Deel via

8 tips om lekker te slapen zonder medicijnen

September 2012
Veronika
Als jij slaapproblemen hebt ben je niet alleen. Naar schatting kampen 4 op 10 Belgen met slaapproblemen, vooral vrouwen en 55-plussers. Zij geraken niet gemakkelijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. Wist je dat er dagelijks 735.000 slaappilletjes worden genomen in ons land? SenNet Psychologe Veronika Sjinkarenko heeft 8 tips om lekker te slapen, zonder medicatie.
 

Behoor jij tot de 4 op 10 Belgen die problemen hebben met slapen?

Elke nacht proberen 735.000 mensen met een slaappil van een goede nachtrust te genieten.

Zoek de rust diep in jezelf, in je eigen kern.

Wie slaappillen inneemt dient zich bewust te zijn van de gevaren! En... helpen ze wel écht?

Dit slaapmiddeltje leerden we al van onze ouders: een warme melk met honing voor we naar bed gaan.

Wist je dat je van zalm lekker slaapt?

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer goed geventileerd is.

Eerst even ontspannen voor het bedtijd is. Zorg dat je tot rust bent gekomen voor je gaat slapen.

Help, ik slaap slecht.

Naar schatting kampen 4 op de 10 Belgen met slaapproblemen. Vrouwen en 55-plussers hebben er meer last van dan anderen.

Wat zijn slaapproblemen?

Gewoon eens wakker worden tijdens de nacht is doodnormaal. Wist je dat we 's nachts allemaal wakker worden, zelfs zonder dat we het beseffen?
En iedereen ligt wel eens een nacht te woelen in zijn bed. Of is een keer zo moe dat hij écht niet in slaap kan geraken. Dat is niet erg. Zo'n nachtje haal je wel weer in. We spreken over problemen als we moeite hebben met inslapen, doorslapen of te vroeg wakker worden. En als die problemen langer dan een maand achter elkaar blijven aanhouden.

Nog erger: een slaapstoornis!

En het kan nog erger. Soms spreken we niet meer over slaapprobleem maar over een slaapstoornis. Bij een slaapstoornis is er sprake van een impact op je dagdagelijks leven; je bent de hele dag moe, je functioneert slecht op het werk, je hebt concentratieproblemen, relatieproblemen, bent geïrriteerd, …
Als je aan een slaapstoornis lijdt zijn de slaapproblemen ook langer aanwezig tot bijna altijd.

Verslaafd aan de slaappillen?

Het gebruik van slaapmiddelen neemt angstaanjagend toe. België is koploper in Europa op het aantal verkochte slaapmiddelen! Het voorbije jaar werden in ons land maar liefst 259,1 miljoen dosissen slaapmiddelen verkocht, zo meldt De Algemene Pharmaceutische Bond. Dagelijks worden er zo'n 735.000 slaappilletjes geslikt.

Pas op met slaapmedicatie.

We willen allemaal goed slapen en liefst zo snel mogelijk in dromenland zijn. Daarom nemen veel mensen een pilletje. Maar is dat wel zo'n goed idee? Ten eerste toont onderzoek aan dat de slaapwinst mét een slaappil gemiddeld maar 11 minuten is. Daarom zullen veel dokters je waarschuwen om slaapmedicatie niet lang te nemen en enkel als het nodig is.
Bovendien zijn er een heleboel gevaren verbonden aan het nemen van slaapmedicatie. Daarom zullen veel dokters je waarschuwen om slaapmedicatie niet lang te nemen en enkel als het nodig is.

Wat zijn de gevaren?

Het meest bekende nadelige effect van slaapmedicatie is dat het verslavend is. Wat de meeste mensen vaak niet weten is dat langdurig gebruik van medicatie juist slapeloosheid in de hand werkt! Want door het nemen van medicatie wordt de kwaliteit van het slapen slechter en dat geeft dan weer dezelfde resultaten waarmee je begon; je kan je overdag niet goed concentreren, voelt je suf, moe en noem maar op.

Er zijn veel alternatieven voor medicatie. Vaak kan je met enkele simpele veranderingen in je leven al veel beter slapen.

8 tips om beter te slapen.

Hieronder vind je 8 tips. Sommige ken je wellicht, andere zijn misschien nieuw voor je!

  1. Verbeter je slaaphygiëne.
    De eerste stap naar een goede en rustige slaap is een goede slaaphygiëne. Er zijn veel omgevingsfactoren die het ons gemakkelijker kunnen maken.

    Zorg dat je slaapkamer goed geventileerd is. Dus zet overdag zeker een raam open of slaap ook 's nachts met het venster open. Verder is het best koel in de slaapkamer en zorg je dat je het in bed lekker warm hebt. Zorg ervoor dat je het in je slaapkamer donker kan maken en richt de kamer rustig in.
  2. Half uurtje rust.
    Doe rustige activiteiten tijdens het laatste half uur voor bedtijd. Maak een slaapritueel dat je mentaal voorbereidt op het slapen.
  3. Vaste bedtijd.
    Ga ook steeds op een vast uur slapen. Al deze rituelen gaan je helpen om je slaapprobleem te overwinnen.
  4. Associeer je bed met slapen.
    Leer jezelf dat een bed dient om te slapen (en te vrijen). Uren liggen lezen in bed, tv kijken omdat je niet kan slapen of gewoon wakker liggen is niet de bedoeling. Je kan jezelf deze associatie aanleren door niet in je bed te blijven piekeren als je de slaap niet kan vatten. Lig je al lang wakker? Sta dan op en doe iets rustig. Wat ook goed werkt is iets gaan doen dat je niet leuk vindt. Televisie kijken of computeren raad ik af omdat dit je hersenen zal stimuleren en je helemaal wakker maakt.

    "Wat haat je om te doen?" vroeg de psycholoog aan zijn cliënt. "Poetsen en afwassen.", antwoordde de man. "De volgende keer dat je niet kan slapen, zet je dweilen klaar en begin te poetsen.", adviseerde de psycholoog. Zo gezegd, zo gedaan. Na één nacht te poetsen, was de man verlost van zijn jarenlange slaapprobleem.
  5. Dit eet en drink je beter niet.
    Als je goed wilt slapen houd je dan aan een aantal voedingsregels. Eet niet te zwaar of pikant vlak voor bedtijd. Ook koolzuurhoudende dranken en koffie (cafeïne) of thee (theïne) kunnen je juist stimuleren in plaats van kalmeren. Een kruideninfusie kan wél. Er bestaat zelfs een 'Goodnight thee', een kruidenmengeling waar je heerlijk slaperig van wordt. Alcohol kan de kwaliteit van je slaap aantasten. Een slaapmutsje kan soms wel een idee zijn.
  6. Dit eet en drink je wél.
    Wist je dat je volgende zaken wel kan eten om een betere nachtrust te krijgen?

    Vis zoals zalm, heilbot en tonijn bevat veel vitamine B6. Deze vitamine helpt om melatonine aan te maken, een hormoon die ons slaap-waakritme regelt. Ook bananen en kikkererwten bevatten die vitamine B6.

    Kersensap gaf in een onderzoek goede resultaten bij patiënten met chronische slaapproblemen.

    Calcium in bijvoorbeeld melkproducten zijn geassocieerd met het in slaap te kunnen vallen. Een kop warme melk is een beproefd huismiddeltje. Naast melkproducten zijn er ook groenten die rijk zijn aan calcium zoals kool, broccoli, waterkers, raapgroen, spruitjes, pastinaak en koolraap. Ook mosterd bevat calcium.

    Volle granen bevatten veel magnesium die je helpen om door te slapen.
  7. Zoek hulp.
    Een psycholoog kan je persoonlijk begeleiden bij je slaapproblemen.
    Eerst zal de psycholoog nagaan of je slaapproblemen niet te maken hebben met een ander probleem die het slapen moeilijk maakt. Zo is het bekend dat depressie, angst en stress zorgen voor een slechte slaap. En veel piekeren maakt inslapen heel moeilijk.

    Daarna zullen veel psychologen je vragen een slaapdagboek bij te houden. Zo wordt de ernst van je slaapprobleem veel duidelijker voor zowel jezelf als je psycholoog. Als je last hebt met slapen kan je zelf ook al eens beginnen met een slaapdagboek. Noteer wat je eet, hoe je je voelt etc.

    De behandeling zelf is vaak gericht op het toepassen van de juiste slaaphygiëne, gedragstherapie en het aanleren van relaxatietechnieken.

    Indien je verslaafd bent aan slaapmedicatie kan een psycholoog, in samenwerking met je huisarts, je begeleiden in het proces van afbouwen van de medicatie.
  8. Doe deze meditatieoefening.
    Er bestaat een zeer krachtige oefening om je te ontspannen. Als je je slaap niet kunt vatten omdat je veel piekert of er op los fantaseert, is deze oefening zeker een aanrader!

    Ga liggen in een gemakkelijke positie. Ontspan nu je lichaam door je telkens te concentreren op 1 lichaamsdeel. De meeste mensen vinden de volgende volgorde aangenaam:
    • Voeten
    • Onderbenen
    • Bovenbenen
    • Bekken
    • Buik
    • Borstkas
    • Schouders
    • Armen
    • Handen
    • Gezicht
    • Kruin
    Je kan zelf een volgorde kiezen die je gemakkelijk vindt.

    Wanneer je een lichaamsdeel hebt ontspannen, stel je voor hoe er wortels groeien van dat deel naar de kern van de aarde. Je zal je heel ontspannen voelen. Indien je merkt dat je gedachten afdwalen (wat ze zeker zullen doen!), laat ze dan los en kom terug naar je oefening.

    Indien je nog niet slaapt, tel achterwaarts van 100. Wanneer je gedachten afdwalen, laat de gedachte los en keer terug naar het nummer waar je was gebleven. Dit zal je hoofd heerlijk leeg maken!

Mooie dromen, lieve lezers!

 

Meer lezen?

"Uitgeslapen wakker worden, informatie over slaap. Gids voor een betere nachtrust" van Bruno Ariens

Uitgegeven bij Standaard Uitgeverij. Inclusief CD met slaapoefeningen.
www.uitgeslapenwakker.be

 
Psychologe Veronika Sjinkarenko
Zij biedt gedragstherapeutische en oplossingsgerichte behandelingen aan: to-the-point en kortlopend. Ze komt aan huis in de regio van Brasschaat. Daarnaast doet ze ook online behandelingen.
 

1 reactie

Borki
als u wilt weten hoe ze met onze gezondheid sollen, ga dan naar www.watunietmagwetenoveruwgezondheid.nl en bestel eventueel het boekje censuur. Uw haren zullen er van recht komen.
Borki
19/09/14 20:04 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels