Deel via

En dan ben je ouder van een (jong) volwassene! Wat nu?

September 2012
Veronika
Je doet je best om je kinderen voor te bereiden op een zelfstandig leven. Dan komt de dag dat ze werkelijk op hun eigen benen staan en jij als ouder naar de achtergrond verdwijnt. Het is heel gemakkelijk om in de valkuil te trappen van je op te dringen of ongevraagde raad te geven. Hoe pak je het beter aan om een goede relatie met je kind op te bouwen? SenNet Psychologe Veronika Sjinkarenko heeft tips! En die kan je ook gebruiken als oom of tante!
 

De waarden die je hebt meegegeven zullen als kompas dienen in het leven van je kind.

Praktische hulp bieden, zoals passen op de kleinkinderen, is van onschatbare waarde voor je kind.

Veel jongvolwassenen verkennen de wereld. En dat is positief.

Meer aandacht geven aan je eigen gezin is voor je kind teken van een gezonde ontwikkeling.

Een goede reactie op belangrijk nieuws kan je relatie met je kind versterken.

gehoord en begrepen voelen, geeft ruimte om te groeien.

Ouder zijn van een volwassen kind.

Na de woelige periode van de puberteit, maakt een kind de overgang naar de jongvolwassenheid. Deze tijd is voor je kind vol van hoop, verwachtingen, maar ook van onzekerheden.

Je gaf je kind het kompas mee.

Je hebt je zoon of dochter waarden meegegeven. Die zullen als kompas dienen in zijn of haar leven.
Vanaf nu heb jij de mogelijkheid om een nieuwe invulling te geven aan de relatie met je kind. En je kan er veel aan doen om daar een hele goede relatie van te maken.

Groeien als ouder.

Mee groeien met je kind is je blijven ontwikkelen. Als je voltijds ouder was of als het grootste deel van je leven draaide rond je kinderen, kan het een uitdaging zijn om een nieuwe invulling te vinden voor jullie relatie. Je kind heeft minder nood aan je fysieke nabijheid. Je steun en advies worden nu belangrijk.

Onvoorwaardelijke steun.

Elk kind heeft aanvaarding en liefde van zijn ouder nodig om goed te kunnen groeien. Mensen die zich gesteund voelen door hun ouders staan optimistischer en succesvoller in het leven. Mensen die zich gesteund voelen door hun ouders staan optimistischer en succesvoller in het leven. Praktische hulp is ook van onschatbare waarde; studentenkot inrichten, dat nieuwe huisje helpen renoveren, kleinkinderen opvangen...

Ga mee met de tijd.

De wervelwind aan nieuwe technologische ontwikkelingen en media hebben ook sociale veranderingen gebracht. Mijlpalen zoals huwelijk, beroepskeuze en financiële onafhankelijkheid worden nu veel individueler ingekleurd. Vandaag kunnen jongvolwassenen uit meer mogelijkheden kiezen om hun leven in te vullen; trouwen of samenwonen, kinderen of geen kinderen, reizen of studeren, blijven studeren of een jaartje er tussen uit?

Soms kan het een indruk wekken dat een twintiger rondfladdert zonder een ogenschijnlijk doel voor ogen.

Soms kan het een indruk wekken dat een twintiger rondfladdert zonder een ogenschijnlijk doel voor ogen. Dit is echter zeer belangrijk voor hun ontwikkeling. Twintigers beseffen heel goed dat ze voor zeer belangrijke levenskeuzes staan. Dit kan voor de nodige stress zorgen!

Ouder blijf je levenslang.

Succesvol zijn als ouder is als een dubbelsnijdend zwaard. Je doet je best om je kinderen voor te bereiden op een zelfstandig leven. Het is heel gemakkelijk om in de valkuil te trappen van je op te dringen of ongevraagde raad te geven. Dan komt de dag dat ze werkelijk op hun eigen benen staan en je als ouder op de achtergrond komt te staan.
Het is heel gemakkelijk om in de valkuil te trappen van je op te dringen of ongevraagde raad te geven.
Blijf echter beseffen dat als je kind je niet elke dag belt en meer bezig is met zijn gezin, dit een teken is van een goede en gezonde ontwikkeling.

Sta voldoende aan de zijlijn.

Twintigers gaan verder op zoek naar hun identiteit.
Twintigers zijn volop bezig met het uitproberen en afwegen van verschillende keuzes. Deze periode bepaalt heel sterk welke richting hun leven zal nemen.

Om dit te kunnen doen hebben jongvolwassenen nood aan zowel zelfstandigheid als ondersteuning van hun ouders. Je moet voldoende aan de zijlijn kunnen staan zodat je kind volop de kans krijgt om zijn eigen weg te vinden.
In de jongvolwassenheid, net als later in het leven, is het zeer belangrijk een veilige basis te hebben waar men naar toe kan komen als het leven moeilijk wordt.

Settelen.

Hoe reageer je op belangrijke momenten zoals het nieuws dat je zoon gaat trouwen of dat je dochter zwanger is?

Na een belangrijke tijd van identiteitsontwikkeling maken jongvolwassenen de overgang naar de eigenlijke volwassenheid. Wanneer dit juist gebeurt kan sterk verschillen van persoon tot persoon. De meeste jongvolwassenen krijgen tussen 25 en 35 jaar een vaste partner, financiële onafhankelijkheid en beginnen te denken aan kinderen. Dit is een periode waar ouders zeer belangrijk zijn. Hoe reageer je op belangrijke momenten zoals het nieuws dat je zoon gaat trouwen of dat je dochter zwanger is? Jouw reactie gaat sterk de rest van jullie relatie bepalen. Op zulke momenten kunnen breuken ontstaan of relaties juist sterker worden.

Kies voor de empatische communicatie.

Aan de basis van elke goede relatie ligt een empatische communicatiestijl. Om zinvolle gesprekken te kunnen voeren moet je op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in het leven van je kind. De leefwereld van twintigers en dertigers kan zeer gevarieerd zijn. Ga er niet van uit dat je kind deze levensfase op de zelfde manier ervaart als jij op deze leeftijd. Blijf daarom vragen stellen, ontdek wat werkelijk belangrijk is voor je kind.

Bied een luisterend oor.

Je advies kan zeer waardevol zijn, maar je kind heeft er meer aan dat je echt luistert.

Echte steun krijgen is je gehoord en begrepen voelen. Wanneer je kind, ongeacht de leeftijd, naar je komt met een probleem, grijp deze kans om je band met je kind te versterken. Je advies kan zeer waardevol zijn, maar je kind heeft er meer aan dat je echt luistert. Wanneer je kind merkt dat je empatisch reageert op zijn probleem, zal hij vaker met je praten over persoonlijke zaken.

Stel geïnteresseerde vragen.

Het stellen van de juiste vragen kan je kind helpen een juiste keuze te maken in een moeilijke situatie.
Goede vragen zijn bijvoorbeeld:

  1. Welke mogelijkheden heb je?
  2. Wat spreekt je het meest aan?
  3. Hoe heb je zo een situatie in het verleden opgelost?
  4. Wat is je eigen gevoel erbij?

Geen gepreek.

Laat preken en ongevraagde adviezen maar achterwege. En niemand, ook je kind niet, is blij met kritiek of dreigementen. Ouder zijn van een (jong)volwassene vraagt een flinke portie geduld en wijsheid. Soms is het op de tanden bijten en denken aan het spreekwoord 'Spreken is zilver, zwijgen is goud'!

Laat je kind blijken dat je vertrouwt op zijn of haar keuze. Spreek het aan op zijn volwassenheid en eigen verantwoordelijkheid. Zet je deur open en wees gul met je liefde en steun. Houd de focus op de krachten van je kind! En geniet van een levenslange fijne relatie.

 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels