Deel via

Verslik je niet in deze prijzen. 2 miljoen euro voor 1 hectare (wijn)grond?

July 2012
Wijnkenner
Peter Lesage
Peter Lesage
Wat bezielt een verzekeringsmaatschappij (Suravenir Assurances) om maar liefst 170 miljoen euro neer te tellen voor een wijndomein? Het mag dan wel gaan om één van de beste wijndomeinen in Bordeaux Château Calon Ségur & Château Capbern Gasqueton. Maar is dit veilig beleggen of 'risky business? En verdwijnt met de families de ziel uit de wijnwereld van Bordeaux?

Van onze wijnkenner Peter Lesage.

Wijndomeinen zijn 'Big Business'.

Waar is de tijd dat het grapje rondging dat er drie manieren waren om je geld te verliezen: aan de loterij, vrouwen of de aankoop van een wijndomein?
WijngaardCh. Latour is een 1er Grand Cru Classé uit 1855 en wordt vanaf volgend jaar
niet meer in primeur aangeboden.
Wijndomeinen zijn big business en stijgen nog altijd in waarde. In Bordeaux vond zopas de grootste wijntransactie van het jaar plaats. Het gaat om de verkoop van het befaamde Château Calon Ségur. Deze topwijn is een 3ème Grand Cru Classé uit 1855, één van de parels van Saint-Estèphe.

170 miljoen euro voor een wijndomein.

De wijnen Château Calon Ségur verkopen zeer goed, zelfs in 2011. Daar had een verzekeringsmakelaar werkelijk een bom geld voor over. Op 29 juni kocht Suravenir Assurances het befaamde Château Calon Ségur van de familie Capbern Gasqueton. Er zou een prijskaartje aan hangen van rond de 170 miljoen euro, aan te vullen met de waarde van de stocks.

WijngaardHet wijndomein Château Calon Ségur werd voor 170 miljoen verkocht. Dat had niets met dit kasteeltje te maken, maar alles met de grond waar deze voortreffelijke wijn uit voortvloeit.

Bank en verzekeringen investeren.

De verzekeringsmakelaar (Crédit Mutuel Bretagne, Massif Central en Sud-Ouest) maakt deel uit van de bankgroep Arkea. Ook Jean-François Moueix (eigenaar van Château Pétrus en négociant Duclot) wordt minderheidsaandeelhouder en is tussengekomen in het dossier (net als bij de verkoop van Château Montrose waar hij ook minderheidsaandeelhouder is, samen met de familie Bouygues).

Familie verdwijnt uit wijnwereld Bordeaux.

Een beetje tragisch verhaal ook, want alweer verdwijnt een familie uit de Bordeauxwijnen.
Sinds de 19de eeuw was Château Calon Ségur in handen van de familie Gasqueton. Mevrouw Denise Capbern Gasqueton overleed vorig jaar en gaf de fakkel door aan dochter Hélène Capbern Gasqueton en haar twee nichten. Deze laatsten wilden echter hun geld.

Gezien de enorme actuele waarde van het eigendom was het voor de dochter onmogelijk om zoveel fondsen bijeen te krijgen en een verkoop bleek onvermijdelijk. Zowel Château Calon Ségur als Château Capbern Gasqueton (bij de kerk in de gemeente Saint-Estèphe) werden dus verkocht aan Suravenir Assurances. Meer en meer gaan de wijndomeinen dus naar vennootschappen. Jammer, want verdwijnt zo de familiale ziel niet uit de Bordeauxstreek.

WijngaardCh. d'Yquem is van uitzonderlijke
kwaliteit in 2011

Topbedragen voor de grond.

De wijndomeinen komen meer en meer in handen van banken, bedrijven en grote instellingen.

De wijndomeinen komen meer en meer in handen van banken, bedrijven en grote instellingen. Dat zijn degenen die de gigantische prijzen voor de wijndomeinen kunnen ophoesten. In het geval van Château Calon Ségur gaat het om een wijndomein van 93 hectaren. Met natuurlijk het bijbehorend kasteel. Maar dat gebouw bepaalt geenszins de waarde van de terroir. Het is de unieke grond die een vermogen waard is. Die is verkocht aan ruim 2 miljoen per hectare. Deze grond moet wel heel bijzonder zijn.

Het is de unieke grond die een vermogen waard is.

Waarom zijn de gronden van de Médoc zo groots?

Er wordt gezegd dat er grootse wijn gemaakt wordt als de bladeren van de wijnranken de Gironde 'zien'. De unieke grond van Calon Ségur ligt pal aan de Gironde. Door de eeuwen heen heeft de Gironde vanuit de Pyreneeën massa's steengruis aan de oevers afgezet. Door de dikke lagen steentjes vermengd met de klei ertussen is er een uniek terroir ontstaan.

Wijnranken moeten de Gironde zien.

De beste terroirs van de Médoc liggen aan de rand van de Gironde en daar is de Calon Ségur er dus één van.

De beste terroirs van de Médoc liggen aan de rand van de Gironde en daar is de Calon Ségur er dus één van. Tweede troef voor de wijn in deze streek is de Atlantische invloed op de terroir. Na de warme zomerse dagen geeft de lucht van de Atlantische Oceaan 's nachts verkwikking wat een frisse toets aan de wijn geeft. Ten derde kan de perfecte wijn gemaakt worden door de spitstechnologische apparatuur en infrastructuur. Die kunnen de wijndomeinen zich immers veroorloven door de goede prijs die ze voor hun wijnen krijgen in de meest moderne infrastructuur te investeren.

Hoogtechnologische snufjes.

De wijnliefhebber die de perfectie wenst is bereid veel geld neer te tellen voor de perfecte smaak van de wijn.

Druiven worden met optische laserogen geselecteerd en bijvoorbeeld met behulp van GPS perceel per perceel geoogst, rekening houdend met werkelijk alle factoren die de druiven kunnen beïnvloeden.. Het is de combinatie van de grond en de Atlantisch invloeden samen met de hoogtechnologische snufjes en infrastructuur bij de druivenoogst en wijnbereiding die deze Franse Bordeaux wijn uniek maakt in de wereld. De wijnliefhebber die de perfectie wenst is bereid veel geld neer te tellen voor de perfecte smaak van de wijn. Het kan hem niet schelen of hij nu €50 of €100 moet neertellen voor een fles als die maar de perfectie benadert.

Safe of risicovolle belegging?

WijngaardCh. Calon Ségur is de parel van St. Estèphe

Toch is er een tijd geweest dat de Franse wijn in crisis was. Als je nu de astronomische bedragen hoort die nota bene een verzekeringsmaatschappij neertelt voor een wijndomein, stel ik mij wel de vraag of ze geen groot risico neemt. Want wat is de garantie dat de verkoop van de grond en uiteraard de wijn die hieruit voortvloeit goed blijft gaan?

Nieuwe afzetmarkten

Er zijn wel nieuwe afzetmarkten ontstaan voor de Bordeauxwijn zoals China. Dat was 5 jaar geleden nog niet echt een feit. De stormloop is ondertussen wel wat bekoeld, maar China is een groot continent. En hoe meer vraag hoe hoger de prijs, dat is nu eenmaal een economische wetmatigheid.

WijngaardHet klassement van de Médoc wijnen uit 1855. Dat is nu nog altijd geldig en algemeen aanvaard.
Er is maar één kleine wijziging
in gebeurd in 1973 : Mouton is van deuxieme naar premier gegaan.
Dit was de enige verandering in ruim anderhalve eeuw.

'Never change a winning team'.

En of er nu een verzekeringsmaatschappij of bank nieuwe eigenaar wordt, op een wijndomein gaat alles gewoon voort zoals het bezig was. Daar zorgt de regisseur, de wijnmaker voor die in dienst is. Die wordt gewoon overgenomen en blijft de touwtjes in handen houden. De continuïteit in de organisatie en van het team staat garant voor de blijvende topkwaliteit.

Maar wordt de Calon Ségur nu duurder?

Het is wel afwachten of de eigenaar de prijs van de Calon Ségur niet gaat opslaan.

Het is wel afwachten of de eigenaar de prijs van de Calon Ségur niet gaat opslaan. De prijs-kwaliteit van deze topwijn zit goed. Voor een fles betaal je tussen de €50 en €100. Voor een fles van de buur Château Montrose betaal je €150 voor een vergelijkbare kwaliteit, 2ème Grand Cru Classé. Château Montrose werd 2 jaar geleden ook voor miljoenen gekocht door de familie Bouygues (gsm operator) en die hebben hun prijs meteen verhoogd.

Bernard Magrez koopt 4 wijngaarden in Bordeaux...

WijngaardBernard Magrez is al eigenaar van meer dan 40 domeinen in Frankrijk en de rest van de wereld.

Ondertussen vinden er nog meer wijntransacties plaats in de Bordeauxwijnstreek. Ook wijnmagnaat Bernard Magrez heeft opnieuw vier wijngaarden aangekocht. De flamboyante Magrez is eigenaar van Château Pape Clément, Château La Tour Carnet, Château Fombrauge, Château Les Grands Chênes, en massa's andere chateaus in het zuiden van Frankrijk, de Provence en over de rest van de wereld.

Nog dit voor de kenners.

Deze keer kocht Magrez Château Moulin d'Ulysse (10.5ha in Listrac), dat hij gaat integreren in de 2de wijn van Château La Tour Carnet, omdat volgens hem de appellation 'Haut Médoc' beter verkoopt. Daarnaast is hij kersverse eigenaar van de 15ha tellende wijngaard van Château Malleprat (Pessac Léognan), die hij zal gebruiken om het volume 2de wijn Clémentin de Pape Clément te verhogen.

Bovendien heeft hij ook 5.6ha gekocht in Saint-Émilion die het volume van Château Fombrauge (St.-Émilion Grand Cru) zullen vergroten. Tenslotte is er de meest recente en mooiste aanwinst, Château Romer, Second Cru Classé in Sauternes (3.5ha wijngaard, maar 7ha potentieel). Hij zal hier de 8ha die hij reeds bezat (Château Latrézotte) integreren in deze Second Cru Classé.

Het imperium van Bernard Magrez breidt op deze manier gevoelig uit.
Peter Lesage

 
Wijnkenner Peter Lesage
SenNet wijnspecialist Peter Lesage is van kindsbeen af gepassioneerd door wijnen. Deze econoom is CEO van Topwijnen.be, de site die je heerlijke wijnen aan huis levert tegen de beste prijs.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels