Deel via

Geef je interieur een nieuwe look: 5 (verf)technieken!

August 2012
Binnenhuisarchitect
Ann De Weerdt
Ann De Weerdt
Ben je uitgekeken op je meubeltjes? Of heb je zin in een hedendaagse look van je interieur? Neem dat houten kastje of die saaie muur dan eens onder de loep. En kijk of je aan de slag kan met producten als krijtverf of kalkwas. Je kan je meubels ook verouderen, patineren of bleken. SenNet interieurspecialiste Ann leert je 5 (verf) technieken! Aan de slag!

Deze houten tafel kreeg een 'make-over' met krijtverf en kalkverf.

Een voorbeeld van krijtverf, kalkverf en doorschuren.

Ook deze spiegellijst is een voorbeeld van krijtverf, kalkverf en doorschuren.

Geef een antieke look aan een bijzettafel.

Kalkwas op zo'n oud tafeltje geeft een schitterend decoratief resultaat.

Dankzij kalkverf krijgt dit tuinhuis een frisse, zomerse uitstraling.

De tafel, behandeld met white wash, komt prachtig uit op de donkere, houten vloer.

Deze tafel werd behandeld met white wash.

Dit modern houten tafeltje is 'vergrijsd'.

Dit resultaat is te danken aan de techniek van vergrijzen.

Dit zijn de stappen voor de whitewash techniek.

Een voorbeeld van het vergrijzen van een houten tafel.

Eerst werd de tafel grijs geschilderd. Dan afgewerkt met white wash.

Geef die oude kast een nieuwe look.

Verfje erop... of juist eraf?

Heb je behoefte aan een nieuwe look voor je interieur? Dan hoef je niet meteen meubels buiten te gooien! Een likje verf kan wonderen doen. Of soms krijg je juist een verrassend mooi effect door houten meubels te schuren.

Jij kiest!

Er zijn heel wat technieken om muren en meubelen een hedendaagse of juist oude, verweerde look te geven. SenNet interieurspecialiste legt je uit wat je allemaal met volgende producten kan doen:

  1. Krijtverf
  2. Meubels verouderen (patineren) met antiekwas
  3. Bleken met kalkwas
  4. Vergrijzen met grijze was.
  5. Doorschuren van verflagen

Krijtverf.

Matte en fluweelachtige uitstraling.

De mooie matte en fluweelachtige uitstraling van krijtverf is uniek en geeft sfeer aan je muren en meubelen. Krijtverf bevat (de naam zegt het al) meer krijt dan gewone verfsoorten, met als resultaat een prachtig mat effect.

Dekt goed en verft soepel.

De meeste krijtverf beantwoordt aan hoge normen; ze is ambachtelijk geproduceerd, milieuvriendelijk, reukarm en bevat hoogwaardige pigmenten. Krijtverf heeft dan ook een uitstekende dekking, is heerlijk soepel (dus gemakkelijk te verwerken) én zeer vriendelijk geprijsd.

Krijtverf heeft dan ook een uitstekende dekking, is heerlijk soepel (dus gemakkelijk te verwerken) én zeer vriendelijk geprijsd.

160 tinten.

Je kan de fluweelzachte krijtverf in maar liefst 160 kleuren verkrijgen. Daarbij is uit het volledige kleurenspectrum gekozen. Er is dan ook voor ieder interieur, iedere stijl en smaak een overvloed aan mogelijkheden.

Kies je kleureffect.

Zachte krijtpastellen, vergrijsde taupekleuren, verschillende tinten wit en een scala aan frisse kleuren, van koel naar warm.

het verschoten blauw van Franse brocante, fris Scandinavisch wit en vergrijsd groen, het stoere grijs van beton,...

Veel kleuren zijn geïnspireerd op de dingen die wij mooi vinden; het verschoten blauw van Franse brocante, fris Scandinavisch wit en vergrijsd groen, het stoere grijs van beton, de naturellen van katoen, linnen en oud steigerhout of het warme zwart van leisteen. Helder blauw van de raamluiken op Kreta of fris citroengeel uit het Caraïbisch gebied.

Hoe krijtverf aanbrengen?

Voor een mooi authentiek effect kan je krijtverf het best aanbrengen met een kwast. Voor een muur gebruik je bijvoorbeeld een blokkwast, voor een meubel gebruik je een acrylkwast of een spalter. Maar aanbrengen met een roller kan natuurlijk ook.

Zo voorkom je sinaasappeleffect!

Om een onnatuurlijk sinaasappeleffect te voorkomen, kan je de verflaag even nastrijken met de punten van een kwast. Zo combineer je gemak met een authentieke uitstraling.

Decoratief- of antiekeffect?

Deze eigenschappen maken onze krijtverf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken en antiekeffecten.

Krijtverf is ademend en vochtregulerend. Dat is goed voor het klimaat in huis. En deze eigenschappen maken onze krijtverf ook bij uitstek geschikt voor decoratieve verftechnieken en antiekeffecten. Zo kan je krijtverf gebruiken bij het doorschuren van verflagen, het verouderen of patineren met antiekwas, kleureffecten met colourwax of bleken (whitewashen) met kalkwas.

'Whitewash' effect.

Voor een 'whitewash'-effect of een subtiele kleurwassing kan de krijtverf heel eenvoudig verdund worden met water.

Geschikt voor bijna alle ondergronden.

Krijtverf kan aangebracht worden op vrijwel alle ondergronden, zoals onbewerkt of geverfd hout, steen, terracotta, (behang)papier, muren etc. Op lastige ondergronden (kunststof, metalen) kan eerst een universele primer worden aangebracht.

Krijtverf is uitstekend te onderhouden.

Veel mensen denken dat krijtverf niet veegvast of reinigbaar is, maar dat is een misverstand. Waarschijnlijk wordt dit misverstand veroorzaakt door de verwarring met kalkverf en de reputatie van de 'witkalk' die onze opa's en oma's gebruikten. Dit was inderdaad een verfsoort die niet veegvast was en gewoonlijk ieder jaar na de grote schoonmaak opnieuw werd aangebracht.

De kalk in de vroegere 'witkalk' had niet zozeer een decoratieve als wel een ontsmettende functie.

Krijtverf hoeft echter niet te worden nabehandeld en is goed reinigbaar.

Subtiel glanzende effect.

Voor een subtiel glanzend en authentiek effect kan de krijtverf naar wens worden afgewerkt met boenwas. Ook is het mogelijk om krijtverf af te werken met een vernis op waterbasis. Dit is handig voor een toepassing op oppervlaktes zoals spatwandjes, tafelbladen e.d.

Meubels verouderen (patineren) met antiekwas.

Voor een doorleefd effect.

Met was kan je je meubelen een prachtig doorleefd uiterlijk geven. Waarschijnlijk ken je de gekleurde antiekwas wel waarmee houten meubelen worden onderhouden. Die zijn verkrijgbaar in allerlei tinten, variërend van donker eiken of oud grenen tot mahonie.

Welke patina verkrijg je?

Met antiekwas kan je ook onbewerkt hout, metaal of steen een mooi patina geven.

Gewoon blauw verander je met antiekwas in doorleefd antiekblauw, naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee, en de meeste felle kleuren kan je ermee afzwakken.

Zo kan je spierwit wat zachter en warmer maken, maar ook andere kleuren kun je heel mooi verouderen met antiekwas. Gewoon blauw verander je met antiekwas in doorleefd antiekblauw, naturellen en grijstinten maak je er donkerder mee, en de meeste felle kleuren kan je ermee afzwakken. Bovendien worden alle verfstrepen, kleine krasjes en beschadigingen geaccentueerd door de donkere was. Dit geeft een prachtige doorleefde uitstraling.

Bleken met kalkwas.

Boenwas die verlicht.

Je moet er wel even naar zoeken, want kalkwas is niet gemakkelijk verkrijgbaar in de reguliere bouwmarkten of verfwinkels.

In plaats van meubels een oude look te geven met antiekwas, kan je ze ook bleken met kalkwas. Kalkwas (of limingwax zoals de Engelsen zeggen) is boenwas, gekleurd met titaanwit pigment. Je moet er wel even naar zoeken, want kalkwas is niet gemakkelijk verkrijgbaar in de reguliere bouwmarkten of verfwinkels.

Lichte uitstraling voor eik.

Normaal gesproken wordt kalkwas gebruikt om hout (met een open nerfstructuur) te bleken. Het geeft eikenhout bijvoorbeeld een prachtig lichte uitstraling.

Witte waas over verf.

Maar wat je ook kan doen, is de kalkwas gebruiken om een verflaag te bleken. Je kan je misschien voorstellen wat de witte kalkwas zal doen met de kleuren. Donkerblauw, antraciet of zwart bijvoorbeeld krijgen door de kalkwas een prachtige, bijna zilverachtige witte waas.

Zongebleekt Scandinavisch effect.

Bijna alle kleuren kan je met kalkwas een mooi zongebleekt of Scandinavisch effect geven en felle kleuren kun je er mooi mee afzwakken. Je veroudert het meubel dus zonder het donkerder te maken.

Kalkwas of toch' whitewash'?

Let op! In sommige gevallen is het beter om in plaats van bleken met kalkwas te kiezen voor een andere whitewash methode.

Vergrijzen met grijze kleurwas.

Verweerd, vergrijsd effect.

Voor een mooie 'greywash' kun je de gekleurde grijze was gebruiken. Hiermee geef je onbewerkt hout, metaal, steen, of een laag krijtverf een prachtig verweerd en vergrijsd effect.

Doorschuren van verflagen: oude look!

Eerst verschillende lagen verf.

Het aanbrengen van verschillende kleuren verf en het doorschuren van de verf is een van de meest populaire technieken om meubels en accessoires een oude look te geven.

Al meermaals geschilderd?

Heb je een kastje (oude keukenkasten, kleerkast, …) die in de loop der jaren al verschillende keren zijn overschilderd, dan kan je deze techniek ook eens proberen.

Fantastisch resultaat.

De techniek is gemakkelijk toe te passen en geeft een fantastisch resultaat. Soms komen er kleurnuances tevoorschijn die je niet voor mogelijk had gehouden.

Subtiel of ruig.
Doorschuren kan op een subtiele manier worden toegepast, maar ook wat ruiger, al naar gelang je smaak. Je houdt hierbij ook rekening met de grootte van het te bewerken object. Een klein spanen doosje bijvoorbeeld ga je een wat subtielere afwerking geven dan een grote kast.

Bedenkt kleurcombinaties.

Je kan bij deze techniek uitgaan van de voor de hand liggende combinatie van witte verf op een donkere (houtkleurige) ondergrond. Deze kleurcombinatie is natuurlijk heel mooi in een landelijk interieur in brocante of Scandinavische stijl.
Maar er zijn ook nog allerlei andere kleurcombinaties mogelijk.

Ook kun je werken met drie of nog meer kleurlagen over elkaar heen, zodat je het effect krijgt van een meubelstuk dat al verschillende verflagen heeft gehad.

Niet voor alle verfsoorten.

Niet alle verf leent zich voor de doorschuurtechniek. Hiervoor kun je het best werken met matte verf op waterbasis, zoals krijtverf. Krijtverf kun je goed doorschuren, droogt snel en is gemakkelijk aan te brengen.

Steek de handen uit de mouwen?

Ben je ondertussen geïnspireerd geraakt? Voel je het kriebelen. Ga dan meteen aan de slag met je favoriete product.

Wie goede raad nodig heeft kan voor deze en andere zaken altijd een beroep doen op het deskundig advies van Ann De Weerdt.

Bekijk meer foto's

 
binnenhuisarchitect Ann De Weerdt
Ann De Weerdt is gerenommeerd interieur- en exterieurspecialiste. Voor decoratie en styling, kleuradvies en inrichting, tot de totale aankleding van je woning.
 

1 reactie

Mirella
Ik zou mijn donkerbruine koloniale meubelen een lichter kleurtje willen geven. Kan dit en moet ik eerst alles volledig afschuren?

Groeten
Mirella
5/08/15 10:19 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels