Deel via

Online belastingbrief invullen: veel gestelde vragen

May 2012

tax on web Het artikel over online je belastingbrief invullen ontlokte veel vragen. Op de redactie zijn we geen belastingspecialisten. En antwoorden ten gronde vergen vaak meer informatie dan in de mail wordt gegeven. Omdat (aftrek van) belasting een ernstige zaak is verwijzen we je graag naar vier manieren om een degelijk antwoord op je vraag te bekomen.

 
 

  Belastingsbrief Belastingsbrief

1. De website van FOD Fin (Federale Overheidsdienst Financiën)

In feite kan je bijna alle antwoorden op je vragen vinden via deze link: http://minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/declaration/doormat-2012.htm

2. Telefonisch

Je kan met je vragen over de personenbelasting én over technische zaken van de website terecht op het nummer 0257/25757. Daar kan je aan een medewerker al je vragen stellen. Houd je documenten bij de hand. Bereid je vraag goed voor en noteer het antwoord.

3. Belastingkantoor

Je kan ook altijd een afspraak maken in het belastingkantoor van je stad of gemeente. Neem de nodige documenten mee.

4. KBC Taxplanner

Om de belastingen te berekenen kan je terecht op http://sofiskonline.standaarduitgeverij.be/2012/kbc.html

5. Cursus en info

Er wordt wel uitleg gegeven op de website maar er is geen echte startershandleiding. Bij grondig lezen wijst het meeste zich wel uit.  Op de website http://minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/declaration/doormat-2012.htm staan ook mogelijkheden om een cursus te volgen

6. Zitdagen en info

Op http://minfin.fgov.be/portail2/nl/themes/declaration/doormat-2012.htm staat een link naar de lijst van zitdagen per provincie en vind je lokale belastingkantoren waar je terecht kan. Ook bij vakbond of op gemeente verschaffen ze je graag info op bepaalde momenten.

Antwoorden op veel gestelde vragen:

Geen bewijzen

Je hoeft geen bewijsstukken mee te sturen met je online belastingaangifte. Bewaar de bewijsstukken zodat je ze kan voorleggen als er om wordt gevraagd.

Belastingaftrek VAK 9

In VAK 9 is alle belastingaftrek in te vullen. Die geldt bijvoorbeeld voor energiebesparende maatregelen. Dus je kan de kosten renovatiewerken indienen die betrekking hebben op bijvoorbeeld dubbele beglazing, maar niet op de verbouwing van je keuken.

Let op : nieuwbouw of renovatie

Bij sommige aftrekposten, bijvoorbeeld de installatie van een gasinstallatie, is het belangrijk te laten weten of die is gebeurd  in een nieuwbouwwoning of een huis ouder dan 5 jaar.

Voor personen overleden in 2011

Ook voor personen die vorig jaar overleden zijn moet je voor 2011 nog de belastingaangifte doen.

Geen tax-on-web in het buitenland

Als je in het buitenland woont moet je een hele procedure aangaan om je belastingbrief ter plaatse te krijgen. Dat was best gebeurd voor je verhuisde. Anders moet je je nieuw adres alsnog doorgeven en proberen het nu te regelen.

Vraag je token of paswoord aan

Om via Tax-on-web te kunnen werken moet je om veiligheidsredenen eerst een token (paswoord) aanvragen. Dat geeft je dan online toegang.

Codes

Veel mensen hadden ook vragen over de codes. Waar die voor staan kan je vinden via deze link : http://sofiskonline.standaarduitgeverij.be/2012/kbc.html

We hopen je met deze informatie van dienst te zijn en wensen je veel succes met je belastingaangifte!



0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels