Deel via

Is het echt zo erg? 12 tips om te leren relativeren

February 2012

Ben je je soms aan het opwinden over iets of iemand terwijl je weet dat het je nergens brengt? Maak jij je druk om problemen op je werk, met je familie? Weegt een verantwoordelijkheidsgevoel op je en lig je nachtenlang wakker? Of spring je bijna uit je vel als er iets gebeurt? Tijd om te leren relativeren. Het maakt je gelukkiger en gezonder. Met deze 12 tips lukt het!

Wat is relativeren?
Relativeren begint met de dingen waarmee je zit, te herleiden tot de juiste proporties. Het kan gewoon om kleine irritaties gaan.

Soms kan je ook worstelen met grote problemen. Je bent aan het piekeren over dingen die je dwars zitten. Dat kan gaan over zaken die te maken hebben met je gezin, met vrienden of problemen met financiën, werk of gezondheid.

Om in het leven je geluksniveau stabiel te houden is het belangrijk dat je je problemen relativeert.

Relativeren is voor de één een koud kunstje, voor de ander een moeilijke zaak. Toch kan je leren om problemen weer in het juiste perspectief te zien. Deze tips kunnen helpen!

12 tips om te leren relativeren

Tip 1. Tel eerst tot 10

Kan je je af en toe echt ontzettend druk maken? Slaan je stoppen bijna door? Wil je uit je sloffen schieten? Sta je echt op springen? Probeer dan eerst tot je zinnen te komen. Misschien adviseerde je moeder het je vroeger al, maar het werkt! Tel eerst tot 10 (en als het moet tot 100) en probeer voor jezelf duidelijk te krijgen of je echt reden hebt om je zo te voelen. Geen reden? Laat het gevoel dan los.

Tip 2. Humor helpt

Om te leren relativeren is humor belangrijk. Lach van binnen om mensen die zichzelf heel belangrijk vinden, altijd dat serieuze gezicht opzetten of al weer hun gelijk willen halen. Of probeer het komische van de situatie in te zien. Als iemand iets tegen je zegt, laat je dan ook niet meteen op de kast jagen. Haal je schouders maar eens op. 'Oh, is dat zo?', zeg je laconiek. Draai je om en laat maar (voorbij) waaien.

Tip 3. Maak categorieën

Heb je echt zorgen? Verdeel de verschillende problemen dan eens in categorieën. En probeer je voor te stellen wat het ergste is dat je kan overkomen. Wat zou de grootste ramp zijn? Plaats het antwoord op die vraag in de hoogste categorie. Je zult merken dat bijvoorbeeld het piekeren over een probleem op je werk of een probleem met je vriendin niet tot de grootste rampen behoort. Je plaatst dit probleem dus niet in de hoogste categorie, maar in één van de laatste. Kleine problemen kun je op deze manier weer in het juiste perspectief zien.

Tip 4. Nachtje slapen

Laat het even rusten. Probeer 's avonds zo min mogelijk te piekeren over kleine problemen. Ga op tijd naar bed en de volgende dag is het probleem al een stuk minder groot. Vaak worden problemen groter door vermoeidheid.

Tip 5. Buitenlucht

Maak een ommetje. In de buitenlucht kan je letterlijk naar adem happen. En in het daglicht zien de zaken er zeker minder somber uit dan in het donker.

Tip 6. Zinnen verzetten

Ga iets doen waar je blij van wordt. Afleiding zorgt ervoor dat je minder tijd hebt om te piekeren. Ontspan en denk even niet aan je probleem. Vervolgens kun je weer met een frisse blik en nieuwe energie het probleem bekijken en oplossingen bedenken.

Tip 7. Neem afstand

Om te leren relativeren, moet je 'afstand' van het probleem nemen. Dus neem even een time-out en bekijk het probleem van alle kanten. Dus niet alleen van jouw kant, maar ook van de andere kant. Ga eens in andermans schoenen staan. Hoe zou jij in zijn of haar plaats reageren? Wat speelt er? Beredeneer het probleem objectief en laat je niet door emoties beïnvloeden.

Tip 8. Wees eerlijk tegen jezelf

Relativeren gaat gemakkelijker als je eerlijk bent tegen jezelf. Is er iets wat je zelf doet of nalaat te doen? Als 'het' zo irritant is, waarom heb jij er alleen dan last van en anderen niet? En gaat het echt over dit element dat je dwars zit? Of komt de emotie uit iets anders voort?

Tip 9. Bekijk jezelf als je beste vriend of vriendin

Probeer je voor te stellen dat dit niet jouw probleem is, maar het probleem van je beste vriend of vriendin. Wat zou jij tegen je vriend zeggen als dit hem overkomt? Hoe zou je hem opbeuren? Welke raad zou je geven om het probleem te relativeren? Door deze afstand te nemen zie je de problemen rationeler. Je kunt meer met je verstand reageren, in plaats van je op te winden.

Tip 10. Schrijf het op

Je kunt eerst je woede afreageren op papier of in een Word-document. Daarna ben je in staat om de zaken op een rijtje te zetten. Plaats de positieve en de negatieve kanten bij elkaar. Beperk je niet alleen tot de lastige situatie, maar neem ook alles er omheen in ogenschouw. Zie je in dit verband ook je eigen fouten? Hoe was het de andere keren dat je diezelfde fouten hebt gemaakt?

Als je alles van je afschrijft en dit later bekijkt denk je vaak: "Heb ik me daar zo boos over gemaakt?" Dan heb je het al verwerkt en kan je relativeren. En heb je het moeilijk met het gedrag van een persoon, denk dan eens : "Ach ja, dat hoort nu eenmaal bij deze persoon." Want het zal de eerste keer niet zijn dat hij/zij zich op deze manier gedraagt.

Tip 11. Lichamelijke ontspanning

Neem een douche en laat de negatieve energie van je afspoelen. Zo kan je er letterlijk weer fris tegenaan. Of ga op de grond liggen en ontspan je volledig. Concentreer je op je voeten, ze worden heel warm. Concentreer je dan op je enkels, kuiten, helemaal tot aan je nek. Als je volledig ontspannen bent kan je beginnen je gedachten te richten op prettige dingen. Hou goed voor ogen dat irritatie jou niet ten goede komt, laat het los.

Tip 12. Kijk naar de sterren

Focus op het universele. Het is interessant om je te realiseren dat het heelal zo ontzettend groot is. En hoe nietig wij zijn. Er zijn miljarden sterren. Door te relativeren met behulp van de sterren kun je je problemen verkleinen tot een stofdeeltje op onze grote planeet, die op haar beurt een stipje is in het geheel. Je beseft plotseling dat je problemen niet zo groot zijn als ze in je hoofd lijken.

Vind je het moeilijk om je voor te stellen hoe omvangrijk het heelal is? Bekijk dan het filmpje in Cocktail Positivo – Gespot op het internet over een wonderbaarlijke reis door het heelal.

Daarin ook dit gedicht van Albert Einstein:

Er zijn momenten dat men zich bevrijd voelt van zijn eigen menselijke beperkingen.
Op zulke ogenblikken zie je jezelf op een klein planeetje staan,
in verbazing starend naar de kille en toch diepzinnige en ontroerende schoonheid van het eeuwige, het onvatbare;
leven en dood vloeien in één,
er is geen evolutie,
noch bestemming,
er is enkel Zijn.

Albert Einstein

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels