Deel via

De nieuwste woontrends gespot op Batibouw

March 2012

Zuinig en betaalbaar wonen, maar ook zeer comfortabel en toekomstgericht! Dat is de nieuwe woontrend op Batibouw. Onze vliegende reporter Garf spotte voor jou de nieuwste snufjes en woontrends om te ontspannen, ontstressen en genieten. In deze drukke maatschappij willen we een echte thuis creëren om EEN LEVEN LANG milieubewust en comfortabel te wonen. Kijk snel mee!

Belg nog steeds met baksteen in de maag

Bij aankomst op Batibouw valt ons meteen iets op. Prefab woningen of woningen in skelet- of houtbouw zijn bij ons blijkbaar niet zo in trek. Er valt daar weinig volk te bespeuren.

Veel belangstelling daarentegen in de hallen waar je een keuze kan maken in de traditionele bouwmaterialen: baksteen en dakpannen. Ook bij het aanbod vloeren, deuren en ramen is het aanschuiven geblazen.

Hoe je droom verwezenlijken?

Het verwerven van een eigen woning blijkt heden ten dage nog steeds de grote droom. Alleen is de vraag of deze droom in huidige omstandigheden nog steeds te realiseren valt.

Zuinig en toekomstgericht

We willen EEN LEVEN LANG veilig en comfortabel thuis blijven wonen.

We kunnen stellen dat de trend tegenwoordig is om betaalbaar te wonen, zuinig en comfortabel èn zeer toekomstgericht. We willen EEN LEVEN LANG veilig en comfortabel thuis blijven wonen. Ook als er veranderingen komen in gezondheid en gezinssituatie. Dus bij aankoop of verbouwing van huis of appartement houden we daar al rekening mee.

Energievriendelijk

De dure energieprijzen noodzaken ons om een woning te verwerven die zo weinig mogelijk energie verbruikt. En bij het bouwen of verbouwen kijken we best uit naar mogelijkheden om de prijs van een woning zo laag mogelijk te houden.

Laag energieverbruik in een Passiefhuis

Zuinig wonen, bereik je met het bouwen van een zogeheten 'passieve' woning. Er wordt gesproken van een 'passiefhuis' als het energieverbruik minimum vier keer lager ligt dan in een gemiddelde woning.

Isoleren maar

Een passiefhuis is het summum. Je kan je woning tot passiefhuis transformeren door ze zodanig te isoleren en luchtdicht te maken dat ze weinig of geen verwarming nodig heeft.

Het leven is water, gas en elektriciteit

Maar met alleen isoleren en luchtdicht maken zijn we er nog niet. We willen tenslotte in een comfortabele woning leven en daarbij hebben we ontegensprekelijk bepaalde zaken nodig: water, elektriciteit, verwarming… Hier komen nieuwe technieken ons een handje helpen.

Het klinkt contradictorisch om te praten over betaalbaar wonen en investeren in energiezuinige maatregelen, maar het loont zeker de moeite.

Lange termijn denken

Het gebruik van energiezuinige toestellen is zeker een aanrader, ook als onze woning niet zo passief is. Investeren in zonne- of windenergie, het plaatsen van zuinige stookketels en duurzame verlichting, waterverbruik reduceren… het zijn allemaal zaken die bijdragen tot zuinig zijn. Het klinkt contradictorisch om te praten over betaalbaar wonen en investeren in energiezuinige maatregelen, maar het loont zeker de moeite om betaalbaar, zuinig en comfortabel te wonen.

Dank je wel zon

Alternatieve energiebronnen vereisen onze aandacht. Zo is er enorm veel belangstelling voor zonnepanelen. Ook op dit vlak zijn er innovaties. Je kan (ver)bouwen met complete dakpanelen bestaande uit een onderdak, isolatie en zonnepanelen. Die zijn al dan niet leverbaar met ingebouwde warmtewisselaar. Zonnepanelen nemen veel warmte op die kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de warmteboiler mee aan te voeren.

Kijk eens door de nieuwe ramen...

Ook aan onze ramen merken we tal van verbeteringen. Dubbel glas alleen is niet meer voldoende. De raamprofielen zijn tegenwoordig zo ontworpen dat ze zowel lucht- als geluidswerend zijn. Wat ons opvalt, is dat bijna alle nieuwe ramen tegenwoordig licht gekleurd zijn of spiegelend. Bij veel ramen kunnen we wel van binnen naar buiten kijken, maar meestal moeilijker andersom.

Modegril?

Zou dat iets te maken hebben met het energiezuinig maken van de woning? Bij navraag blijkt dat spiegelend glas in warme streken zonwerend is en de warmte buiten houdt. In ons Belgenland zijn we natuurlijk al blij als we wat uren zonlicht binnenkrijgen. Maar bij ons komt dit soort glas van pas voor wie dicht bij buren woont. Zo kan je inkijk voorkomen.

Comfortabel wonen.

De prille 50+er wil in zijn huis vooral comfortabel wonen en wil daarin wel wat extra investeren. 'Babyboomers' zien zaken die vroeger als luxe bestempeld werden nu als puur comfort. En die dienen in onze drukke maatschappij om van onze woonst een echte thuis maken. Comfortabel, om ons te helpen te ontspannen en ontstressen.

Het oog wil ook wat

Design speelt een steeds grotere rol. Unieke designstukken en stijlvolle accessoires vinden hun plekje in onze hedendaagse woonst. Kijk maar eens naar de barkrukken voor de keuken, de mooie verlichting, de geraffineerde dampkappen...

Denken aan je woontoekomst!

Bij het inrichten van de woning gaan we steeds meer toekomstgericht te werk. We voorzien extra ruimtes voor logeerpartijen van (klein)kinderen, de mogelijke installatie van een traplift naar een verdieping,...

Levenslang wonen

Onze generatie is bereid de nodige aanpassingen en investeringen te doen om zolang mogelijk in eigen woning te kunnen blijven.

We wensen levenslang te wonen. Onze generatie is bereid de nodige aanpassingen en investeringen te doen om zolang mogelijk in eigen woning te kunnen blijven, zonder een last te worden voor anderen. Gedaan met drempels, trapjes en niveauverschillen in huis. De doorgangen zijn breed. Als het nodig is kan je door de hele woning met de rolstoel en overal gemakkelijk aan. De inloopdouche kan zo nodig dienen als carwash: in en uit de douche... op wieltjes als het moet!

Open keuken om topgerechtjes te bereiden

Koken is geen noodzakelijk kwaad meer, de keuken geen plaats meer waar je in een aparte ruimte het eten maakt. Neen, heden ten dage hebben we een open keuken waar een sociaal familiaal gebeuren plaatsvindt. De keuken is geïntegreerd in de leefruimte, maar als volwaardig deel.

Koken als kunst mag gezien worden

Bovendien is koken tegenwoordig een kunst. In de open keuken creëer je jouw topgerechtjes onder het bewonderend oog van familie en vrienden.

In de open keuken creëer je jouw topgerechtjes onder het bewonderend oog van familie en vrienden.

Koken op eilanden

Het kookeiland centraal in de keuken is eerder gemeengoed dan uitzondering. Op het eiland treffen we de kookplaat aan, de werkruimte en het 'waseiland' met spoelbak(ken). Achter ons bevinden zich de koelkast, diepvriezer en voorraadkasten. Telkens zo ingepland dat je steeds snel de nodige spulletjes kan nemen.

Ergonomisch creëren

Alles is mooi uitgekiend. Ons servies bevindt zich ter hoogte van de afwastafel. Voorraadkast en koel- en vriesruimte net achter de kookplaat, potten en pannen onder het werkblad tussen de kookzone en afwaszone.

Domotica

Domotica is deel van ons comfort. Wij kunnen deze hoogtechnologische snufjes en computergestuurde toestanden allemaal smaken. Toestellen die vroeger enkel te vinden waren bij de professionals vinden nu gretig hun weg naar de particuliere consument, zij het in licht aangepaste vorm. Zowel in onze woonkamer, onze badkamer als in de keuken.

Kokkerellen met tv en internet

Bij de kunst van het kokkerellen kan je wel wat hulp gebruiken. En die krijg je via alle kookprogramma's en top chefs die tegenwoordig via de beeldbuis je woonkamer komen binnenwaaien.

Je favoriete kookprogramma wil je natuurlijk kunnen volgen terwijl je zelf aan de slag gaat. Dat kan. TV- en internetaansluiting zijn tegenwoordig doorgetrokken tot in onze kookruimte. Maar er is méér.

Kookboek lezen op de ijskast

De nieuwste koelkast heeft een ingebouwd beeldscherm in de deur én internetaansluiting.

We houden het ordelijk in de woonkeuken. Dus geen uitgestalde rijen kookboeken van onze geliefde chefs.

De nieuwste koelkast heeft een ingebouwd beeldscherm in de deur èn internetaansluiting. Samsung en LG zijn twee pioniers op dit gebied. Ze integreerden een 10 inch beeldscherm in de ijskastdeur. Zo kunnen we online recepten raadplegen, een winkellijstje bij houden, enz.

Scan de inhoud van je koelkast

Er zijn ook modellen met een barcodescanner. Ze houden perfect je voorraad in de koelkast bij. Via je smartphone kan je zo in de winkel even de inhoud van je levensmiddelen raadplegen en kijken wat je nog nodig hebt. Dergelijke koel- en vrieskasten geven zelfs een waarschuwing via je smartphone wanneer zich een probleem voordoet of een bepaald product over datum dreigt te komen.

Nadruk op gemakkelijk én gezond koken

We hebben ook inbouw koffiezetapparaten gespot, rechtstreeks aangesloten op de waterleiding.

De keukentoestellen zijn meer en meer gesofisticeerd. Trend is de warme luchtoven in combinatie met stoomoven. Gemakkelijk geplaatst op zo'n 80 cm hoogte zodat je je gerechten in het oog kunt houden én niet steeds moet bukken. We hebben ook inbouw koffiezetapparaten gespot, rechtstreeks aangesloten op de waterleiding.

Splinternieuwe keukenstoof

Wat zeker opvalt, zijn de kooktoestellen. Ze lijken geïnspireerd op het begin van vorige eeuw toen de keukenkachel tevens dienst deed als oven en kookplaat. Dergelijke toestellen vinden terug hun weg naar de keuken, zij het in natuurlijk hedendaags design.

Zuinig en milieuvriendelijk koken

In plaats van kolen of aardgas worden deze kookelementen gevoed door pellets. Dit zijn een soort geperste korrels afkomstig van afvalhout. Ze zijn goedkoop, milieuvriendelijk en geven een enorme hitte af. Diverse merken bieden zulke kookstoven aan. Mooi is dat ze geïntegreerd kunnen worden met de centrale verwarming en ons zo onafhankelijk maken van de dure stookolie of het aardgas.

Mini Wellness in de badkamer

Onze huidige badkamer is een oase voor verwennerij geworden. Niet snel-snel een douche of kattenwasje in de kou, maar je verzorgen en vertroetelen is de boodschap. Ja, je kunt gerust stellen dat onze badkamers tegenwoordig uitgerust zijn als een mini Wellness center. Inclusief tweepersoonssauna niet groter dan een kast. Die kan je kant-en-klaar en zeer eenvoudig plaatsen.

In de retro badkuip

Ook hier zien we een trend geïnspireerd op de beginjaren van vorige eeuw met de terugkeer van de badkuip, al dan niet op pootjes.
De retrobadkuip is niet langer tegen een wand aangebouwd, maar bevindt zich zowat centraal in de ruimte, los van alle muurelementen. Je ziet je al liggen in een wolk van schuim met een dikke sigaar -maar dat mag natuurlijk niet meer- of glas bubbels.

Warme regenbui uit plafond

De douche heeft eveneens een ware metamorfose ondergaan. In de inloopdouche geen ordinaire sproeikop, maar een dermate groot sproeitoestel dat je het gevoel geeft overspoeld te worden door een plaatselijke regenbui. Je kunt combineren met massagedouche of sproeiers die in de douchewand zijn ingewerkt.

Toilet: kijk zonder handen...

Het wc is vernuftig en ultra hygiënisch. Toiletpapier komt er niet meer aan te pas. Voortaan reinigt een douche je langs alle kanten. Drogen gebeurt ook volautomatisch. Reinigen met een waterstraal in plaats van met papier lijkt je futuristisch? Helemaal niet. Voor ons is het nieuw, maar in Aziatische landen als Japan is dit soort toilet al jaren gemeengoed.

Hoelang het duurt voor deze en alle andere trends bij ons in quasi iedere woning hun ingang vinden, dat zal de toekomst uitwijzen.

Nood aan een deugddoende reis? (advertentie)

De winter is achter de rug, dus de reiskriebels steken terug de kop op. Wenst u naar Azië, Afrika, het Midden-Oosten, Noord of Zuid-Amerika te vliegen? Of liever naar een Europese bestemming? Het kan! Lufthansa is één van Europa's meest confortabele luchtvaartmaatschappijen. Met meer dan 200 bestemmingen in 80 landen hebben zij voor ieder wat wils. Ontdek nu hier alle vluchtbestemmingen en last-minutes. Profiteer ervan om je in te schrijven voor de nieuwsbrief, zo blijf je op de hoogte van de vele voordelen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels