Deel via

Verrijk je sociaal leven! Zo leg je warme contacten!

August 2012
Veronika
Mensen met een sociaal netwerk zijn gelukkiger, gezonder en lopen minder risico om vroegtijdig te sterven. Eenzaamheid, aan de andere kant, kan ondraaglijk zijn. Maar hoe verrijk je jouw sociale leven? Hoe leg je warme contacten? Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Ben je tevreden over je sociaal leven? Dan kan jij misschien eens iets voor een ander doen!
 

Niemand keert terug van een reis zoals hij vertrokken is.

Verbondenheid is ook contact met dieren en de natuur.

Maak een map van je sociale contacten.

De meeste mensen geven aan één of twee beste vrienden te hebben met wie ze alles delen.

Verbondenheid is ook contact met dieren

Wat is jouw ideale balans tussen tijd met anderen en tijd met jezelf?

Het is belangrijk om de juiste balans te vinden.

Het delen van voedsel is een universeel sociaal gebaar.

Je kan je verbonden voelen met de natuur.

Jij bepaalt de balans in je sociale contacten!

Sommige mensen hebben genoeg aan één goede vriend, anderen hebben veel meer mensen nodig om zich goed in hun vel te voelen.

Maar een feit is, we hebben allemaal andere mensen nodig. Daarvoor zijn we nu eenmaal mens. Het gaat niet om het aantal mensen om je heen. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen hoeveel sociaal contact jij wilt en hoeveel sociaal contact je hebt.

Verandering kan voor disbalans zorgen.

Een verhuis of een nieuwe job kan je in een situatie brengen waar je nieuwe mensen moet leren kennen.

Wanneer er iets belangrijks verandert in je leven, kan het gebeuren dat je niet meer blij bent met de balans die je had.
Het kan misschien zijn dat je plots meer tijd hebt door het stoppen met werken of kinderen die het huis uit gaan. Een verhuis of een nieuwe job kan je in een situatie brengen waar je nieuwe mensen moet leren kennen.

Zie deze veranderingen als een kans om te groeien en nieuwe mensen te leren kennen. Je zal al snel de balans terug vinden.

Nood aan verbondenheid zit in onze genen.

We zijn van nature uit sociale wezens. Evolutionair gezien zorgde sociaal gedrag voor de beste overlevingskansen. In groep beschermden we ons tegen gevaar, zorgden we samen voor voedsel en brachten we samen onze kinderen groot.

Uit de groep gestoten worden betekende bij het begin van de menselijke ontwikkeling zowat ons doodsvonnis.

Eenzaamheid: ergste soort van armoede.

Eenzaamheid en het gevoel niet gewenst te zijn, is de ergste vorm van armoede.

Onze huidige maatschappij mag dan helemaal anders zijn, de behoefte aan verbondenheid en sociale contacten is sterker dan ooit . "Eenzaamheid en het gevoel niet gewenst te zijn, is de ergste vorm van armoede", zei moeder Theresa. Maar niemand hoeft écht eenzaam te zijn.

Een vriendelijk gebaar kost je niets.

Als je een rijk gevuld sociaal leven hebt, kan je misschien eens iets doen voor iemand in je omgeving met minder sociale contacten. Nodig die persoon uit, ga eens op bezoek, telefoneer en probeer eens een écht gesprek aan te knopen, spreek af om samen iets te gaan doen. Stuur een brief of mail. Of verras iemand zo maar, zonder reden met een attentie.

Tijd voor actie.

Je hebt maar één leven. Schud jezelf wakker. Het is het tijd voor actie.

Is in jouw leven de verbondenheid met anderen zoek? Heb je te weinig sociale contacten? Voel jij je eenzaam? Dan hoef je niet te wachten tot er 'zomaar' iets verandert. Je hebt maar één leven. Schud jezelf wakker. Het is het tijd voor actie, actie, actie! Je bent zélf verantwoordelijk voor je leven. Doe vaker iets wat je meer verbonden doet voelen. En met deze tips is dat helemaal niet moeilijk.

Kijk eens goed naar een doordeweekse dag.

Wie eenzaam is, heeft vaak het gevoel dat de dagen in elkaar overvloeien en dat er niet veel gebeurt. Om dit gevoel te doorbreken moet je jezelf beter leren kennen. Stel vragen aan jezelf: Wanneer voel je je meer verbonden met anderen doorheen de dag? Probeer zo veel mogelijk voorbeelden te zoeken van momenten waarop je je minder eenzaam voelt. Wat doe je op zo'n moment? Met het antwoord op deze vraag heb je net de sleutel naar je eigen weg tot verbondenheid gevonden! Want dit zijn de zaken die je vaker moet doen!

Blijf niet bij de pakken zitten.

Een goede manier om verandering te brengen in je sociale leven, is om je relaties in kaart te brengen.

Pak een papier en zet eerst jezelf in het midden van het blad. Daarrond trek je drie cirkels. Denk goed na over welke mensen je hebt in je leven en verdeel ze over de drie cirkels.

  1. Intieme relaties
    De eerste cirkel (van het midden) is de cirkel van de intieme relaties, naaste familie en beste vrienden.
  2. Warme relaties
    De tweede cirkel is voor de warme relaties, mensen met wie je regelmatig contact hebt en met wie je een goede relatie hebt. Dit kunnen buren, vrienden en familieleden zijn.
  3. Oppervlakkige relaties
    De derde cirkel is voor oppervlakkige relaties. Zet hier de mensen met wie je een vriendelijk contact hebt, maar die je niet zo vaak ziet of niet goed kent. Ook oude vrienden die je uit het oog hebt verloren kunnen in deze cirkel staan.

Breng nu meer mensen in je leven.

Nu dat je goed hebt nagedacht en iedereen hebt verdeeld over de drie cirkels, kunnen we aan de slag! Er zijn verschillende manieren om meer mensen in je leven te brengen en tot de balans te komen waar jij gelukkig van wordt!

Laten we beginnen met de buitenste cirkel. Er zijn verschillende manieren om meer mensen te leren kennen. Probeer enkele van deze suggesties: Laat je niets wijsmaken, vriendschappen via het internet zijn even "echt" als vriendschappen daarbuiten.

  1. Word vrijwilliger bij een organisatie die je nauw aan het hart ligt.
  2. Ben je niet mobiel genoeg om vaak buiten te komen? Nodig een vrijwilliger uit bij je thuis!
  3. Maak een praatje met een onbekende persoon.
  4. Schrijf je in voor een workshop, een cursus of bij een club. Zo ontmoet je gelijkgestemde mensen en doe je iets dat je graag doet.
  5. Maak van internet je vriend! Op het internet (SenNet) kan je veel mensen leren kennen via blogs en forums. Op SenNet zijn er mail- en chatgroepen waar je zeker en vast wel een hobby of interesse kan delen. Laat je niets wijsmaken, vriendschappen via het internet zijn even "echt" als vriendschappen daarbuiten.

Meer warme mensen in je leven.

Om meer warme relaties in je leven te krijgen, moet je kijken naar je oppervlakkige relaties en nagaan welke daarvan je wilt versterken.

Neem actie. Spreek vaker af met een persoon in je leven die je beter zou willen leren kennen. Bedenk een originele manier om verwaterde contacten nieuw leven in te blazen. Zoek een jeugdvriend op en schrijf hem een brief of stuur hem een mooi kaartje. De ander zal het als een mooi gebaar ervaren als hij door je kaartje plots beseft dat jij na vele jaren nog steeds aan hem of haar denkt!

Intieme relaties

Toon belangstelling voor de ander zijn leven. Laat de ander voelen dat je écht interesse hebt.

Tenslotte loont het altijd de moeite om te investeren in één of enkele hechte en intieme relaties. Hierbij telt vaak: 'Je krijgt wat je geeft'. Nodig vrienden uit bij je thuis, voor een koffie of een etentje. Of stel voor om er samen op uit te trekken. Toon belangstelling voor de ander zijn leven. Laat de ander voelen dat je écht interesse hebt. Bied de ander jouw hulp aan. Verras een vriend of kennis met een attentie, zomaar. Je zal versteld staan van wat je terugkrijgt!

Tip: Wees geen kniesoor.

Natuurlijk hoef je niet altijd je zorgen of problemen te verbergen achter een masker of oppervlakkigheid. Met échte vrienden kan je gerust praten over problemen en ook de mindere kanten van je leven delen. Maar niemand vindt het leuk als je alleen maar klaagt. Of enkel over jezelf praat. Probeer gesprekken ook optimistisch te houden. Lach. Relativeer op tijd. En luister ook naar de ander. Kortom, heb een open geest en wees zelf die toffe vriend of kennis die jij zou willen hebben!

Ook 'het spirituele' is van belang.

Verbondenheid gaat verder dan relaties met mensen. Verbondenheid met het universum, het spirituele of het Goddelijke zijn even belangrijk als de mensen om ons heen. Zoek inspirerende boeken en muziek om van te genieten.

De 'gezonde' buitenlucht!

Wanneer mensen worden gevraagd om een vredige plek voor te stellen, kiezen ze heel vaak voor een plek in de natuur. Je kan je verbonden voelen met de natuur. Een dagelijkse wandeling kan je echt opmonteren en dichter bij jezelf brengen.

Of neem een huisdier!

Een huisdier geeft je iemand om voor te zorgen en om mee te praten.

Mensen met huisdieren voelen zich minder eenzaam dan mensen zonder huisdieren. Een huisdier geeft je iemand om voor te zorgen en om mee te praten. Een hond geeft meteen ook een gespreksonderwerp met vreemden.

Handig is ook te weten dat anderen je vaak vriendelijker vinden als je een hond meehebt en de drempel om een gesprek te beginnen minder groot lijkt.

Je hebt je leven in eigen handen.
Zoek dus zélf verbondenheid met anderen. Stel je open en ga je medemens tegemoet.

Met dank aan Veronika Sjinkarenko, psychologe.

Meer lezen?

  • "Positieve Psychologie in de praktijk" van Frederike Bannink
  • "Sociale Psychologie" van S. Brehm, S. Kassin, S.
 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels