Deel via

Tips voor een modellen shoot – van trouwfeest tot communie

April 2012

- 16 - modellen_thumb.jpgDe fotografen van het Digit Crea Forum kregen een bijna professionele fotoshoot aangeboden: een prachtige locatie, modellen én instructies van mentor Nies. SenNetMagazine trok mee naar het prachtige kasteeltje Hof ter Saksen in Beveren. Ze maakte de fotoshoot mee en probeerde voor jou fotografie tips te ontfutselen. Wat is bijvoorbeeld het nut om mensen overdag met flitslicht te fotograferen?

Model Nathalie checkt aan de schminktafel nog even haar make-up in orde is.

Een buiten opname door Nies van modellen Aukje en Nathalie. Door het gekozen diafragma van f/5.6 en het scherp stellen op Aukje verkreeg hij een mooie ‘dof’ wat diepte in de foto brengt. Hier is door Lyke gekozen om het bestaande licht te gebruiken en een reflectie scherm. Zodat er een zacht licht verkregen zonder veel schaduw om Anke dromerig weer te geven. Deze foto is gemaakt met een Sluitertijd van: 1/30 en een ISO van: 320 Een binnen opname genomen met natuurlijk licht van model Nathalie. Bernard koos hier voor een Diafragma: f/2.8 zodat het model mooi loskomt van de achtergrond. Om de iets mindere lichtinval te compenseren werd de iso op 400 gebracht en werd er gebruik gemaakt van reflectie scherm. Een close-up van model Aukje. William koos hier ook voor een iso van 400 en een Diafragma: f/2.8 zodat het model mooi scherp op een onscherpe achtergrond staat. JPQ en Bernd aan het werk met Aukje met gebruik van softbox en reflectiescherm. Bernd geeft nog wat richtlijnen over de houding die Aukje moet aannemen. Nies aan het werk met Anke. Hij maakt gebruik maakt van het invallende licht van de ramen om zo een mooi zachte belichting te verkrijgen. Hier zien we William zijn toestel aanpassen om met gewoon daglicht een foto te maken van Nathalie. Geert komt het beeld inlopen waardoor hij onscherp is afgebeeld.

Schitterend kasteeltje als decor

Het Digit Crea Forum heeft opnieuw een prachtige locatie uitgezocht voor zijn fotoshoot. De fotogroep mikt altijd op unieke locaties waar nog niet veel foto’s genomen zijn. Dat is fijner voor de fotografen. Voor deze gelegenheid -een modellen shoot- is het leegstaande kasteeltje Hof ter Saksen in Beveren gehuurd. Het verwaarloosde pand is ideaal om de modellen goed tot hun recht te laten komen in mooi licht -zowel binnen als buiten-, tegen oude verweerde muren in grote ruimten met hoge plafonds,

Wandeltip

Het kasteeltje is een beschermd monument midden in een exclusief gemeentelijk natuurdomein met prachtige wandeldreven. Via de parking kuieren we via de oranjerie en het hoevegebouw door de natuurtuin naar het kasteeltje. Op de trappen naar het bordes is de fotoshoot al in volle gang. Modellen hangen over de trapleuning en nemen op instructie van de fotografen poses aan die zich lenen tot mooie kiekjes.

Bedrijvigheid

Ook binnen treffen we grote bedrijvigheid aan van fotografen en modellen te midden van camera’s, statieven, lichtinstallaties en –schermen.

Een mooie kans

“We zijn blij dat we gekomen zijn”, zeggen Rudy en Gert. “Dit is een goede locatie waar je zowel met flits als met natuurlijk licht kunt fotograferen. Er zijn veel ramen en in de grote ruimten kunnen we de modellen ook ten voeten uit fotograferen. Dat is natuurlijk een voordeel op een gewoon huis waar je beperkt bent qua ruimte”.


Behoorlijk indrukwekkend fotomateriaal

“Ja, het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht JPQ, een van de fotografen, als ik hem zeg dat zijn materiaal behoorlijk professioneel oogt. “Hoe meer je van fotografie afweet, hoe meer materiaal je gaat aanschaffen”.

Keuze van de lens belangrijk

“Je kiest een lens in functie van hoeveel je op een foto wilt. Lenzen gaan van groothoek tot klein”, zegt JPQ. “Moet het model volledig op de foto staan kies je een 14 mm lens. Voor een goede portretfoto heb je de minste vervorming met een 200 mm lens. Gebruik je een verkeerde lens krijg je bijvoorbeeld een uitgerekt gezicht met een kanjer van een neus. Haarscherp vogeltjes fotograferen doe je dan weer best met een 500 mm lens. Jammer genoeg kost de lens doorgaans meer dan de body van het fototoestel”, lacht JPQ. “Ik heb ondertussen al 6 lenzen. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe duurder fotograferen wordt” (lacht).

Passie? Neen, het is een ziekte

“Hoe lang ik bezig ben met fotografie? Al heel mijn leven”, zegt William, de broer van JPQ.” Op mijn tiende verjaardag kreeg ik mijn eerste fototoestel. Vader werkte in een labo van de Rijkswacht en daar hebben wij zowat onze broek versleten. Als jeugdige fotografen was het er een droom. Of fotograferen sindsdien mijn passie is? Neen, dat gaat nog veel verder”, lacht William. ”Het is een ziekte! En ik ga altijd met mijn broer op pad. Nog steeds. Als we niet weten wat doen bellen we elkaar, pakken we ons fotomateriaal en zijn we weg”.

Fotoshoot is zalig

“Zo’n fotoshoot is zalig”, zegt Bernard. “We krijgen deze prachtige locatie ter beschikking, we hebben zelf mooi materiaal bij ons, de modellen zijn tof…”. 
“Ja, wat je vraagt doen ze”, treedt JPQ hem enthousiast bij. “Professioneel dan welteverstaan”, knipoogt hij. “Als je ze vraagt een houding aan te nemen, doen ze het. En het is koud vandaag, maar toch staan ze op de trap hier buiten. Knap is dat”.


Het geheim van de ‘soft box’

“Je ziet er op de foto altijd beter uit als de fotograaf een zogeheten soft box heeft gebruikt. Hier heeft Nies er een enorm grote opgesteld. Maar ik heb er hier bijvoorbeeld een kleine gewoon op mijn fototoestel staan”, zegt William.

Zo’n soft box geeft een mooi, zacht, warm licht op de foto. Je gebruikt hem vooral buiten als je flitst. Je moet er mee leren werken, maar als je het gebruik van de soft box onder de knie hebt kan je niet meer zien dat je geflitst hebt buiten.

Openbaring

Op één of andere manier weten weinig mensen iets over de soft box. Je maakt er mooiere foto’s mee. Willen de mensen het geheim van hun betere foto’s niet delen? Dat is een beetje middeleeuws. De soft box heeft zoveel voordelen, iedereen zou dat moeten kunnen weten!”

Weg met die lelijke schaduwen

“Op de foto zie je het resultaat wel degelijk. Het grote voordeel van de soft box is dat het gezicht mooi opgehelderd wordt. Als je normaal in zonlicht foto’s neemt krijg je schaduw in het gelaat onder de wenkbrauwen, ogen, neus en kin. Die krijg je door het gebruik van de soft box voor 80 procent weg.”

Twinkelende ogen

“Als je de soft box binnen gebruikt krijg je een heel andere foto dan zonder soft box. We hebben allemaal ‘lichtjes’ in onze ogen. Zonder soft box zijn de ogen leeg en doods. Mét soft box zie je op de foto de glans in de ogen, ze leven, ze twinkelen.”

Houdingen uit “de boekskes”

“Voor de poses van de modellen hebben we ter inspiratie een aantal magazines meegenomen”, zegt Lyke van het Digit Crea Forum. Samen met de fotografen kunnen de modellen er dan een aantal uitkiezen. Ga zo eens staan of zo. Poepke achteruit, neem zo’n houding aan. En daar kunnen de modellen dan op voortborduren. Zulke voorbeelden meenemen is ook een goede tip als je leuke trouwfoto’s wilt maken of een communicantje wilt fotograferen. Zoek eerst eens wat poses uit.”

Te dik? Niet mooi genoeg?

“De modellen zijn niet echt professioneel”, zegt Lyke. We werken wel regelmatig samen met een aantal van hen. Maar er is ook iemand voor de eerste keer bij. Ik heb het lief van mijn zoon gevraagd. Eerst wilde ze niet. ‘Ik ben niet mooi genoeg’, vond ze van zichzelf. Vind je dat ook geen onzin? Ons schoonheidsideaal spiegelen we aan mensen die we in de film zien, op tv, in beautymagazines. Realiseren de mensen zich wel wat een voorbereiding er aan te pas komt voor iemand bijvoorbeeld op tv komt? Die wordt gemaquilleerd, gekapt, gekleed, gestyld… Zo kan iedereen er natuurlijk als een plaatje uitzien. En wat veel van die jonge meisjes vergeten als ze naar hun rolmodellen uit de ‘boekskes’ kijken is dat er heel wat photoshop aan de foto’s te pas komt. De hals wordt langer gemaakt, de lippen dikker, de teint bijgewerkt, ogen vergroot, neus verkleind en dan nog hoge jukbeenderen erbij…We zouden ons beter spiegelen aan mensen die ’s morgens net uit bed komen. Dan heb je geen complexen meer hoor”, lacht Lyke. Dove heeft trouwens een heel mooi spotje gemaakt om te laten zien hoe een gewoon meisje omgetoverd wordt tot een vamp. 
link naar spotje Dove-zie Cocktail Positivo

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand …

Maar dat gezegd zijnde, bij een echte fotoshoot zoals deze hoort een professionele aanpak, zo wordt het spel gespeeld. In de linker ruimte spotten we kledingrekken met massa’s kleren, een tafel boordevol make-up en haarstyling producten, accessoires als sjaals, stola’s …Alles is aanwezig om de modellen mooi te maken en steeds van een andere outfit te voorzien. ”Dat is de reden waarom ik graag fotoshoots organiseer”, zegt Lyke enthousiast. “Ik heb mooie kleding verzameld, ik kan de modellen opmaken en heb zelfs allerlei haarstukjes om bijvoorbeeld een dotje in hun haar te flansen, zodat ze er een beetje meer ‘madame-achtig’ uitzien. Supertof om te doen vind ik dat. Nu ja, we werken niet altijd met modellen. Digit Crea is een nieuw forum. Dit is onze eerste uitstap. We proberen er om de twee maanden één te organiseren”.

Betaalbaar

“En we houden dat zo betaalbaar mogelijk. Daar maak ik een erezaak van. Voor het huren van dit kasteeltje hebben we iets moeten betalen. Maar dan zorg ik zelf voor broodjes en drankjes. Zo speel ik het klaar om deze fotoshoot voor amper € 10 de man aan onze leden aan te bieden”.

Een “Prince-ke” doen

“Een modellen shoot is als ‘een Prince-ke doen’, zegt fotograaf Gert. “Die uitspraak heb ik van muziekjournalist Serge Simonart gepikt hoor”, zegt hij lachend. “De kunst is van het begin tot het einde van het fotografieproces de touwtjes in handen te houden. Vandaar de vergelijking met wat pop icoon Prince doet in zijn muziek: Prince schrijft zelf zijn songs, maakt de arrangementen, bespeelt alle instrumenten, doet zelf de mix, controleert bij zijn optredens het licht, geluid etc.. Daarom noemen we modelfotografie ‘een Prince-ke doen’. Als fotograaf bepaal je hoe de modellen eruit moeten zien, welke pose ze moeten aannemen, je kiest de belichting, locatie en achteraf de bewerking van de foto, hoe je gaat afdrukken. Je bepaalt alles zelf van a tot z. En dat geeft ook de meeste genoegdoening”.

Is Nies tevreden?

Rond 17.00 uur is het licht niet mooi genoeg meer voor de fotografen en is het inpakken geblazen. “Ik hoop dat de fotografen veel van deze dag geleerd hebben”, zegt organisator Nies. “Het moeilijke onderdeel vandaag was om de camera manueel te leren instellen. De volgende stap was de combinatie daglicht-flitslicht manueel in te stellen. Dat hebben we het eerste half uur gedaan. Bij deze modellen shoot was het de bedoeling de finesse van de communicatie tussen fotograaf en modellen onder de knie te krijgen. Je moet een model op zijn/haar gemak stellen, geruststellen, de pose laten aannemen die jij wilt, zich laten ontspannen… Ja zelfs al bevriest het meisje bijna van de kou, zoals in dit verlaten pand”, lacht Nies. 
“Maar het is gelukt. Ik ben heel tevreden”.

Voor meer info over het Forum Digit Crea surf naar http://fotografie.seniorennet.be/forum/gevorderden/ Als je wilt meedoen aan het Forum vragen de organisatoren wel mensen die actief foto’s insturen. Maar je hoeft geen lid te worden van het Forum. Gewoon de mooie foto’s bekijken kan evengoed.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels