Deel via

Van je pensioen genieten in het buitenland? Ook jouw droom?

March 2012

Bijna de helft van de de SenNetters pakt meteen zijn koffers om in het buitenland van zijn pensioen te genieten. Tenminste, als hij de centjes had. Dat blijkt uit onze poll. Zij zouden dus graag de meer dan 40.000 Belgen vervoegen die in nu al in het buitenland genieten van hun pensioen. Wie thuisblijft doet dat vooral vanwege gehechtheid aan familie en vrienden.

Is dit inspirerend?

Meer dan 40.000 Belgische gepensioneerden hebben zich in het buitenland gevestigd. Een absoluut record en de helft meer dan 10 jaar geleden. Meer dan 40.000 Belgische gepensioneerden hebben zich in het buitenland gevestigd. Uit de statistieken van de Rijksdienst voor Pensioenen blijkt dat tien jaar geleden 24.000 gepensioneerden hun uitkering in het buitenland kregen uitbetaald. Vorig jaar was het aantal al gestegen tot 34.000 begunstigden met een buitenlands adres. Daarnaast zijn er ook nog eens 6.000 gepensioneerde ambtenaren met een buitenlandse domicilie.

Ook jouw droom

Uit onze poll blijkt dat dit ook jouw droom is. 47,8 procent van de 1881 mensen zou meteen zijn valiezen pakken als hij het geld had om in het buitenland te verblijven. Ruim 52 procent blijft liever thuis.

Wat houd je tegen?

Van de 1165 mensen die meededen aan de tweede poll die peilde naar de redenen om thuis te blijven, doet een vijfde van hen (22 %) dat omdat hem de financiële middelen ontbreken. 6 op tien van de thuisblijvers zouden voor geen geld van de wereld vertrekken vanwege hun gehechtheid. 40 procent kan familie en vrienden niet missen. 20 procent is veel te veel gesteld op zijn eigen land, dorp of stad.

Maar de deelnemers aan de poll blijken geen bangeriken voor het onbekende. Slechts 4% zegt dat angst hem weerhoudt om zijn biezen te pakken.
Voor accurate cijfers over de poll surf naar de homepage van SenNet of klik hier.

Niet moeilijk?

Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, krijgen hun pensioen gewoon doorgestort.

Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, krijgen hun pensioen gewoon doorgestort. Wat telt zijn de rechten die ze als Belgische werknemer, zelfstandige en/of ambtenaar in België hebben opgebouwd. Of ze nu in Benidorm, de Provence of een klein eiland op de Stille Oceaan verblijven, maakt geen verschil. Soms kan zo'n verhuis zelfs een fiscaal voordeel opleveren.

Zon lokt

Belgen in het buitenland laten zich vooral door de zon lokken. Vooral Frankrijk is geliefd. Meer dan 14.000 landgenoten brengen er hun oude dag door. In Spanje, met het befaamde Benidorm, wonen 4.000 gepensioneerde Belgen.

Italië lokt nog 839 Belgen, terwijl landen als Portugal en - opvallend - Hongarije ook goed zijn voor enkele honderden landgenoten.

Of gewoon 'elders' zijn

Meer dan driekwart van de Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, blijft in Europa.

Meer dan driekwart van de Belgen die hun oude dag in het buitenland doorbrengen, blijft in Europa. Toch zoekt niet iedereen de zon op. Onze buurlanden Nederland (2.423), Duitsland (2.364) en Luxemburg (1.403) zijn ook populair, terwijl nog eens 908 Belgen hun pensioen ontvangen in Zwitserland. Wellicht zijn dat liefhebbers van de bergen, maar ook een bepaald soort fiscale vluchtelingen zoekt er onderdak. In Monaco wonen overigens 123 Belgische gepensioneerden.

En een beetje verder weg...

Een deel zoekt het toch over de oceaan. Canada en de VS tellen elk meer dan duizend Belgische gepensioneerden. Dat kunnen Belgen zijn die op hun oude dag daarheen verhuisden, maar ook mensen die eerst een aantal jaren in België werkten, en dan emigreerden. Daarbovenop komen ook nog landgenoten die de nationaliteit van hun nieuwe thuisland gekozen hebben. Ook Zuid-Afrika wint overigens aan populariteit: daar verblijven iets meer dan vijfhonderd Belgische gepensioneerden. Australië telt er 321. Een opvallende stijger is ook Thailand: daar zitten al 271 bejaarde Belgen, dertig meer dan een jaar eerder.

En dit moet je doen

Als je overweegt om naar het buitenland te vertrekken kan je je best goed informeren. Surf voor alle informatie en antwoorden op je vragen naar ons dossier op SenNet via deze link.

Benieuwd naar jouw gehoor? (advertentie)

Test het nu helemaal zelf en vergelijk jouw resultaten met deze van je familieleden. Testen is eenvoudig. Stap 1: vraag hier een Lapperre TonenTestkaart aan, deze wordt je gratis toegestuurd. De TonenTestkaart is voorzien van 4 drukknoppen die verschillende toonhoogtes laten horen. Benieuwd of jij ze ook hoort. Stap 2: surf naar www.hoorprofiel.be waar je de VerstaTest en een vragenlijst doorloopt. Op het einde weet je perfect hoe het staat met jouw HoorProfiel. Succes!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels