Deel via

De Tuindokter: Bouw (met de kids) een insectenhotel. Daarom is het nuttig én leuk!

October 2012
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
Een leuk idee voor de herfstvakantie: Bouw met de (klein)kids een 'insectenhotel' in je tuin! Door de insecten in jouw tuin te laten overwinteren, bescherm je ze én heb je in de lente meteen insecten in je tuin. Hoe belangrijk insecten zijn in jouw leven, vertelt Stefaan De Tuindokter. Je komt ook te weten wat de dramatische gevolgen zijn van verdelgingsmiddelen. Bekijk het filmpje en maak je eigen 'insectenhotel'.
 

Zo'n slakkenhol zit vaak in de grond.

Wist je dat we ruim 90 procent van ons fruit te danken hebben aan de bestuiving door insecten?

Geen schimmel of insect ontsnapt aan het scherpe oog van De Tuindokter.

De onderzijde van een blad zit vaak vol met bladluizen. Deze plant, de Photinia, heeft er ook last van.

Vraatschade bij Photinia

Een huisjesslak

Hier is gelukkig nog een bij aan het werk. Geef de bijen een hotel om er in de lente veel in de tuin te hebben! Ze zijn nodig!

Waarom een hotel voor de insecten?

Het wordt kouder en de insecten gaan overwinteren. Met een 'insectenhotel' zorg je ervoor dat er in de lente insecten in je tuin komen 'wonen'. Vooral als je graag veel bloemenpracht hebt in je tuin, of groente en fruit kweekt, is dat een aanrader.

Ook mensen die bijvoorbeeld graag lieveheersbeestjes in de tuin hebben om luizen te bestrijden, zijn gebaat met een 'insectenhotel'. Ook mensen die bijvoorbeeld graag lieveheersbeestjes in de tuin hebben om luizen te bestrijden, zijn gebaat met een 'insectenhotel'. Naast het bouwen van een 'insectenhotel' is het ook heel leuk om met de kinderen of kleinkinderen te volgen hoe de 'hotelgasten' in het hotel leven.
Maar eerst bekijken we eens waarom insecten zo nuttig zijn...

Zonder insecten is er geen leven!

Vind je dat een boude uitspraak? Toch kunnen we het zo stellen. Want eigenlijk kunnen we niet zonder insecten.

Meerdere soorten zoals de honingbij of de hommel zijn onontbeerlijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Andere insecten, zoals sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes of oorwormen, zorgen voor het evenwicht in de natuur en bestrijden andere insecten.

"Ik krijg rillingen van insecten!"

In onze (tuin)huizen en tuinen kruipt en vliegt er van alles rond. Sommige diertjes zien er best wel schattig uit, bijvoorbeeld een mollig zacht hommeltje, terwijl je van andere insecten zoals oorwormen spontaan rillingen krijgt.

Oncontroleerbare insecten.

Mensen beschouwen 'alle' insecten soms als ongedierte. Dat is natuurlijk erg overdreven en fout. Het is bijna zoals beweren dat 'alle' planten onkruid zijn.

We hebben soms een afschuw van insecten omdat we ze niet echt kennen We hebben soms een afschuw van insecten omdat we ze niet echt kennen en ze niet kunnen inschatten, zoals we dat bijvoorbeeld wél kunnen bij een poes, een hond of een vogel. We hebben geen controle over insecten. En daar houden we over het algemeen niet zo van.

Waar dienen oorwormen voor?

Heb je ooit het nut gezien van oorwormen? Ze bestaan niet om je te doen griezelen als ze krioelen onder een vochtige steen die je per ongeluk omdraait.
Oorwormenverstoppen zich inderdaad onder stenen, onder planken, in rotte boomstammen, tussen de bloemen en onder schors, in spleten en kieren en andere schuilplaatsen in de tuin.

Ze eten plantaardige voedselresten. Maar ze zijn vooral welkom in de tuin omdat ze ook dierlijk voedsel eten zoals insecteneitjes en bladluizen...

Tip: Hoe krijg je oorwormen naar bladluizen?

Om oorwormen naar planten met een bladluis-probleem te lokken, kan je omgekeerde potjes met stro of hooi in de betreffende plant hangen. We kunnen ze bijvoorbeeld een omgekeerde bloempot, gevuld met stro aanbieden. Maar plaats die niet in het insectenhotel. Daar zouden de oorwormen immers de eitjes en larven eten en die willen we daar juist laten ontwikkelen.

Pas op met bestrijdingsmiddelen.

Voor je vervelende insecten gaat uitroeien, ga je best eerst eens na of het gaat om nuttige of schadelijke insecten.
En besef ook dat als je de strijd aanbindt met 'vervelende' insecten, je met bestrijdings- of verdelgingsmiddelen -zonder het te weten- ook nuttige insecten doodt.

Verdelgingsmiddelen nader bekeken:

Laat ons de bestrijdingsmethoden eens onder de loep nemen.

In de winkel vinden we 3 soorten verdelgingsmiddelen voor insecten: chemische, biologische en elektronische bestrijdingsmethoden.

De groep van de 'kant-en-klare' poedertjes en sprays zijn speciaal ontwikkeld voor de 'snelle' bestrijding. Ze doden bijvoorbeeld direct de mieren zonder gevaar voor andere insecten... Maar is dat wel waar?

Ook biologisch is niet zonder gevaar.

Wil je toch grijpen naar bestrijdingsmiddelen om van bijvoorbeeld mieren of wespen af te komen? Ook verdelgingsmiddelen op biologische basis zijn niet zonder gevaar. Dan kies je best voor biologische bestrijdingsmiddelen. Maar weet dat het ook dan oppassen geblazen is wanneer je er mee aan de slag gaat. Want ook verdelgingsmiddelen op biologische basis zijn niet zonder gevaar voor je (klein)kinderen of huisdieren! Lees steeds de gebruiksaanwijzing, blijf minstens 30 minuten buiten en verlucht steeds de kamer!

Van biologische bestrijdingsmiddelen kunnen we helaas ook niet zeggen dat ze ongevaarlijk zijn voor alle diertjes.
Want als je erbijvoorbeeld mieren of wespen mee verdelgt, bedreig je tegelijkertijd de populatie honingbijen en andere nuttige insecten. Hoe komt dat dan?

Indirecte dood tot gevolg.

De groep van 'alternatieve' bestrijdingsmiddelen tasten het oriëntatie vermogen van de insecten aan. De 'voedsters' van de bijtjes of hommels gaan op zoek naar voedsel voor de larven in het nest. Als ze onderweg in aanraking komen met biologische bestrijdingsmiddelen, dan sterven ze niet. Wel raken ze verdwaald. Ze verliezen hun oriëntatievermogen volledig. Ze vliegen verloren en vinden hun nest nooit meer terug. Het resultaat is dat de hongerige en hulpeloze larven in het nest wél sterven van de honger. De nesten raken daardoor "leeg".

Verdwijningsziekte.

Bestrijdingsmiddelen mogen dus wel volledig biologisch geproduceerd zijn of onschadelijk voor de mens, maar ze zijn een belangrijke oorzaak van de mysterieuze 'verdwijningsziekte'. Deze komt vooral onder de bijen voor. Het is voor menig imker en bijenliefhebber al enkele jaren een grote ramp met desastreuze gevolgen.

Geen bijen, geen mensdom.

Het verdwijnen van de bijen bedreigt het hele mensdom, ons hele bestaan. Want onze volledigevoedselketen hangt af van insecten.

De bestuiving door insecten is noodzakelijk voor de bevruchting van heel wat gewassen. De bestuiving door insecten is noodzakelijk voor de bevruchting van heel wat gewassen, verschillende soorten fruit en ook groenten. Zo'n 35 procent van al onze voeding hebben we te danken aan die nuttige insecten!

Minder insecten betekent minder bestuiving, minder vruchten én minder vruchtopbrengst.
Het gevolg is voedselschaarste.
Schaarste doet de voedselprijzen stijgen.
Als het leven duurder wordt vermindert de levensstandaard.

Gebruik je gezond verstand!

Zo zie je dat je niet zomaar bestrijdingsmiddelen moet gebruiken. Ga eerst na wat ze (indirect) tot gevolg hebben. En probeer te achterhalen of het insect dat je wilt verdelgen nuttig of schadelijk is. Daarover kan je binnenkort meer lezen in het eerste boek van 'De Tuindokter' (zie onderaan dit artikel). Hij vertelt daarin ook welke bestrijdingsmiddelen werken en welke niet. Dat kan je meteen nutteloze aankopen en dus geld besparen.

Tijd om insecten te beschermen en in je tuin te halen.

Veel insecten houden zich 'ergens' schuil tijdens de koudere maanden. Ze duiken als het ware onder… Bij sommige diertjes zoals naaktslakken, engerlingen of regenwormen mag je dat letterlijk nemen! Die verstoppen zich als het koud wordt dieper in de grond.

En nu het insectenhotel!

Andere insecten zoeken beschutting bovengronds. Voor hen kan jij een 'hotel' bouwen in de tuin. Een leuke activiteit om te doen met (klein)kinderen.

Bekijk het filmpje.

Klik hier om in het filmpje te zien hoe je een insectenhotel kan bouwen of bekijk het hieronder.

"Een insectenhotel bouwen"
Het filmpje is een product van Paradigma.

Insectenhotel? Nog 4 X inspiratie.

  1. Insectenhotel met hout, riet of bamboe.
    Boor gaten in houtblokken en bamboe of rietstengels. Zo zijn ze heel geschikt voor een insectenhotel. Ook een stapel hout in de tuin of een wal van takken is aangenaam om in te vertoeven voor heel wat insecten.
  2. Insectenhotel in boomstronk.
    Wil je dat het 'hotel' er wat rustiger uitziet? Neem dan bijvoorbeeld een dode boomstronk. Boor er gaten in van bijvoorbeeld 2, 4, 6 en 8 mm. Let erop dat de gaten schuin omhoog lopen zodat er geen regenwater in kan komen. Maak de gaten zo diep als de lengte van de boor. Schuur splinters aan de ingang van het gat weg.
  3. Warm insectenhotel.
    Een beschutte plaats zoals een zuidelijk gerichte heg of onder een stuk gevel is ook zeer geschikt.
  4. Kant-en-klare insectenhotels.
    In de winkel vind je ook kant-en-klare insectenhotels.
    De Tuindokter ontwikkelde in samenwerking met een ander bedrijf speciale 'insectenboxen'. Ze zijn beschikbaar vanaf de lente 2013. Je kan ze nu al bestellen. Klik hier.

Hoe zie je of het hotel bewoond wordt?

Als er insecten komen wonen in hun hotel gaan die hun kamers afsluiten met allerlei materiaal: zand, klei, steentjes of zelfs rozenblaadjes. Daaraan kan je dus zien of ze er zijn. De insecten leggen in het hotel natuurlijk ook hun eieren, zodat er ook nieuwe bewoners geboren zullen worden.

Veel succes en plezier!

Reserveer nu al het eerste boek van De Tuindokter!

Wil je meer weten over schadelijke en nuttige insecten? Dat vind je onder meer in het eerste boek van De Tuindokter. Dit verschijnt bij Het Davidsfonds en is vanaf januari 2013 te koop. Jij kan het hier alvast bestellen!

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels