Deel via

Getipt voor de wijnliefhebber. De Bordeaux wijnen 2011 zijn top!

July 2012

wijnen 2011 was het slecht weer voor de Bordeaux wijnstreek. En toch is de Bordeaux 2011 een topwijn geworden. Hoe komt dat? Waarom is deze wijn een ware opportuniteit voor de wijnliefhebber en -drinker. Peter Lesage van “Topwijnen” legt dat uit en verklaart zijn advies om te investeren in Bordeaux primeurwijnen van 2011.

 

2011: droog en complex wijnjaar.

Het jaar 2011 staat bij de Bordelaise wijnboeren in het geheugen gegrift als één van de droogste en meest complexe jaren op klimatologisch vlak van de laatste vier decennia.Wijngaard2011 wordt een jaar voor de ware liefhebber, opnieuw aan betaalbare prijzen.

Na een uitzonderlijk warm en droog voorjaar, kreeg de Bordeauxstreek te kampen met een matige en vochtige zomer. In juni zijn bepaalde streken zoals Margaux daarnaast nog eens extra geteisterd door hagel. Saint-Estèphe werd begin september verrast door een forse hagelbui die sommige kastelen dwong vroeg te oogsten. Een mens vraagt zich dan af waarom hij moet intekenen in primeur op deze wijnen van 2011? Een mens vraagt zich dan af waarom hij moet intekenen in primeur op deze wijnen van 2011?

Wat speelt mee bij een goed wijnjaar?

Gelukkig is het klimaat slechts één factor voor de kwaliteit van een wijn. Andere belangrijke factoren zijn de laatste jaren steeds meer van tel. We zetten ze eens op een rijtje:

1. Het terroir.

Veel mensen denken dat terroir de grond is. Maar het is meer dan dat. Het is een belangrijk onderdeel in het karakter van een wijn en wijnstreek. Volgens een officiële omschrijving  is “terroir” een groep landerijen in een bepaalde streek, die tot een bepaalde wijngaard behoren en die dezelfde grondsoort en weersomstandigheden hebben, die ertoe bijdragen dat de wijn zijn specifieke persoonlijkheid krijgt.

De kalk en klei-kalkterroirs hebben niet geleden onder de extreme droogte, omdat zij altijd een goede waterhuishouding hebben: klei werkt als een spons en ook kalk reguleert goed. Het gevolg is dat de druiven daar een totaal andere rijpheid hebben dan in de regio’s met zand en steen. Daar hadden de wijnstokken wel te lijden. Vandaar dat er zeer mooie wijnen zijn in Saint Emilion (kalk en klei-kalk) en Pomerol (klei) en in het centrum van Médoc (meer kalk) Pauillac en Saint-Julien.
WijngaardChâteau Meyney in Saint-Estèphe
is een rijzende ster aan het firmament!

2. De staat van de wijngaard.

Het onderhoud en de leeftijd van de wijnstok waren van primordiaal belang. Zeer oude wijnstokken zijn diep geworteld en steeds voorzien van water in geval van extreme droogte (bijv. Ch. Haut-Bailly). Jongere wijnstokken daarentegen reiken niet ver met hun wortels en waren dus volledig geblokkeerd in hun rijping.

3. Het stadium van de technologische vooruitgang.

Nog nooit stonden we zo ver op het niveau van techniek om  wijn te maken. Het is zelfs zo dat de techniek zover staat dat we geen kleine of mindere oogstjaren meer kunnen maken. Dit jaar was triage belangrijk, juist op een moment dat optische triage (door middel van een laserstraal) zijn intrede doet op vele wijndomeinen. Triëren van de oogst bestaat erin de druivenrassen te ontdoen van alle vreemde stoffen (bladeren, stelen en andere) die de kwaliteit van de gistende wijn negatief kunnen beïnvloeden.
Om efficiënt te zijn, moet de triage zo snel mogelijk na de oogst plaatsvinden: ofwel in de wijngaard zelf, ofwel van zodra de oogst de kelder bereikt. De snelheid waarmee dit gebeurt, zal nefaste gevolgen beperken.

4. Het niveau, de kunde en motivatie van de ploeg.

Bepaalde chateaus geven zeer duidelijk instructies aan hun mensen. Ze zeggen hoe geoogst moest worden en wat weggesneden mocht worden in de wijngaard. Ook de beslissing over het moment van oogsten is zeer belangrijk , zeker dit jaar.

5. De financiële capaciteit van de chateaus.

Bij veel chateaus is de financiële slagkracht na 2 topjaren zeer groot. Dat heeft geleid tot inzet van meer personen en gigantische investeringen in het productieapparaat en de selectie. Zo hebben de meeste chateaus nu een perceelsgewijze vinificatie (wijnbereiding).  Daardoor kunnen in de assemblage bepaalde mindere loten gemeden worden. Men merkt tevens dat op kleinere chateaus de wijn minder zuiver was. Omdat ze de middelen niet hadden, werden de gedroogde bessen in juni niet manueel verwijderd.

6. De ethiek en esthetiek van de eigenaar.

Sommige eigenaars gaan naar een selectie van slechts 33% voor de eerste wijn (bijv. Ch. Margaux), waardoor die dan ook top is. Ze vinden het zeer belangrijk dat hun wijn jaar na jaar topkwaliteit heeft.

Wél belangrijk voor het wijnjaar 2011.

In een klimatologisch goed oogstjaar zijn deze bijkomende 6 factoren minder belangrijk. Zelfs als ze niet worden nagestreefd kan men nog goede wijn maken. In een jaargang zoals 2011, waar de klimatologische omstandigheden moeilijker waren, hebben enkel de eigenaars die al deze punten nageleefd hebben magnifieke wijn. Dat zijn er echter heel wat. De passie drijft de meeste wijnboeren om tot het uiterste te gaan voor al deze factoren.

In een jaargang zoals 2011, waar de klimatologische omstandigheden moeilijker waren, hebben enkel de eigenaars die al deze punten nageleefd hebben magnifieke wijn.

WijngaardIn 2011 koopt u best bij een specialist die voor u proefde en selecteerde zoals topwijnen.be

Negatieve pers is gunstig voor jou.

Daarnaast heeft de economische context en de negatieve pers de interesse voor de primeurs van 2011 niet echt aangewakkerd. De pers stelt een jaargang doorgaans zeer zwart/wit voor, zonder enige nuancering. Ook de beleggers hebben hierdoor weinig interesse en gooien zich dus niet op de primeurs zoals in 2010 en 2009.

Kopen aan lagere prijs én aan primeurprijs.

Gevolg is dus dat de chateaus waaronder heel wat topkastelen hun prijs met 40 à 50% hebben verlaagd. De kwaliteit is echter geen 40 tot 50% lager. Vandaar dat 2011 een ware opportuniteit is voor de wijnliefhebber en drinker: hij kan nu bepaalde grote namen aan een scherpe primeurprijs aankopen.  De primeurprijs ligt soms tot 30 procent lager dan de prijs na botteling.

Interessant.

Het blijft elk jaar opnieuw een opgave om een magnifieke wijn te maken ondanks de capriolen van het klimaat. Voor de wijnliefhebber is het boeiend om te zien hoe bepaalde wijnmakers topwijnen maken in moeilijkere oogstjaren. De ware wijnmakers slagen daar elk jaar opnieuw in, weliswaar met de karakteristieken van het wijnjaar, maar dat maakt het dan ook zo boeiend!

WijngaardChâteau Le Pin is net als alle andere Pomerols van het plateau van Pomerol bijzonder geslaagd in 2011

Selectie topwijnen.

Bekijk dus snel de selectie topwijnen van 2011. Ze zijn rijk en geconcentreerd, zeer intens van kleur, klassiek Bordeaux, vol mooi fris fruit, met goede aroma’s en een structuur met zeer fijne tannines. Ze zijn zeer evenwichtig, fijn, vlezig en met mooie zuurtegraad. Ze zijn niet zo overvloedig als 2009 en 2010, maar zullen binnen een viertal jaar toegankelijk zijn en toch een bewaarcapaciteit hebben van een tiental jaar minimum. De alcoholpercentages zijn ook bescheidener dan vorig jaar. Per appellatie heeft “Topwijnen” alleen het mooiste geselecteerd met de bedoeling dat ze je een mooi moment bezorgen binnen een vijftal jaar. Harde en droge wijnen werden niet geselecteerd. Voor meer info, klik hier.

 

2011: Waarom in primeur kopen?

Kopen in primeur is voor de particulier de enige manier om grote wijnen aan te kopen aan een zo laag mogelijke (en nog redelijke) prijs. Een mooie manier om aan een aanvaardbare prijs te beginnen met een goede wijkelder.

Tip: Geklasseerde chateaus zijn meestal het goedkoopste in primeur.

Tip: ‘Bordeaux wijntrip’ gratis voor je smartphone

Bordeaux is dé toeristische bestemming bij uitstek voor wijnliefhebbers! Het eerste vinotoeristisch evenement in het teken van bordeauxwijn is ‘Bordeaux Fête le Vin’. Kan je daar niet bij zijn dan zijn er wijnbars, kastelen, wijnroutes of -initiaties. Alle activiteiten en diensten van het vinotoerisme kan je nu vinden via de gratis applicatie voor op je smartphone of tablet-pc (IOS & Android compatibel). Surf naar www.bordeauxwinetrip.com of download de app gratis in het Engels, Frans of Chinees.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels