Deel via

Aantal voetproblemen stijgt bij 50-plussers

November 2016
Onze voeten moeten ons leven lang erg hard werken. Ze dragen ons dag in dag uit en worden vaak in verkeerd schoeisel weggestopt. Wist je dat een mens in zijn of haar leven gemiddeld 185.000 kilometer loopt? Niet zo vreemd dat onze voeten beginnen te klagen als we de vijftig zijn gepasseerd. Daarbij leven we gemiddeld langer en zijn we langer actief, waardoor voetklachten op latere leeftijd toenemen. Wat zijn de belangrijkste oorzaken en wat kan je eraan doen?

Veelvoorkomende oorzaken van voetproblemen

Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van voetproblemen op oudere leeftijd:

  • Vetkussentjes worden dunner
    Als je ouder wordt, is het mogelijk dat de vetkussens onder de hiel en de bal van de voet dunner worden. Dat kan pijnlijk aanvoelen, omdat de voet hierdoor veel gevoeliger is.

  • Kraakbeen slijt
    Met de tijd slijt het kraakbeen in ons lichaam, ook tussen de voetgewrichten. Dat leidt tot stijvere gewrichten, pijn bij het lopen en soms tot vergroeiingen.

  • Slechtere bloedcirculatie
    Als je minder gaat bewegen of je cholesterolgehalte te hoog is, dan is het mogelijk dat je bloedcirculatie verslechtert. Door de verminderde bloedtoevoer wordt onder andere de huid van de voeten droger, waardoor er sneller kloven en wondjes ontstaan, die vervolgens ook minder snel genezen.
     
  • Minder sterke spieren en pezen
    Met het vorderen van de leeftijd worden spieren en pezen slapper. Het kost daardoor meer moeite om een goede balans te vinden, waardoor je sneller moe wordt. Ook kan het leiden tot een doorgezakte voet, waardoor schoenen die eerst prima zaten, nu te krap zijn. Dat kan leiden tot overtollig eelt, likdoorns, een knobbel aan de zijkant van de grote teen (hallux valgus) en ingegroeide teennagels.

  • Langdurig verkeerde voetstand
    Wanneer je een verkeerde voetstand hebt, bijvoorbeeld omdat je je voeten te veel naar binnen of naar buiten kantelt, kan het jarenlang goed gaan. Maar op latere leeftijd kan dat toch zijn tol eisen en zorgen voor pijn of ontstekingen. Een verkeerde voetstand kan ook op andere plekken pijn veroorzaken, zoals in de enkels, knieën, heupen, rug en nek.

Trek bij voetklachten tijdig aan de bel

Blijf niet te lang doorlopen met voetproblemen, maar trek tijdig aan de bel. Bijvoorbeeld aan de bel van een pedicure, huisarts of podotherapeut. Voetproblemen kunnen van kwaad tot erger gaan en zijn daardoor steeds lastiger op te lossen. Gezonde voeten zijn zeker op oudere leeftijd belangrijk om goed uit de voeten te kunnen met je dagelijkse bezigheden. Een regelmatig bezoek aan een pedicure is voor iedereen een aanrader, maar zeker voor 50-plussers. Een pedicure kan eelt weghalen, dat anders te veel druk geeft of dat op den duur zelfs kan gaan ontsteken. Ook likdoorns die niet behandeld worden, kunnen gaan ontsteken. Wanneer je eenmaal standafwijkingen hebt, kan dat ook in de rest van je lichaam problemen veroorzaken. Wees er dus op tijd bij. Een pedicure kan je bovendien ook advies geven over goed schoeisel of je doorverwijzen naar een arts of podotherapeut.

Waarop letten bij het passen van schoenen?

  • Soepele zool
    De zool moet soepel zijn, maar je mag hem niet dubbel kunnen vouwen. De zool moet tegelijkertijd voldoende stevigheid bieden.

  • Voldoende ruimte voor de tenen
    Voor de tenen moet je minimaal een centimeter ruimte overhouden. Ook langs de kleine teen moet wat ruimte zijn.
     
  • Goed aansluiten op de wreef
    Hiermee voorkom je dat je voeten gaan schuiven in de schoenen, waardoor je spieren harder moeten werken om niet uit je schoenen te schieten.


Je kunt het beste aan het einde van de middag gaan shoppen naar nieuwe schoenen. Je voeten zijn dan meer opgezwollen dan ’s ochtends. Zo voorkom je dat je te krappe schoenen koopt. We willen je er ook voor waarschuwen dat veel schoenverkopers zeggen dat je de schoen moet inlopen en dat hij daarna nog wat uitrekt. Meestal is het andersom: je voet past zich aan aan de schoen!

Waarop letten bij het vinden van een pedicure?

Heb je last van voetproblemen, nagelproblemen of huidproblemen aan de voeten? Stap dan niet op de eerste de beste pedicure af. Kies voor een gespecialiseerd voetverzorger die aangesloten is bij de Belgische Beauty Federatie of de Nederlandse beroepsorganisatie ProVoet. Dan weet je zeker dat je met een goed opgeleide voetverzorger te maken hebt. Er zijn ook gespecialiseerde voetverzorgers die speciale bijscholingen hebben gevolgd, zoals een bijscholing pedicure voor de reumatische voet of orthese (voor voet- en teenstandafwijkingen). Het is belangrijk dat je voeten in goede handen zijn!

Auteur: Wellness Academie

4 reacties

Hugoo
Het is inderdaad zo dat ge van uw voeten meer kunt afzien dan van welk ander lichaamsdeel ook.
De uitdrukking " 't Is van mijn voeten" is (hier) dan ook heel toepasselijk...
8/11/16 16:23 REAGEER
Pijnlijke voeten, dan doet alles pijn! Ik ga om de 5 weken naar de pédi, en let wat ik aan de voeten doe. Fantastisch artikel trouwens.
8/11/16 22:16 REAGEER
robertdereu
ik heb al 6 jaar last van pijnlijke voeten,mijn huisdokter schrijft mij pilletjes voor,of stuurde mij naar een voetenexpert(neuroloog)geen oplossing,het was de schuld van alcohol zei mijn dokter,nu 1 maand zonder alcohol,zonder resultaat,wat is er met mij aan de hand?wie kan mij daarvanaf helpen?a.u.b.d.b.v.roberto.
21/02/17 10:28 REAGEER
PetraMeijrink
Opvallend is dat naast schoenen als schoeisel sokken niet worden genoemd. Sokken die niet knellen, extra wijde of medische sokken (naad aan de buitenkant, antibacterieel en demping), kunnen ook bijdragen aan het verminderen/verzachten van voetproblemen.

5/02/18 14:56 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels