Deel via

Nieuwste rage is tekenen in de lucht

November 2016
Voor deze Sinterklaas- en kerstperiode is er een nieuwe rage op komst die waarschijnlijk nooit meer zal weggaan. Je hebt ongetwijfeld al van de 3D-printer gehoord, maar kende je de 3D-pen al? Het kost een fractie van de prijs van zo’n printer en is bovendien voor jong en oud gemakkelijk toegankelijk. Ontdek wat het is en wat het zo aantrekkelijk maakt.

Wat is het?

Een 3D-pen is een nogal dikke pen waarmee je in de lucht kan tekenen of schrijven. In plaats van inkt, komt er een soort van dun plastic uit. Dit plastic wordt binnenin de pen gesmolten en zodra het uit de pen komt, wordt het terug hard. Op die manier kan je vrijwel elke vorm en patroon tekenen in de lucht, waarna het blijft staan.

Het is geen sciencefiction meer. Voor enkele tientallen euro’s heb je een pen en de nodige ‘inkt’ om er dagen plezier mee te hebben. Bovendien kan je de pen gewoon opnieuw opvullen met plastic, zodat je er oneindig lang je creativiteit op kan botvieren.

Grenzeloze creativiteit

De 3D-pen kan, net zoals een andere pen, zowel door kinderen, jongeren als volwassenen gebruikt worden. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau de creativiteit de vrije loop laten. Ondertussen zijn er al heel wat voorbeelden op het internet te vinden van mensen die prachtige werkjes gecreëerd hebben met hun 3D-pen: van de Eiffeltoren, een bril, vlindertjes, een kerstboom tot praktische hulpmiddelen zoals smartphonehoesjes en ga zo maar door! Sommigen gaan zelfs nog verder en combineren 3D-kunstwerkjes met een zelfrijdend autootje of een drone om ze zo tot leven te wekken. Ook in de modewereld zijn 3D-pennen populair en zie je mensen hun eigen ring maken, of zelfs een jurk helemaal getekend met een 3D-pen.

3D verovert de wereld

Door de ontelbare mogelijkheden en de razendsnelle populariteit van de 3D-pen, is het duidelijk dat dit een blijver is. Ze kunnen bijvoorbeeld ook professioneel ingezet worden door een architect die met zo’n pen een 3D-schets maakt van een bepaalde kamer. Of wat dacht je van educatieve toepassingen om te tonen hoe atomen en celstructuren in elkaar zitten? Op alle vlakken is deze 3D-pen de wereld aan het veroveren.

Bestaat slechts 3 jaar

De Amerikanen Maxwell Bogue en Peter Dilworth zijn de bedenkers van de 3D-pen. In 2013 kwamen zij met het idee naar buiten, en sindsdien is het geweldige product aan een enorme opmars bezig. Wist je dat de microgolfoven (origineel uitgevonden in 1940) er bijna 40 jaar over deed om echt populair te worden? Of dat de mobiele telefoon al stamt uit de jaren vijftig, maar pas eind de jaren negentig echt van de grond kwam? Dan is het duidelijk dat de 3D-pen een totale hit is. Ongetwijfeld zijn de oneindige mogelijkheden in combinatie met een lage kost de belangrijkste redenen.

Snel te leren?

Toen we zelf een 3D-pen uitgeprobeerd hadden, hebben we de eerste uren toch wel geduld moeten uitoefenen. Je eerste creaties zijn niet bepaald knap en je hebt toch wel wat doorzettingsvermogen nodig. Je merkt echter dat je leercurve heel snel is. Na een aantal uren beginnen er steeds betere poppetjes te komen en na enkele dagen ermee ‘gespeeld’ te hebben (euh, ‘geoefend’) lukt het al best goed! Om een miniatuurversie van de Big Ben of de Eiffeltoren te maken heb je geduld nodig, maar dat geldt natuurlijk ook als je dat gewoon op papier zou willen tekenen.

Filament

Het plastic waarmee je tekent heet ‘filament’. Het is een soort van plastic en je hebt twee soorten: ABS-of PLA-filament. Allebei kunnen ze gebruikt worden in de meeste 3D-pennen. Ze zijn beschikbaar in elke kleur van de regenboog, al zijn de regenboogpakketten waarmee je een waaier van diverse kleuren in één keer koopt het populairst.

Verschil?

Er zijn goedkope en duurdere 3D-pennen. Het grootste verschil zit hem in het comfort en de eenvoud om ermee te werken. De goedkoopste types hebben een vaste tekensnelheid en een vaste temperatuur, waardoor je veel beter moet opletten en moeilijker is om iets moois te maken. De duurdere types hebben een aanpasbare snelheid en/of temperatuur, zodat je meer vrijheid hebt en de pen zich aan jou aanpast, in plaats van dat jij je aan de pen moet aanpassen. Daarnaast hebben de duurdere types een USB-poort, zodat je geen stopcontact in de buurt nodig hebt: gebruik een powerbank voor de stroom en je bent urenlang vertrokken, waar je ook wil.

Iets voor jou?

De pennen zijn inmiddels bij een aantal speelgoedwinkels en supermarkten te koop, al kan je ze nu natuurlijk ook vinden bij SeniorenNet. Al vanaf € 59 euro heb je een 3D-pen met ‘inkt’ (filament) en gratis verzending. We twijfelen er niet aan dat er veel in de schoen van Sinterklaas of onder de kerstboom zullen liggen! Meer info en 3D-pen kopen, klik hier. 

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels