Deel via

Op vakantie? Laat je huis veilig achter met deze checklijst!

May 2012

floriade_thumb Wil je zorgeloos genieten van je vakantie? Met een gerust hart een paar dagen weg? Laat dan je huis veilig achter. Met deze checklijst en tips kan je je woning veiliger achter laten en met een gerust gemoed vertrekken.

 
 
 

huisdieren Wie gaat je geitjes voederen? Geef zijn of haar naam door als je de politie vraagt een oogje in het zeil te houden tijdens je afwezigheid Muziekinstallatie Trek zoveel mogelijk stekkers uit de stopcontacten.


Checklijst en tips om je woning veilig achter te laten

1. Stel de politie op de hoogte.

Als de politie op de hoogte is van je afwezigheid houdt ze een oogje in het zeil. Ze patrouilleert af en toe eens langs je huis.

Geef de namen door van personen die toestemming hebben om in je woning te komen

 

 

 

 

Stel de politie dus op de hoogte van je vertrek- en aankomstdatum. Vertel hen ook wie een sleutel heeft van je huis en geef de namen door van personen die toestemming hebben om in je woning te komen bijvoorbeeld om dieren te voederen of planten water te geven. Ga je een timer gebruiken om lichten automatisch aan- en uit te schakelen? Zeg dat dan.

2. Geef sleutel en gegevens aan een vertrouwenspersoon.

Zorg ervoor dat iemand (familie, vriend, buur) een sleutel heeft van je huis. Je weet maar nooit waar het goed voor kan zijn: als het brandalarm afgaat bijvoorbeeld of er iets is met de nutsvoorzieningen. Als er schade zou zijn door een grote storm of een hevig onweer.

Laat bij je vertrouwenspersoon ook het adres achter van je logeeradres met duidelijke vermelding van de naam - straat - stad - land - telefoonnummer - faxnummer - e-mailadres.

3. Trek stekkers uit het stopcontact.

De stekker van de (kabel)televisie trek je het beste uit. De Digibox zet je af. Zorg er ook voor dat je geluidsinstallatie, computer, microgolfoven en andere toestellen niet met het elektriciteitsnet zijn verbonden.

Denk wel goed na of het afzetten van de hoofdschakelaar van de elektriciteit de beste optie is.

Denk wel goed na of het afzetten van de hoofdschakelaar van de elektriciteit de beste optie is. Voordeel: er zullen inderdaad geen toestellen beschadigd worden bij een blikseminslag. Nadelen: je diepvriezer en koelkast zullen ontdooien, je digitale toestellen raken van slag, je vertrouwenspersoon kan niets zien in het donker.

Bovendien kan je dan geen timer installeren om op verschillende tijden en op verschillende plaatsen lichten te doen branden. Dat is wel handig om buitenstaanders de indruk te geven dat er iemand thuis is of dat het huis regelmatig wordt gecheckt.

4. Zet je alarminstallatie aan.

Als er een alarminstallatie is stel het alarm dan in. Noteer de code die je gebruikt en verwittig je vertrouwenspersoon.

Vertel hem of haar ook wat te doen als hij vergeet het alarm uit te zetten en wat er dan gezegd moet worden aan de alarmcentrale (je codewoord).

5. Sluit alles goed af.

Dat is evident! Sluit ramen en deuren zorgvuldig. Denk je ook aan kelder, zolder, toilet, garage en het raampje in het kleine achterkamertje? Doe eens een toer rond het huis om de veiligheid te checken.

Beveilig de ramen waar nodig is. Leg bijvoorbeeld een houten lat in de rail van de schuifpui zodat die niet kan openschuiven. Zijn de bijgebouwen ook beveiligd? En je tuin of terras?

6. Denk aan je bloemen en planten.

Laat je bloemen en planten niet omkomen van de dorst. Maak afspraken voor de verzorging van je groen (binnen en buiten) en van je huisdieren.

7. Rolluiken en gordijnen open.

doe niet plots alle rolluiken naar beneden of de gordijnen potdicht.Laat er niets op wijzen dat je afwezig bent. Dus doe niet plots alle rolluiken naar beneden of de gordijnen potdicht. Je kan je vertrouwenspersoon wel eens een dag de luiken half naar beneden laten doen en de andere dag weer open. Wek de indruk dat er activiteit is in huis

8. Stel je buren op de hoogte…

Geef je buren ook het telefoonnummer van de persoon die je huissleutel heeftAls je een vertrouwensrelatie hebt met de buren verwittig die dan ook dat je weg bent. Maar laat die dat ook niet aan Jan en alleman vertellen.

Geef je buren ook het telefoonnummer van de persoon die je huissleutel heeft voor het geval er iets mis zou zijn met de woning.

9. Stop abonnementen en leveringen.

Hang vooral geen briefje aan de deur.Zeg je krant tijdelijk op en waarschuw leveranciers zoals de brouwer dat je weg bent. Hang vooral geen briefje aan de deur.

10. Lege brievenbus.

Zorg ervoor dat je brievenbus regelmatig wordt leeggemaakt of de post weggehaald aan de voordeur.

11. Geen bericht is goed bericht.

Neen, het antwoordapparaat zet je best niet aan. Spreek ook zeker geen tekst in dat je aan het genieten bent van een welverdiende vakantie.

Beter is om je telefoon door te schakelen (check hoe je dat doet bij je telecommaatschappij) naar een buur of familie die wel thuis is.

12. Geef je gsm-nummer door.

Heb je een gsm mee? Geef dan je nummer aan je vertrouwenspersoon.

Spreek ook af wanneer je met dit toestel bereikbaar bent. Dan kan je het toestel ook uitzetten als je dat wilt. Je bent tenslotte met vakantie!

13. Zorg dat je je e-mail kan checken.

Heb je het nodige gedaan om je e-mail in het buitenland te kunnen checken? Hoe je dit moet doen lees je op http://webmail.seniorennet.be/.

14. Betalingen doen.

Zijn er facturen die je best op voorhand betaalt of regelt dat ze betaald worden? Wil je bankverrichtingen doen tijdens je afwezigheid? Neem dan je digipass mee met de veiligheidscodes. Neem ook bijvoorbeeld de gebruikersnaam en het webadres van je bank mee als je daarvoor een andere computer gaat gebruiken. Die heeft natuurlijk geen favorieten opgeslagen.

15. Berg waardevolle zaken op.

Juwelen en andere waardevolle spullen berg je best op in een kluisje bij je bank. Dat kan je voor een klein bedrag huren.

16. Verwarming uit.

Is tenslotte de verwarming geprogrammeerd? En zijn de boilers voor warm water verminderd of uitgeschakeld?

Zo, nu kan jij ontspannen vertrekken! Veel plezier!

Meer info:

http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/wonen_en_zorg.php

http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/preventietips_inbraakbeveiliging.php

http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/preventietips.php

Bron: http://www.euroreizen.be/nl/tips/thuis.htm

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels