Deel via

Vlaams ondernemersbloed: Jouw Kine

September 2016
Het strafste medicijn om gezond te blijven? Helemaal gratis? Blijven bewegen! Keer op keer bewezen, op papier en in de praktijk. Onderzoekers, dokters, kinesitherapeuten, het gebeurt niet vaak, maar over een ding zijn ze het allemaal eens: beweging helpt. Beweging is dan ook waar het allemaal rond draait bij Jouw Kine!

Het belang van goede beweging

Aan het woord: Servaas Breyne, kinesitherapeut en oprichter van Jouw Kine

Het verband tussen Jouw Kine en bewegen gaat verder dan loutere theorie. Het is immers beweging die mij ertoe heeft aangezet kinesitherapie te gaan studeren. Als kleine jongen startte ik met dansen, enkele jaren later kwam daar schermen bij. Door dat laatste was ik zo gebeten, dat het snel meer werd dan een hobby. In het vijfde en zesde middelbaar volgde ik topsport-wetenschappen in de topsportschool in Gent. Daar kreeg ik, naast schermtraining, ook begeleiding van kinesitherapeuten. Zij gaven zelden massages, zoals al te vaak verwacht wordt van kinesitherapeuten, maar wel hopen oefeningen. De nadruk lag steeds op de uitvoering van een beweging. Simpel, moeilijk, elegant en soms bizar. Het hoofddoel was het lichaamsbesef en de lichaamscontrole verbeteren. Een belangrijk effect is dat het risico op blessures daardoor vermindert. Ook als er een blessure aanwezig was, van peesontsteking tot rugpijn, werden oefeningen gegeven om het herstel te bevorderen. Ik heb tijdens die jaren topsport het belang van goede beweging en begeleiding aan den lijve mogen ondervinden. Het is ongelooflijk om te ontdekken hoe sterk een lichaam kan zijn als het optimaal beweegt. Een opleiding tot kinesitherapeut was voor mij de beste keuze om de mogelijkheden en effecten van beweging verder uit te spitten. De mogelijkheden zijn immers onuitputtelijk.

Wat werkt voor topsporters, werkt voor iedereen

In oktober 2015 richtte ik de praktijk ‘Jouw Kine’ op, een jonge en dynamische kinesitherapiepraktijk. De redenering is simpel: wat werkt voor topsporters, werkt voor iedereen. Als optimaal bewegen er bij een topsporter voor zorgt dat hij beter presteert, minder kans heeft op kwetsuren en sneller geneest, dan geldt dat ook voor een loodgieter die belastend werk uitvoert, een bediende met rugpijn en een gepensioneerde met artrose. De uitvoering zal natuurlijk aangepast moeten worden, maar het proces erachter blijft hetzelfde. De visie van Jouw Kine vervat in één zin:  

‘Jouw Kine ondersteunt jouw genezings- en optimalisatieproces door duidelijke informatie en gerichte bewegingsexpertise te integreren in persoonlijke begeleiding, met een focus op actieve en positieve samenwerking.’

Naast gespecialiseerde technieken om pijn te verlichten en spieren en gewrichten te ontspannen (ik volgde na mijn master een postgraduaatspecialisatie tot manueel therapeut), zal elke patiënt dus steeds gemotiveerd worden om het probleem op een actieve manier aan te pakken. Zodra het mogelijk is, wordt gestart met actief werken rond houding en beweging. Door de oefeningen telkens aan te passen en verder op te bouwen, zijn ze niet belastend voor het lichaam en passen ze perfect bij het individueel niveau van de patiënt. Zo leert hij of zij terug controle uit te oefenen over het eigen lichaam. Het einddoel is meer dan leren omgaan met klachten, pijnbestrijding, genezing; het is het lichaam en de manier waarop ermee wordt omgegaan optimaliseren. Niet enkel de huidige klacht moet verbeteren, toekomstige klachten moeten voorkomen worden.

Een belangrijk aspect hierbij is dat je goed begrijpt wat je doet en waarom. Duidelijke informatie verstrekken door open communicatie is daarom een focuspunt bij Jouw Kine. Een laatste belangrijk aandachtspunt voor Jouw Kine is samenwerking: met de patiënt, maar ook met de verpleging, de dokter, de specialist, de ergotherapeut, kortom iedereen die betrokken is bij het gezondheidsproces van de patiënt. Hoe meer ogen kijken naar eenzelfde probleem, hoe groter de kans is een passende oplossing te vinden. In de toekomst zie ik de praktijk dan ook graag uitbreiden door te gaan samenwerken met andere gezondheidswerkers. Nu is er al een nauwe samenwerking met Jouw Chiropractor.

Er wordt hard gewerkt om Jouw Kine verder te laten groeien. Zo werd recent de website helemaal vernieuwd om nog toegankelijker te zijn voor de patiënt. Met de aankoop van een nieuwe locatie te Gent zijn er nog veel grotere veranderingen op til. Jouw Kine is momenteel gevestigd op het Onze Lieve Vrouwplein 1 te Aalst. De nieuwe vestiging komt in de Blazoenstraat 5 in Gent. Om de nieuwe praktijk vlot van start te laten gaan, ben ik op zoek naar een extra financiering van 50.000 euro. Tot nu toe werd er al 10.000 euro opgehaald via de winwin-lening op het platform van Winwinner, maar we kunnen dus nog wat hulp gebruiken.

Heb jij interesse om te investeren in deze ambitieuze start-up? Neem een kijkje op winwinner.be.

Jouw Kine
Onze-Lieve-Vrouwplein 1
9300 Aalst
www.jouwkine.be

1 reactie

Bewegen ????? Ik beweeg genoeg bij mijn huishoudelijke taken.....
7/09/16 04:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels