Deel via

Zout is ongezond. 5 tips om minder zout te eten.

June 2012

Zout

Eet jij ook teveel zout? Volgens de Hoge Gezondheidsraad wel. Als Belgische volwassenen eten we gemiddeld ongeveer 10,5 gram zout per dag. Maar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 5 gram. Dat is minder dan de helft dus. Om die hoeveelheid te bereiken wil de Hoge Gezondheidsraad de zoutconcentratie in voeding wettelijk beperken. Ondertussen kan je met onze 5 tips zélf iets doen om minder zout te eten!

TomateVerse tomaten ontvel je zo: maak een kruisinkeping en dompel ze één minuut in kokend water.

IjskastVerse groenten houd je in de ijskast best een paar dagen fris. Zout Wist je dat natriumarm zout of gejodeerd zout beter is dan zeezout?

Verse groenten Vers koken is gezonder, maar ook goedkoper.

Verse fruit Sommige rauwkost en fruitsoorten smaken heerlijk samen.
Zout is echt niet nodig.

Langer vers en meer smaak.

Zout wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze bijvoorbeeld langer te kunnen bewaren en voor de smaak. Onze dagelijkse zoutinname komt dan ook voor driekwart uit voedingsmiddelen die buitenshuis bereid zijn zoals brood, vleeswaren, kaas, sauzen en soepen. 

Overdaad schaadt…

Dit gezegde gaat ook op voor zout. Teveel zout is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Ook nierstoornissen, maagkanker en osteoporose zijn risico's bij de opname van te veel zout.

En wist je dat…?

Wist je dat zout je ook gemiddeld anderhalve kilo meer doet wegen? En dat het je smaakpapillen aantast?

Beperking is een ‘must’.

Als je 1 gram minder zout per dag eet kan dat al een positief effect op je gezondheid hebben, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Daarom wil de Hoge Gezondheidsraad een wettelijke beperking van de zoutconcentratie in voeding.

Ondertussen kunnen we zelf ook al maatregelen nemen om elke dag minder zout te eten voor een betere gezondheid. Met deze 5 tips is dat helemaal niet moeilijk.

Tip 1. Kook vers.

Vermijd diepgevroren gerechten en buitenshuis bereide gerechten. Diepvries groenten zouden bijvoorbeeld wel evenveel vitamines bevatten als verse, maar ze zitten vol met zout.

Tip 2. Vermijd kant-en-klare producten en gerechten.

Teveel zout bevatten ook de kant-en-klare gerechten, groentenconserven, bereide soepen, mayonaises en andere sauzen (ketchup, soja...).  Zout houdt het product immers langer vers.

Als je verse aardappelen en groenten eet krijg je bovendien veel kalium binnen.  Kalium zorgt voor een goed tegengewicht en bevordert de uitscheiding van natrium, gaat de vernauwing van je bloedvaten tegen en zorgt dus voor een goed tegengewicht voor natrium.

Tip 3. Voeg geen zout toe.

Dus dan maar zelfgemaakte soep of mayonaise. Laat bij het koken het zout achterwege en strooi ook niet meer kwistig aan tafel. Natuurlijk laat je dan ook beter bouillonblokjes, mosterd, soeparoma’s en sausjes achterwege. 

Tip 4. Breng het eten anders op smaak.

Neen, je eten hoeft echt geen flauwe bedoening te worden. Denk aan lekkere (zelfgekweekte?) tuinkruiden zoals basilicum, bieslook, peterselie of tijm. Zij brengen je gerecht op smaak. Ook peper, kerrie, mosterdpoeder of kruidnagel zijn lekker in je gerechten. Verse knoflook of ajuin doen het altijd en ook wijn of azijn zijn soms heerlijk in een gerecht.

Tip 5. Kies voor ‘gezonder’ zout.

Gewoon goedkoop keukenzout bevat heel veel natrium en dat is ongezond. Je kan ook zout kopen met een lager natriumgehalte. Dit zout bevat vaak meer kalium, al dan niet vermengd met andere mineralen zoals magnesium.

Er is ook overal gejodeerd zout te verkrijgen. Jodium is goed voor de schildklier. Zeezout is niet echt een alternatief omdat het
evenveel natrium zou bevatten als keukenzout. Kijk maar eens op het etiket.

Een zoutloos leven?

Neen hoor. Geef pit met kruiden.  Ondertussen herstellen je smaakpapillen zich als je minder zout gebruikt. Je krijgt meer smaak. Het is even wennen minder zout te eten. Maar als je het een tijdje volhoudt en dan eens een pak friet eet met zout, ga je ervaren: ’Oei, wat proeft dit zout!’

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels