Deel via

Help je vitaliteit en geluk een handje!

July 2016
Ben jij een echte doemdenker en word je stilaan gek van die angst, twijfel … die steeds opnieuw de kop opsteekt? Voelt je lichaam aan als een slecht zittend maatpak: het knelt, trekt of doet pijn? Je voelt je duidelijk slecht in je vel, maar hoe pak je dat aan? Focus je je eerst op fysieke of op emotionele klachten? Healingcoach Isabelle Lambrecht leert je enkele nuttige verbanden.

Oneindig veel mogelijkheden

Vaak krijg ik de vraag van klanten: ‘Ik voel me niet goed in mijn vel. Wat kan ik eraan doen?’ Daar heb ik echter geen eenduidig antwoord voor klaar. Elke mens is uniek en daardoor is ook elke aanpak of elk antwoord uniek. Het wonderlijke van de materie is dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Alles in deze tastbare wereld heeft een trilling en een impact op elkaar. Dat zorgt ervoor dat de enige constante de constante verandering is, want trilling is beweging.

Als deze materie onbekend of abstract voor je is, dan begrijp ik dat heel goed. Zelf ben ik al 27 jaar non-stop bezig met zelfstudie over dit onderwerp. Neem je tijd en sta gewoon open voor deze nieuwe informatie. Volg mijn artikelen en je zal er meer en meer van begrijpen. Je kan ook onder elk artikel vragen stellen. Maak er gerust gebruik van.

De hamvraag: eerst emotioneel of fysiek werken?

Een mens heeft een emotioneel en fysiek gedeelte. En de hamvraag: ‘moet ik nu eerst emotioneel of fysiek aan mezelf werken?’ is een typische kip-of-eikwestie. Alhoewel dat issue eindelijk een antwoord kreeg dankzij Britse wetenschappers. Ze claimen onomstotelijk bewijs te hebben gevonden dat de kip toch echt eerst kwam. Onderzoekers aan de Universiteiten van Sheffield en Warwick hebben ontdekt dat een bepaald eiwit essentieel is voor de vorming van de eierschaal. Dit eiwit wordt geproduceerd in de eierstokken van een zwangere kip, dus daaruit kan worden afgeleid dat de kip eerder kwam dan het ei. Helaas wijst het onderzoek niet uit hoe de kip die het eiwit produceert dan eigenlijk is ontstaan.

En dat principe kan ik ook terugvinden in onze gezondheid. Vanuit mijn ondervinding ontstaat alles in de geest, meer bepaald in je denken. Die visie wordt ook in de quantum- en metafysica ondersteunt, net als in de oosterse wijsbegeerte. Gedachten bestaan, net als alles wat aanwezig is in de materie of tastbare wereld, uit trillingen.  In mijn vorig artikel kon je al iets meer lezen over de werking van trillingen.

Voorbeeld: leverproblemen

Aan elk ongemak of elke ziekte is in essentie een emotioneel werkthema gekoppeld. Vroeger was men zich daar blijkbaar veel beter van bewust. Je vindt hier duidelijk het bewijs van terug in onze spreektaal.

  • de lever doen schudden (=doen schaterlachen)
  • iets op je lever hebben (= zeg maar wat je dwars zit, iets dat je stoort of waar je mee worstelt)
  • long en lever verteren (=  alles opmaken, uitgeven)
  • het ligt hem zwaar op de lever (= hij heeft het er heel moeilijk mee en kan er niet mee omgaan)

In het vorige artikel kon je al lezen dat de lever gekoppeld is aan de emotie woede. Het werkthema daar is schaamte overwinnen.

In essentie is de taak van de lever ervoor zorgen dat je unieke zelf gevrijwaard wordt en dat je een gelukkig leven leidt door je te bevrijden van (emotionele en fysieke) gifstoffen. Lukt dat niet, dan zal je worstelen met emoties van overmatige of onderdrukte boosheid, woede, walging, frustratie en irritatie.

De lever werkt samen met de galblaas. De galblaas bepaalt voor een deel hoe liefdevol je met jezelf en anderen omgaat. Angst om jezelf of iemand anders te verliezen zal je bitter maken en je lever verzwakken.

Daarnaast werkt de lever ook samen met de milt. De milt bepaalt je helderheid, je kijk op het leven, en of je de smaak te pakken hebt van je eigen leven, je onderbewuste of automatische programmatie die je handelen aanstuurt.  Pieker je, worstel je met overmatige bezorgdheid of ben je obsessief? Dan verzwak je ook je lever.

De lever krijgt ook informatie van de longen. Die zorgen ervoor dat je jezelf (letterlijk én figuurlijk) voldoende zuurstof geeft. Dat doe je door je neus te volgen, zoals men in de spreektaal zo mooi zegt. Jezelf de nodige ademruimte geven.

Hoe kan jij nu actief je energie en geluk verhogen?

Bovenstaande verbanden tonen aan dat je emoties je fysieke beleving sturen en vormgeven. Om je vitaal en gelukkig te voelen is het dus heel belangrijk om aandacht te besteden aan je emoties. De meeste mensen onderdrukken hun emoties alsof het lastige ettertjes zijn die je het best het zwijgen oplegt. Hoe sus jij die innerlijke ettertjes? Vreetbuien, kankeren op de buitenwereld, pilletje slikken tegen de pijn of antidepressiva … Dat zijn allemaal manieren om even weg te vluchten of je emoties te onderdrukken. Ze helpen je dus zéker niet verder!

Om je vitaal en gelukkig te voelen is het heel belangrijk om aandacht te besteden aan je emoties

Zoals je hierboven kon lezen kan woede op diverse manieren opgebouwd en weerspiegeld worden in het lichaam. Een emotie of beleving is bij elke persoon uniek. Voorbeeld: woede die neerslaat in de galblaas (meridiaan) heeft als essentie het ervaren van diepe eenzaamheid en een gebrek aan verbondenheid. Vanuit een gevoel van afwijzing en onmacht ontstaat er dan woede. Hoe beter jij je lichaam leert begrijpen, hoe dichter je kan komen bij de oorzaak van je emoties.

Waarom luisteren naar je emoties?

Je emoties vertalen in welke mate jij je gevoel of intuïtie volgt. Als jij enkel leeft vanuit aangeleerde angsten en overlevingspatronen, heb je geen contact met je gevoel. Hieruit zullen negatieve emoties ontspruiten zoals verwarring, haat, irritaties, woede, neerslachtigheid, twijfel …

De kracht ligt in het je bewust worden van je emoties, ze te accepteren als leidraad en kompas  om op die manier je leven bij te sturen. Voorbeeld: woede kan ontstaan vanuit een idee van onmacht of het idee dat je oneerlijk behandeld wordt. Kijk dan eerst naar jezelf en vraag je af waar jij jezelf oneerlijk behandelt door bijvoorbeeld een ander steeds op de eerste plaats te zetten en jezelf te onderdrukken of te negeren.

In klassieke therapie gaat men uit van het probleem, terwijl men in alternatieve therapieën uitgaat van de oorzaak. Zoals je hierboven kon lezen, kan woede zich manifesteren in de lever, galblaas, milt of de longen, maar ook in de aansluitende meridianen die over het hele lichaam lopen. Een probleem wordt altijd veroorzaakt doordat je je authentieke zelf niet volgt. Je authentieke zelf functioneert vanuit het gevoel van vreugde en ontdekking, maar door kwetsingen in je kindertijd leer je de klemtoon te verleggen van vreugde naar angst, van ontdekking naar bescherming. Je bewust worden van dit mechanisme is een heel belangrijke sleutel.

Sta deze maand eens stil bij wat je vreugde bezorgt of wat je leuk vindt. Weet je het niet direct, maak je dan geen zorgen. 85% van de mensen vindt het moeilijk om hier een antwoord op te geven. Probeer daarom deze maand je automatische piloot wat uit te schakelen en bewust stil te staan bij wat situaties of mensen bij je teweegbrengen. Hou bij wat je wel en niet leuk vindt. Op den duur ga je de rode draad ontdekken en kan je jezelf beginnen te genezen.


 Was dit artikel nuttig voor je? Vertel het ons in de reacties!


 

Auteur: Isabelle Lambrecht

0 reacties

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Bewustzijnscoach
Bewustzijnscoach
Isabelle Lambrecht is healer en bewustzijnscoach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen. www.zichtbaar.be.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels