Deel via

Is het interessant om nu mijn woning te isoleren?

October 2016
Zit je met een ouder huis en denk je eraan om te isoleren om zo de energiefactuur omlaag te halen? Of heb je verbouwplannen en wil je afwegen of je graag bepaalde delen van je huis wil isoleren? Hier lees je alvast meer nuttige informatie over isolatie.

Tot eind 2016 nog de huidige premies

Over het algemeen kunnen we stellen dat het nu nog een zeer interessant moment is om je woning te isoleren. De Vlaamse overheid heeft in het kader van de energiedoelstellingen van 2020 tal van maatregelen uitgevaardigd om in te zetten op milieu, energie-efficiëntie en alternatieve energiebronnen. Wekelijks wordt er in de media wel gesproken over een nieuwe maatregel of de afschaffing van een andere. Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien.

Zo heeft de Vlaamse overheid dakisolatie verplicht voor woningen en huurwoningen vanaf 2020. Veel Vlaamse woningen moeten echter nog geïsoleerd worden en voor dakisolatie is nu echt wel het ideale moment. Eind september liet de Vlaamse overheid bovendien weten dat, in het kader van het begrotingstekort, de fiscale aftrek voor dakisolatie wordt afgeschaft. Die fiscale aftrek bedraagt tot 31 december 2016 nog 30% van de factuur en dat tot maximum 3070 euro. Vanaf 2017 vervalt dat voordeel voor dakisolatie en zal het dus een stuk duurder worden om je dak te laten isoleren.

Tips voor isolatie

Als je isolatie laat plaatsen door een erkende aannemer kan je genieten van verschillende interessante voordelen en premies. Zo kan je een premie krijgen van de netbeheerder, een premie van de steden en gemeenten, renteloze leningen, enz.

Het is belangrijk om je goed te informeren vooraleer je effectief wil overgaan tot isolatie.

Hier zijn alvast enkele tips:

  • Werk met een erkende aannemer, anders worden de premies niet toegewezen. De aannemer verzorgt ook een deel van de administratie voor de premies.

  • Vraag bij je gemeente of stad na welke premies zij geven.

  • Als je je buitenmuur of spouwmuur isoleert en je ramen vervangt door hoogrendementsglas, kan je nog een bijkomende premie ontvangen. Dat wordt de combipremie genoemd.

  • Sommige eigenaars komen in aanmerking voor een renteloze energielening. Om te weten te komen of je hier recht op hebt, kan je navraag doen bij het Energiehuis van jouw gemeente of stad.

  • Afhankelijk van de ouderdom van jouw woning heb je nog recht op andere voordelen. Als je woning ouder is dan 10 jaar geniet je van een voordelig btw-tarief van 6%. Is jouw woning ouder dan 25 jaar dan kan je bijkomend nog een verbeteringspremie krijgen bij vernieuwing van je dak of gevel.

  • Ook als je verhuurder bent van een woning, heb je recht op de premies. Maak wel duidelijke afspraken met je huurder over het moment van plaatsing.

Hoe zit het met het afbouwen van de premies?

Als je de factuur van de aannemer voor 31 december 2016 betaald hebt, dan heb je nog recht op de gunstige premies voor 2016. Met de lange nazomer waar we momenteel van genieten, denken weinig mensen nu al aan isolatie. Er wordt vanuit de sector echter wel verwacht dat er nog veel aanvragen voor isolatie zullen binnenkomen. Daardoor riskeert de consument op een lange wachtlijst terecht te komen en alsnog de huidige premies te mislopen.

Vanaf 1 januari 2017 veranderen de premies:

  • Vermindering van de premie: dakisolatie geplaatst door een aannemer gaat van € 8 per m2 naar € 6 per m2

  • Stijging van de minimale isolatiewaarde voor dak-, gevel- en vloerisolatie

  • Afschaffing van de fiscale aftrek van 30% voor dakisolatie

  • Afschaffing van de combipremie van isolatie en hoogrendementsglas

  • Nieuw: totaalrenovatiebonus waarbij je binnen de 5 jaar 3 energie-efficiënte investeringen
    doet en hier fiscaal een voordeel doet

  • Vanaf 2018 worden de premies nog verder afgebouwd en hervormd

Conclusie: isoleren doe je nog het best voor eind 2016

Een goed geïsoleerde woning verbruikt minder energie, want je moet minder verwarmen en er is geen of minder warmteverlies. Dat vertaalt zich in de EPC-waarde van jouw woning. Investeren in isolatie brengt dus de energiefactuur naar beneden. We kunnen enkel besluiten dat eigenaars van woningen het best nu kunnen investeren in isolatie, zeker als je weet dat het dak tegen 2020 verplicht moet geïsoleerd zijn.

Neem hier deel aan de groepsaankoop voor isolatie!

Eind 2016 = het moment om te isoleren en nog snel te genieten van de vele voordelen en premie!

Groepsofferte.be is het grootste groepsaankoopplatform van Vlaanderen en organiseert een grote groepsaankoop voor isolatie (dak, gevel, spouw, vloer en kruipkelder). Groepsofferte.be werkt met gecertifieerde aannemers en garandeert voor iedereen de huidige premies zonder wachtrijen. Dankzij de kracht van de groep werd ook een prijs bedongen die gemiddeld 12,5% onder de marktprijs ligt

Je kan zelf ook vrijblijvend inschrijven en deel uitmaken van de groeiende community op groepsofferte.be.

1 reactie

jeanl
en eenmaal al die premies verdwenen zijn gaan de prijzen voor werk en materiaal drastisch omlaag. al die maatregelen zijn afzetterij voor de klanten en bonussen voor zelfstandigen want iedereen gelooft dat er inderdaad zoveel voordeel in zit.
19/10/16 21:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels