Deel via

De Tuindokter: De ‘leiboom’ is hot. Zo leid jij je boom!

September 2012
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
Weet jij dat je bomen kan 'leiden'? Ook op je balkon of terras? Door bomen te 'leiden' kan je onder meer zorgen voor een smalle kruin. Je creëert privacy in je tuin of kan het zicht wegnemen op de lelijke daken van de buren. Stefaan De Tuindokter legt je in een filmpje uit hoe je zelf aan de slag kan met leibomen en heeft weer massa's praktische tips.
 

Leibomen snoei je best meerdere keren, anders gaan ze de hoogte in.

Leiden, aanbinden, daarna de overbodige takken wegsnoeien.

Snoeien als therapie... je bent bewust bezig!

Snoeien van jonge twijgen is helemaal geen lastig of vuil karwei.

Snoei steeds met scherpe snoeischaar. Een snoeiwonde moet immers gaaf zijn!

Deze takken vliegen recht de hakselaar in...

Van gewone bomen naar 'leibomen'. Het kan.

Stefaan De Tuindokter legt in zijn filmpje precies uit hoe jij van je bomen 'leibomen' kan maken. Zelfs in een kleine tuin. Bekijk snel hoe je dat moet aanpakken.

"Bomen leiden,... haag op poten"

Tip:

Je kan ook leibomen kopen in pot voor je terras of balkon. In een pot zullen de bomen ook groeien, maar wel zal de kruin- en takkengroei beperkt blijven. Denk maar aan de bonsai,… Onthoud dat wortelbeperking groeibeperking is. Dat geldt voor veel planten!

Zorg er dan voor dat je een voldoende ruime pot of plantenbak voorziet. Verwerk eventueel een laag lava of grind onderaan de pot zodat je wat extra gewicht hebt (bomen vangen immers wind).

De Tuindokter legt hier nog eens uit hoe je zelf aan de slag kan!

  1. Begin bij de keuze van gezonde bomen!
    In het filmpje zie je platanen. Ze werden als gewone bomen gekocht en aangeplant. De juiste bomen koop je bij de boomkweker. Hij/zij zal je graag helpen in de zoektocht naar de geschikte bomen.
  2. Leiden = structuur.
    • Het vormen van leibomen kan pas wanneer je een goede "lei structuur" voorbereid. Daarna is het kinderspel.
    • Om de 4 meter werd een dikke steunpaal voorzien (diameter ca. 12 cm). Meet steeds van het midden van een paal tot het midden van een andere paal.
    • Afhankelijk van de bodemsamenstelling en van de gewenste max. hoogte steekt de steunpaal ca. 1 tot 1,5 diep in de grond en is 3,5 hoog boven de grond.
    • Beton of gestabiliseerd zand zorgen ervoor dat de steunpalen stevig blijven staan en niet scheef zullen waaien. Vergeet immers niet dat bomen veel wind vangen en dat de constructie toch zeker 10 jaar stevig moet blijven staan.
    • De werkelijke leiconstructie (of de lei armen) zijn in het filmpje gemaakt van bamboestokken maar je kan ook andere stevige materialen gebruiken.
    • De leiconstructie (= de bamboestokken) zijn ca. 3 tot 4 cm dik. Ze zijn 4 meter lang, zodat je ze makkelijk kan vastschroeven aan de steunpaal.
  3. Bomen aanplanten
    • In het midden tussen 2 steunpalen plant je de boom. De tussenafstand tussen 2 bomen is dus 4 meter.
    • Zorg voor een voldoende ruim plantgat. Het plantgat of de kuil is het best groot genoeg. Maak de putten daarom ca. 1,5 keer de diameter (breedte) van de kluit.
    • Verwerk ook steeds een beetje meststof of compost in de plantkuil. Meng deze wel goed met de tuinaarde want anders kunnen de jonge worteltjes verbranden van de sterke concentraties van de meststoffen of de compost.
    • Indien je te maken hebt met zware grond in je tuin dan kan je best enkele emmers/zakken grof zand mengen met de tuinaarde. Zand zorgt voor extra structuur en lucht in de wortelzone. Lucht is een elementaire behoefte voor de goede ontwikkeling en aanmaak van nieuwe wortels.
    • Steek bomen nooit dieper dan voorheen. Je kan bomen immers verstikken wanneer ze te diep in de grond zitten!
    • Na het planten druk je de plantkuil goed aan. Niet stampen, want dan kan je de wortels beschadigen! Giet bij voorkeur enkele emmers water aan de boom; de modder zal de luchtholtes wel vullen.
  4. Nu kan je beginnen met "leiden"
    • Zo, de bomen zijn geplant. Het leiden kan beginnen.
    • Kies eerst de meest geschikte takken die je wilt leiden.
    • Buig de takken en bind ze vast aan de leiconstructie. Binden doe je bij voorkeur met holle bindbuis. Dat materiaal is flexibel en rekbaar. Het versterft na enkele jaren en groeit niet in de takken. Gebruik daarom nooit ijzerdraad!
    • Nadat je de gekozen takken geleid en gebonden hebt snoei je alle overige takken gewoon weg. Ze roven immers overbodige voeding en energie van de boom.

Bekijk meer foto's

Meer vragen of wens je info?

info@detuindokter.be of bel gratis 0800-21 432.
Veel succes!

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels