Deel via

Hoe pak je hooikoorts aan?

April 2012

hooikoorts_thumbVervelende niesbuien, irriterende hoest, lopende neus, bloeddoorlopen ogen, gezwollen oogleden, geïrriteerde keel …? Nu de lente in het land is krijgen velen last van deze verschijnselen. We spreken over hooikoorts. Alhoewel hooi niet de oorzaak is en koorts niet het gevolg. Hoe kom je dan wel aan hooikoorts? Heb jij wel echt hooikoorts? Wat kan je er tegen doen? Zijn er ook medicijnen? 

Eerst goed nieuws.

Hoe ouder je wordt, hoe minder last je hebt van hooikoorts. Als hooikoortslijder ben je dus niet per definitie veroordeeld tot levenslang.

Ben je de 40 voorbij en heb je nog nooit last gehad van hooikoorts, zal je er in principe ook nooit hinder van ondervinden.


Wat is hooikoorts?

In medische termen staat hooikoorts bekend als pollinosis of seizoensgebonden allergische rhinitis. Naar schatting een op de vijf volwassenen heeft er in meer of mindere mate last van.


Wat is de oorzaak?

Oorzaak is een overreactie van het afweersysteem op onschadelijke stoffen zoals stuifmeel en pollen van bomen en grassen. Maar ook huisstof en dierlijk haar kunnen de aandoeningen en de ontstekingen van neus en bovenste luchtwegen veroorzaken.


En nu?

Aan die wetenschap heb je weinig als je volop zit te snotteren of te niezen. Of als je te kampen hebt met eczeem, bloeddoorlopen ogen of knagende hoofdpijn. De klachten van hooikoorts kunnen fel variëren, net zoals de precieze boosdoeners.


Alle info op Sennet

Op SeniorenNet vind je alle actuele hooikoorts en allergie informatie van dag tot dag in de pollenkalender. Ook vind je informatie over de klachten en tips die helpen er iets aan te doen. Je kan checken of jouw klachten wel echt met hooikoorts te maken hebben en krijgt raad over medicijnen. Voorts krijg je adviezen voor de aanpak van hooikoorts binnenshuis én buitenshuis, als je er bijvoorbeeld vooral last van hebt op het werk of in de sportclub.

Surf naar de Pollenkalender en hooikoorts- en allergie informatie via onderstaande link

Bekijk de hooikoorts kalender

Uit de uitgebreide informatie hebben wij alvast deze tips geselecteerd:

12 huis-, tuin- en keukentips

  1. Was je beddengoed (lakens) elke week in heet water
  2. Spoel de pollen letterlijk van huid en haar door voor het slapengaan een douche of een bad te nemen
  3. Hang je was niet buiten te drogen, daar verzamelen je kleren alleen maar pollen
  4. Het is geen zicht, maar het helpt wel: draag een stofmaskertje als je het gazon maait of intensieve arbeid verricht buiten
  5. Blijf zoveel mogelijk binnen als er veel stuifmeel in de lucht hangt (meestal tussen 10 en 16 uur, vooral op droge, winderige dagen)
  6. Hou de luchtvochtigheid binnenshuis tussen de 40 en 60 procent. Dat kan met een luchtbevochtigingssysteem
  7. Horren voor ramen en deuren helpen de pollen en het stuifmeel buiten te houden
  8. Gebruik de airco in de wagen, liever dan de traditionele luchtblazers. Hou de ramen dicht.
  9. Ga niet met vakantie op het platteland. Het gaat je beter af aan zee of in de bergen. Citytrips zijn ook beter. De concentratie pollen is in steden tot vijfmaal kleiner.
  10. Controleer badkamer en vochtige plekken in huis geregeld op schimmels en meeldauw (en verwijder die uiteraard)
  11. Hou huisdieren uit de slaapkamer en uit de zetel. Honden en katten dragen pollen van buiten naar binnen mee. Ook hun huidschilfers kunnen allergische reacties veroorzaken
  12. Draag een zonnebril om je ogen af te schermen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels