Deel via

De Tuindokter: Zorg jij wel goed voor je haag?

July 2012
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
Als jij een kritisch oog laat dwalen over je haag, wat zie je dan? Bruine randen? Bladbeschadiging? De Tuindokter geeft je dit keer degelijk advies over "de mantel" van je tuin ofwel de haag. In een filmpje toont Stefaan hoe jij jouw haag moet inspecteren én kan 'soigneren'. Heb je geen tuin? Dan heeft hij leuke weetjes over de haag voor jou!
 

Compost werkt (voeding)verrijkend voor de bodem. Het is wel aangeraden om ze in de bodem te laten inwerken.

Ook bamboe kan perfect als haag de tuin beschermen.

De Tuindokter stelt een diagnose. Dit blad van hulst (ILEX) is behoorlijk aangetast.

Let op de bruine randjes en vergeelde bladeren... Dit is een typisch voorbeeld van chlorose (voedingstekort).

Het schadebeeld van deze rode beukenhaag (Fagus sylvatica Purpurea) is te wijten aan een slechte haagschaar en de ontwikkeling van korstmos.

De rode beukenhaag is weliswaar mooi gesnoeid, maar niet gezond.

Stefaan inspecteert een rode beukenhaag

Moet je panikeren met zo'n haag? JA! De rosse plekken in deze coniferenhaag zijn het gevolg van agressieve takluizen. De haag gaat eraan dood indien niet -door de Tuindokter ;-) - wordt ingegrepen.

Een kolonie bladluizen...

Herken je het inmiddels? Korstmos + bladluizen + roetdauwschimmels + chlorose.

Vergelijk de haag met een olifant?

Dat lijkt een beetje vreemd, maar De Tuindokter Stefaan Bingé vergelijkt in zijn filmpje de haag écht met een olifant.

Kijk zelf maar waarom hij dat doet.

Dit vertelt De Tuindokter in zijn filmpje:

Scherm tegen wind en inkijk.

Onze tuinspecialist Stefaan Bingé noemt de haag wel eens "de groene mantel" van een tuin. Hagen zorgen immers op de eerste plaats voor de afscherming van de tuin en geven jou de gewenste privacy. Niet onbelangrijk is ook dat hagen de wind breken of weghouden uit je tuin. Verder zijn ze vrijwel de belangrijkste structuurelementen in de tuinarchitectuur.

Doornen met een doel.

Wist je dat men vroeger een haag een 'wère" noemde? Dat is het dialectwoord voor "wering". Ze stond meestal als houterige (en veelal gedoornde) aanplanting rond erven en boerderijen met de bedoeling om het vee op het erf te houden en eventuele indringers te weren. Vandaar de gedoornde planten zoals meidoorn (Crataegus monogyna) of wilde rozen,...

Wanneer spreken we van een haag?

Een haag is een herhaling van eenzelfde soort houtachtige planten. Vanaf meer dan 5 stuks dezelfde planten op een rij mogen we spreken van een haag. Dat kan dus gerust een sierhaag zijn van eenzelfde soort heesters of bloeiende struiken op een rij!

Kritische én liefdevolle blik.

Als je tuin en je privacy je lief zijn dan is het wel raadzaam om af en toe eens met kritische ogen je haag te inspecteren en ze te 'soigneren'. De haag zorgt voor jou door de wind uit je tuin te houden en je privacy te geven, maar... zorg jij wel voor jouw haag?

Neem ze onder de loep.

Bekijk je haag eens goed.

  1. Bruine randen?
    Bepaalde bruine randen en bladbeschadigingen zijn een duidelijk voorbeeld van een slecht snijdende haagschaar. Zorg dus steeds dat je haagschaar goed onderhouden wordt en dat ze voldoende scherp is!
  2. Bladbeschadiging?
    Bladbeschadiging kan veroorzaakt zijn door kevers, meer bepaald door bladsnuitkevers.
  3. Gele stipjes
    Gele stipjes (zie filmpje) zijn het schadebeeld -en typeren- de aanwezigheid van mijten. We noemen ze ook wel roestmijten, omdat de bladeren van aangetaste hagen vroegtijdig bruin/gelig worden. Een typische roestige verkleuring dus.

Schade onvermijdelijk?

Inderdaad, aantastingen van hagen zijn quasi onvermijdelijk. Deze planten zijn immers een onderdeel van het evenwicht tussen de fauna en de flora. Ze behoren tot de waardplanten van hun belagers.
Een waardplant is de favoriete voeding(voorkeur)plant van een insect. Op plaatsen waar voldoende voeding is zal het insect zich al gauw gaan vermenigvuldigen!

"Ga en vermenigvuldig u".

Een logisch gevolg zijn dan plaagontwikkelingen. Veel insecten zijn immers parthenogenetisch. Parthenogenese wil zeggen dat insecten ongeslachtelijk vermenigvuldigbaar zijn. Vrouwtjes zijn dus zonder te paren toch in de mogelijkheid om grote groepen nakomelingen voort te brengen. Ze leggen tientallen tot honderden eitjes. Enkele dagen later ontluiken deze, ze leggen op hun beurt ook eitjes, enzovoort...

Problemen met bladluis?

Een plaag kan dus van het ene moment op het andere de kop opsteken in de tuin. Het bekendste voorbeeld daarvan is bladluis. Vorige week zag je misschien nog niets, terwijl het er vandaag letterlijk 'zwart' van ziet!

Schimmel zwart als roet.

Elk levend organisme -en dus ook die insecten- voeden zich. Als ze zich voeden dan is er logischerwijs ook een uitscheiding. Wel, dat kan ook weer zorgen voor een probleem in de tuin!

Op de uitscheiding van vele insecten ontwikkelen zich bijvoorbeeld schimmels. Vaak is de uitscheiding of secretie van een insect vrij kleverig. Dat komt omdat plantensappen ook suikers bevatten. In die kleverige resten blijven de schimmelsporen plakken en zullen ze zich ontwikkelen. Vaak gaat het om de zwarte 'roetdauwschimmels'. Als je erover wrijft dan zal je zien dat je vingers ook zwart zijn. Je hebt dat roetdauwschimmels aan je vingers.

Ondervoeding in de planten wereld.

Roetdauwschimmels op hun beurt bevuilen niet alleen het blad; ze verminderen en belemmeren ook de fotosynthese. Dat is het omzettingsproces van licht en voedingsstoffen tot de aanmaak van nieuwe scheuten en plantendelen.

Vaak is er een oorzakelijk verband tussen voedingstekorten en verzwakte planten.

'Mager' en lelijk!

Hagen die bijvoorbeeld ondervoed zijn of die in een magere, slechte grond staan; hebben weinig of geen weerstand om zich op een natuurlijke manier te verdedigen -laat staan te herstellen- tegen insectenplagen en schimmelontwikkelingen.

De haag wordt zwak en "mager". Bladeren vergelen (= chlorose) en vallen vroegtijdig af... De groeikracht neemt jaar na jaar af. Takken sterven af... Takken overgroeien met korstmos... Kortom, je haag ziet er niet meer uit.

Jouw 'privacy mantel' is aangetast…. Zonder hulp kan deze haag niet herstellen, integendeel... het zal van kwaad naar erger gaan.

Juiste diagnose stellen!

Het is belangrijk eerst de juiste diagnose te stellen en dan pas in te grijpen! Anders gebruik je misschien de verkeerde 'medicijnen' of middelen. En buiten dat die de problemen dan niet gaan verhelpen is het ook zonde van de tijd en van het geld!

Voeding is vitaliteit.

Net als bij ons geeft de juiste voeding vitaliteit en een goede gezondheid aan je planten. Dat kan je meteen zien. Ze zien er mooier uit met diepere kleuren en fellere bloei. Een mooi uitziende tuin is dus in goede gezondheid én heeft een hogere resistentie tegen insecten- en schimmelaantastingen.

Strooien, spuiten of gieten maar!

Voeding aan hagen kan je op verschillende manieren toedienen.

1. Humus.

Als bodemverbeteraar kan je bijvoorbeeld een laag humus of speciale meststof voor de haag uitstrooien.
Maar voeding kan je ook makkelijk vloeibaar toedienen als bladbemesting.
Ik gebruik vaak vloeibare bladvoeding als extra toevoeging bij mijn spuitoplossingen.

Een systemisch middel wordt opgenomen door de bladeren en vervolgens in de ganse plant getransporteerd via het sapstromingsysteem. Het komt dus terecht in alle plantendelen.

2. Bespuiten is beschermen.

Om een haag te bespuiten is het belangrijk dat je voldoende water én voldoende product gebruikt. Het komt er immers op neer om zoveel mogelijk plantendelen te bespuiten (= beschermen) zodat er een voldoende opname door de plant en uiteindelijke bescherming is.
Met een gewoon spuittoestel kan je niet in de brede haagstructuur, daarom is een professionele drukspuit aangewezen voor deze klus. Daarmee kan je een hoogte tot wel 15 meter bereiken en dus beschermen!

Klaar met behandelen.

Ziezo, deze haag is beschermd en zal weldra weer ongetwijfeld krachtig en mooi groeien!

  1. Onthoud dus dat je steeds moet zorgen voor een goede haagschaar.
  2. Bekijk en inspecteer regelmatig je planten en je haag.
  3. Stel eerst de juiste diagnose en pas daarna eventueel ingrijpen of behandelen
  4. Zorg steeds voor een voedingrijke bodem en gebruik daarvoor de juiste meststoffen.

    Een olifant met een lange snuit...
  5. Gebruik bij behandelingen steeds voldoende water én product als je de ongewenste belagers definitief wilt kwijt zijn. Vergelijk je haag met een olifant: die heeft ook niet genoeg met 1 glaasje water als hij dorst heeft...

Met groene groeten,
De Tuindokter.

Bekijk meer foto's

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

1 reactie

Willyke1820
hallo,

Ik heb een probleem met mijn haag vagus sylvatica .
Ik heb, zoals elk jaar mijn haag gespleten tegen wolluis ,net voor het opengaan van de blaadjes .
Echter zijn de bladeren nu allemaal bedekt met een kleverige laag ! wat kan dit zijn? moet ik dit bestrijden met water of ander middel ?
mvg,
Willyke1820
18/05/22 10:01 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels