op Seniorennet hebben we vaker geschreven over het nut van dividend in de portefeuille. En met nieuwe laagterecords in zicht voor de obligatiemarkt, lijkt deze boodschap weer relevanter dan ooit.

De obligatiemarkten lijken nu in een soort zwart gat te zitten, waarbij de rente alleen maar meer naar beneden wordt getrokken. Dividendaandelen vormen dan ook een goed alternatief. Natuurlijk zijn aandelen risicovoller dan obligaties, maar het verschil tussen 0,028% of een gemiddeld dividendrendement van 4% is het overwegen waard.

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen,  een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.sliminfondsen.com.
 
Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Auteur: Nico Pantelis

0 reacties

Login Registreer

Nico Pantelis

Beleggingsadviseur
Beleggingsadviseur
Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim in Fondsen, een platform dat beleggers van informatie over fondsen voorziet. Het opzet van het platform is om de beste fondsen te selecteren en te bespreken op basis van een diepgaande analyse. Dat gebeurt in verschillende onderdelen en segmenten van de markt (aandelen, obligaties, gemengd, vastgoed, grondstoffen, goud, enz.). Op basis van de geselecteerde fondsen kan de belegger zelf een portefeuille samenstellen die evenwichtig gespreid is. Alle info op www.slimbeleggen.com. Volg ons ook op Twitter @SliminFondsen

Meer artikels van Nico Pantelis

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels