Deel via

René Froger openhartig op nieuwe cd ‘Dit is hoe het voelt’

November 2016
Het nieuwe album van René Froger is het resultaat van een muzikaal experiment. Hij gaf de controle uit eigen handen aan de jonge generatie, wat een verrassend portret van de man opleverde. Vanuit hun standpunt en met hun ogen hebben zij naar Froger gekeken als mens én als artiest. Vorige week mocht Upstars-medewerker Kurt Frederickx voor SeniorenNet bij hem op de koffie. Het werd een openhartige babbel over zijn nieuwe cd 'Dit is hoe het voelt'. Kurt kwam terug met het volgende verslag, dat je onderaan deze pagina volledig kan beluisteren.

Kurt: René, NRGY Music, je platenfirma, omschrijft je nieuwe album als volgt: ‘”Dit is hoe het voelt” geeft als album exact weer hoe René in het leven staat. Het is daarmee een heel persoonlijk document geworden.’

Dat klopt he-le-maal. We zaten allemaal samen rond de tafel toen er iemand met het idee kwam: Wat zou je ervan denken als anderen voor jou liedjes gaan schrijven? We organiseren een writers camp met allemaal jonge songschrijvers. Wat denk je?’ Goh, dat was even een binnenkomer en het was ook best grappig. Ik ben ondertussen toch ook al 35 jaar bezig. Die jonge gasten, die kwamen vroeger met hun ouders naar mijn concerten. Billy Dans is zo iemand. Hij komt net als ik uit de Jordaan (wijk in het centrum van Amsterdam) en ik heb vroeger nog bij z’n vader in de klas gezeten. Ik vond het fascinerend hoe hij naar mij keek als artiest en hoe zich dat vertaald heeft in zijn liedje. Dit is hoe het voelt is een album gemaakt door jongeren en is gebaseerd op hoe zij naar mij kijken. Het zijn stuk voor stuk leuke songs geworden. Ik ben – zacht uitgedrukt – een zeer controlerend iemand. Ik hou altijd de vinger aan de pols, maar nu heb ik gezegd; doe maar jongens! Buiten Waarom wachten (komt uit Renés vroegere repertoire) en Op andere wegen (een Duits liedje), zijn het allemaal nieuwe liedjes. (foto: (c) Roland Hermans)

Kurt: Met welke briefing heb jij die jonge songwriters aan het werk gezet?

Eenvoudig: laat je inspireren door het leven! Kijk, in Nederland ben ik een open boek, maar ik was vooral benieuwd hoe zij naar de figuur René Froger kijken. Ik moet je zeggen dat ik geschrokken was over de hoeveelheid liedjes dat er zijn ingediend. Ik was al blij dat er een stuk of zes mensen zouden meewerken, maar in totaal hebben een man of dertig, gedurende twee dagen gewerkt aan Dit is hoe het voelt. Onvoorstelbaar. Ik heb materiaal liggen voor minimaal nog twee albums. Dus ja, mijn ego is hierdoor in het bijzonder gestreeld.

Kurt: Zou het geen goed idee zijn om dat nieuwe album ook een verlengstuk te geven in de theaters? Daar zullen de Froger-fans het zeker mee eens zijn!

Als mens word je ouder, hé. Op een gegeven moment komt er een fase in je leven dat je aan de stroom voorbijgaat. This is what you get. Negen jaar geleden heb ik besloten om weer in het Nederlands te gaan zingen. Het voordeel van in je eigen taal te zingen, is dat er geen barrières zijn. De teksten komen lekker binnen, samen met de muziek. Dat voelt zo lekker aan. Ik ben opgegroeid in de Jordaan. Bij ons thuis waren het steevast smartlappen en meezingers die ik te horen kreeg, en dat komt ook terug op mijn nieuwe cd Dit is hoe het voelt. (foto: (c) Roland Hermans)

Kurt: Houdt dit album je in balans? Is dit het tegengewicht voor de Topper René Froger?

Eigenlijk ben ik beiden. Ik ben zowel René van de Toppers, maar ook de man die een biertje gaat drinken in de kroeg en die het ene moment meezingt en het andere moment zit te janken met een smartlap. Ja, ik zing nu in het Nederlands, maar dat wil niet zeggen dat ik nooit meer iets ga opnemen in het Engels. Misschien denk ik daar volgend jaar weer anders over en maak ik weer eens wat Engelstalige muziek. Ik ben niet een artiest die je in één vakje of hokje moet plaatsen. Integendeel. Ik voel mij eerder veelzijdig. De focus, de concentratie en er vol voor gaan. Dat zijn dingen die ik belangrijk vind.

Kurt: Vlaanderen. Hoe fijn is het om bij ons te gast te zijn?

Kijk, het is misschien nog wat vroeg voor ‘goede voornemens’, maar volgend jaar kom ik terug naar Vlaanderen. Het kriebelde al toen ik met Christoff Een eigen huis mocht zingen. Wist je dat zijn nieuwe single Ogen weer geopend een compositie is die ik gemaakt heb? Ja, het is zalig om in Vlaanderen te zijn. Mijn Toppers-agenda heeft te veel tijd opgeslorpt de voorbije jaren, maar in 2017 wordt het anders. Ik krijg zoveel reacties en zoveel warmte van jullie, dat ik terugkom. Na twee uitverkochte verjaardagsconcerten in Antwerpen is mij dat wel duidelijk geworden.

Kurt: René, bedankt voor de koffie en we drinken er binnenkort eentje samen op Vlaamse bodem.

Deal!

Het volledige interview met René Froger kan je hier beluisteren.

Het nieuwe album van René Froger Dit is hoe het voelt is nu fysiek en digitaal te koop en te beluisteren via streaming. 

1 reactie

admey
Heel leuk voor hem!
Echter ik ben totaal geen fan van hem en ook nooit geweest.
Hij mist de allures van zijn ouders. Heel eenvoudige mensen met een warm hart die ook nog eens gezellig konden zingen.
René heeft m.i. daar helaas niets van overgenomen.
De persoon René ken ik niet maar als artiest staat hij mij, met zijn arrogantie, zijn houding en uitstraling, ontzettend tegen.
29/11/16 18:27 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels