Deel via

India: Beleef het kamelenfestival in Pushkar! Met schitterend fotoverslag!

September 2012
Veronika
Heb je ooit gehoord van het Kamelenfestival in Pushkar? Het is elk jaar het grootste kamelenfeest van India en als je dát kan meemaken beleef je dit magische land écht. SenNet reisspecialist Guido Vermeulen heeft heel de wereld al gezien en begeleidt buitengewone rondreizen. Bekijk zijn fotoverslag en maak Pushkar ook een beetje mee.
 

Delhi: grafmonument Humayan

Pushkar is een stad in de Indiase deelstaat Rajasthan op 14 kilometer van Ajmer, in het district Ajmer. Pushkar heeft 14.789 inwoners

Guido Vermeulen komt op de Aktief50 beurs ook meer vertellen over dit soort reizen. Voor je zijn fotoverslag bekijkt, moet je dit eerst weten over Pushkar in India:

Pushkar een heilige stad voor hindoes.

Ieder jaar in de heilige hindoemaand Kartika, verandert het idyllische en rustige dorp Pushkar in een weergaloos spektakel. Vanuit alle hoeken van de deelstaat Rajasthan trekken kamelenhandelaren met hun kuddes door de Thar woestijn naar Pushkar, om daar te arriveren voor de volle maan.

Duizenden kamelen én kleurrijk feest.

De volle maan is de officiële start van de Pushkar Fair, de grootste kamelenmarkt van India. Het leven in de woestijn is vaak hard en meedogenloos en tijdens dit feest vieren de mensen juist het leven en omarmen ze de momenten van vreugde. Het kamelenfestival in Pushkar duurt 12 dagen en is een onvergetelijke belevenis in India.

De kamelenrace.

Het hoogtepunt is de kamelenrace door de zandduinen. De kakafonie van geuren, geluiden en kleuren dompelen je helemaal onder in de sfeer. Het is een unieke ervaring om getuige te kunnen zijn van dit festival midden in het culturele woestijnhart van India.

Een reis naar India?

De zeer bereisde gids Guido Vermeulen begeleidde vorig jaar de groepsreis en neemt je mee naar Pushkar met zijn prachtige fotoverslag.

Bekijk meer foto's.

Pushkar

Woestijn, volle maan en kameelkaravanen

In mijn verbeelding was het exotisch, romantisch, avontuurlijk en sfeervol. Al heel lang had ik een voorstelling willen maken van het Pushkar-kamelenfestival. De belevenis zelf was overweldigend. Het kleurenfestijn, de landschappen en de beelden prikkelden mijn fantasie.

Luxe in zijn eenvoud.

In de latere namiddag kwamen we ter hoogte van ons tentenkamp. Tenten dacht ik eerst, een basic-toestand in dit pre-woestijngebied. Maar nee toch, prachtige formaties en netjes uitgelijnde driedelige luxe-tenten met een lommerrijk terras, een slaapgedeelte met dubbel- of twin bed, inclusief een spiegel-schminktafel, en annex een privé douchekamer met wastafel en toilet. Dit kon ik mij echt niet voorstellen. Zo verregaand was de service dat we bij het opstaan over warm water konden beschikken om ons te wassen. Uniek en onverwacht. Zalig en verfrissend. En dan heb ik het nog niet gehad over het knusse kampvuur bij een zacht glaasje 'Old Munk' de uitgelezen lekkere Indische rum. Niet te versmaden. Een te snijden sfeer !!! Toen vielen de woorden 'duizend en één nacht'. En daarop had ik wel gewacht.

Een festijn van kleuren en geuren

Een vrije halve dag, of nog iets meer was voorzien tijdens het festival. Evenwel stelde onze gids voor te beginnen met een geleid bezoek aan het Puskar dorp en aan de immense landschapsweide, om aldus een perfect overzicht te krijgen in het totaalgebeuren. Een festijn van kleuren en geuren, van kastes en volkstypes, van tulbanden en sari's, van sadhoe's en goeroe's. Voor een gelovige Hindoe is Pushkar een zeer heilige plaats. Tal van tempeltjes en ghats omringen het groen-heilig meer. De meest heilige tempel, tevens enig in geheel India, is de tempel gewijd aan de eerste God van de Trimurti, de God met de vier hoofden, de god van het universum en de schepping, aan Brahma met zijn vrouw Saraswati. Hier in Pushkar liet de God Brahma per ongeluk een lotusbloem vallen. Daar precies ontsprong het heilig meer. Pushkar betekent dan ook 'lotusbloem'. Een plaats die zijn naam meer dan waardig is.

Feest in het dorp

De Pushkar-fair is alom tegenwoordig. In de kleine dorpstraatjes, op de pleintjes, en vooral op de grote weides. Je volgt er volksdansen en sitar-muziek, jongleurs en goochelaars. Je kijkt naar de kleurige tekeningen op de huid van de kamelen. Met honderden zijn ze, nee met duizenden, op de eindeloze vlakte. Je ziet ze van ver. Je staat er vlakbij. Genieten heet dat.

Kamelen

En dan vergeet ik nog de kamelen-polo en races, de competities en bijzondere seances. Eigenlijk weet ik wel niet als ik morgen, tijdens mijn vrije tijd, uit dit enorm aanbod een goede keuze zal kunnen maken. Ik wil alles zien, alles meemaken, het vat tot de bodem uitdrinken. In vlot Engels laat een kleurrijke man met rood-gele tulband ons weten: ' Ik ben de beste kamelenracer in Rajasthan, maar ik heb nog nooit een prijs gewonnen. Dat komt niet door mij maar door mijn kameel. Nu heb ik de mooiste en beste racer gekocht voor 30.000 roepie. Mijn hele dorp komt kijken. Morgen win ik.'

Kampvuur en plannen voor morgen

Nog steeds onder de indruk zie ik bij het kampvuur de vele kleuren en taferelen weer voor ogen. Nu weet ik het zeker. Morgen zie ik de kamelen-polo, en de races, en de dansen, en ja nog eerst het hijsen van de vlag, met het klaroengeschal, en ik vergeet de winkeltjes met de vele hebbedinges, en och God ik zal het niet allemaal kunnen doen... of toch misschien...

Namijmeren

Nu weet ik ook, Pushkar is echt India beleven, diep en ongeschonden.
November en het kamelen-festival mag voor mij steeds terugkeren.

 

Voor snelle beslissers:
Praktische informatie Indiareis:

  • Afreis 11/11/2012. De reis duurt 18 dagen en je bent terug op 28/11/2012
  • Prijs: €2.820
  • Voor snelle beslissers, er zijn nog een tiental plaatsen vrij.
  • Onthoud dat inschrijvingen op 5/10/2012 worden afgesloten omdat het bekomen van het visum enkele weken duurt.
  • Voor alle informatie: klik hier
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels