Deel via

Dit zijn jouw tips om lekker te slapen zonder medicatie.

October 2012
Veronika
Er kwamen massaal tips binnen op de redactie om lekker te slapen zonder medicatie. Sommige mensen hebben ook vragen. En hier en daar was er zelfs een boze reactie van iemand die vindt dat we zijn slaapprobleem onderschatten. Als je nog slaapmiddeltjes zoekt zit er misschien een tip bij die je kan gebruiken.
 

Behoor jij tot de 4 op 10 Belgen die problemen hebben met slapen?

Elke nacht proberen 735.000 mensen met een slaappil van een goede nachtrust te genieten.

Zoek de rust diep in jezelf, in je eigen kern.

Wie slaappillen inneemt dient zich bewust te zijn van de gevaren! En... helpen ze wel écht?

Dit slaapmiddeltje leerden we al van onze ouders: een warme melk met honing voor we naar bed gaan.

Wist je dat je van zalm lekker slaapt?

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer goed geventileerd is.

Eerst even ontspannen voor het bedtijd is. Zorg dat je tot rust bent gekomen voor je gaat slapen.

Veel werk aan de winkel.

Persoonlijk heb ik nog geen last van slapeloosheid, maar hoor van vele mensen dat zij daar een probleem mee hebben. Als ik dan vraag wat ze er tegen doen krijg ik altijd het antwoord "pillen slikken". Er is dus nog veel werk aan de winkel.
Roza D.W.(67) Borgerhout

Interessanter dan schaapjes tellen.

Ik geraak zeer moeilijk in slaap en word vaak wakker. Misschien heb ik wel niet zoveel slaap nodig. Meestal sta ik dan op om wat te lezen of te rommelen of denk na over mijn jeugdjaren. Deze herinneringen starten in 1940 ( twee weken voor mijn tweede verjaardag) valt Duitsland België binnen; 1945 we schuilen in de kelder. Er valt een granaat op ons achterhuis. 1950 Korea: komt er weer oorlog? ... Ik heb het één keer volgehouden tot 2012. Probeer het eens ...als je oud genoeg bent.
J.D (74) Herent

Wachten op een bloemetje?

Bedankt voor deze tips. Ik ga ze zeker uitproberen!
Ik kamp al jaren met slaapproblemen , en word wel 4 tot 5 keer per nacht wakker.
Als dit lukt stuur ik jullie een virtueel bloemetje ;-)))
B.(64) Lier

Zware kost lezen?

Zelf kamp ik al een paar jaar met slaapproblemen. Het begon in de menopauze en blijft duren. Al van alles geprobeerd. Maar één middeltje helpt. Het is waarschijnlijk net zoiets als die tip om op te staan en te gaan schoonmaken. In plaats daarvan ga ik uit bed en ga een " zware kost -boek " lezen. Dat kan van alles zijn: wetenschappelijk, astrologie, cultuur... ik word dan na een uurtje ZOOOOO moe dat ik daarna direct in bed in slaap val. Ziezo dat is mijn middeltje, het proberen waard!!!
J.v.(59) Zoersel

Zalige massage.

Door het artikel heb ik veel bijgeleerd. Die ontspanningsmassage zal ik zeker uitproberen. Het moet zalig zijn als je al je lichaamsdelen kan ontspannen. Omgekeerd van 100 tot één tellen werkt bij mij écht. Fijne tips om te kunnen slapen zonder die vervelende pillen te moeten slikken.
Lieve (70) Lo-Reninge

Aanvaarden dat je het niet in de hand hebt.

Slapen op een gezonde manier gaat het allerbeste met positieve gedachten.
En een glaasje warme melk doet wonderen.
Je moet je ook niet druk maken als je een uurtje wakker bent.
Ik sta op en ga even TV kijken.
Luisteren naar hen die nog op de weg zijn.
Weten dat je het niet naar je hand kunt zetten.
Riet V.(69) Machelen

Eenvoudige ademhalingsoefening.

Ik heb logopedie gehad met ademhalingsoefeningen die ook helpen om in slaap te komen. Ga op je rug liggen en je doe een goede buikademhaling. Bij het inademen bolt de buik op, bij het uitademen wordt de buik plat. Je wordt er heel rustig van en je valt vanzelf in slaap.
Rina (66) Sprundel

Middagdutje zeker vermijden.

Het valt me op dat mensen die klagen over slecht slapen voor de TV wél heel dikwijls slapen.
Dit kan je afleren door heel even op te staan wanneer je merkt dat je gaat indommelen. Vraag aan je gezinsleden dat ze je direct wekken als je toch indut. En kom dan even overeind.
Henrik M.(72) Oud-Turnhout

Raad van de slaapcursus van het Universitair Ziekenhuis.

Ik heb ooit een slaapcursus gevolgd bij het UZA en heb enkele interessante tips onthouden over wat je moet doen bij hardnekkige slapeloosheid. Als je normaal om 23u gaat slapen verlaat dan het uur naar middernacht. Vecht tegen de slaap. Doe geen dutje overdag.

Gedurende de inloopperiode kan je best constant om middernacht gaan slapen en opstaan als je wakker wordt. Anders sta je om 6 uur op. NIET uitslapen. Zet je wekker! Het ogenblik zal komen ( na 1 , 2 , 3 ... weken ? ) dat je spontaan opnieuw in een diepe slaap geraakt . Als dit minstens een week het geval is mag je een kwartiertje eerder gaan slapen. Is er nog een week meer beterschap ? Dan mag je weer een kwartier eerder gaan slapen tot je op je oude niveau ( 23 u ? ) terugkomt.
Wanneer je slaap weer begint te haperen ( 1 nachtje slecht ? geen paniek ) dan herbegin je met dit systeem.
Begin ermee je slaapmedicatie ver weg te stoppen. Of nog beter, dump ze gewoon. Want ze brengt echt geen soelaas.
Jean L.(63) Stabroek

Pellenberg geeft ook nog goede raad (voor pijnpatiënten).

Ik heb heel aandachtig het artikel over slaapproblemen gelezen. Het is een goede leidraad voor mensen met slaapstoornissen. Slaapproblemen zijn dikwijls te wijten aan stress of een ongezonde levenswijze. Ikzelf ben chronisch pijn patiënt en heb gedurende 6 maanden aan het UZ Pellenberg (afdeling agologie)meegedaan om oplossingen uit te proberen om de pijn te onderdrukken, neutraliseren en draaglijk te maken. Wat echter niet kan opgelost worden met warme melk en zalm eten, is pijn die ook 's nachts blijft toeslaan. Even een wandelingetje doorheen je lichaam maken brengt wel soelaas maar is van korte duur. Ik slaap wel, zelfs goed en diep maar de slaap wordt meermaals per nacht onderbroken. Hierdoor sta ik veelal moe op. Het meest van al koester ik de korte slaapjes in de sofa in de leefkamer. Ze zijn kort (1 à 2 uur) maar zo heilzaam en opbeurend en ik ben dankbaar voor deze luxe. Een flinke wandeling voor het slapengaan (kan ik niet meer) is een van de beste remedies tegen slapeloosheid. Jammer genoeg wordt die teniet gedaan als je daarna TV gaat kijken.
Patricia T.(51) Boutersem

Middeltje bij de drogist.

Wanneer ik niet goed kan slapen neem ik een natuurlijk middel, Melatonine, wat bij vrijwel elke drogisterij verkrijgbaar is voor weinig geld. Direct voor het slapen innemen en slapen maar!
Martien V.D.O (60) Sint Hubert

Rauwe selder?

Volgens dr.OZ (Vitaya) helpt krieken sap (cherry juice). Van selder eten 's avonds val je ook in slaap. Het probleem is: wat doe je met de rest van de selder als je die alleen rauw lust?
B.(68) Jette

Slapeloosheid zit tussen de oren.

Rond de leeftijd van 70-75 gaat het veel over slaapproblemen. Gesprekken zoals : "Ik heb slecht geslapen vannacht." De ander: "Ik ook ." Een derde zegt: "Bij mij viel het wel mee, maar eergisteren was het erg. Ik heb ik nog nooit zo slecht geslapen als die nacht."
Herken je dit? Als mensen het over slaapproblemen hebben beginnen ze te gapen. Volgens mij zit het tussen de oren. Er moet een oplossing komen voor mensen ( 85%?) die 's nachts zitten te malen en te piekeren .Gewoon een knop in je hoofd omdraaien! Maar hoe?
N.W.(73) Heemstede

Nachtarbeid en slecht slapen.

Als er in de media over gezondheid wordt geschreven gaat het meestal over mensen die overdag werken.
Welnu, dit gaat niet over mij, maar over mijn man. Hij werkt al meer dan 20 jaar met "de nacht". Hij slaapt dus "overdag". Als gevolg daarvan kan hij slecht inslapen. Het is ook niet stil overdag. Hij wordt regelmatig wakker van de activiteiten buiten: grasmaaiers, burenlawaai, camions enz. Met oordopjes slapen kan hij niet. Het wordt écht rampzalig en ik maak me dan ook serieuze zorgen over zijn gezondheid !! Mijn man is 10 jaar jonger dan ik. totaal no probs. Hoe moet het verder tot aan zijn pensioen ??
Jana (56) Meulebeke

Prietpraat.

Het is allemaal mooie praat wat jullie zeggen maar ik val gewoon niet in slaap. Ik heb er al mijn leven lang last van. Ben verslaafd aan slaappillen en ik zie er geen enkel probleem in. Mijn dokter trouwens ook niet, dus ik vind het een beetje onzin wat jullie verkopen.
R.(49) Amsterdam

Met de kippen op stok??

Als ik denk niet te kunnen slapen neem ik een stuk (halve) banaan . Wel altijd dezelfde tijden aanhouden. Ik ga steeds vroeg naar bed en sta 's morgens met de kippen op. Proberen veel te lachen. Is niet alleen gezond maar ook goed tegen de rimpels.
Suzanne K.(81) Berkel-Enschot

Met een snurker moet je leren leven.

Voor ik huwde was ik een goede slaper. Na mijn huwelijk kon ik niet meer slapen. Waarom? Mijn man is een harde snurker. Elke nacht zat ik gewoon tot half vier 's morgens te lezen, om daarna om half zeven mij weer te moeten klaarmaken voor het werk.
Alles hebben we geprobeerd om mijn man van het snurken af te krijgen. Ja, we zijn ook bij een specialist te rade gegaan.
Het geluid is nu wel wat geminderd, maar dat is ook alles.
Raam open, oordopjes ..., dat heb ik allemaal geprobeerd.
Maar nee, tegen een snurker kan men zich niet beschermen.
Diane (67) Weelde

Weet iemand raad?

Ik heb een slaapstoornis sinds het jaar 2001. Dus neem ik al 11 jaar elke avond de medicatie: LORZOPAN 2,5 mg.
Ik kan niet inslapen van de pijn. Ik ben al 2 keer in de rug en 1 maal in de hals geopereerd.

Als ik mijn medicatie tegen deze pijn niet neem word ik op regelmatige uren wakker. Daarom mijn vraag, is er een oplossing voor de pijnlijders?
(N.B ben wel chronische patiënt)
Sylvain V.(62) Paal

Afkicken van slaapmiddelen is moeilijk.

Als men al een tijdje slaapmiddelen gebruikt ( jaren ) is het af te raden dit abrupt stop te zetten wegens afkick verschijnselen ( zelf meegemaakt ) en die zijn niet min.
De huisdokter helpt je dit geleidelijk aan te doen. Het kan wel maanden duren, maar het lukt.
Huguette (66) Nieuwpoort

De juiste ademhalingsoefeningen.

Buik ademhalingsoefeningen brengen ook rust in je geest. Leg je handen op je buik en voel hem op en neer gaan.
Adem 4 tellen in.
Blijf zonder ademen en zonder te forceren liggen.
Adem uit in 4 tellen of meer.
Blijf liggen zonder te ademen.
Herhaal dit tot je in slaap valt, het lukt.
Er bestaan boeken over ademen. Geert Devriendt, is een fantastische ademtherapeut en hij heeft een paar boeken geschreven.
Monique D.J.(72) Brugge

Enig nadeel: honorarium huisarts.

In feite is er een heel goede remedie om toch goed, snel en deftig te kunnen slapen . Elke huisarts kent dat middeltje - een magistrale bereiding bij de apotheek met iets wat men in medisch jargon 'placebo' noemt erin. Een kwartiertje of half uur voor het slapen gaan innemen en het helpt in 65% van de gevallen. Het is bovendien volstrekt onschuldig… buiten het honorarium van de huisarts, natuurlijk.
Luc(68) Edegem

Bestaat het leven enkel uit melk en honing.

(vloekt) Ik word razend van dit soort artikels. Ik heb al 30 jaar slaapproblemen. Ik ben verslaafd geweest omdat slapen op een bepaald moment onmogelijk werd. Wat weten jullie in godsnaam van slaapproblemen als je over melk en honing bezig bent? Drie dagen geen slaap en je wordt krankzinnig! Slapen wordt een obsessie. Melk en honing? Jullie weten gewoon niet waarover jullie het hebben.
Dank God op je beide knieën als je kunt slapen op warme melk en honing.
Noelle B.(54) Murla Spanje

Een glaasje rum, my dear?

Niet alleen Belgen hebben problemen met slapen. Ik ook, maar ik zeg: begin niet met slaapmiddelen, want je raakt er erg aan gewend. Daarna komen de ontwenningsverschijnselen en doe je nooit meer een oog dicht. Dicht doen gaat wel, maar slapen? Vergeet dat maar rustig.
Zelf was ik een verslaafde, maar ik neem nu maar een flinke neut rum. Oók niet goed, maar ik slaap fijn.
Elzo(60) Hoogeveen

Waarom geen prenatale turnles.

Die meditatie doet me herinneren aan mijn prenatale turnles, waar ik echt bijna insliep.
Ik heb nog geen probleem om te slapen : maar toch heb ik een 9e tip : Als mijn man te hard snurkt vertrek ik vlug naar een andere slaapkamer en val dan weer even vlug in een diepe slaap.
Josseline P.(68)La Hulpe

Is weinig slapen ongezond.

Ik kan me niet herinneren dat ik al een nacht geslapen heb zonder minstens 4 x op te staan. Soms zit ik al om 3 uur op mijn hobbykamer . Ik heb daar geen last van . Zelf als ik slaap kan ik niet stil liggen en val ik soms uit mijn bed . En ik weeg 104 kg dus ik vermager er niet van . Velen zeggen dat het niet gezond is . Is dat werkelijk zo ?
Rita (57)Aalst

Laat je zorgen bij je kleren op de stoel achter!

Ik slaap altijd goed. Ik drink reeds 40 jaar een goede borrel 's avonds. Ik kleed me uit en leg mijn kleren én mijn zorgen op de stoel en slaap altijd zéker 6 uur aan een stuk. Medicijnen heb ik nog nooit genomen. Dus dit is een tip voor iedereen!
Francine (68) Anzegem

Ontspanningsoefeningen zijn toch aanrader.

Zelf doe ik altijd voor het slapen gaan ontspanningsoefeningen die ik aangeleerd heb sinds ik Parkinson heb. Vooral nek en schouders goed ontspannen. In bed concentreer ik me op mijn ademhaling . 4 tellen diep in- en minimaal 5 tellen (of) langer uitademen. Tijdens deze oefening val ik gegarandeerd in slaap. Als je echt niet kunt slapen , een beker warme melk en een tabletje paracetamol wil bij ouderen ook goed helpen.
Coby H.(69) Bergen op Zoom

Al gedacht aan warme melk en anijs?

Ik sukkel zelf met slaapproblemen, na een drukke dag of avond kom ik niet in slaap. Ik heb ook de pech dat ik onregelmatige werktijden heb, omdat ik in een verpleeghuis werk. Mijn hulpmiddel na een late dienst is… warme melk en anijs.
Marleen D.N.(57) Oostburg

Spaarlampen zijn slaapverwekkers?

Neem een glaasje witte of rode wijn. Dit helpt beter dan slaappillen. Ook lezen is zeer goed, zeker met spaarlampen want dan ben je na de eerste bladzijde al vertrokken.
Suzanna V.(62) Antwerpen

Tip 9: buigoefeningen.

Ik ben een slechte slaper en ik heb ervaring met tip nr. 8 = de meditatie of zich concentreren op een punt. Het werkt. Maar één methode hebt u toch over het hoofd gezien en die wordt aangeleerd in de yoga. De buigoefening met het hoofd omlaag. Benen in spreidstand, hoofd naar beneden en los laten bengelen, handen tegen de grond, na 1 à 2 minuten traag naar omhoog en het hoofd een paar keren ronddraaien. Dit moet je zoveel keren herhalen tot je begint te geeuwen en dan moet je in bed kruipen en je nu concentreren op 1 punt. Het helpt zeker. Dit is ook de enige methode die helpt bij slaapstoornissen want een slaappil nemen midden in de nacht helpt niet en zal je integendeel tot 's morgens wakker houden.
Jozef L. (72) Halle-Zoersel

Als bedtijd paniek wordt.

Bedtijd is voor mij een paniekmoment! ik neem al vele jaren Zolpidem, 1 per avond. En als ik dat heb ingenomen ben ik paniekerig omdat mijn dag ten einde komt. Ik heb er al vele meningsverschillen over gehad met mijn echtgenoot .Kortom.. ik haat slapen ( maar ben doodmoe ).
Nicole V.Q.(58) Laarne

Komische noot of misverstand?

Van K.C (74) uit Denderleeuw kregen we een korte reactie: 'Gehuwd'.
Zou dat een middel tegen slapeloosheid zijn of… juist de oorzaak ervan, vroegen we ons op de redactie af?

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels