Deel via

Ontdek Porto en omstreken, het echte Portugal

June 2012

fietsroutes_thumb Ken jij het noorden van Portugal? Het is je misschien minder bekend dan de levendige metropool Lissabon of de stranden van de Algarve, maar dat is onterecht. Laat je fascineren door het unieke landschap van deze ongerepte regio en geniet van de Portugese gastvrijheid en de rijke gastronomie. Doe dat met de auto of ga op een heerlijke cruise! We geven je een rondleiding!

palacio de mateusCasa de Mateus, met de symmetrishe torentjes, weerspiegeld in de vijver. PortugalCruisen op de Douro langsheen duizenden wijngaarden.Portugal De imposante trap van het bedevaartsoord Bom Jesus do MontePortugal Typisch dorpje langsheen de DouroPortugal Guimarães, culturele hoofdstad 2012Portugal Pinhão, het epicentrum van de port wijn regioPortugal Een bezoek aan één van de vele portkelders is een mustPortugal Deze typische “rabel”-boten zie je overal langsheen de DouroPortugal

De beroemde stalen Dom Luis I brug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia, waar je de port-kelders vindt

Portugal Ga zeker ook eens naar de sfeervolle Bolhão markt in Porto!

De ontdekking begint in het vliegtuig

Al vanuit het vliegtuigraampje raak je onder de indruk als je zicht krijgt op de Douro. Deze ‘gouden rivier’ is bijna 1000 km lang. Ze ontspringt in Spanje en slingert zich langsheen duizenden wijngaarden naar de Atlantische oceaan in het noorden van Portugal. Ze vormt als het ware een natuurlijke grens tussen midden en noordelijk Portugal.

Proeven van portwijnen

De diepe valleien aan de Douro vormen een unieke voedingsbodem voor de wereldvermaarde portwijnen. Je kan deze regio met de auto verkennen. Maar je kan er ook dwars doorheen varen met een cruiseboot.

Luxueus genieten op een cruise

Een cruise biedt je natuurlijk het voordeel dat je gedurende heel de week geen koffers moet pakken. Je kan rustig genieten van de schitterende landschappen en gaat hier en daar aan wal voor een bezoek.

De stopplaatsen

Een cruise vanuit Porto brengt je langs Vila Real, Lamego en Pinhão tot in Salamanca.

Dit landhuis uit het begin van de 18de eeuw prijkt nog steeds op het etiket van de beroemde Mateus-rosé

In Vila Real staat bijvoorbeeld het prachtige Mateus-paleis, één van de mooiste Portugese landhuizen met een schitterende tuin en dito wijngaarden. Dit landhuis uit het begin van de 18de eeuw prijkt nog steeds op het etiket van de beroemde Mateus-rosé. De romantische tuinen met ingewikkelde parterres en bloembedden zijn omzoomd met strak gevormde buxus. De tunnel van ceders vormt echter hét ultieme voorbeeld van snoeikunst!

Verken noordelijk Portugal met de auto

Deze regio kan je gemakkelijk in een week tot 10 dagen met een fly & drive formule bezoeken. Want de afstanden tussen de verschillende hoogtepunten zijn kort.

Logeren in wijndomeinen

In de kleine dorpen rond en in de valleien vind je logement in landelijke hotels. Of ga genieten in één van de talrijke quinta’s of wijndomeinen.

Ze vormen een ideale uitvalsbasis om de kleine dorpen rond en in de valleien te verkennen.

Achter de bergen

Ten noorden van de Douro ligt de streek Trás-os-Montes wat ‘achter de bergen‘ betekent. Dit is de meest natuurlijke, authentieke en onherbergzame streek van Portugal. In het verleden zochten veel religieuze en politieke bannelingen hier hun toevluchtsoord.

Je kan in de streek Trás-os-Montes dan ook veel lokale festiviteiten meemaken.

Het leven was er zwaar. Nu nog is het een weinig bevolkt gebied.
Wie er woont werkt vooral in de landbouw. De streek houdt nog enorm vast aan lokale tradities en religie. Je kan in de streek Trás-os-Montes dan ook veel lokale festiviteiten meemaken.

Wandelparadijs

Helemaal in het noorden strekt zich het Parque Natural de Montesinho uit. Dat loopt van Bragança tot over de Spaanse grens. Het is werkelijk een paradijs voor wandelaars en rustzoekers.

Naar de twee oudste steden

In Minho, in het Noordwesten van Portugal,  liggen de 2 oudste steden van Portugal Guimarães en Braga. Deze streek wordt ook wel het ‘groene Portugal’ genoemd. Het rijkelijke en indrukwekkende groen is te danken aan de regelmatige neerslag.

Middeleeuwse hoofdstad

Dit jaar werd Guimarães uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Guimarães was in de Middeleeuwen de hoofdstad van Portugal en ademt nog steeds deze sfeer uit. Dit jaar werd Guimarães uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

De stad wordt gedomineerd door het Castelo de São Miguel uit de 10de eeuw met de imposante vierkante donjon en 8 torens met kantelen.

Braga

Op minder dan een uurtje rijden van Guimarães ligt Braga, het belangrijkste  religieuze centrum van het land. Dé bezienswaardigheid is ongetwijfeld de Bom Jesus do Monte. Dit meest opzienbarende heiligdom van Portugal vind je op een heuvel net buiten de stad. De gigantische barokke granieten trap verbeeldt de spirituele reis. Vanop een platform heb je een indrukwekkend uitzicht over de streek.

Het gezellige Porto

Maar dé trekpleister bij uitstek in deze regio is uiteraard Porto.

Porto, als hoofdstad van het noorden, biedt de faciliteiten van een grote stad en de charme en de gezelligheid van een klein dorp.

Porto, als hoofdstad van het noorden, biedt de faciliteiten van een grote stad en de charme en de gezelligheid van een klein dorp. De Ribeira, een arbeiderswijk aan de rivier, is een wirwar van kleine smalle straatjes. Een must voor de toerist die gezelligheid en authenticiteit zoekt. Deze wijk is de voorbije jaren gerestaureerd en er verschijnen steeds meer gezellige restaurants en cafeetjes.

Het centrum van Porto bevindt zich rond de Avenida dos Aliados. In het oosten ligt Baixa waar vooral de lederhandelaars en juweliers gevestigd zijn en tussen deze 2 wijken ligt de overdekte Bolhão-markt. Hier maak je kennis met het dagelijks leven in de gezellige dagdagelijkse drukte van de stad.

Logeer in een pousada

In Porto en de regio er rond kan je fantastisch logeren. Portugal beschikt over schitterende landhuizen en quinta’s (wijndomeinen) maar ook over de befaamde pousada’s.

Pousada’s zijn over het algemeen luxueuze accommodaties in gerenoveerde paleizen, imposante kastelen en serene kloosters.

Pousada’s zijn over het algemeen luxueuze accommodaties in gerenoveerde paleizen, imposante kastelen en serene kloosters. Nieuwe pousada’s zijn ingeplant in een mooie en vaak groene omgeving. Tijdens een verblijf in een pousada maak je op een originele manier kennis met de lokale cultuur, gastronomie en het rijke patrimonium. Het is een authentieke manier van reizen doorheen deze boeiende natie!

Wil je meer info?

Zin gekregen om je te laten fascineren door het noorden van Portugal, te genieten van de Portugese gastvrijheid en de rijke gastronomie?

Klik hier voor meer info over de fly & drive formule.

Klik hier  voor meer info over rondreizen in de Dourovallei en logement in landelijke hotels en quinta’s (wijndomeinen).

Klik hier voor meer informatie meer informatie over een cruise op de Douro.

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels