Deel via

Maak komaf met die irritante insecten: 7 tips!

July 2016
Muggen, spinnen, vliegen, wespen … Ze mogen dan wel nuttig zijn voor de natuur, maar in de zomer kunnen die vieze beestjes ons heel wat overlast bezorgen. In de tuin, de woonkamer, de slaapkamer; overal verstoren ze je rust. We zijn ze dus liever kwijt dan rijk. Probeer eens deze 7 handige tips om ongediertevrij de vakantie door te geraken!

Tip 1: Weg wespen, zonder bijen of vlinders te doden

Je kent het wel; je zit gezellig op je terras te genieten van een fris drankje, tot er een wesp rond je hoofd komt cirkelen. Wespen zijn agressief, steken snel en komen bovendien niet enkel af op zoetigheid, maar op alle soorten voedsel. De beste remedie is een wespenval in de buurt hangen. Het zijn vallen waar de diertjes wel in geraken, maar niet meer uit.

Nieuw is dat er nu een wespensiroop bestaat die énkel wespen en vliegen aantrekt, maar geen nuttige (en ongevaarlijke) bijen, hommels of vlinders. Vaak gooien mensen wat cola of ander suikerwater in een wespenval, met het gevolg dat heel wat nuttige beestjes ook gevangen worden. Met de nieuwe lokstof van Windhager is dat verleden tijd. Wij probeerden het in onze tuin en het werkte inderdaad om wespen te vangen, terwijl er geen hommels of bijen inzaten.

Je kan meerdere wespenvallen in je tuin hangen in de bomen of struiken. Als je dat niet hebt, kunnen ze ook op tafel of een andere verhoging gezet worden.

Tip 2: Insecten zonder vergif uit je buurt

Je hebt ze ongetwijfeld al zien hangen in de keukens van restaurants, frituren, fastfoodrestaurants, enz.: de speciale blauwe lampen die insecten aantrekken, waarna ze tegen een metalen rooster vliegen en geëlektrocuteerd worden. Dat klinkt misschien barbaars, maar het is een snelle en pijnloze manier om het insect te doden. Het diertje heeft dit niet door.

Hoewel ze gemaakt zijn voor binnen (en zeer effectief zijn in je woonkamer of slaapkamer), kan je de grotere modellen van insectenlampen ook buiten proberen te gebruiken. Zet zo’n lamp op de tafel of hang er eentje vlak in je buurt. De aantrekkingskracht van deze lampen is groter dan van andere lampen, waardoor insecten afgeleid worden. Zorg wel dat je de toestellen beschermt tegen regen. Onze ervaring is dat je dan geen last meer hebt van insecten buiten of in huis!

Tip 3: Geen muggen in je slaapkamer

Voortbouwend op voorgaande technologie is er één specifiek toestelletje dat goed in de slaapkamer werkt. Het werkt eveneens met de blauwe lamp, maar doordat het een kleine lamp is, zit je ’s nachts niet badend in het licht. Ideaal voor de slaapkamer dus zo’n insectenlamp!

Het grootste voordeel is dat dit toestel geen vergif bevat en hierdoor ook volledig veilig is voor bijvoorbeeld de kinderkamer!

Tip 4: Weg vliegen!

Hoewel er veel verschillende middeltjes bestaan, lijkt het meest traditionele nog het beste te werken tegen vliegen: een vliegenvanger. Een eenvoudig stuk papier met een lokstof op waar de vliegen aan blijven kleven. Je gooit het na een tijdje gewoon weg en vervangt het door een nieuwe.

Er bestaan tegenwoordig ook milieuvriendelijke vliegenvangers die van duurzamere materialen gemaakt worden.

Tip 5: Tip van het jaar: ultrasone muggenstekkers

Dit jaar lijkt iedereen wel iets nieuws gevonden te hebben om muggen te verjagen: ultrasone muggenstekkers. Het concept is eenvoudig: ze geven een ultrasone frequentie af die wij als mensen niet kunnen horen, maar die de mug in de war brengt. Hierdoor blijft de mug weg en zal ze je niet steken.

Ook al hebben we zelf de beste resultaten gemerkt met de toestelletjes uit tip 2 en 3, zullen deze stekkers ongetwijfeld ook goed werken. Bovendien zijn ze diervriendelijker, aangezien de muggen niet sterven maar elders gaan. Hoewel we na de honderdste jeukende muggenbult niet zoveel medelijden meer hebben met muggen ...

Tip 6: Weg spinnen!

Spinnen zijn wel heel nuttig voor de natuur, maar ze zijn door veel mensen niet graag gezien in huis. Er bestaan daarom verschillende middeltjes om die veelpotige kruipers weg te jagen. Er bestaan spuitbussen met een vloeistof die het de spinnen onmogelijk maakt om een web te weven, waardoor ze elders proberen.

Anderzijds zijn er spinnenverjagers die ook een specifieke frequentie afgeven van hun vijanden, waardoor de spin ook elders haar weg zoekt. Onze voorkeur gaat uit naar de laatste, aangezien hier geen vergif gemoeid is en er minder risico is dat de spuitbus vlekken maakt op de muur. Of je kan natuurlijk ook gewoon de beestjes laten zitten. Het zijn natuurlijke insectenjagers en zullen voor jou de vliegen en muggen oppeuzelen.

Bonustip 7: mollen en muizen

Naast insecten zijn ook mollen en muizen soms erg irritant. Omdat de middelen om deze diertjes te verjagen lijken op die tegen insecten, vermelden we ze ook even in dit artikel.

Tegen mollen is dé meest effectieve manier een mollenverjager. Je steekt hem in de grond en het toestel zendt een trilling uit in de grond. Mollen worden er na verloop van tijd totaal gek van, waardoor ze verhuizen naar ergens anders. Je hebt de toestelletjes tegenwoordig ook op zonne-energie, zodat je de batterijen niet regelmatig moet vervangen. Ook woelmuizen kunnen de trillingen niet verdragen, dus je kan ze ook daartegen gebruiken.

Een alternatief is een mollenval, maar dat vinden we dit nogal gruwelijk en pijnlijk voor de diertjes. Bovendien heb je dan de akelige taak om het diertje zelf weg te gooien. Niet voor ons, wij kiezen liever om ze te verjagen!

De producten vermeld in dit artikel zijn bij de betere doe-het-zelfzaak te koop, een aantal dingen bij de supermarkt of via onze eigen SeniorenNet webshop, betrouwbaar met gratis verzending vanaf €30 en 2 jaar garantie.

 

4 reacties

filippakos
- Daar ze niets wegen kunnen muggen niet tegen wind. Een ventilator in je slaapkamer doet wonderen.
- Mieren haten kaneel, bv een gedeeltelijk met kaneel gevuld rietje in hun holletje blazen, of kaneel strooien waar je vaak mieren ziet.
- Vliegen hebben een hekel aan 'gebroken' licht. Doorzichtige plastiek zakjes gedeeltelijk met water vullen, dichtknopen en ophangen, zo mogelijk in de volle zon. De lichtstralen 'breken' door de ronding van de waterzak, je vliegen zien psychedelische kleuren en gaan er vandoor.
- Wespen hebben een fijne neus en houden niet van rook. Een hoopje ultrafijn gemalen koffie -zoals Griekse koffie- op een schoteltje en het topje aansteken. De rook moet wel jouw kant op waaien, vaneigens :-)
2/08/16 07:09 REAGEER
zerocool
spinnen behoren tot de klasse van de geleedpotigen en zijn geen insecten..Het zijn misschien lelijke diertjes maar hun nut in de natuur is van onschatbare waarde.Jaarlijks doden zij miljoenen insecten.
Verdelg ze aub niet!!!
2/08/16 10:03 REAGEER
edflam
Mollen verjagers met trillingen. Ik heb er drie liggen in de garage, de mollen graven rustig verder hun bergjes in het gazon dus.... waardeloos !!
Sorry beestjes, een klem werkt beter, molshoopje openen, gangetje zoeken, klem erin en beestje gaat na&r de mollenhemel.
2/08/16 17:29 REAGEER
kleinewolf60
ja spinnen zullen wel nuttig zijn maar liever niet in mijn huis. vliegen lamp de ene zegd goed de andere zegt werkt niet.last ook van veel vlieg muggen
24/07/19 11:26 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels