Deel via

Minder betalen op je erfenis? 10 tips van lezers én jullie meningen!

February 2012

De meeste mensen vinden het schandalig dat hun erfgenamen na hun dood hun zuur verdiende centjes moeten afgeven aan vadertje Staat. We geven je de meningen mee. Tegelijk zonden de lezers ook 10 tips in om zo min mogelijk successie te betalen.

Misschien heb je iets aan deze tips van de lezers om minder successie te betalen.

Tip 1 Pas op met een handgeschreven testament

Een testament dat met de hand is geschreven moet via de notaris nog eens langs de rechtbank van eerste aanleg. Dit kan heel wat tijd in beslag nemen en de nodige kosten met zich meebrengen.
Pol

Tip 2 Pas op met een beleggings- of pensioenverzekering

Mijn waarschuwing: Je sluit een beleggingsverzekering of een pensioenverzekering af en de bank geeft je de indruk dat je gewoon gaat sparen. En passant vraagt men bij de bank wie het geld moet innen indien je overlijdt. Je geeft de naam op van je oudste kind, je partner,… Je veronderstelt dat de begunstigde dan bij de erfenis wel als tussenpersoon optreedt en het geld inbrengt in de erfenis. Neen, die persoon krijgt dat geld zomaar, buiten de erfenis om, en kan erover zwijgen. Kijk dus de "begunstigde" maar eens na op uw rekeningen en wees er zeker van dat dit uw wens is, of wijzig die in bv. "de kinderen van ... en uw naam + gegevens". Zo vermijd je dat er later problemen ontstaan.
M.

Tip 3 Maak een "generatiesprong"

Wat de successierechten (- kosten) betreft, is de enige goeie oplossing voor de 60+ de "generatiesprong". Hierdoor sla je 1 generatie over en gaat je nalatenschap direct naar je kleinkinderen... Zo spaar je 1X successierechten uit, en dat is pure winst........MAAR dan krijgt de staat minder inkomsten en ze zijn al bijna "platzak"...
Kamiel

Tip 4 Het duo-legaat

Het is belangrijk ook de nadruk te leggen op het duo-legaat, waarbij het -bij gebrek aan rechtstreekse afstammelingen- mogelijk is een bepaalde som te schenken aan een goed doel. Deze organisatie zal dan, na aanvaarding van het legaat, de successierechten moeten betalen van de bij notariële akte aangeduide erfgenaam, wat voor deze laatste veel voordeliger zal uitvallen.
Detteke

Tip 5 Ga a.u.b. naar een specialist in successieplanning

Om niet voor verrassingen te komen staan, ga je best te rade bij een specialist in successieplanning. Dit is geen notaris. Ook gehuwden of samenwonenden moeten ervoor zorgen dat alles geregeld is indien man of vrouw overlijdt.
Eddy

Tip 6 Gewoon alles opmaken of tijdens je leven vaak schenken.

Als je niet alles zelf wilt (of kunt) opdoen tijdens je leven kan je je geld en/of goederen beter wegschenken als je nog leeft. Dat is ook veel leuker dan na je dood een erfenis na te laten. Geven is fijn en nu kan je er tenminste van meegenieten. Wie heeft er trouwens zin in om na zijn dood de schatkist te spekken. Ik hoop dat mijn ouders alles opmaken en van hun geld genieten tijdens hun leven. Ik vind het een onverdraaglijk idee om van het geld van mijn (dan overleden) ouders een gedeelte af te geven aan de schatkist van het rijk. Zijn mijn ouders daar spaarzaam voor geweest? Ik zal ze nog eens waarschuwen nu het nog kan.
Els

Tip 7 Geen successie als je voor 66% gehandicapt bent

Goed idee om dit aan te kaarten. Vooral een tip: indien je voor 66% gehandicapt bent, hoef je geen successie te betalen. Ik wist dit niet maar heb via via een duidelijk seintje gekregen. Ik heb eerst successie betaald uit onwetendheid. Maar gelukkig heb ik de successie achteraf kunnen recupereren door een klacht neer te leggen.

Ik heb de door mij betaalde som binnen de 3 maanden teruggekregen. Als jou zoiets is overkomen, kan je de som tot 2 jaar nadien recupereren. Nadien is dat onmogelijk. Let er bij de opmaak van het dossier vooral op dat er degelijk vermeld staat dat je 66% GEHANDICAPT bent. Dus: niet vergeten om je notaris op de hoogte te stellen, alhoewel het zijn taak is dit met jou aan te kaarten. Vergeten = geld kwijt
C.

Tip 8 Denk aan het attest van je handicap

Belangrijk om weten voor wie een handicap heeft van minstens 66 %: als je erft, moet je de notaris een attest van je handicap bezorgen want je moet MINDER successierechten betalen! Ik wist dit niet en de notaris bracht me hiervan niet op de hoogte. Ik ben het pas een half jaar later te weten gekomen. Gelukkig geldt die wet nog 2 jaar nadat je geërfd hebt. Ik moet nu wel erg lang (meer dan een jaar) wachten op het bedrag dat ik teveel betaalde.
K.

Tip 9 Schenk je geld weg en laat je woning kopen op lijfrente

Je kunt geld schenken aan je kind(eren) en deze kopen dan jouw woning op lijfrente. Dat is de goedkoopste manier voor vastgoed. Dit kan ook door middel van schenkingen maar dan moet je op tijd starten (9 jaar). Wat geld betreft, neem je best zo veel mogelijk weg bij de bank of uit de safe want dat kost 27 % aan successiebelasting. Arm sterven voor de wet en rijk leven voor je zelf is mogelijk en kan perfect wettelijk. Je moet alles maar zelf regelen en je niet altijd laten bang maken door de banken.
W.

Tip 10 Zie dat je geen onroerend goed of geld meer hebt

Ik ben 79 jaar. Ik heb geen onroerende goederen meer. Ik woon in een appartement in eigendom van mijn zoon en de rest van spaartegoeden zijn reeds op de spaarrekening op naam van mijn zoon en schoondochter gedeponeerd. Je moet natuurlijk op de eerlijkheid van je kinderen kunnen vertrouwen en dat zij in de toekomst, als het nodig is, je problemen ter harte nemen. Ik heb in mijn leven al genoeg bijgedragen...en nog steeds...met afromen van belasting op een pensioentje, juist genoeg om enigszins "te overleven". De portemonnee is dus op 't einde maand leeg. En mijn graaipot ook!
Francis.

Zij vinden successierechten schandalig:

Ik denk dat de situatie hetzelfde is als bij ons in Nederland. Als je goed nagaat betaal je soms 4x belasting op een product. Het begint met je inkomsten, je koopt een huis waarop je belasting moet betalen, je verkoopt je huis en ook hier moet je weer belasting op betalen. Je koopt een nieuw huis en betaalt weer belasting… moet ik doorgaan?? Vergeet niet dat de gemeente ook nog belastingen heft. Wij weten het allemaal wel. Maar die nietsnutten achter hun bureau doen niets anders als zakken vullen. Ik geef ook niets meer aan goede doelen. Kijk maar eens wat die directeuren verdienen. Geef als je kan elk nieuwjaar geld aan je kinderen. Geef ze zoveel waar de belastingen niet hun vingers op kunnen leggen maar vergeet niet jezelf. Wij hebben geluk dat we niets hebben. Alleen een gezond en gezellig leven. Nu mijn man en ik 67 jaar en 64 jaar zijn, genieten we van ons pensioen. En dat wens ik voor iedereen.
Astrid

Vanaf de tweede eigendom zou men iets mogen belasten, maar voor gewone mensen die 25 à 30 jaar gespaard hebben niet. Hierdoor zouden zij ook iets aan hun eventuele kinderen kunnen nalaten De grote vermogens en bezitters van eigendommen in het buitenland moeten aangepakt worden. De meesten van hen hebben hier grof geld gewonnen door hun BTW niet aan te geven en door gesjoemel. Kortom als ze niet meer actief zijn, gaan ze in het buitenland in hun villa's met een wijngaard eventueel van de ontdoken belasting genieten. Daarom ben ik tegen successie betalen op een erfenis!
Gerard

Het is een grote schande wat de regering met ons van plan is. Samen met de banken zijn het de grootste dieven en daardoor is de crisis gekomen. Wij maar betalen en zij spelen met onze centen die ze uitgeven aan pietluttigheden, feestjes, premies van duizenden euro's en noem maar op. Wij met onze mager pensioen moeten het maar redden. De pot op met de successierechten. Je kunt beter arm zijn en niets hebben…
Irène

De successiebelasting is grote diefstal, daar op al deze onroerende en roerende goederen reeds meerdere malen belastingen betaald werden. Het is in feite een belasting op belastingen. Men verliest een dierbare, men heeft veel verdriet, veel onkosten en plots duikt de staat als familielid op om mee te eten van de nalatenschap. Het zal de fiscus worst wezen als zij hun deel maar hebben. Onroerende goederen zijn voor de staat een eeuwigdurende bron van inkomsten. Men werkt en spaart een heel leven en men wordt op de koop toe wettelijk bestolen. Velen moeten hun eigendom verkopen om successierechten te kunnen betalen!

Dit artikel is in onze maatschappij, die meer en meer geconfronteerd wordt met samengestelde gezinnen, uitermate belangrijk. Toch vrees ik dat door de ingewikkelde kluwen, een notaris als raadsman wenselijk en soms nodig is. Mijn erfenis is MIJN geld en MIJN bezit, daar heb ik al meer dan genoeg belasting op betaald en daar heeft de fiscus niets meer mee te maken. Of is de fiscus dan toch de nationale struikrover? Struikrovers zijn uit de tijd en de successiebelasting ook.

Wat door de erflater werd opgebouwd, gebeurde met belast geld! En als men niet oplet dan betaalt men op de intresten van het kapitaal dat al belast werd, nóg eens belastingen! Men bouwt een eigen woonst en wordt daar levenslang op belast (= onroerende voorheffing), en als het aan de rechthebbende wordt overgedragen, dan betaalt die alweer belastingen (successierechten)! Die begunstigde krijgt dan ineens die woning in volle eigendom en betaalt alweer belastingen op tweede verblijf, en ga zo maar door...

In wat voor een wereld leven wij eigenlijk. Terwijl de zakkenvullers rijkelijk door die wereld flaneren alsof ze god zijn?! Men zou voor mínder de fiscaliteit een hak zetten.
Kristin

Ik vind de bedragen voor successie schandalig. Wij hebben hard gewerkt om iets te verwerven, maar ook op alles BTW en taksen betaald. En als je wegvalt, moeten je erfgenamen nog eens flink betalen. De grote kapitalen en firma's hebben steeds achterpoortjes of grote poorten. Dit is zeker en vast niet rechtvaardig.
Hilde

Decennia terug kreeg ik 2 mini erfenissen, waarop ik veel successierechten heb moeten betalen. Zelfs op deze van mijn echtgenoot zaliger. Het huidige gunstige systeem, geen successierechten onder echtelieden, was toen nog niet van kracht. 3 Maal de sigaar!! Theoretisch kom ik nog voor één in aanmerking, maar de kans is praktisch NIHIL. Trouwens ik heb liever dat die persoon mij overleeft. Erfenissen hebben mij GEEN geluk gebracht. Integendeel, het was het allemaal niet waard. Ik maak geen testament, ik heb maar één erfgenaam (dochter) indien er iets overblijft , wat niet met zekerheid kan gezegd worden. Het zijn andermans zaken niet, maar het moest eens van mijn lever. Groetjes aan het team van een pechvogel!!
Karen

Ik vind dat we al genoeg belasting tijdens ons leven betalen op ons spaargeld. En op al je geld dat in je huis zit, werd ook al belasting geheven. Dus ik vind dat als iemand erft, er geen successierechten meer mogen geheven worden.
Helene

Ik vind persoonlijk dat de staat veel te veel vraagt. Je werkt samen om later toch iets te hebben als je op pensioen bent en hopelijk nog enkele jaren samen te kunnen zijn en nog wat te genieten van het leven. Maar als er dan een dag komt dat je partner komt te sterven moet je dan nog op je eigendom successierechten betalen. Ik vind dat niet eerlijk maar wie ben ik om dat te zeggen… Daarom vind ik het goed dat jullie dat allemaal laten weten zodat we misschien toch nog iets kunnen doen om minder te moeten betalen. Hetzelfde geldt ook als men een erfenis zou krijgen. Alles wat men moet betalen, is te veel. Maar ik ben toch blij dat ik dankzij jullie op de hoogte ben van wat er kan gedaan worden.
Lieve

Het is alleen aan de kleine man om successie te betalen!! De groteren hebben allen vennootschappen en andere oplossingen om de fiscus te ontduiken en zullen zeker niet zorgen dat wij, de gewone werkende mens, minder moeten gaan betalen. Probeer gewoon zoveel mogelijk weg te geven voor je dood bent, dan heb je ook het plezier van geven! En dat kost zeer weinig moeite! Je krijgt er veel vriendschap en liefde voor terug!
Martin

Ik persoonlijk vind dat we al veel te veel betalen aan de staat. Overledenen hebben in hun leven ook niet anders gedaan dan betaald aan vader staat. Op het geld dat ze nalaten aan de kinderen werd reeds belastingen betaald en nu ze het nalaten moeten de kinderen successierechten betalen. Dus dat is dan tweemaal op hetzelfde geld dat (ik noem dat belastingen) voor de tweede maal moet betaald worden. Wat mij betreft mogen ze dat volledig afschaffen.
Richard

Op dit ogenblik word ik ermee geconfronteerd. Het is een systeem waarbij veel vragen kunnen gesteld worden. De successie moet ook op voorhand betaald worden ... Er heerst geen plaats voor emotioneel verdriet, het is een geldmolen.
C.

J'accuse het Belgische rechtssysteem omdat het onrechtvaardig is.
Martine Meeus

Belasting betalen op goederen waarop al belasting geheven werd, is diefstal. Vraag je maar eens af hoe men in regeringskringen aan zoiets kan denken!
John Bisscheroux, Montreal, Canada

In sommige gevallen hou je bijna niets over als het om grote bedragen gaat, het is gewoon een schande.
Chris

Ik vind het wat overdreven. De Belgische staat is wel erg graaiziek, je betaalt zo maar even 4 keer als je een oppassende Belg bent. Dit is allesbehalve rechtvaardig.
Mia

Beste redactie, als hard werkende Vlaming sta ik nog steeds versteld over het zuur verdiende huisje en als het even kan misschien een beetje spaargeld dat ik en mijn echtgenote zoals velen bijeen hebben. Als het puntje bij paaltje komt, moet je er nog een deel van aan vadertje staat afgeven die al een gans leven belastingen op alles en nog wat heft. Ik vind successie geen goed woord, het gaat hier meer om executie van jan met de pet die dit land groot heeft gemaakt met zweet, bloed en tranen. We krijgen dan zelfs nog een nekschot, of beter gezegd een portemonneeschot, wanneer we eenmaal op pensioen gaan. En zoals altijd blijven de grote vermogens buiten schot want die kunnen de achterpoortjes betalen.
Robert

Mijn schoonvader is alleenstaande omdat zijn vrouw gestorven is. Mijn vrouw en haar broer zijn de erfgenamen en vallen NET onder het tarief van 27%. Wel IK VIND HET EEN SCHANDE DAT DE STAAT WEERAL DE GRAAIERS ZIJN. Er werden trouwens ook al successierechten betaald na het overlijden van mijn schoonmoeder.
Jef

Dit zijn negatieve boodschappen, zeker voor gepensioneerden. De staat kan enkel voor iedereen zorgen als we allemaal ons rechtvaardig deel bijdragen. Een echte liberaal zou trouwens moeten beseffen dat gelijke kansen betekent dat we bij een erfenis alles aan de staat afgeven zodat de volgende generatie het moet waarmaken vanuit eenzelfde vertrekpunt.
Michel

Ons nieuwe dossier zet ook aan tot nadenken:

Hartelijk bedankt. Een verwittigde mens is er twee waard. Vooral als men kinderen heeft, sta je er niet bij stil. Doch dit nieuwe dossier 'Successie betalen op een erfenis', doet je nadenken. Nogmaals hartelijk bedankt, ik ga me er nu in verdiepen. Doe zo verder zou ik zeggen.
Jenny

Bestaat hier geen literatuur over? Dit zou wel beter zijn, aangezien iedereen altijd heel nieuwsgierig blijkt te zijn aangaande zulke feiten. Graag antwoord hieromtrent. Alvast bedankt.

Dan nog een reactie van iemand die begrijpt dat er belastingen moeten betaald worden, maar zich wel vragen stelt bij het huidige systeem:

Ik begrijp dat er taksen moeten betaald worden... hoe krijgen we anders bijdragen enzovoort van de overheid.... In tijd van besparingen zou de overheid eens zelf drastisch moeten snijden in hun uitgaven, te beginnen met de vreselijk hoge lonen en onkostenvergoedingen van de regeringsleden. 5% eraf is voor hen veel te weinig, dit zou minstens 20% moeten zijn. Dan houden ze nog ruim genoeg over. Op een erfenis zou maximaal maar 2% moeten betaald worden aan taksen, van ouders naar kinderen. Taksen voor verre verwanten mogen meer zijn en die zogenaamde schenkingen via nalatenschap mogen ook hoger.
P Van de Wygaert

En hier een reactie die aantoont dat erfenissen jammer genoeg niet altijd vanzelfsprekend zijn:

Erfenis?? Het probleem is dat mijn beide ouders géén barst geven om hun kinderen + kleinkinderen. Het wordt nog een groter probleem wanneer mijn ouders hun huis als waarborg afstaan aan een rusthuis, dus een vorm van onterven.
O. Meert.

2 reacties

Denisdaf
Veel, zelfs de meeste mensen weten niet dat wij zelfs belastingen betalen over taksen en belastingen.
Ik verklaar me nader door er enkele voorbeelden bij te halen.
Per 1 januari 1971 werd BTW in België een feit.
Belasting op de toegevoegde waarden.
Wel, een aantal zaken waren op dat punt reeds belast door bvb taksen en of accijnsen. Bvb, over sigaretten, en eigenlijk rookwaren in het algemeen.
Tevens over brandstoffen en alcohol, en nog zaken die van die last door de gebruiker te betalen waren voorzien.
Wel, toen mijnheer BTW zijn opstapje maakte hebben ze bvb niet gezegd, Benzine kost bvb 2 frank, daarbovenop zijn bvb 10 frank taksen en accijnsen, he heffen BTW over de echte waarde namelijk 2 frank, neen, dat deden ze dapper over het totale plaatje van 12 frank. En, dat loopt nog steeds zo.
Alcohol idem dito.

Om even voort te gaan met het voorbeeld benzine,
Is er niet 21% over 2 frank dus ,042 frank, maar wel over 12 frank zijnde 2,52 frank genomen.
Waarvan dus eigenlijk 2,10 onrechtmatig zijn geïnd onder de naam BTW.
En wij slikten dat, en blijven dat slikken.
Weet dat firma's daar geen last van hebben daar zij de BTW recupereren, maar ook daar is het Jan met de pet die het eindgelach betaald.
U en ik dus.
26/02/16 17:10 REAGEER
Arlet
Als er tegen iets zou moeten betoogd worden, is het wel die hemeltergende successie. Maar... zie je al een legertje senioren door Brussel pikkelen? De corrupte dikhuiden van politiekers lachen zich nu al te pletter als er duizende jongere manifestanten door de straten trekken.
16/02/22 18:45 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels