Deel via

Hoe krijg je zweetvoeten? Tips om ze te voorkomen!

November 2016
Het mooie zomerweer is jammer genoeg alweer voorbij. Spoedig stoppen we onze voeten weer weg in dikke sokken en dichte schoenen. Daarom tijd voor een onderwerp waar een luchtje aanhangt; zweetvoeten! Het is een kwaal waar veel mensen last van hebben; en niet alleen de mensen die zelf zweetvoeten hebben, maar ook hun omgeving. Reden te meer om eens te kijken hoe zweetvoeten ontstaan en vooral ook hoe je ze kunt voorkomen!

Wat zijn zweetvoeten?

Bij zweetvoeten denkt iedereen meteen aan stinkende voeten. Maar klopt dat wel? Eigenlijk niet. De vervelende geur waar iedereen op doelt, ontstaat niet door het zweet dat de voeten afgeven. Daar is meer voor nodig, namelijk ook de warmte in niet-ventilerend schoeisel en sokken en huidschilfers. Die combinatie is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. De penetrante geur ontstaat door de vieze geurstoffen die de bacteriën produceren. Onder zweetvoeten kunnen we ook ‘hyperhidrosis pedis’ verstaan, oftewel voeten die overdadig zweten.

Hyperhidrosis pedis

‘Hyperhidrosis pedis’ en ‘hyperhidrosis plantaris’ zijn de medische namen voor voeten die meer dan normaal zweten. Er zijn verschillende plekken op het lichaam waar overmatig zweten kan voorkomen, denk aan de oksels (hyperhidrosis axillaris) en de handpalmen (hyperhidrosis palmaris). In het geval van hyperhidrosis pedis zijn de voeten voortdurend vochtig van het zweet. Het vocht zorgt ervoor dat de huid verweekt raakt en een rimpelig uiterlijk krijgt. Uiteraard kan het gevolg van deze kwaal zijn dat de voeten ook beginnen te stinken, vanwege de reden die we hierboven hebben uitgelegd. Het kan vervolgens ook tot huidproblemen leiden; de huid kan kapotgaan en als bijkomend gevolg kan je last krijgen van voetschimmel en schimmelnagels.

Waarom zijn voeten gevoelig voor zweten?

Dat is geen foutje van de natuur; zweet heeft immers een speciale functie. Op andere delen van het lichaam heeft zweten tot doel om overtollige warmte uit het lichaam weg te voeren. De voeten zweten om een andere reden, namelijk voor een betere grip op de ondergrond. Dat we daar tegenwoordig schoenen voor hebben, daar trekt de natuur zich niets van aan. Onze voetzolen tellen gemiddeld zo’n 500 zweetklieren per cm². Op andere plekken op het lichaam wisselt het aantal zweetklieren van 120 tot 620 zweetklieren per cm². Een interessant weetje: in tegenstelling tot de rest van ons lichaam zweten voeten (en handen) niet tijdens het slapen.

Overige oorzaken van zweetvoeten

Hyperhidrosis pedis is het gevolg van een overactief vegetatief zenuwstelsel (dat onwillekeurige lichaamsfuncties regelt, zoals de werking van het hart, klieren en ademhaling) en grotere zweetklieren dan normaal. Daarnaast kunnen zweetvoeten ook veroorzaakt worden door gezondheidsproblemen als:

  • Stofwisselingsstoornissen,
  • Diabetes,
  • Tuberculose,
  • Schildklierproblemen,
  • Menopauze,
  • Overgewicht.

Hoe kan je zweetvoeten voorkomen?

Of beter gezegd; hoe voorkom je de penetrante geur die zweetvoeten kunnen veroorzaken? Dat doe je door het aantal bacteriën op de huid te verminderen. Daarvoor kan je de volgende maatregelen nemen:

  • Regelmatig de voeten wassen
    Een van de beste oplossingen is om je voeten elke dag meerdere keren te wassen met water en zeep. Regelmatig een voetbadje nemen met zeezout of een bacteriedodend product is ook aan te raden. Droog je voeten daarna altijd goed af. Vergeet niet de plekjes tussen de tenen.

  • Draag katoenen, wollen of bamboe (!) sokken
    Natuurlijke stoffen zoals katoen en wol absorberen het beste het vocht, dit in tegenstelling tot synthetische stoffen. Trek elke dag schone sokken aan en was je sokken op een temperatuur boven de 75ºC om de bacteriën te doden. Bamboe sokken helpen ook tegen zweetvoeten: Pascal Vyncke deed de test! Je leest er hier alles over.

  • Draag goed ventilerend schoeisel 
    Denk hierbij aan leren schoenen, slippers en sandalen. Vermijd schoenen die gemaakt zijn van kunststof materialen als nylon en rubber.

  • Draag niet elke dag dezelfde schoenen
    Laat gedragen schoenen telkens drie dagen aan de lucht drogen.

  • Antizweet- en bacteriedodende producten
    Gebruik producten als voetsprays en -poeders die overtollig vocht tegengaan en de bacteriën doden. Er bestaat ook voetdeodorant die nare geurtjes kan verdoezelen.

Voor meer professioneel advies kan je terecht bij een gespecialiseerd voetverzorger.

Auteur: Wellness Academie

5 reacties

Hugoo
Minstens drie paar (lederen) schoenen, elke dag ander, tennissokken (badstof-voet) dragen en ge zijt er zo van af. Deodorants alsook teveel wassen werkt averechts: beiden belemmeren het ''natuurlijk herstel''. Tenslotte: Hoedt u voor ''gespecialiseerde voetverzorgers'' met zgz. ''professioneel advies''...
15/11/16 11:12 REAGEER
thecladegroef
ik heb altijd ijskoude voeten en toch zweten ze ,
15/11/16 18:27 REAGEER
leendesmarets
Je voeten éénmaal per week 10 min. weken met en flinke scheut dettol in je water. In de zomer tweemaal per week en klaar is kees, geen geur en geen zweetvoeten meer.
16/11/16 07:31 REAGEER
exteroog
Een eenvoudige methode is je voeten regelmatig wassen met koud water en zonder zeep
bij mij lukt dit al een lange tijd
16/11/16 20:47 REAGEER
bartsteppe
Doe geduurende 10 dagen elke dag boorzuurschilfers in je sokken en je bent er maanden vanaf .
Heb je terug problemen herbegin.
Ik doe dit al 40 jaar met 100% resultaat
17/11/16 11:29 REAGEER

Login Registreer

Wellness Academie

Wellness Academie is een vooraanstaand opleidingsinstituut binnen de wellness en beauty branche en biedt opleidingen en cursussen aan op diverse campussen in België en Nederland. Wellness Academie staat voor kwaliteit, toegankelijkheid, praktijkgerichtheid en betaalbaarheid. Elk jaar bereiden we duizenden studenten voor op een carrière binnen de bloeiende wellness en beauty branche. Doordat Wellness Academie is aangesloten bij de belangrijkste beroepsverenigingen in België en Nederland kunnen studenten rekenen op een erkend diploma. Voor meer informatie zie: Wellness Academie

Meer artikels van Wellness Academie

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels