Deel via

Test: Is bamboe het nieuwe katoen voor (zweet)voeten?

September 2016
Bamboesokken helpen tegen zweetvoeten. Dat hoorden we steeds weer opduiken in onze omgeving, dus moesten we het uiteraard ook proberen. Geen zweetvoeten, geen onaangename geur, minder sokken wassen en bovendien beter voor het milieu dan katoen. Klinkt mooi, maar of dat waar is? Pascal Vyncke deed de test.

Zweetvoeten?

Een onaangename geur die je tegemoet komt zodra je je schoenen uittrekt: ongelofelijk vervelend voor je omgeving en gênant voor jou, die zweetvoeten. Zelf heb ik geen last van zweetvoeten, maar in de familie ken ik wel een aantal plakkerige voetjes. Het was dan ook niet moeilijk om een vrijwilliger te vinden om de bamboesokken uit te testen. Een van mijn tantes stond te popelen om een oplossing te vinden voor haar stinkpatés.

Bamboe?

Is dat niet die harde sterke houtachtige plant waar panda’s verzot op zijn? Je zou niet denken dat ze daar sokken van kunnen maken. Als je echter zo’n pak sokken vastneemt, sta je versteld van de zachtheid. Je moet het voelen om het te geloven, dat moest ik ook! De vezels van bamboe blijken op microscopische schaal rond en egaal te zijn, waardoor ze extreem zacht aanvoelen. De stevigheid die we associëren met bamboe is dan ook een toegevoegde waarde: de vezels zijn zo sterk dat de sokken veel langer meegaan.

Antibacterieel, ademend, thermo-regulerend en ecologisch

De bamboe sokken helpen tegen bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat de bamboevezels 98,8% van de bacteriën neutraliseren, terwijl katoen ze juist laat toenemen met 55%. Aangezien het de bacteriën zijn die ervoor zorgen dat je voeten gaan stinken, klinkt dat in ieder geval al veelbelovend!

De bamboevezels zijn hol vanbinnen, waardoor ze een verwarmend effect hebben in de winter en een verkoelend effect in de zomer.

De ecologische voetafdruk van bamboe sokken is vele malen kleiner dan die van gewone, katoenen sokken. Om katoen te kweken komt er jammer genoeg een heleboel vergif terecht in de natuur en wordt er veel water verspild, wat de traditionele katoenkweek enorm belastend voor het milieu maakt. Bamboe daarentegen wordt veel milieuvriendelijker gekweekt.  

Nog een weetje: bamboe sokken worden niet gemaakt van de bamboesoort die panda’s eten, maar van een andere. Er lopen dus geen panda’s met knorrende magen rond voor jouw sokken!  

De eerste test

Normaal heeft mijn tante aan het einde van de dag ongelofelijke zweetvoeten en gaat ze vaak in de douche om het te maskeren. Om de test goed te doen, hebben we haar gevraagd om zes dagen lang bewust op haar voeten te letten. Eerst drie dagen met gewone sokken: ‘s ochtends voeten wassen en overdag schoenen dragen die op dat moment volledig geurvrij zijn. Telkens was de geur ’s avonds niet houdbaar en moest er gedoucht worden. Na die drie ‘normale’ dagen, kwamen we aanzetten met de bamboe sokken. Opnieuw ‘s ochtends voeten wassen en dan de dag beginnen met geurvrije schoenen. De verrassing was groot toen ze ’s avonds merkte dat alles nog steeds onder controle was. De eerste avond werd er niet gedoucht.

Ondanks protest om de volgende dag dezélfde sokken opnieuw aan te doen, zonder haar voeten te wassen dan nog (dat was ongehoord!), heeft ze het toch gedaan ‘voor de wetenschap’. ’s Avonds bleek het nog steeds niet nodig om je neus dicht te knijpen als ze haar schoenen uittrok. Er begon een lichte geur te ontstaan, maar niets vergelijkbaar met vroeger. Een geurtje die overeenkomt met die van de voeten van haar partner, die geen last heeft van zweetvoeten. Een groot verschil: twee dagen zonder problemen, terwijl mijn tante normaal gezien na een halve dag al opnieuw haar voeten wilt wassen.

De tweede test

De sokken beloven ook dat je ze minder in de wasmachine moet stoppen. De claim is tot tien keer (!) langere draagtijd. Hier heb ik zelf de test gedaan. Normaal draag ik elke dag andere sokken, nu ging ik proberen om elke dag dezelfde sokken aan te doen, totdat een onaangename geur ontstond.
Maandag gestart met warm weer, dinsdag dezelfde sokken, woensdag ook, donderdag ook, vrijdag opnieuw (jawel, met toestemming van partner) en uiteindelijk heb ik toch zaterdagochtend andere sokken aangedaan omdat ze licht begonnen te geuren. Vijf dagen met één paar sokken zonder problemen, ook mij verblufte het. Wel twee kleine kanttekeningen: ik heb de test gedaan bij warm weer en tijdens twee sportsessies heb ik wel andere (sport)sokken gedragen. Maar dan nog, op drie uurtjes na heb ik ze vijf dagen aangehad. Vijf keer langer sokken kunnen dragen, zelfs in de warme zomer, dat spaart inderdaad in was en is ecologischer. Bovendien zijn ze echt wel zacht en voelen ze comfortabel aan.

Conclusie

In onze kleine test blijken de claims van bamboe sokken gegrond. Ze helpen tegen geurtjes aan de voeten en gaan veel langer mee voordat je ze moet wassen. Zelfs mensen met extreme zweetvoeten zijn geholpen. Ze zitten bovendien erg comfortabel en zijn aangenaam, zelfs in de warmte. Door de combinatie van de sterkere bamboevezels en het minder wassen zullen er vermoedelijk ook minder snel gaten in ontstaan, al hebben we dat niet getest. Wat ons betreft een aanrader.

We hebben daarom ook met de bekendste bamboesokkenleverancier Bambooriginal een deal gesloten zodat je de sokken via SeniorenNet aan een gunstige prijs kan kopen. Vanaf twee paar gratis verzending naar je thuis! Meer info & bestellen, klik hier. 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels